Polenezköy’de bulunan Cumhuriyet Köyü, tarih boyunca burada yaşayan halk hayvancılık, çiftçilik ve ormancılıkla uğraşmışlar. 1850-1960 yıllarında 100 yıldır köyün atmosferi bozulmamış, 1960-1980 yıllarında ise gelişmeye başlamış.
Burada yaşayanlar zamanla İstanbul’a ve yurtdışına göç etmeye başlamışlar. Köy zamanla yapılaşarak, imara açılarak değişime uğramış. Kısacası modernizmin olumsuz yönleri köyü de etkilemiş diyebiliriz.

Atatürk'ün Cumhuriyet Köyü
Atatürk’ün Cumhuriyet Köyü

Buraya geldiğinizde ilk dikkatinizi çeken yer ise etrafı ormanla çevrili Cumhuriyet Köyü Barajı olacaktır. Arkadaşlarınızla buraya gelip çadır kampı yapabilir, balık tutabilir, mangal ve piknik keyfini yaşayabilirsiniz.
Cumhuriyet Köyü’nde her yıl Eylül ayında Wosvagen otomobillerinin toplandığı güzel bir organizasyon düzenleniyor. Dilerseniz bu organizasyona aileniz, çocuklarınız ve arkadaşlarınızla birlikte katılabilirsiniz. Wosvagen Parkı’nda voleybol veya futbol oynayabilirsiniz. Cumhuriyet Köyü’nde Motocross yapacağınız alanların yanı sıra bisiklet de sürebilirsiniz.

Köy, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndadır. Kuzeyinde Öğümce, Kılıçlı Köyleri ve Bozhane yer alırken, güneyinde Üsküdar, doğuda Ömerli ve Batıda Polonezköy’le çevrilmiştir.

Köy, 1920’li yıllarda kurulmuş. Buraya daha çok Bulgaristan’dan muhacirler gelmiş. Eskiden köyün adı Çavuşluğu Çiftliğiymiş. Hüseyan Paşa’ya ait olan bu köy daha sonra Yahudi asıllı Harry Akkerman tarafından satın alınmış. 1928 yılında köy Bulgar göçmenlerinden Mehmet Çoker, Tirenikli Mustafa ve Fevzi Tunalı tarafından 33 aile burayı satın alır. Akkerman’a 55000 lira verirler. 475 hane sayısı bulunan köyde bir İlköğretim Okulu ve bir de lise bulunuyor. Aynı zamanda sağlık ocağı da mevcut. Halk tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Fasulye, domates, lahana ve patates yetişen ürünlerin başında geliyor. Köyde tarihi eser bulunmuyor. En çok dikkat çeken yeri ise Atatürk Korusu…

Atatürk'ün Cumhuriyet Köyü
Atatürk’ün Cumhuriyet Köyü

Köyün kaderi ise Atatürk’ün 1937 yılındaki ziyaretiyle birlikte değişir. Atatürk burayı çok beğenir. Buranının çağdaş bir orman köyü olması için girişimlerde bulunur. Daha sonra buraya Cumhuriyet adını verir. Köylülerde buna karşılık jest olarak 5 dönümlük bir araziye Atatürk’e hediye ederler. Bu alana çam fidanları dikilir ve 500 dönümlük olan alan tamamen ağaçlandırılır. Buraya da Atatürk Korusu adı verilir.
Köyde alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar ve mağazalar yer alıyor. Aynı zamanda konaklayabileceğiniz tesislerde bulunuyor.

Cumhuriyet Köyü Ulaşım

Buraya şehir dışından gelecekseniz eğer Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan indikten sonra Ümraniye üzerinden 138 nolu otobüslere binebilirsiniz.
Bunun yanı sıra 137- Cumhuriyet Köyü-Riva-Beykoz otobüs hattını da tercih edebilirsiniz.

[insert page=’istanbulda-yapilacak-seyler’ display=’content’]