Gemiler Adası olarak da bilinen Aya Nikolas Adası Muğla Fethiye ilçesinde yer alıyor. İlçeye 9 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Adanın uzunluğu 1 kilometre, genişliği ise 400 metre. Adanın güney yamacı sarp, kuzey yamacı ise eğilimli bir şekilde oluşmuş.

Ortaçağ döneminde burası Smybola olarak bilinen Ölüdeniz Havzası’nda yer alıyormuş. Gemiler Adası M.S.5. yüzyıldan itibaren bölgede dinsel temalı yerleşimler oluşmaya başlamış.

Aya Nikolas Adası’nda Unutulmaz Bir TatilBuranın adıyla ilgili olarak bir takım rivayetler mevcut. Adanın en yüksek noktasında bulunan kilise Aziz Nikolas’a ithaf edilen Ortaçağ Dönemine ait denizcilik rehberinde yer aldığı bilinmektedir. Fakat Sk.Nikolas Demre’de doğduğu sanılan, Noel Baba olarak da bilinen St.Nikolas olduğu konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat gerçek olan şu ki Nikolas’ın burada yaşadığının belgelerle doğrulanmış olması.

Adada 1990 yılında Japon arkeologlar tarafından yüzey araştırmaları yapılmış. 1995-2003 yıllarında ise Fethiye Müze Müdürlüğü ve Japon Osaka Üniversitesi’yle beraber arkeolojik kazılar yapılmış. Gemiler Adası ve Karacaören Adası etrafında yapılan araştırmalarda 11 tane Basilika tipi kilise ve bir çok şapel, depo, ev, sarnıç ve mezar bulunmuş. Adadaki yapılarda kesme taşlar yoğun olarak kullanılmış. Dini yapıar ise yöresel taşlarla yapılırken çok az tuğla kullanılmış. Kiliselerin duvarlarında ise dini temalı freskler bulunuyor ve mozaikli tabanları ise tahrip edilmiş.

Ada M.S. 5-13 yüzyılları arasında yerleşim yeriymiş. 7. yüzyılda ise Ön Asya’dan Akdeniz sahillerine ve Ege bölgesine deniz yoluyla haçlı seferleri artmış bu yüzden eski çağ ve Bizans’ın Yakın Doğu ve Avrupa’yla deniz ticareti açısından da bir ilişkisi bulunuyor.

Adayı yürüyerek rahat bir şekilde gezebiliyorsunuz. Buradaki kiliselerin bir çoğu deprem nedeniyle yıkılmış.
Dini yapıların yanı sıra adada yaşayan ve de çalışan kişilere ait barınaklara ait evlerin kalıntılarını görebilirsiniz. Kalıntıların bir çoğu kıyı ile deniz arasında kalmış. Batık kalıntıların bir çoğu ise denizin 2 metre derinliğinde yer alıyor. Burada yüzdüğünüzde bu kalıntılara denk gelebilirsiniz. Dalış yapmayı sevenleri için ideal bir yer diyebiliriz.
Gemiler Koyu’na ise Kayaköy üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Koya, kızılçam ormanlarıyla kaplı bir yol üzerinden geliyorsunuz. Buraya giriş ücretli olarak belirlenmiş. Aracı olmayanlar ise bisikletiyle gelebilirler. Koyun plajı taşlık, denizi biraz dalgalı ancak berrak ve temiz olduğu için rahatlıkla yüzebilir, güneşlenmenin keyfini yaşayabilirsiniz.

 

[insert page=’muglada-yapilacak-seyler’ display=’content’]