Anıt Limanı olarak da anılan Morto Koyu, Gelibolu Yarımadası’nda bulanan tarihsel ve eşsiz doğa güzelliğiyle büyük bir öneme sahip yerdir. Burası Çanakkale Şehitler Abidesi’ne yakındır. Bu yüzden çok sık ziyaret edilmektedir. Yarımadanın en güzel koylarındandır.

25 Nisan 1915 tarihinde burada kara savaşları başlamış. İngilizlerin Gelibolu Yarımadası’na yapacağı beş çıkartma noktalarının en önemlisiymiş. O dönemlerde İngilizler buraya ‘S Plajı’ adında kod vermişler. Morto Koyu, emperyalist güçlerin hain planlarının olduğu bölgedir. İngilizlerin amacı Morto Koyu’nu alıp, Seddülbahir’de bulunan Türk savunmasını rahatlıkla tehdit etmekti. İngilizlerin çıkartmasından sonra Fransızlar buraya geldi. Türk ordusu ise 3 torpido Fransız gemisi Golitah’ı ve  570 denizcisini yenmeyi başardı. Bu zafer Çanakkale Savaşı’nın ve denizcilik tarihinin önemli hadiselerindendir. O günden sonra Fransızlar bu koya ‘ölüm’ demek olan ‘Morto’ ismini vermişlerdir.

Günümüzde Morto Koyu’nda balıkçılar ve yatçılar bulunuyor. Nedeni ise koyda lodos ve poyraz rüzgarının olması. Rüzgarlı olması bölgeyi korunaklı bir hale getiriyor. Yılın büyük bir bölümü burası dingin bir atmosfere sahip. Deniz mavi ve sakin…

Arkadaşlarınızla birlikte yaz sezonunda buraya gelebilir hem kültürel bir gezi hem de burada çadır kampı kurarak doğayla iç içe huzur dolu bir tatil geçirmenin keyfini yaşayabilirsiniz. Burada bütçenize uygun olarak konaklayabileceğiniz pansiyonlar, oteller bulunmaktadır. Yeme-içme ihtiyacınızı ise merkezde bulunan kafe ve restoranlarda giderebilirsiniz.

Buraya gelmişken Çanakkale Şehitler Anıtı’nı görebilirsiniz. Anıt, Türk askerlerinin anısına yapılmış anlamlı bir eserdir. 19 Nisan 1954 tarihinde anıtın temeli atılmış ve 21 Ağustos 1960 tarihinde ise ziyarete açılmıştır. Anıt 41.70 cm yüksekliğe sahip. Uzaktan baktığınızda anıtın M şeklinde göründüğünü fark edeceksiniz. M, ise Mahmetçiğin baş harfi olarak anlamlandırılmış. Anıtın tavanında mozaikten bir Türk bayrağı bulunuyor. Daha sonra Gelibolu Kalesi’ne gidebilir burada bir çay molası verebilirsiniz. Kale, Kral Filikos tarafından yapılmış. Bizans döneminde ise tamir edilmiş daha sonra 1354-1356 yıllarında da Osmanlı döneminde onarımı yapılmıştır. 18. yüzyılın sonlarına doğru kalenin içinde 300 tek katlı bir ev, konaklar, cami ve hünkar hazineleri ve su sarnıçları bulunuyormuş.

Tarihe merakınız varsa eğer, Gelibolu Savaş Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Müze, 16 Haziran 2017 yılında hizmete açılmış. Çanakkale Zaferi ile ilgili olayların, hikayelerin izlerini taşıyan önemli bir yapı. Burada 7000’den fazla objeler ve materyaller bulunuyor. Müze, haftanın altı günü açık. Burayı saat 09.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

[insert page=’canakkalede-yapilacak-seyler’ display=’content’]