Her mevsim İstanbul’a yakın yerler arasında gidilebilecek alternatif yerlerden biri de Bolu Göynük’dür. Eşsiz bir doğa güzelliğine sahip olan Göynük aynı zamanda Cittaslow yani Sakin Şehirler Birliğine üyeliği kabul olmuş gözde tatil yerlerinden biri…

Osmanlı ruhunu içinde barındıran evleri, Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve güler yüzlü insanlarıyla, misafirperver ve doğasıyla sizleri büyüleyecek bir yer.

Bolu’nun Cittaslow Şehri Göynük
Bolu’nun Cittaslow Şehri Göynük

Burada hafta sonlarınızı sevdiklerinizle birlikte veya yalnız başına değerlendirebilirsiniz. Göynük’de 1-3 gece kalmalık turlar da düzenleniyor.

Göynük’ün en dikkat çeken yeri ise Saat Kulesi… Mutlaka burada fotoğraf çektirmeyi unutmayın. Burada bulunan evler ise Safranbolu evlerine çok benziyor. Göynük iki tepe arasında bulunan bir vadi üzerinde kurulmuş. Burası için Osmanlı ilçesi diyebiliriz.

Halk geçimini hayvancılık ve ahşap işçiliğiyle sağlıyor. Özellikle kaşıkçılık ve halı dokumacılığı ön planda yer alıyor. Buraya geldiğinizde geleneksel ürünleri ve yaşamı hissedebilirsiniz. Otantikliğini hiçbir zaman kaybetmemiş olan Göynük tarihi ve kültürüyle görülmesi gereken yerlerden biri.

Buranın dikkat çeken yerlerinden biri Sünnet Gölü’dür. Göl, dar ve derin bir vadinin heyelan sonucunda tıkanmasından dolayı meydana gelmiştir. Göl, gölün dibinden ve küçük bir ırmaktan besleniyor. Bitki örtüsü ise kara çamlardır. Yeşille mavinin örtüştüğü mükemmel bir manzaraya sahiptir. Arkadaşlarınızla birlikte göle gelip, çevresinde çadır kampı yapabilir, piknik veya mangal keyfi yapabilirsiniz. Akşamüzeri sandal gezintisi yaparak güneşin batışını izleyebilirsiniz. Göl 820 metre yüksekliğe sahiptir. 18.75 hektar bir alana sahiptir. Gölün etrafında kızılcık, dağ nanesi, kalabak yaprağı, dağ fındığı ve böğürtlen yetişmektedir. Dağ kekiğinin kokusu eşliğinde yapacağınız gezintiyi hiç unutamayacaksınız.

Buraya gelmişken dağ kekiği toplayabilir, şehre özgü organik ve yöresel ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.

Göynük Tarihi

Buraya ilk olarak M.Ö. 8. Yüzyılda yerleşimler olmaya başlamış. Koinon ve Gallicanon olarak anılırmış. O dönemlerde buraya Batıdan Bthynialılar gelmiş. Burası bir çok medeniyetin izlerini taşıyor. 1823 yılında Bolu’ya bağlanmış. Göynük denince akla Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin’in türbesi bulunuyor. Türbesini ise Fatih Sultan Mehmet 1464 yılında yaptırmıştır. Akşemseddin 15 yıl burada yaşamış ve burada ölmüştür. O yüzden her yıl Mayıs ayının son haftası Akşemseddin şenlikleri düzenleniyor. Osmanlının ilk kurulduğu yıllarda Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa buraya yerleşmiş ve burada bir hamam ve cami yaptırmıştır. Gazi Süleyman Paşa Cami’nin özelliği ise Osmanlının ilk eserlerinden biri olmasıdır. Buraya geldiğinizde hamama gidebilir daha sonra camiyi görebilirsiniz.

Göynük’e Ulaşım

Burası İstanbul’a 245 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Mudurnu üzerinden gelirseniz eğer yolların çok virajlı olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak İstanbul’dan buraya gelirseniz sizi gayet iyi yollar karşılayacaktır.

[insert page=’boluda-yapilacak-seyler’ display=’content’]