Bursa denince akla hiç kuşkusuz eşsiz manzarası, ahşap evleri ve dar sokaklarıyla Tirilye geliyor. Gezi noktaları, havasıyla yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği yerler arasında gelen Tirilye’ye en çok turist ise yakın olması sebebiyle İstanbul’dan geliyor.

Tirilye’de nereye gitmeli, ne yemeli? Sorunuzu duyar gibiyim. Özellikle haftasonları aşırı kalabalık olan belde tarihi dokusu, temiz havası ve doğal güzellikleriyle oldukça dikkat çekici şirin bir yer. Doğa içindeki tarihi evleri görülmeye değer. Tirilye, Bursa Zeytinbağı ilçesinde yer alıyor. Üzücü bir durum var ki o da şu, buradaki tarihi ahşap evler bakımsızlıktan yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Köy manzarası ve doğasıyla adeta sizleri büyüleyecek güzelliğe sahip.

Bursa’nın İncisi Tirilye

Bursa’nın İncisi Tirilye

Tirilye’yi popüler yapan özelliği ise tarihi evleri, eski dokusunu koruması… Evler geçmişten günümüze kadar ayakta durabilmiş. Evler güverte şeklinde ve altında manav bulunan, perili ev denilen tarihi yapılar ise ne yazık ki yıkılabilir. Köyün sokaklarında yürüdüğünüzde bu evleri görmeniz mümkün. Buraya geldiğinizde yürümek keyifli olacaktır böylece beldenin her bir köşesini kaçırmamış olacaksınız. Buraya gelmişken mutlaka perili evi görmelisiniz. Burada bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyin.

Gezilecek yerler arasında 1909 yılında yapılan Osmanlı’nın eğitiminde de etkili reformlara imza atan ve mübadele sonrasında 1924 yılında öksüzler evi olan ve 1928 yılında okul olarak kullanılan tarihi yapıyı mutlaka görmelisiniz. 1988 yılında ise bina kaderine terk edilmiş olan binanın restorasyon çalışmalarının başlayacağı söyleniyor.

Taş Mektep ise mübadele sonrasında öksüzler evi olarak kullanılmaya başlanmasıyla beraber kilise de yemekhane olarak kullanılmaya başlanmış daha sonraları ise bir çok kişinin yeri olmuş. Günümüzde ise Faruk Çelik Kültür Merkezi olarak hizmet veriyor.

Tirilye’nin tarihi yapılarından biri olan Kemerli Kilise ise 19. Yüzyıl Rum Kilisesi’ni görülmesi gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz. Mübadele sonrasında Rum bir iş adamı tarafından kilise satın alınmış ve otele dönüştürülmeye çalışılmış ancak başarılı olunmamış. Bu yüzden bakımsız bir şekilde kendi haline terk edilmiş.
Kemerli Kilise ise harabe bir durumda ve tarihi dokusuyla ayakta durmaya çalışan yapılar arasında yer alıyor. Üzerine resim yapılan ilk kilise olma özelliğini de taşıyor. 13. Yüzyıldan kalma olan kilise Hz.Meryem’e adanmış. Buraya gelmişken mutlaka Eski Postaneyi, Fatih Camini, Tirilye Yat Limanı’nı, Tirilye Köylü Pazarı’nı, Tirilye Çarşısı’nı görmeli ihmal etmeyin. Ayrıca balıkçılarıyla ünlü olan Tirilye’de mutlaka levrek ve balık çorbasının tadına bakmayı unutmayın ayrıca kabak çiçeği dolmasının tadı damağınızda kalacak. Yemek sonrası közde kahveyi yudumlayarak köylülerle sohbet edebilirsiniz. Tatlı olarak da cevizli ayva Tirilye’nin meşhur lezzetleri arasında bulunuyor.

Tirilye’ye gelmek için özel aracınızla Mudanya yönünden gelebilirsiniz. Bunun yanı sıra İDO ve BUDO’yla da ulaşabilirsiniz.