Türkiye’nin en büyük şehirlerinden olan Van, Doğu Anadolu Bölgesinin en görkemli yerleşimlerinden biridir. Yüzyılları kapsayan önemli bir şehir hayatına ev sahipliği yapan kent, tahmin edilenin aksine bugün pek çok dünya uygarlığını kapsayan bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölünün çevresinde volkanik dağlarla çevrili bir alanda kurulu olan kent, günümüzde tarihi, kültürel ve mistik değerleri kadar doğal güzellikleri ile de hayranlık uyandıran bir coğrafyaya sahiptir.

Dünya üzerinde yaşayan en eski yerleşimlerden biri olması ile özellikle çeşitli kültürlerin mitolojik olaylarına ve mimari tarzlarına sahip olduğu görülen kent, özellikle yaz aylarında Türkiye’de turizmin yoğun olduğu merkezler arasına girmeyi başarır.

Doğu Anadolu'nun Tek Adası
Doğu Anadolu’nun Tek Adası

Mezopotamya’dan Anadolu’ya geçişlerin en önemli adreslerinden olan Van, yıllar boyunca bulunduğu konumun en işlek yapısına sahip göç ve ticaret yolları üzerinde tarihi serüvenine devam etti. Bu nedenle gerek Doğu, gerekse Batı profillerini birleştirici bir güce sahiptir. Tüm bunların sonucu olarak bugün kozmopolit özellikleri ile birçok kişi tarafından hayranlık uyandırmayı başarır.

Şehir aynı zamanda hem bulunduğu bölgenin, hem de ülkemizin tabiatı ile dikkat çeken kentidir. Van Gölü ile adını dünya genelinde duyurmayı başaran şehir, bu görselliğin etrafında toplanan yapıları ile ilgi odağıdır. Doğu Anadolu’nun adaları arasında Van Gölünün en büyük ikinci adası olan Akdamar Adası, sıkça kullanılan “Ahtamar” ismi ile bilinse de halk arasında “Ağtamar” olarak da adlandırılır. Eşsiz manzarası ile görenleri kendine hayran bırakmayı başaran bölge Van’ın Gevaş ilçesi sınırlarındadır. Tabiatın canlandığı yerde muhteşem mimarisi de görülmeye değer olan Akdamar Adası üzerindeki Akdamar Kilisesi Vaspurakan Hanedanlığından Kral I. Gakik tarafından milattan sonra 915 tarihinde yapıldı. Orta Çağ Ermeni sanatının dünya üzerindeki en seçkin örneklerinden birini yansıtan eser, 1113 senesinde ise manastıra dönüştürüldü. Bu tarihten sonra “Kutsal Haç Kilisesi” ile anılmayan başlayan yapı aynı zamanda popüler bir hal kazanmaya da başladı.

Gevaş ilçesinden hareket eden feribotlarda keyifli bir gezinti eşliğinde 30 dakika gibi bir sürede ulaşabileceğiniz Akdamar Kilisesi, şehri ziyaretinizin ilk ve daimi durakları arasında gelir.

[insert page=’vanda-yapilacak-seyler’ display=’content’]