Yukarı Fırat bölümünde yer alan yöresel adıyla Desım, Dersim, Kalan ve eski çağlardaki adıyla Mamekiye olarak anılan Tunceli, asırlardan beri birçok uygarlığın egemen olduğu ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip bir ilimizdir.

M.Ö.5500-3500 yılında yerleşimlerin olduğu, tarihi kayıtlarda İşuva (Hurri-Mittanni) adıyla bilinen ilk bölgede ilk olarak Subarrular yerleşmiş. Ülkemizin okuma-yazma oranının en yüksek olduğu Tunceli’yi dünyaca ünlü yapan ise Munzur Vadisi ve Munzur Irmağı’dır.

Doğu'nun Hazinesi Munzur

Doğu’nun Hazinesi Munzur

42000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Munzur Vadisi Milli Parkı, endemik bitki türleri, hayvan türleri, bitki örtüsü, akarsu kaynaklarıyla zengin ve de dikkat çekici bir yerdir. Bu bölge Ovacık’a kadar uzanmaktadır.
Parkta av kuşları, ur kekliği, dağ keçileri gibi hayvanlara rastlamak mümkün… Aynı zamanda 1518 bitki ve 227 çeşit endemik bitki vardır. Endemik bitkiler Erzincan kirazı, bindebirdelik otu, Munzur düğün çiçeği, dağ çayı, çan çiçeği… gibi türler vardır. Bölge 1971 yılında milli park olmuştur.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nda birçok göze bulunmaktadır. Burada bulunan Mercan deresinde bölgeye özgü alabalık türleri, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ keçisi yaşamaktadır. Kuzey yönünde Munzur Dağları’nın üzerinde 3000 metre kadar zirvede krater gölleri, Ovacık’ta kanyonlar, gözeler, şelaleler bulunmaktadır. Buraya geldiğinizde mutlaka Kırk Merdiven Şelaleleri’ni görmelisiniz.

Parkta aynı zamanda akağaç, çınar, asma, huş, ceviz, kavak, fındık, karaağaç, çalı, söğüt, dişbudak gibi bitki ve ağaç türleri bulunmaktadır.

Munzur geçtiğimiz yıl Dünya Rafting Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmıştır. Kısacası arkadaşlarınızla birlikte burada çadır kampı yaparak, doğayla iç içe huzur dolu bir tatil geçirirken bunun yanı sıra trekking, yürüyüş, tırmanış ve rafting gibi doğa sporlarını da yapabilirsiniz.

Bölgeye geldiğinizde Tahar Köprüsü dikkatinizi çekecektir. Köprü 1807 yılında yapılmış ve sahibi Yusuf Ziya Paşa’dır. 1902 yılında da Diyarbakır Valisi Akif Paşa tarafından tamir edilmiştir. Sivri kemerli olup, tek gözlüdür. Köprünün üst bölümünün iki tarafı 70 santimetredir. Yükseklik olan yönde korkuluklar vardır. Köprünün boyu 55 metre, döşeme uzunluğu ise 30 metre, yüksekliği 9 metre, kemer açıklığı 16 metre olup, genişliği 4.30 metreden oluşmaktadır. Günümüzde köprü kullanılabilmektedir.

Pertek Kalesi’de görmeniz gereken yerlerdendir. Kale, Mengüçlüler zamanında yapılmış. Günümüzde ise Keban Baraj Gölü’nün altında kalmış ve ada görünümündedir. Kale sivri bir kaya üzerine yapılmış Selçuklular döneminden kalan kale daha sonra Osmanlılar tarafından onarılmış. Kalenin içinde bir sarnıç bulunuyor. Osmanlılar döneminde, kale üzerinde bulunan karakuş heykeli kaldırılarak yerine Arapça bir kitabe konulmuştur.

Munzur’a Ulaşım

Ankara yönünden geleceseniz Ankara Otogarı AŞTİ’den otobüse binebilirsiniz yolculuğunuz 13 saat sürecektir. İstanbul’dan geldiğinizde ise Esenler Otogarı üzerinden otobüse binebilirsiniz yolculuğunuz 18 saat sürecektir. İzmir’den gelecekseniz eğer otogardan otobüse binebilirsiniz.

Havayolunu tercih ederseniz şayet, Ankara, İstanbul ve İzmir üzerinden Elazığ Havalimanı’na inebilirsiniz. Buradan Tunceli’ye karayoluyla ulaşmanız mümkün.