Şanlıurfa’nın mistik yerlerinden biri olan Halfeti şehrin batısında yer alan ve Gaziantep’in sınırında yer almaktadır. Burası yurdumuzun en ilginç ve dikkat çekici yerlerinden biridir.
2000 yılında Birecik Barajı’nın yapılmasından dolayı bir çok köy burada sular altında kalmış. Su yüzeyinde kalan bölümü ise kültürel anlamda günümüzde çok değerli bir bölgedir.
Halfeti denince akla karagül gelir. Bu çiçeğe Ağlayan Arap Kızı olarak da bilinmektedir. Endemik bir özelliğe sahip olan karagül ilkbahar ve sonbaharda açmaktadır. Halfeti eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Doğu'nun Mistik Yeri Halfeti
Doğu’nun Mistik Yeri Halfeti

Yeni şehir olarak bilinen bölge ise şehrin 15 kilometre uzağında yer alıyor. Halfeti 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. M.Ö.9. yüzyılda Asurlular tarafından Sitamrat adıyla burası kurulmuş. Roma döneminde ise burası Akamai adında bir yerleşim merkeziymiş. Romalıların ardından Sasaniler, Araplar, Emeviler, Abbasiler buraya hakim olmuştur.
11. yüzyılda Selçuklular burayı fethedince Halfeti Türklerle tanışmış. 16. Yüzyılda ise Osmanlının egemenliğine geçmiş. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken yerlerdendir. Halfeti dünyanın en sakin şehirleri listesinde yer almaktadır.

Ülkemizin de 15 Citta Slow şehirlerindendir. Coğrafyası açısından Ege köyüne benzeyen Halfeti’nin çevresinde restoranlar, kafeler, dinlenme yerleri ve tekneler bulunmaktadır. Arkadaşlarınızla birlikte unutulmaz bir tekne gezintisi yapabilirsiniz. Tekne kiralayarak bölgenin etkileyici manzarasını izleyebilirsiniz.
Buranın ilgi çekici yerlerinden biride 135 metre uzunluğa sahip olan asma köprüsüdür. Buradan geçerek pitoresk manzaraları izleyebilirsiniz. Gölün etrafında yöreye özgü yemeklerin tadına bakabileceğiniz restoranlara gidebilirsiniz. Buraya gelmişken Şabut balığını ve Halfeti kebabının tadına bakmayı unutmayın.

Halfeti, Şanlıurfa7ya 112 kilometre uzaklıktadır. Birecek Baraj Gölü’nün kıyısında yer alır. Bozova ve Birecik ilçelerinin yanındadır. Buraya gelmişken Eski Halfeti’yi mutlaka görmelisiniz buranın 2500 yıllık bir geçmişi vardır. İlginç ve marjinal bir mimariye sahip olan Rum Kale ve Aziz Nerses Kilisesi’ni mutlaka görmelisiniz. Ermeni taş ustalarının yaptığı Halfeti evlerini mutlaka görmelisiniz.

Halfeti’ye Ulaşım

Her ne kadar Şanlıurfa’ya bağlı olsa da burası Gaziantep’e yakındır. O yüzden buraya Gaziantep üzerinden gelmeniz çok daha rahat olacaktır. Antep şehir merkezinden otobüs ve minibüslerle ilçeye ulaşabilirsiniz. Buraya gelişiniz yaklaşık olarak 1,5 saat sürecektir. Şayet, Urfa üzerinden gelmek isterseniz 72 numaralı otobüse binebilirsiniz. Dilerseniz araç kiralayarak da gelebilirsiniz.

[insert page=’sanliurfada-yapilacak-seyler’ display=’content’]