Celsus Kütüphanesi, antik dünyanın üçüncü büyük kütüphanesidir. Efes Antik Kenti’nde bulunan tarihi yapı bir dünya mirası olarak korunmaya alınmıştır. Roma İmparatorluğu’nun en iyi dönemlerinde yapılmıştır. Mimar açıdan oldukça görkemli bir yapı olan kütüphanenin ön cephesi günümüze kadar varlığını koruyabilmiş. Ancak büyük bir bölümü yıkılmış.

Büyüklük olarak İskenderiye ve Bergama kütüphanelerinden sonra gelmektedir. Dünyanın eski liman şehirlerinden olan Efes’de buna benzer dikkat çekici tarihi yerler bulunmaktadır. Kütüphanede 15000 kadar parşömen rulosu olduğu biliniyor.

Asya eyaleti valisi olan ve aynı zamanda Roma senatörü, kitaplara olan sevdasıyla bilinen Tiberius Celsus Polemeanus’un anısına Gaius Julius Aquila tarafından yaptırılmıştır. M.S.135 yılında tamamlanmıştır. Kütüphanenin batı yönünde, giriş kat zemininde Celsus’un mezarı bulunuyor.

Dünyanın En Büyük Üçüncü Kütüphanesi Celsus

Dünyanın En Büyük Üçüncü Kütüphanesi Celsus

Kütüphane, M.S.3. yüzyılda Got işgali sırasında büyük bir yangın geçirmiş. Aynı zamanda 10. Yüzyılda yaşanan büyük depremin ardından zarar görmüş. Günümüzdeki ön kısmı 1970-1978 yılında Avusturyalı arkeologlar tarafından yeniden restore edilmiş. Kütüphanede bulunan parşömen rulolar ise deprem sırasında kaybolmuş.

Kütüphanenin mimari tasarımı ise Romalı mimar Vitruoya tarafından yapılmış. Süslü ve dengeli ön cephesi ise Yunan mimarisinin etkilerini taşıyor. Yapılan kazılar sonucunda kütüphanenin 3 kat olduğu tahmin ediliyor.
Buraya dokuz geniş mermer basamaklı merdivenle ulaşılıyor. Merdivenin her iki tarafında Yunanca ve Latince Celsus’un hayatı aktarılmış. 21 metre genişliğinde ise mermerle kaplanmış bir avlu bulunuyor.

Girişteki sütunlar arasında üç kapı kullanılmış. Kapıların yanlarındaki nişlerde ise dört kadın heykeli bulunuyor. Episteme bilgiyi, Ennoia zekayı, Arete yiğitliği ve Sophia ise bilgeliği temsil ediyor. Heykellerin asılları ise Viyana’daki Efes Müzesi’nde bulunuyor.

Buraya gelmişken antik kentteki bütün eserleri görebilirsiniz. Buraya yokuşlu bir yol üzerinden geleceksiniz. Kuretler Caddesi üzerinde yer alıyor. Bu caddeyi takip ettiğinizde kendinizi eski tarihlere doğru yolculuk yapmış gibi hissedebilirsiniz.

Yaz aylarında burada toplantı ve konserler yapılmakta. Antik kentin girişinde ise yeme-içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz kafeler bulunuyor bunun yanı sıra buraya özgü turistik ürünlerde girişte satılıyor.

İzmir, Selçuk ilçesine bağlı olan Efes Antik Kenti’ne gelirseniz eğer kütüphaneyi görebilirsiniz. İzmir terminalinden yaklaşık 45 dakika süren yoluculuğun ardından buraya ulaşabilirsiniz. Terminalden 20 dakikada bir Efes minibüsleri kalkmaktadır. Kütüphaneyi 08:00-19:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.