Akdamar Adası, Van Gölü üzerinde bulunan büyüleyici, mistik bir manzaraya sahip olan büyük bir adadır. Uzunlğu 1,5 kilometre, genişliği ise 500 metredir.
Ada adını uzun yıllardır anlatılan bir efsaneden alıyor. Van Gölü’nün üzerinde 4 ada vardır bunlar Çarpanak, Adır, Kuş ve Akdamar Adası’dır. Bu adadan en çok ilgi gören hiç kuşkusuz Akdamar Adası’dır.
Burada ki efsaneye göre Ermeni bir keşişin Tamar adında güzel bir kızı vardır. Ada’da çobanlık yapan bir genç ise kıza aşık olur. Çoban, Tamar’ı görmek için her gece adaya yüzer. Tamar’da çobanı görmek için elinde fenerle ada da bekler. Bir süre sonra kızın babası durumdan haberdar olur ve öfkelenir. Onları ayırmak ister. Eline feneri alarak adanın kıyısına gelir ve fenerle sürekli yönünü değiştirir. Çobanda sürekli o yöne doğru yüzdüğü için yorulur. Yorgun düşen çoban gölde boğulur. “Ah Tamar!” diyerek ölür. Tamar’da bu feryat üzerine kendini göle bırakır. Ah Tamar zamanlar Ahtamara son olarak da Akdamar olur.

Efsane Bir Ada Akdamar
Ada üzerinde bir de kilise bulunmaktadır. Kilise, M.Ö. 915-921 yıllarında yaptrılmış. Mimarı ise Keşiş Mauel’dir. Kilisede Ermeni mimari sanatının tüm detaylarını görebilirsiniz. Merkezi kubeli olup, dört yapraklı yonca şeklinde haç planlıdır. Kırmızı kesme taşlardan yapılmış olun, zengin motiflerle süslenmiştir.
Ünlü tarihçi Anne R. Redgate yazdığı kitabında, Kral Gagik’in kiliseyi yaptırmak için bölgede bulunan medeniyetlerdeki en iyi mimarları ve ustaları getirtmiştir. Kilise, 1021 yılında Vaspurakan Krallığı yıkılında 1113 yılında manastıra dönüştürülmüş. Manastırdan olduktan sonra Kutsal Haç Kilisesi olarak anılmış. 1895 yılına kadar Ermeni Patrikliği’nin merkezi haline gelmiş.
Kilisenin dışında ise dünyevi konular, av sahneleri, saray yaşamı, dini konular, insan ve hayvan motiflerinden oluşan kabartma süslemeler bulunur. İç bölümünde ise dini temalı freskler vardır.
Kilise 1100 yıldır varlığını koruyor. 1951 yılında kilisenin yıkılması istenmişti o yıllarda genç bir yazar olan Yaşar Kemal, rastlantı sonucunda bu durumdan haberi olur ve kilisenin yıkılmasına müdahale ederek kilisenin yıkılmasına engel olmuştur. 2005-2007 yıllarında Kültür Bakanlığı tarafından kilise restore edilir. Günümüzde ise müze olarak hizmet veriyor. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmeye devam ediyor.
Kültür turu ve yaz tatili kapsamında geleceğiniz Van’da mutlaka Van Gölü’nü ve Akdamar Adası’nı görmelisiniz.