Antik çağlardan günümüze kadar uzanmış gelen ve bir çok mitolojik hikayeye konu olmuş, Bozdağlar’ın yamacında kurulmuş tarihi ve eşsiz manzaraya sahip bir köydür. Köy, eski tarihinden ve atmosferinden hiçbir şey kaybetmemiş.

Burası 1996 yılında sit alanı ilan edilerek korunmaya alınmış. 2012 yılında da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiş. Köy, Ödemiş’e 9 kilometre mesafede yer alıyor. İzmir’in 5000 yıllık bu tarihi köyün en önemli özelliği ise ulu ağaçlarla kaplı caddeleri, kutsal ilan edilen toprakları ve tarihi evleriyle dikkat çekiyor. Bahsettiğimiz köy Birgi Köyü… Bir çok medeniyete de ev sahipliği yapmış. Pers, Lidya, Frig, Bergama Kralıklları, Bizans ve Roma İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış.

Ege'nin En Güzel KöyüTarihi köy aynı zamanda Aydınoğlu Beyliği’nede başkentlik yapmış. Denizci beyliğin ikinci beyi Gazi Umur Bey’in Birgi üzerinde etkisi olmuştur. Köy 1426 yılından sonra ise Osmanlı Devleti’ne katılmış. Adını ise kale ve sur anlamına gelen Pyrgion kelimesinden almıştır. Burası asırlar önce Müslümanlar ve Hristiyanlar için önemliymiş. Çünkü köy bir çok din ve bilim adamı yetiştirmiş. Medreseleri, camileri, türbeleri ve eski konaklarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir yer.

Köy, İzmir’e 120 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Buraya aracınızla gelirseniz eğer Ödemiş’e ulaştıktan sonra Birgi’ye ayrılan yolu takip edebilirsiniz. İzmir Basmane Garı’ndan da iki saatte Ödemiş’e gelebiliyorsunuz. Buradan minibüslere binebilirsiniz.

Birgi’ye gelmişken mutlaka Çakırağa Konağını, Aydınoğlu Mehmet Bey Cami’ni, Sandıkoğlu Konakları’nı görmelisiniz. Bunun yanı sıra çarşısında gezerek ipek şallardan kendinize ve hediyelik olarak alabilirsiniz. Demirli Mağaza’ya gidip otantik ürünlerden de satın alabilirsiniz. Arkadaşlarınızla birlikte Tarihi Meydan Kahvesi’nde oturup, keyifli sohbetler eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. Meydanda kurulan pazarı dolaşabilirsiniz. Ödemiş patatesi ve kestanesiyle ünlüdür. Dilerseniz bir kaç kilo alıp evinize götürebilirsiniz. Buraya yakın ve terkedilmiş tarihi bir köy olan Lübbey Köyü’nü de görebilirsiniz.

Buranın en ünlü lezzetleri arasında karadut suyuyla yapılan kar helvasıdır. Köylülerin bardak içinde sattığı kar helvasının tadına mutlaka bakın. Aynı zamanda taş fırınlarda kurutulan besmet yani peksimete benzer lezzetin tadına bakmayı unutmayın. Burada otantik bir kahvaltı yapmadan dönmeyin. Kahvaltınızı Sahila Hanım Taş Konak’ta yapabilirsiniz ve dilerseniz burada konaklayabilirsiniz. Konaklama için bir çok alternatif bulunuyor. Ekonomik olanı tercih edebilirsiniz

Ev yemekleri yemek isterseniz eğer Baba Lokantası’na uğrayabilirsiniz. Buranın oğlak güvecine ve tahinli helavasına bayılacaksınız. Ege denince akla tabi ki incir gelir. Kuru incir de alabilirsiniz.

Birgi’den ayrılmadan evvel sokaklarında bol bol gezip, tarihi Birgi evlerinin fotoğraflarını çekmeden dönmeyin. Bunun yanı sıra buraya özgü organik ve otantik ürünlerden hediye olarak satın alabilirsiniz.