Cide, tarihi ve kültürü çok eski çağlara dayanır. Homeros’un ünlü İlyada ve Odysseia Destanı’nda burası için şöyle demiştir “Yüksek kültürlü Henetlerin yurdundan geçtik; Kiteros’tanAycelos’tan” Cide bir çok medeniyete de ev sahipliği yapmış. Paflagonyalılar, Gasgaslar, Romalılar, Candaroğulları, Bizanslılar ve Osmanlılar… Roma ve Bizanslılara ait kalıntılar bölgede bulunmaktadır. Örneğin Çoban Kalesi, Romalılar döneminde yapılmış. Timle Kalesi’de Bizans döneminde yapılmış.

Antik dönemde Cide, Aycelos olarak anılırmış. Kiteros’un önemli bir liman kentidir. Günümüzde ise Gideros olarak bilinen çok eski bir yerleşim yeridir. 1213 yılında Anadolu Selçukluları, 1460 Fatih Sultan Mehmet Kastamonu’yu almıştır. İpek Yolu içinde önemli bir limandı.
Cide, İl merkezine 135 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Haftanın her günü İstanbul’a otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Buraya geldiğinizde mutlaka Gideros Koyu’nu görmeli ve burada zaman geçirmelisiniz. Koy, Batı Karadeniz’in en güzel kıyılarındandır. Eşsiz bir doğa güzelliğine sahip olan Gideros Koyu’nun Ege Bölgesi’nde bulunan koylardan hiçbir farkı yok. Yeşille mavinin buluştuğu noktada unutulmaz günler geçirecek ve zamanın geçmesini hiç istemeyeceksiniz. Burası ilçe merkezine 11 kilometre mesafede yer alıyor.
Gideros Koyu’nun geçmişi M.Ö. 15. Yüzyıla kadar uzanıyor. Burada ilk devlet Amazonlar tarafından kurulmuş. Büyük İskender’in baldızı Amastris tarafından da burası yıkılmış.

Cide denince akla ünlü Hababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz gelir. Yazar ve şair Rıfat Ilgaz 1911 yılında burada dünyaya gelmiş. Doğduğu ev müze haline getirilmiş. Aynı zamanda Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür ve Sanat Festivaline’de ev sahipli yapmaktadır. Cide’ye geldikten sonra müzeyi ziyaret edebilir, yazarın çalışma masası, kitaplığı, yatağını, kişisel eşyalarını, eserlerini görebilirsiniz.

Yaz sezonunda gelirseniz eğer Cide’nin sessiz, sakin, dingin ve mavi denizinde yüzmenin keyfini yaşayabilir, plajlarında güneşlenmenin keyfini yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Loç Vadisi’ni görebilirsiniz. Burası fotoğraf sanatçılarının ve gezginlerin en çok ilgi gösterdikleri yerlerden biri… Burada 29 bitki türü bulunuyor. Karadeniz sahilinden 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Vadide rafting, trekking, kanyoning gibi doğa sporlarını yapabilirsiniz.

Cide, engebeli ve dağlık bir yapıya sahip… %70’i ise ormanlarla kaplı bir yer. Köknar, gürgen, kayın, çam, meşe ve kestane ağaçları yetişiyor. Devrekani, Aydos, Fakaz, Güble, Kapısuyu çayları ise buradan geçiyor. Özellikle Aydos, Denizkonak, Uğurlu, Çayyaka, Akbayır ve İlyasbey sahilleri yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.