İstanbul, Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde yer alan Yerabatan Sarnıcı, Ayasofya’nın güneybatısında yer alan Bazilika Sarnıcı’dır. Burası I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır.
Sarnıç ilginç, görkemli mimari özelliğiyle dikkat çekmektedir. Suyun içinden yükselen sayısız mermer sütunlar vardır.
140 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde olup dikdörtgen şeklindedir. 9800 metrekare bir alanı kaplamaktadır. Burası 100000 ton su depolama kapasitesi vardır. 52 basamaklı taş merdivenle sarnıca inilmektedir. 9 metre yüksekliğinde 336 sütun vardır. 480 metre aralıklarla sütunlar dikilmiştir ve 28 sütun olup 12 sıra meydana getirmişlerdir.
Sarınç, Bizans döneminde bu çevrede büyük bir alanı kaplayan ve imparatorların yaşadığı büyük sarayın ve bölgede yaşayan halkın su ihtiyacını karşılamak için yapılmıştır. İstanbul’un fethinden sonra ise burası kullanılmış ve Topkapı Sarayı’nın bahçelerini sulamak için kullanılmıştır.

İstanbul’un Gizemi Yerebatan Sarnıcı
İslami değerlere göze temizlik esas alındığı isin Osmanlılar burayı kullanmamış, kendi su ihtiyaçları su tesisleri kurmuşlardır. Sarnıç 16. Yüzyılın ortalarında Batılılar tarafından bulunmuş ve 1544-1550 yıllarına ait bu Bizans kalıntıları Hollandalı gezgin P. Gyllius tarafından keşfedilmiş.
Sarınç yapıldığı tarihten günümüze kadar bir çok onarımdan geçmiştir. Osmanlılar döneminde iki defa onarılmış. 3. Ahmet zamanında ise Mimar Kayserili Mehmet Ağa tarafından yenilenmiştir. İkinci onarım ise Sultan 2. Abdülhamid tarafından yapılmıştır. Cumhuriyet döneminde de 1987 yılında belediye tarafından temizlenmiş ve gezi platformu olarak hizmete açılmıştır. 1994 yılında da büyük bir bakımdan geçmiştir.
Sarnıcın dikkat çeken detayı ise medusa başıdır. Kuzeybatı köşesinde yer alan iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki medusa başı vardır. Roma dönemine ait heykel sanatının en iyi örneklerindendir. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Buraya ilgili bir çok efsane vardır. Bunlardan biri de Yunan mitolojisinde yer altı dünyasının dişi canavarı üç Gorgona’dan biridir. Bu üç kız kardeşlerden biri yılan başlı Medusa’dır. Sihiri ise kendisine bakanları taşa çevirme gücüdür. Buna göre bazı yerleri korumak için sarnıca medusa başı konulmuştur.
Kültür turu veya yaz tatili kapsamında geleceğiniz İstanbul’da gezip, görebileceğiniz bir çok tarihi ve eşsiz doğa güzelliklerine sahip yerler bulunmaktadır. Sarnıcı gezdikten sonra Sultanahmet’te bulunan turistik mekanlarda yeme-içme ihtiyacınızı giderebilir, İstanbul’a özgü turistik ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için hediyeler alabilirsiniz.