Beyoğlu’nda yer alan İstiklal Caddesi İstanbul’un en çok ilgi gören yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği, eğlencenin, kültürün, tarihin kalbinin attığı yer diyebiliriz. Her gün ve her saat oldukça kalabalık olan cadde dünyanın da önemli yerlerinden biri olarak görülüyor. Dünya modacılarının da trendleri belirlemek için geldikleri rotalardan biri.

İstiklal Caddesi 19. Yüzyıldan günümüze kadar önemini korumaya devam ediyor. Tünel ile Taksim’e bağlanan noktada bulunuyor. Cadde de birçok markanın yer aldığı mağazaların yanı sıra kafe, restoran, gece klüpleri ve barlarda bulunuyor. Burada alışveriş yapmanın keyfini yaşamanın yanı sıra diğer yandan yeme-içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz mekânlarla dolu…

İstanbul’un Kalbinin Attığı Yer İstiklal Caddesi

İstanbul’un Kalbinin Attığı Yer İstiklal Caddesi

İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan İstiklal Caddesi, Bizans dönemiyle birlikte şekillenmeye başlamış. Katolik kiliselerinin yanı sıra manastırları da bünyesinde bulundurmuştur. Bu bölge ise Pera olarak adlandırılmıştır. O dönemlerde Galata nüfusunun büyük bir kısmı surlar içinde yaşamış. Osmanlı egemenliğinin ardından gelişen ticari yaşam Latinlerin Haliç’e ve Boğaz yönüne bakan yamaçlara taşınmış. Bu iki bölge o dönemlerde değer kazanmış ve İstiklal Caddesi’ni meydana getirmiş.

Ticaret hızla geliştikçe bu bölgeye göç de artmış. Taksim’in şekillenip, geliştiği olaylar ise II. Bayezid’n Asmalı Mescid olarak bilinen mescidi yaptırması ve yine o dönemde Acemi Oğlanlar Kışlası’nı yaptırma sıdır. 15. Yüzyılla birlikte bölgeye Müslüman göçte artmış. Yabancı nüfus içinde 1628 yılında St. Louis Kilisesi yaptırılmış. 17. Yüzyılda ise Galata Kulesi’nin ardından Galata Sarayı Kışla

Mektebi ve Terra Sainte Kilisesi ile Fransisken Kilisesi yapılmış. 18. Yüzyıla gelindiğinde ise cadde gelişmiş ve Galatasaray Meydanı’na kadar karşılıklı binalar yapılmış. Ardından tekli evler caddenin diğer tarafına inşa edilmiş. 19. Yüzyılda ise cadde modern bir havaya bürünmüş. İstiklal Caddesi artık Osmanlının entelektüel, aydın ve gayrimüslim kesimine hitap eden bir yer olmuştur.

20. yüzyılda Cumhuriyet’in ilanıyla beraber caddenin adı Grande Rue de Pera, Cadde-i Kebir ve Büyük Cadde olarak anılmış son olarak da İstiklal Caddesi olarak kalmış. Günümüzde caddede alış veriş mağazalarının yanı sıra, tiyatro, sinema, oteller gibi mekanlarında yer aldığı ve popülerliğini yitirmemiş, toplumsal olaylara da tanıklık etmiş önemli bir yer.