Kariye Müzesi, mozaik ve freskleriyle dünyanın en iyi örneklerindendir. Burada Doğu Roma sanatının don dönemine ait en güzel örnekler sergilenmektedir.

Mozaiklerin barındırdığı figürler ve derin anlamları, hareketli biçimleri görülmeye değer. Ortaçağ’da Ronesans döneminin yaklaştığını haber veren eserler diyebiliriz. Eski Yunan dilinde kant dışı-kırsal alan anlamına gelen Kariye, Chora sözcüğünün Türkçeleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Kent dışı adını taşımasının nedeni ise Konstantin surlarının dışında yer alıyordu.

Resim Sanatının En Önemli Müzesi Kariye
Resim Sanatının En Önemli Müzesi Kariye

Müze, 5. Yüzyılda Justinianus döneminde yapılmış. Müze bir çok kez onarılmış ve eklemeler yapılmış. Günümüzdeki şekli ise 14. Yüzyıldan kalmadır.

Burası dini törenlerde saray kilisesi ve şapel olarak kullanılmış. Sonraki yıllarda ise tamamen kilise olarak işlev görmüş. 1511 yılında ise II: Bayezid’in sadrazamı olan Atik Ali Paşa tarafından burası camiye dönüştürülmüş. O yıllara ilişkin ayrıntılar, güneybatı köşede bulunan minare ve ana mekanın doğu yönünde bulunan mihraptan ibaret.

1945 yılında ise burası müzeye çevrilmiş. 1948 ile 1958 yıllarında yapı restore edilmiş. 2013 yılında yeniden restore edilmiş.

14. yüzyılda yapılan bu eşsiz yapıdaki fresk ve mozaikler Logothetes yani hazine sorumlusu Theodoros Metokhites’e borçludur. Dış nartekste yani Doğu Roma bazilika ve kiliselerde batı giriş bölümünde ise Hz. İsa’nın yaşamı ve iç nartekste ise Hz. Meryem’in hayatı mozaiklerle anlatılmıştır. Buradaki mozaikler Hıristiyan teolojisinin önemli sahnelerini anlatmaktadır. Müze, kaliteli ve renkli bir zemine ve duvarlara sahiptir. Mermer süslemeleri dikkat çekicidir.

Buraya geldiğinizde civarda bulunan fotojenik, tarihi evlerin fotoğrafını çekebilir ve civardaki restoran ve kafelerde yeme-içme ihtiyacınızı gidererek gezintinize keyifli bir mola verebilirsiniz.

Müzeyle ilgili bilinen diğer bir bilgide şu, Doğu roma İmparatorluğu döneminde bir yapı kompleksi olan Khora Manastırı’nında merkezini oluşturması. Burası İsa’ya adanmış bir kilisedir. Kilisenin yapılışı tam olarak bulunmemektedir ancak 6. Yüzyılda İmparator Justiniaus’un 527-565 yılında harabe bir şapeli yeniden inşa edilmesiyle yapılmıştır. Kommoneslar ve Blackhernal Sarayı’nın yakınlarında olduğu için saray şapeli olarak kullanılmıştır.

Müzeyi, yaz sezonunda 09:00-19:00’da, kış sezonunda ise 09:00-17:00’da ziyaret edebilirsiniz.

[insert page=’istanbulda-yapilacak-seyler’ display=’content’]