Acarlar Longozu, Marmara Bölgesi’nin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Sakarya’da bulunan doğa harikası longozun doğusunda Karasu ve batı yönünde ise Kaynarca ilçesi bulunmaktadır. Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü taraftan 6 kilometre batıda ve Karadeniz’e ise 700 metre uzaklıkta yer almaktadır. Burası ülkemizin parça halindeki en büyük langozudur. Aynı zamanda ormanı olan longozun 250-1250 metre genişliğe sahip olup, 7.5 kilometre uzunluğu vardır. Burası kıyı tipi set gölüdür. Buraya gelen sular Okçu Deresi’yle Sakarya Nehri’ne dökülmektedir. Burası özellikle doğayla iç içe vakit geçirmekten hoşlananlar için ideal bir yer.

Sakarya'nın Doğa Harikasıİstanbul’dan buraya gelirseniz şayet 2,5 saatlik bir yoluculuğun ardından cennetten bir köşe olan bu doğa harikası yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Suyun içinde yüzen ağaçlar, göçmen kuşlarının sesleri, çeşitli bitki örtüleri karşısında hayran kalacaksanız. Burada dilerseniz çadır kampı veya karavan tatili de yapabilirsiniz. Şehir stresinden uzak, huzur içinde, dingin birkaç gün geçirmek istiyorsanız mutlaka buraya gelmelisiniz. Gelirsen yanınızda fotoğraf makinesi getirmeyi ve bu büyüleyici manzarayı ölümsüzleştirmeyi unutmayın.

Akarsuyun içinde çakıl, kum. Kil gibi çamurlu tortu dikkatinizi çekecektir. Burada oluşan alüvyon akarsuyun denizle bütünleşmesini engellemiş. Akarsu kendi kendine bir set oluşturarak burada su birikintisi, bataklıklar, kumullar, göller oluşmaya başlıyor.

Burada yıllar önce sandalla gezinti, bisiklet sürmek söz konusuymuş ancak günümüzde ne yazık ki yasaklanmış. Bunun nedeni ise ormanlık alanın zarar görmemesi… Burada doğayla iç içe trekking, yürüyüş yapabilirsiniz. 750 metre uzunlukta bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Yürüyüş yolu sonrasında bir tahta platformdan yapılmış iskele bulunuyor.
Buraya gelmek için Mayıs-Kasım ayları arasında seçim yapabilirsiniz. Şayet rengarenk bir görüntüyle karşılaşmak isterseniz eğer Foliage denilen döneme tanık olmak için Ekim veya Kasım ayını tercih edebilirsiniz. Bu dönemde ağaçlar kırmızıdan sarıya dönüşüyor, nilüferler ise pembeleşmeye başlıyor. Yürüyüş yolundaki sarı yapraklar üzerinde gezinti yapmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

Şayet burada konaklamak isterseniz bungalov evlerde kalabilirsiniz. Burada aynı zamanda yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz bir de kafe bulunmaktadır.
Sabahın erken saatlerinde uyanıp burada organik kahvaltı yapmanın tadını çıkararak güneşin doğuşunu izleyebilirsiniz.
İstanbul’dan buraya gelişiniz yaklaşık olarak 2.5 saat sürecektir. Şayet Sakarya Merkez’den buraya gelirseniz 1 saat gibi kısa bir sürede ulaşmanız mümkün. Şayet otobüsle gelecekseniz Karasu’dan minibüslere binebilirsiniz.