Son günlerde Şengül Boybaş’ın ‘Dünyanın Uyanışı’ romanından uyarlanılarak adını Atiye dizisiyle daha çok duyuran ve ilgi uyandıran Göbeklitepe ‘de ilk kazı çalışmalarını Klaus Schmidt yapmış. Yüzeyde ortaya çıkan şekilli taşların, Prof. Harald Hauptmann’la beraber Fırat Vadisi7ndeki Nevali Çori Höyüğü’nde eşsiz taşlarla çevrili olduğunun farkına vardı. Prof. Schmidh’in Göbeklitepe’nin ortaya çıkışında büyük katkısı olduğunu belirtmek gerekir.

1994 yılında Urfa Müzesi ve Alman Arekoloji Enstitüsü’yle ortak olarak yönetilen araştarmada Prof. Schmidt buradaki kalıntıların Neolitik Dönem’e ait olan bütün bilgileri alt üst edecek nitelikteydi. Göbeklitepe’nin 12000 yıl önceye ait olduğu ve 1400 yıl boyunca kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Arkeologlar Neolitik Dönemi, Güneybatı Asya’daki insanların tarım ve hayvancılıkla başladıkları dönem olarak belirtmişlerdi. Oysaki avcı, toplayıcılıktan sonra tarıma geçişin olduğu yer burasıydı. İlk buğday burada yetiştirilmiştir.

Sırlarla Dolu Bir Yer Göbeklitepe

Sırlarla Dolu Bir Yer Göbeklitepe

Burası aynı zamanda bir inanç merkeziydi. Ülkemiz için büyük bir arkeolojik hazine diyebiliriz. Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın 12 kilometre kuzeydoğusunda, Tek Tek Dağları’nın üzerinde bulunuyor. Buradaki bölge Bereketli Hilal olarak da anılıyor. Göbeklitepe, Mezopotamya’nın önemli bir parçası. Tarihteki ilk kentler, yazı, devlet ve bürokrasinin yani ilk uygarlıkların çıktığı topraklar… Burada dikkat çeken ise o dönemlerde insanların mimari yapıda tapınaklar yapması ise tüm dünyayı şaşkınlığa çevirdi.

Göbeklitepe’nin en önemli özelliği ise 7000 yıllık Mısır Piramitleri’nden de eski olması yani 7500 yıllık bir eser. Çapları 30 metreyi bulan 20 yuvarlak ve oval bir yapının ortasında T şeklinde 2 adet ve 5 metre yüksekliğinde kireç taşından bağımsız sütun yer alıyor. Yapıların içinde ise küçük sütunlar bulunuyor.

Göbeklitepe, Haliliye ilçesine bağlı olan Örencik Mahallesi’nde yer alıyor. Buraya gelmişken Balıklı Göl’ü ve Harran Ovası’nı ziyaret etmeyi unutmayın.

Göbeklitepe Ulaşım

Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bu yüzden Şanlıurfa Belediyesi buraya otobüs seferleri de düzenliyor. Kent merkezinde bulunan Abide durağından 100 numaralı otobüse binerek buraya gelebilirsiniz. Abide durağından 10:00-16:00’da otobüsler kalkıyor. Göbeklitepe’den ise kent merkezine 12.00-18.00 saatleri arasında ulaşıyor.

Şanlıurfa’ya İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Bodrum, Trabzon gibi şehirlerden direk uçakla gelebilirsiniz. Diğer şehirlerden ise aktarmalı olarak ulaşabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra İstanbul’dan otobüsle 19 saat süren bir yolculuk sonunda gelmeniz mümkün.