Üsküdar ilçesinde bulunan Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz’in direktifi doğrultusunda 1861-1865 yılları arasında yaptırılmıştır. Sarayı aynı zamanda Dolmabahçe Sarayı’nın da mimarı olan Sarkis Balyan’a yaptırılmıştır. Saray, padişahın sayfiye mekanı ve de yabancı devlet adamlarının ağırlanacağı mekan olarak kullanılmıştır. Saray günümüzde halkın ziyaret ettiği tarihi bir yapıdır.
Sarayın geçmişi Osmanlı dönemine uzanıyor. 12 Nisan 1865 yılında burada kılınan Cuma namazı sonrasında Sultan Abdülaziz tarafından açılışı yapılmış. Saray iç ve dış mimarisi Batı stilinde yapılmıştır. Barok etkisi hakimdir. Bodrum ve 2 diğer katla beraber üç kattan oluşmaktadır. 23 odası ve 6 salonu vardır. Saray 29 bölümden meydana gelmiştir.

Tarihi Sarayda Unutulmaz Bir Gezinti
Haremlik ve selamlık olarak ikiye ayrılmıştır. Ana binaya ait üç kapısı vardır. Bu kapılar Selamlık bölümünde olup, Üsküdar’a bakar. Haremlik bölümü ise Beykoz yönüne bakmaktadır. Odalar ve mobilyalar, duvardaki aynaların kenarları gemi halatıyla süslenmiş. Biçim olarak doğa ve batı sentezini yansıtmaktadır. Harem ve Mabeyn bölümlerinde ise Türk ev kültürünün özellikleri vardır.
Saray, Sultan Abdülaziz’in yazlığıydı. Aynı zamanda II. Abdülhamid’in hükümdarlık zamanlarında burası yabancı misafirler için konuk evi olarak kullanıldı. Buraya gelen ilk misafir ise Fransa İmraparatoriçesi Eugenie’dir. Konuk olan diğer misafirler arasında İtalya Veliahtı 1869, İran Şahı Nasıreddin 1873, Avusturya-Macaristan İmparatoru Joseph 1869, Prusya Veliaht Prensi Frederic Guillaume Nicola Charles 1869 yer alıyor.
Buraya geldiğinizde dilerseniz denize karşı sarayın bahçesinde kahvaltı keyfide yapabilirsiniz. Arkadaşlarınızla birlikte unutulmaz bir saray kahvaltısı yapabilirsiniz. Şayet rüzgardan rahatsız oluyorsanız eğer kapalı restorana geçebilirsiniz.
Şehir dışından İstanbul’a gelecekseniz eğer bu tarz tarihi mekanlara yakın merkezi yerlerde bulanan tesislerde konaklamanız çok daha iyi olacaktır. Böylece ulaşım konusunda zorluk yaşamayacaksınız.
Beylerbeyi Sarayı için bir saray kompleksi diyebiliriz çünkü bahçesinin içinde yazlık sarayla beraber Mermer Köşk, Ahır Köşk, Sarı Köşek ve iki küçük deniz köşkü vardır.
Beylerbeyi Sarayı’nı gezdikten sonra İstanbul’un tarihi saraylarından olan Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı’nı görmeyi unutmayın.
Beylerbeyi Sarayı’na gelmek için Beşiktaş, Kabataş ve Eminönü iskelesinden Üsküdar’a vapurla ulaşabilirsiniz. Daha sonra Beykoz yönüne giden otobüslere binebilirsiniz. Şayet Anadolu yakasından gelecekseniz eğer Gebze-Harem dolmuşlarına binebilirsiniz.
Adres: Beylerbeyi Mahallesi PK: 34676 Üsküdar/İstanbul.