Avrupa yakasında yer alan Rumeli Feneri İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’le birleştiği yerde kuzeyde bulunuyor. Anadolu Feneri’nin karşısında 2 deniz mili mesafede konumlanmış. Eşsiz bir manzaraya sahip olan Rumeli Feneri özellikle haftasonları İstanbul halkının gelip, dinlendiği ve bol bol fotoğraf çekti bir yer.

Anadolu Feneri’yle Rumeli Feneri’ni birleştiren bölge kuzey sınırını meydana getirmektedir. Sarıyer’in Garipçe Köyü sınırları içinde yer alan fenerin büyüleyici deniz manzarasına hayran kalacaksınız.

Tevfik Fikret’in Sis Şiirindeki Rumeli Feneri

Tevfik Fikret’in Sis Şiirindeki Rumeli Feneri

Rumeli Feneri, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 65 metre yükseklikte olup, savaş gemilerinin boğazdan Karadeniz yönüne geçmelerini kontrol etmek amacıyla yapılmış. Kule, ışığı 18 deniz mili mesafeden görebiliyor.

Tarihi çok eski asırlara dayanan fener 1855 yılında yaşanan Kırım Savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerinin geçişini kolaylaştırmak için Anadolu Feneri ile birlikte yaptırılmıştır. Kule 30 metre yüksekliğe sahiptir. Fenerin bulunduğu tepeliğin altında bir de balıkçı barınağı bulunuyor. Bu salaş restoranda dilerseniz yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Şayet sıcak havalarda buraya gelirseniz eğer, Rumeli Kavağı’na gidip buradan ünlü Altınkum Plajı’na gelerek burada güneşin ve denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Rumeli Feneri’nin içinde bir de Saltuk Dede Türbesi bulunuyor. 1700’lü yılların son dönemlerinde fenerden önce buraya yapılmış. Fener yapılmadan önce gemiler, türbeyi ziyaret edenlerin yaktığı mumların ışıklarıyla yolunu bulabiliyorlarmış. Fener ilk yapıldığı zamanlarda sürekli yıkılmış bu nedenle türbenin üzerine yapılmasına karar verilmiş. Türbe yeniden onarılmış ve fener inşaatının içine alınmış.

Rumeli Feneri’nin girişinde sola doğru ayrılan yolu takip ettiğinizde ormanlarla kaplı Marmaracık Koyu’na gelebilirsiniz. Burada güzel bir tatil köyü yer almaktadır. Haftasonlarınızı burada çadır kampı kurarak değerlendirebilir, doğayla iç içe huzur dolu birkaç gün geçirebilirsiniz. Burada restoran, açık hava sineması, spor yapabileceğiniz alanlarda bulunuyor.

Rumeli Feneri denince akla Tevfik Fikret’in Sis şiiri gelir. “Ben korkmam! Kendimi sokaklara atarım. Özellikle de deniz kıyılarına. İşte oralarda hayallerin o korkunç sınırlarını zorlar, korkuya doğru birkaç adım olsun atabilirim. Hani Amarcord’ta sisler içinde kaybolan çocuk, hayal meyal fark ettiği korkunç yaratıktan (bir öküz) nasıl da kaçmıştı. İçimin onunki gibi hop etmesini isterim… Böyle bir sisli gündü geçenlerde, kendimi Rumeli Feneri’nde buldum.”