Yeşil doğası, temiz havasıyla eşsiz manzaraya sahip olan Trabzon denince akla yaylaları, manastırları, kiliseleri, gölleri, şelaleleri, ırmakları…vb gelir. Ülkemizin yayla turizmi açısından önde gelen şehirlerindendir.

Trabzon’un eşsiz manzaraya sahip olan ve şehirle bütünleştiği Uzungöl bu köyde yer almaktadır. Çaykara ilçesine 19 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yeşilin her tonunu burada görmek mümkün.

Trabzon'un En Güzel Köyü
Trabzon’un En Güzel Köyü

Çaykara ilçesine bağlı olan Şerah Köyü büyüleyici Uzungöl manzarasının yanı sıra eski geleneksel evleriylede yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bir yer. Yeşillikler arasında bulunan eski ahşap evlere hayran kalacaksınız. Buraya her mevsim gelebilirsiniz ancak en güzel ilkbahar ve sonbaharda buranın manzarasına bakmaya doyamayacaksınız. Köy ile Uzungöl arasında 1 kilometre mesafe bulunuyor. Buraya gelmişken mutlaka Uzungölü de görmelisiniz. Ancak Uzungöl’ün daha önceki eski halini gördüysenizyeniz eğer, günümüzdeki hali sizi büyük hayal kırıklığına uğratabilir.

Uzungöl’de bulunan tesislerde konaklayabilirsiniz. Dilerseniz Şerah Köyü‘nün yaylasında arkadaşlarınızla birlikte çadır kampı yapabilir ve doğayla iç içe huzur dolu bir tatil geçirebilirsiniz. Öğlenleri mangal keyfiyle karnınızı doyurabilir, akşama doğru çayınızı yudumlarken Uzungölü ve güneşin batışını izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra köyün ırmağında rafting yaparak macera dolu saatler yaşayabilirsiniz. Yürüyüş, trekking gibi diğer doğa sporlarını da deneyimleyebilirsiniz.

Sabahın erken saatlerinde kalkıp leziz organik köy kahvaltısı yapabilir, güneşin doğuşunu izleyebilirsiniz. Köylülerle kahve içip, tavla oynayabilir, güzel anılar biriktirebilirsiniz. Buraya gelirken mutlaka fotoğraf makinesi ekipmanlarınızı getirmeyi unutmayın. Çünkü fotoğrafını çekmek isteyeceğiniz bir çok yer bulunuyor. Trabzon’a gelmişken mutlaka Sümela Manastırı ve benzeri tarihi eserleri görebilirsiniz. Çay toplama mevsimine denk gelirseniz eğer çay toplayarak farklı bir an yaşayabilirsiniz.

Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Trabzon’da Yontma Taş, Orta Taş, Kalkolitik Çağ, Bronz Çağ’a ait bir çok eser bulunmuştur. Bunlar el baltaları, kazıyıcılar, yonga aletleridir.

M.Ö.756 yılında kurulan Trabzon, Sinop’tan ve İstanbul’dan çok daha eski bir kenttir. Tarihi kaynaklara göre Pontos Euksenios kıyısında yer alan Sinope ise Lazların atası olan Kolhis ülkesinin kolonisi bir şehirdir. Anabasis’in ortaya çıkardığı bu bilgi aynı zamanda Arrian ve Peripleus tarafından da onaylanmıştır.

Trabzon’u ilk olarak M.Ö.400 yılında Atinalı Xenophon görmüş ve şehirden bahsetmiştir. Şehrin merkezinde Yunanlıların çevre köylerinde günümüzdeki Lazların yani Tzanlar’ın ataları olan Kolhislilerin yaşadığı bilinmektedir. Antik çağ ve sonrasında Zigana geçidinden Ermenistan ve Euphrates’te üretilen ticari ürünler burada takas edilirdi. Eski dönemlerde önemli bir ticaret merkeziydi diyebilirsiniz. Pontus İmparatoru Mithridates Romalılarla yaptığı savaşı kaybetmiştir. Şehir daha sonraları Anadolu ve Roma hakimiyetine girmiştir.

 

[insert page=’trabzonda-yapilacak-seyler’ display=’content’]