TatilCity.NETTatilCity.NET

Akşehir Gezi Rehberi

Konya Akşehir Gezi Rehberi

Konya Akşehir Gezi Rehberi


Konya ilinin özellikle Nasreddin Hoca ile tanınan şirin ilçesi olan Akşehir, 1442 kilometrekarelik yüzölçümüne sahiptir. Denizden yüksekliği ise 1050 metre olan ilçe, Konya-Afyonkarayolu üzerinde yer alır. Konya iline 135, Afyonkarahisar iline 90 kilometre uzaklıkta bulunan Akşehir ilçesi, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biridir.
Nasreddin Hoca’nın memleketi olarak bilinen ve tanınan Akşehir, 2007 yılında Nasreddin Hoca Derneği tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuru sonucu markaların korunması hakkındaki 556 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile "Dünyanın Ortası Akşehir" tescil belgesi alınmıştır. Nasrettin Hoca’nın türbesinin de bulunduğu ilçe, bu yönüyle markalaşmış konumdadır. Zengin tarihi geçmişi ile öne çıkan ilçe, güçlü kültür mozaiği ile de Anadolu’nun köklü medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını ortaya koymaktadır.
Bağrında sakladığı birçok tarihi yapıyı günümüze kadar başarıyla taşıyan ilçede, Selçuklu döneminden Osmanlı dönemine kadar pek çok esere rastlamak mümkündür. Akşehir geziniz sırasında özellikle Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma İmaret Camii, ziyaret edebileceğiniz yerlerden biridir. Geç Osmanlı ile erken Cumhuriyet dönemlerinden günümüze ulaşan eski Türk kültürünü yansıtan mimari yapı ile el sanatlarına yine ilçede yaptığınız gezide bizzat tanıklık edeceksiniz. Bölgede yer alan ve büyük bölümü tescillenen Akşehir Evleri, söz konusu eserler arasında bulunur. İlçede bu yapılar ‘Eski Akşehir Evleri’ olarak da bilinmektedir. Öte yandan Akşehir’de rivayet edilen efsanede, Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü, yüzölçümü 353 kilometrekaredir. Bu özelliği ile Türkiye'nin en büyük beşinci gölü olan Akşehir Gölü, günümüzde bilinçsiz sulama ve küresel ısınmanın etkisiyle yok olma aşamasına gelmiştir. Yıllar geçtikçe düşen su seviyesi, gölde yaşayan canlı türlerini tehdit eder hale gelmiştir. Öyle ki, 1970'li yıllarda 30 çeşit olan balık çeşidi günümüzde maalesef üçe kadar düşmüştür.
Konya Akşehir Gezilecek Yerler

Konya Akşehir Gezilecek Yerler


Akşehir’de gezilecek yerleri sizin için derledik


Batı Cephesi Karargahı Müzesi

Zengin kültürel yapısı ile Akşehir'de gezilip görülmesi gereken birçok yer bulunur. Bunların içinde en önemlisi ise Batı Cephesi Karargahı Müzesi'dir. Kurtuluş Savaşı sırasında kayda değer görev üstlenen Batı Cephesi, işte bu karargahtan sevk ve idare edilmiştir. Tarihi dokusunu günümüzde de korumayı başaran Batı Cephesi Karargahı Müzesi, hali hazırda müze olarak halka açılmıştır. İki katlı olan binanın giriş katında Büyük Taarruz hazırlıkları ile Büyük Taarruzu betimleyen panolar bulunur. Müzenin üst katında ise Atatürk’ün çalışma yaptığı ve Büyük Taarruz için kararının alındığı bir oda yer alır. Bu katta bulunan diğer odalarda ise; levhalar, Nutuk’tan alıntılar, haritalar, fotoğraflar, silahlar ve belgeler sergilenir.

Nasreddin Hoca Türbesi

1284 yılında Akşehir'de vefat eden Nasreddin Hoca, ilçenin simgesi konumundadır. İlçenin merkezine bağlı Nasreddin Hoca Mahallesi’nde yaklaşık 80 dönümlük arazi üzerinde şehir mezarlığı vardır. Selçuklu döneminde Konya Akşehir’in en eski mezarlığına defnedilen Nasreddin Hoca Türbesi, üzerinde altı sütun yer alan kubbeli bir türbedir. Zaman içerisinde deforme olan Nasreddin Hoca Türbesi, farklı süreçlerde birçok kez onarıldı. En son 1905 yılında II. Abdülhamit zamanında onarılan türbe, günümüzdeki halini aldı. Nasreddin Hoca Türbesi, her yıl yerli ve yabancı birçok turist tarafından Akşehir'de en çok ziyaret edilen yerleri arasındadır.

Taş Medrese (Arkeoloji Müzesi)

Akşehir'in tek medresesi olma özelliğini taşıyan Taş Medrese (Arkeoloji Müzesi) Akşehir ilçe merkezinde bulunmaktadır. Taş Medrese; türbe, mescit, çeşme ve imaretten meydana gelen  büyük bir külliyenin parçasıdır. Geçmişten günümüze kadar külliyeden medrese, mescit ve türbe kalmıştır. 1250 senesinde Anadolu Selçuklu Sultanı olan II. Keykubat zamanında inşa edilen Taş Medrese; dört eyvanlı ve açık avludan oluşur. Taş Medresenin kapısından  içeri girdiğinizde sol tarafta türbeyi göreceksiniz. Çini süslemelerle süslenen türbenin kubbesi gerçek bir tarihi yapıt konumundadır. Burada yapılan restorasyon çalışmaları ile Taş Medrese 1965 senesinde müze olarak hizmet vermeye başladı. Arkeoloji Müzesi olan yapıtta, Akşehir ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen tarihi eserler sergilenir. Neolitik Dönem ile 19. yüzyıl sonuna kadar insanlığın yaşamına ait tarihi eserleri görmek sizi tarihte muhteşem bir yolculuğa çıkaracak.

İmaret Camii

Nasreddin Hoca Türbesi’nin güneyinde yer alan İmaret Camii, Akşehir ilçesinde bulunan tek Osmanlı camisi olma özelliği taşır. Dönemin Osmanlı Padişahı olan II. Beyazıt döneminde inşa edilen İmaret Cami'yi Rumeli Beylerbeyi Hasan Paşa tarafından tamamlanmıştır. Yıllar boyu bir kültür merkezi olarak hizmet veren cami, zamanında yoksullara yemek dağıtan bir aşevi işlevi de gördü. Bu sebeple İmaret Camii adını alan caminin önünde dünyanın en büyük ve tek parça halısı bulunan bir şadırvana da ev sahipliği yapmaktadır.

Gülmece Parkı

Nasreddin Hoca Türbesi’nin yanında bulunan Gülmece Parkı içinde; kafeterya, havuz ve çocuk bahçesi yer alır. Ayrıca parkın tam ortasında dört metre yüksekliğe ve altı metre çapa sahip büyük bir bakır kazan vardır. Parkın içinde dikkat çeken çok sayıda heykele de rastlamak da mümkündür. Heykeltraş Cemil Güntepe tarafından yapılan bu heykeller, Nasreddin Hoca fıkralarını betimlemektedir. Yanı sıra Türk gülmece sanatında etkili olan sanatçılara ait büstlere de yer verilen parka, gülmece adının verilmesi de bu heykel ve büstlerden kaynaklanır.

Hıdırlık Tepesi

Akşehir ilçe merkezine dört kilometre uzaklıkta yer alan Hıdırlık Tepesi, temiz suyu ve havası ile öne çıkan bir tatil yeridir. Hıdırlık Tepesi, akarsu çevresinde bulunması nedeniyle mesire alanı olarak da yoğun ilgi görür. Ayrıca muhteşem güzelliğiyle dikkat çeken Hıdırlık Tepesi'nde Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü de yer alır.

Akşehir’de nerede ne yenir?


Akşehir Lezzet Kebap

Akşehir’in başyemeği olan Tandır Kebabı, Lezzet Kebap, Konya’nın ve Akşehir’in meşhur etli ekmeği, peynirli pidesi, sade etli ekmeği ve kuşbaşılı etli ekmeği menüsü ile müşterilerine farklı lezzetler sunuyor. Dört katlı olan ve aynı anda 200 kişiye hizmet verebilen Lezzet Kebap Salonu, Nasreddin Hoca’nın Türbesi’ni Akşehir dışından gelen ziyaretçilerin yanı sıra, tur gruplarıyla da gelen ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlıyor.

Akşehir Evi

Aksev Vakfı tarafından işletilen Akşehir Evi, tarihi bir yapıdır. Müşteri odaklı hizmet veren mekanda daha çok hamur işi yiyecekler bulunur. Mantı, mercimekli bükme ve peynir baklavası Akşehir Evi’nin öne çıkan yemekleri arasındadır. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilen tamamıyla el yapımı olan mantı, mekanın en sevilen yemekleridir. Mantıdan sonraysa çay eşliğinde mercimekli bükme böreği ise tatmanız yiyecektir. İnce açılmış hamurun içine, özel harcıyla hazırlanmış mercimeğin koyulmasıyla hazırlanan börek, damağınızda müthiş bir tat bırakacak. Porsiyonu gayet doyurucu olan böreğin fiyatı da oldukça uygundur. Peynirli baklava, Akşehir’e has peynir baklavası olarak servis ediliyor. Tuzsuz peynir ve şerbetin uyumu ile tadanları kendine hayran bırakan peynirli baklava, tekrar deneyimlemek isteyeceğiniz bir lezzet olabilir. İçeride ve dışarıda oturma seçenekleri bulunan tarihi Akşehir Evi’nde uygun fiyatla el yapımı yaprak sarma, mantı, kıymalı su böreği, gül böreği, gözleme tadabileceğiniz diğer lezzetlerdir.

Büşra Pide

Akşehir’e kadar gelip de eşiz etli ekmekten yemeden dönmek olmaz. Her ne kadar bu lezzetli pide, Konya Etli Ekmeği olarak bilinse de aslında etli ekmeğin doğduğu yer aslında  Akşehir’dir. Bu nedenle Akşehir’de yediğiniz etli ekmeğin tadını başka bir yerde bulmanız mümkün değildir. Akşehir’de birbirinden lezzetli etli ekmek bulabileceğiniz duraklarından biri de Büşra Pide olduğunu söylememiz gerekiyor. Mekanı muadillerinden ayıran en önemli özellik ise, boyunuzdan uzun etli ekmek yapılabiliyor olmasıdır. Özel uzun servis tahtaları ile kesilmeden yaklaşık iki metre boyuyla masaya servis edilen pideler; bıçak arası, kaşarlı, peynirli, etli ve Mevlana çeşitleri şeklinde servis ediliyor.

Helvacı Necmi

Helvacı Necmi ilçenin en uğrak noktalarından biridir. Necmi ailenin son temsilcisi olan genç ve güler yüzlü bir genç olan mekan sahibi müşteri öncelikli hizmet veriyor. Tahin ve yaz helvasından sonra, çöğenden yaptığı ve ‘Köpük’ adını verdiği bu tat, aslında helvanın ham maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Köpüğü tatmadan bölgeden ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.
Akşehir Gece Hayatı

Akşehir Gece Hayatı


Mütevazı eğlence hayatı ile Konya akşamları sizi bekliyor

Burada eğlence hayatı ve geceleri genelde bar, kafe, disko ve diğer eğlence merkezlerinde yaşanıyor. Özellikle son yıllarda artan turist yoğunluğuna karşılık açılan mekanlarda eğlence herkesi ağırlayacak konumdadır. Muhafazakar kimliği ile bilinen Konya özellikle tarihi ve kültürel değerler bakımından zengin kentlerimizden biridir. Eğlence sektöründe pek de gelişim göstermemiştir. Kentin muhafazakar kimliği bu tespitte oldukça etkilidir. Birçok büyükşehirlerde yaşanan renkli gece hayatı, Konya'da yerini mütevazı eğlence mekanlarına, restoran ve kafelere bırakır. Ancak özellikle şehrin son yıllarda turizme daha fazla açılması ve üniversiteli gençliğin olması eğlence mekanlarının artmasına neden oldu. Üniversite öğrencilerinin yoğunlukta olduğu Alaeddin Tepesi, Zafer Caddesi ve Bosna Hersek Mahallesi’nde gençlerin buluştuğu birçok mekana rastlanır.