TatilCity.NETTatilCity.NET

Eceabat Gezi Rehberi

Çanakkale Eceabat Gezi Rehberi

Çanakkale Eceabat Gezi Rehberi


Çanakkale’nin Trakya topraklarında bulunan iki ilçesinden biri olan Eceabat, Çanakkale Savaşları ile adını tarihe yazdıran önemli bir ilçedir. Gelibolu Yarımadası’nın güney ve güneybatı bölgesinde yer alan Eceabat, 490 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Yarımadayı çevreleyen denizin hemen ardından yükselen tepeleri, dar düzlükleri ve zayıf çaylarla şekillenmiş bir coğrafyası bulunan ilçe, Asya ve Avrupa’ya bağlanan karayollarını denizyoluyla birleştiren, stratejik olarak oldukça önemli bir bölgede yer almaktadır. Doğuda Çanakkale boğazı bulunan Eceabat’ın diğer bölgelerini Ege Denizi ve denizin Trakya’ya uzanan parçası Saroz körfezi kapsar.
İlçe, karadan ise Gelibolu ile komşudur. Deniz seviyesinde bulunan Eceabat, karasal iklim ile Akdeniz ikliminin oluşturduğu geçiş iklimi özellikleri taşımaktadır. Geçim kaynakları arasında tarım ve balıkçılığın önemli bir yer tuttuğu ilçede, otlaklar az olduğu için hayvancılık faaliyetleri ağırlıklı olarak ahır ve besi hayvancılığı şeklindedir. Tarımsal açıdan Trakya’nın genelinde olduğu gibi buğday ve ayçiçeğinin öne çıktığı Eceabat’ta; ayrıca bağcılık, meyvecilik, sebzecilik ve zeytincilik de yaygındır. Öte yandan susam ve pamuk ekimi de mevcuttur. İlçeyi çevreleyen sularda bolca balık olmasından dolayı balıkçılık oldukça yaygındır ve ağırlıklı olarak sardalye, lüfer, palamut, istavrit, kefal ve levrek gibi balıklar öne çıkmaktadır. Ayrıca zengin su varlığı ve doğal batıkları sayesinde son yıllarda dalış turizmini de bölgede hızla gelişmektedir.
Tarihsel ve kültürel olarak Türkiye’nin en önemli ilçeleri arasında bulunan Eceabat, Çanakkale Savaşları’nın mekanıdır ve bu özelliğiyle 1973’ten beri Tarihi Milli Park statüsündedir. Tarihi oldukça eskilere dayanan ilçenin, Milattan Önce 2000’li yıllarda Fenikeliler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Troia ve Midillili denizcilerin, ilçe kıyılarına kadar gelerek, zayıf kıyı kentleri ve limanlar kurdukları yapılan araştırmalardan ortaya çıkmıştır. Antik dönemlerdeki adı Maydos-Matidos-Madytos olan Eceabat’ın ilk kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Heredot ve Helennikas tarihinde ismi geçmektedir. Eceabat’ın isminin ise bölgenin fethinde büyük payı olan ve yarımadanın bu bölgesine gazileriyle çıkan Ece Yakup Bey’den geldiği belirtilmektedir. Ece Yakup Bey’in adına “imar eden” anlamına gelen “abat” kelimesi eklenmiş ve Eceabat halini almıştır. 1520 ile 1566 yılları arasında, Kanuni Sultan Süleyman döneminde merkezi Gelibolu olan Kaptan Paşa Eyaleti içinde bulunan Eceabat, 1915 Çanakkale Savaşı esnasında top atışlarıyla yıkılmış ve ardından yeni baştan inşa edilmiştir.

Çanakkale Eceabat Turistik Rehber - Çanakkale Eceabat Gezilecek Yerler - Çanakkale Eceabat Yapılacak Şeyler
Çanakkale Eceabat Gezilecek Yerler

Çanakkale Eceabat Gezilecek Yerler


Tarihi ve doğal değerleriyle Eceabat’ta gezilecek yerler…


Sestos Antik Kenti

Eceabat'a 4 kilometre mesafede bulunan Yalova köyünde, Akbaş Limanı'nın güneyinde yer alan Sestos Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılarda, Roma dönemini işaret eden sikke, yazıt ve çanak çömlekler bulunmuştur. Bizanslılardan kalan sarnıçlar ise hala kullanılabilir durumdadır. Antik kentin isminin ilk olarak Homeros'un destanlarında geçtiği bilinmektedir. Osmanlı zamanında Fatih Sultan Mehmet döneminde ise Gelibolu Sancakbeyi Yakup Bey, Kilitbahir Kalesi’ni yaptırmıştır ve burada Sestos Kalesi'nin taşlarını kullanmıştır. Eceabat’ın tarihi hakkında önemli veriler sunan Sestos Antik Kenti, bölgede her yıl turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir.

Kilitbahir Kalesi

Diğer adıyla Kilidülbahir Kalesi olan Kilitbahir Kalesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen kaleler içinde mimari yönden ele alındığında bir başyapıt olarak değerlendirilmektedir. Fatih Sultan Mehmet döneminde, Gelibolu Sancakbeyi Yakup Bey’in 1462 yılında yaptırdığı kale, Kanuni Sultan Süleyman döneminde üç katlı bir kapı kulesi ve surun eklenmesiyle güçlendirilmiştir. I. Dünya Savaşı'nda Türklerin önemli savunma üslerinden biri haline gelen Kilitbahir Kalesi, benzeri bulunmayan özgün bir plana sahiptir.

Çanakkale Zafer ve Meçhul Asker Anıtı

İlçeye bağlı Seddülbahir köyü, Morto Koyu, Hisarlık Burnu'nda bulunan Çanakkale Zafer ve Meçhul Asker Anıtı, Doğan Erginbaş ile İsmail Utkular'ın ortak projesi olarak 1954'de inşa edilmeye başlanmıştır ve 1960 yılında yapımı tamamlanmıştır. Anıtın Hisarlık Burnu deniz seviyesinden 48 metre yükseklikte doğal bir kaide meydana getirmektedir. Bu kaidenin üstünde ise dört metre yüksekliğinde anıt platformu ve yaklaşık 40 metre yüksekliğinde granit ve betonarme anıt bulunmaktadır.

Bakkal Salim Mutlu Müzesi

Bakkal Salim'in savaştan kalan kalıntıları toplamasıyla meydana getirilen Bakkal Salim Mutlu Müzesi, Eceabat ilçe merkezine 10 kilometre mesafede yer alan Alçıtepe köyünde bulunmaktadır. Bakkal Salim Mutlu, topladığı savaş kalıntısı parçaları evinin iki odasında ziyarete açmıştır. Koleksiyonunda yer alan eşyalar arasında kurşunla delinmiş bir tütün tabakası, kopmuş bir asker düğmesi, bir matara ve dağılmış bir tespihten kalan parçalar benzeri ilginç eşyalar vardır. Eceabat’ta ziyaret edilmesini önerdiğimiz anlamlı bir müzedir.

Eceabat koyları

Tarihsel öneminin yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Eceabat, pırıl pırıl ve bakir koylara ev sahipliği yapmaktadır. Çam ormanları ve dik yamaçların arasına saklanmış olan Eceabat koyları, yüzmek için harika ortamlar sunmaktadır. Cennet Koyu, Kum Limanı, Teke Koyu ve daha birçok koya sahip olan Eceabat, henüz çok fazla keşfedilmemiş olan bu bakir koylarında nefis bir deniz tatili imkanı sunmaktadır. Tertemiz, ağaçlarla çevrili ve bol oksijenli bu koylarda yüzmenin apayrı bir deneyim olduğunu fark edeceksiniz.

Eceabat’ta nerede ne yenir?

Eceabat, tarımsal açıdan zengin ürünlere sahip bir ilçe olarak dikkat çekmektedir. Bağcılık, zeytincilik, meyvecilik ve sebzecilik gibi tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu ilçede, susam ve pamuk ekimi de mevcuttur. Bölgede yaygın olan balıkçılıkta ise sardalye öne çıkmaktadır. Çok sayıda restoran ve lokantaya sahip olan ilçede deniz ürünlerinin yanı sıra yöreye özgü yemeklerin sunulduğu mekanlar da bolca bulunmaktadır. Bu restoranların bazılarını sizin için derledik.

Maydos Restaurant

Eceabat denildiğinde ilk akla gelen restoranlardan olan Maydos, iskeleye beş dakika mesafede ve deniz kenarında yer almaktadır. Eski Maydos mimarisi özellikleriyle ve Maydos tuğlaları ile restore edilen restoran, turistlerin uğrak mekanlarından biridir. Gelibolu Yarımadası’nı ziyaret eden veya bölgeden geçen konukların tercih ettiği Maydos Restaurant; zengin öğle ve akşam yemeği menüsünün yanı sıra denize girmek için de uygun bir ortama sahiptir.

Liman Balık Restaurant

Eceabat’ta taze balıkları tatmak isteyenlerin tercihleri arasında bulunan Liman Balık Restaurant, aynı zamanda meze ve ara sıcaklarda da oldukça iddialı bir mekan olarak hizmet vermektedir. Ege Bölgesi’nin zeytinyağı ile Çanakkale Boğazı’nın her mevsim değişen balıklarını birleştirerek nefis lezzetler sunan restorandaki güler yüzlü ve kaliteli servis, konuklar tarafından tam not almaktadır.

Çiftlik Restaurant

Adından da anlaşılacağı üzere Çiftlik Restaurant; 10 dönüm arazi üzerine kurulmuş ve bin 500 metrekare kullanım alanında 500 kişi kapasiteli, doğal göl manzaralı bir mekan olarak dikkat çekiyor. Çiftlik hayatı sunan mekanda stres atarak huzurlu bir ortamda yemek yerken, dilerseniz “kendin pişir kendin ye” alanını da kullanabilirsiniz. Gölde kazları ve kaplumbağaları izleyerek doğayla iç içe keyifli vakit geçireceğiniz mekan, aynı zamanda otopark ve mini markete de sahip. Restoran, Alçıtepe Seddülbahir yolunda 3’üncü kilometre üzerinde bulunmaktadır.

Meşhur Köfteci Aziz Usta

Köftesi ile ünlü Eceabat’ta bu lezzeti tadabileceğiniz mekanların başında Meşhur Köfteci Aziz Usta gelmektedir. Köftesi oldukça lezzetli olan ve 1930 yılında kurulmuş olan bu mekan, bölgede oldukça tercih edilmektedir. Ayrıca işkembe çorbasını ile de adını duyuran mekanda, hijyene maksimum seviyede dikkat edilmektedir. Restoranda nefis köfte ve piyazı bir arada denemenizi mutlaka öneririz.
Çanakkale Eceabat Gece HayatıÇanakkale Eceabat Gece Hayatı

Eceabat’ta gece hayatı…

Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Eceabat, gece hayatının da hareketli yaşandığı ilçelerden biridir. İlçede yer alan çok sayıdaki bar ve restoranda gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden eğlenceler, konuklarına oldukça keyifli anlar yaşatmaktadır. Bağımsız bar ve restoranların yanı sıra otellerin barlarında da gece hayatının yoğun olarak yaşandığı Eceabat’ta öne çıkan belli başlı mekanlar şöyle: Boomerang Cafe & Bar, Hotel Kum Bar, Mydos Bar, Hotel Caeli Bar, Fors Cafe & Beach.