TatilCity.NETTatilCity.NET

Erzurum Gezi Rehberi

Erzurum Gezi Rehberi

Erzurum Gezi Rehberi

Sadece Doğu Anadolu Bölgesi’nin değil, aynı zamanda Türkiye’nin rakım olarak en yüksek ili konumunda bulunan Erzurum, çevresindeki sıradağları ve yaylaları ile ünlüdür. Şehrin kuzeyinde Rize ve Artvin, batısında Erzincan ve Bayburt, güneyinde Muş ve Bingöl, doğusunda ise Ağrı ve Kars illeri yer alır.Yüksekliği 3 bin 600 metre olan Palandöken Dağı’nın eteklerindeki Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nin gelişmiş illerinden biridir. Bölgedeki ulaştırma, ekonomi ve kültür merkezlerinden biri olan Erzurum, zengin bir tarihe sahiptir. Her dönem ticari ve askeri olarak önemli üslerden biri olan kent, çok sayıda ana yolun geçtiği bir kavşak olma özelliğiyle de dikkat çeker. Ulaşımda sahip olduğu özellikler nedeniyle Erzurum, Urartu kaynaklarında geçit ülkesi anlamına gelen “Kurka-Şie” olarak tanımlanıyor. Çok sayıda deprem ve savaşla tahrip olmasına rağmen Erzurum, İran ve Kafkasya’dan gelen yolların Anadolu’ya bağlanan kapısı olarak önemli bir geçit yeri özelliğini hep korumuştur. Bu yönüyle Erzurum, farklı dönemlerde doğudan Anadolu’ya girmek isteyen güçlere karşı her dönem güçlü bir kale olagelmiştir.

Erzurum’da sarı bir yaz ile sonbaharı karşılamaya hazır mısınız?

Mevsimlerin keskin yaşandığı bir il olan Erzurum’da, karlar altındaki bembeyaz kışın ardından yeşil bir ilkbahar ve ardından sarı bir yaz ile sonbahar yaşanır. İlin yüzde 9’unu ormanlık ve fundalıklar kapsar, rakımın 2 bin metreye yaklaştığı yerlerde ise sadece meşe ve sarıçam ağaçları bulunur. Bölgenin yüzde 60’ından fazlası mera ve çayırlarda oluşurken, ekim yapılan ve dikili topraklar yüzde 10 civarındadır. Bölgede bitki türleri açısından zengin olan Çoruh Vadisi’nde 100’ün üzerinde endemik bitki olduğu saptanmıştır. Yabani yenilebilir meyve çeşidiyle de dikkat çeken bölgede, bu türden 17 çeşit meyve tespit edilmiştir.

190 kuş türüne ev sahipliği yapan kent, birçok hayvan türü yaşıyor

Hayvancılığın yaygın olduğu Erzurum’da, 19’uncu yüzyılın başlarından beri hayvan ve hayvansal ürünler ticarette önemli bir yer tutmuştur. Sığır, Mor Karaman türü koyun ve keçi beslenen şehir, büyük kentlerin kayda değer tedarikçilerinden biri olagelmiştir. Ayrıca arıcılık ve tavukçulukta da gelişme gösteren Erzurum’da, Çoruh Vadisi’nde Akbaba, dağ keçisi, yaban kedisi, boz ayı ve vaşağın yanı sıra 190’a yakın kuş türü yaşadığı belirlenmiştir.

Anadolu’nun her taşının altından başka bir tarih fışkırıyor


Aşkale

Kent merkezine 53 kilometre mesafede bulunan ilçeyle ulaşım, toplu taşıma ve demiryolu vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Nüfusu 23 bin civarında olan ilçenin yüzölçümü 2 bin 470 kilometrekaredir ve ilçenin denizden yüksekliği bin 650 metredir. Aşkale’ye bağlı 66 mahalle vardır.

Aziziye

Erzurum’un merkez ilçesidir ve nüfusu 59 bin civarındadır. Yüzölçümü bin 702 kilometrekare olan Aziziye’nin denizden yüksekliği ortalama bin 812 metredir. Aziziye’nin 62 mahallesi bulunmaktadır.

Çat

Kent merkezine 53 kilometre uzaklıkta bulunan Çat ilçesine ulaşım sadece karayolu ile yapılmaktadır. Nüfusu 17 bin dolayında olan ilçenin yüzölçümü bin 386 kilometrekare ve denizden yüksekliği bin 960 metredir. Çat ilçesine bağlı mahalle sayısı ise 42’dir.

Hınıs

Hınıs’ın şehir merkezine uzaklığı 146 kilometredir ve ilçeye ulaşım sadece karayolu ile sağlanmaktadır. Nüfusu 26 bin civarında olan ilçenin yüzölçümü bin 726 kilometrekare, rakımı ise bin 720 metredir. İlçenin 83 tane mahallesi mevcuttur.

Horasan

Ulaşımı karayolu vasıtasıyla sağlanan Horasan’ın kent merkezine uzaklığı 85 kilometredir. Nüfusu 39 bin dolayında bulunan ilçenin yüzölçümü bin 669 kilometrekaredir ve denizden yüksekliği bin 540 metredir. Horasan’ın 77 mahallesi bulunur.

İspir

Erzurum şehir merkezine 148 kilometre mesafede bulunan İspir ilçesiyle ulaşım karayolu ile yapılmaktadır. Nüfusu 14 bin civarında olan ilçenin yüzölçümü 2 bin 100 kilometrekaredir ve denizden yüksekliği bin 229 metredir. İspir’in 90 mahallesi vardır.

Karaçoban

Kent merkezine 162 kilometre uzaklıkta bulunan ilçeyle ulaşım karayolu vasıtasıyla sağlanır. Nüfusu 23 bin dolayında olan Karaçoban’ın yüzölçümü bin 527 kilometrekaredir ve rakım ise 550 metredir. İlçeye bağlı 20 mahalle bulunur.

Karayazı

Karayazı, Erzurum şehir merkezine 107 kilometre mesafede yer alır ve ulaşım karayolu ile yapılmaktadır. Nüfusu 28 bin civarında olan ilçenin yüzölçümü 2 bin 372 kilometrekare olup, denizden yüksekliği 2 bin 450 metredir. Karayazı’nın 71 tane mahallesi vardır.

Köprüköy

Kent merkezine 58 kilometre uzaklıkta bulunan Köprüköy’le ulaşım karayolu ile sağlanır. Nüfusu 16 bin dolayında olan ilçenin yüzölçümü 665 kilometrekaredir ve denizden yüksekliği bin 800 metredir. Köprüköy’e bağlı 39 mahalle bulunur.
NarmanŞehir merkezine 95 kilometre mesafede yer alan Narman ilçesiyle ulaşım karayolu ile sağlanır. İlçe nüfusu 13 bin civarındadır ve yüzölçümü bin 275 kilometrekaredir. Rakımı bin 650 metre olan ilçenin 43 mahallesi mevcuttur.

Oltu

Kent merkezine 114 kilometre mesafede bulunan Oltu ilçesiyle de ulaşım yalnızca karayolu ile gerçekleştirilir. Nüfusu 31 bin olan ilçenin yüzölçümü bin 380 kilometrekaredir. Denizden yüksekliği bin 275 metre olan ilçenin 65 mahallesi bulunur.

Olur

Erzurum merkezine 160 kilometre mesafede bulunan Olur ile ulaşım karayolu ile sağlanır. İlçe nüfusu 6 bin civarındadır ve yüzölçümü 820 kilometrekaredir. Bin 327 metre rakıma sahip olan ilçeye bağlı 40 mahalle mevcuttur.

Palandöken

Erzurum’un merkez ilçelerinden biridir. Nüfusu 169 bin dolayında olan ilçenin yüzölçümü 700 kilometrekaredir. Denizden yüksekliği bin 962 metre olan ilçeye bağlı 20 mahalle vardır.

Pasinler

Kent merkezine uzaklığı 37 kilometre olan Pasinler ilçesiyle ulaşım karayolu ve demiryolu vasıtasıyla gerçekleştirilir. İlçenin nüfusu 29 bin dolayındadır ve bin 460 kilometrekarelik yüzölçümüne sahiptir. Denizden yüksekliği bin 740 metre olan ilçenin 57 mahallesi bulunmaktadır.

Pazaryolu

Şehir merkezine 121 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin karayolu ulaşımı vardır. Pazaryolu ilçesinin nüfusu 4 bin civarında olup, yüzölçümü 750 kilometrekaredir. Rakımı bin 10 metre olan ilçeye bağlı 35 mahalle mevcuttur.

Şenkaya

Kent merkezine 185 kilometre mesafede bulunan Şenkaya ilçesine ulaşım karayolu ile sağlanır. Nüfusu 18 bin olan ilçenin yüzölçümü 46 kilometrekaredir ve bin 850 metre denizden yüksekliğe sahiptir.  İlçeye bağlı 69 mahalle vardır.

Tekman

Erzurum şehir merkezine 151 kilometre mesafede yer alan Tekman’a ulaşım karayolu vasıtasıyla sağlanır. İlçe nüfusu 26 bin dolayındadır ve yüzölçümü 2 bin 197 kilometrekaredir. Denizden yüksekliği bin 800 metre olan ilçeye bağlı 13 mahalle bulunur.

Tortum

Şehir merkezine 84 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin ulaşım karayolu ile gerçekleştirilir. Nüfusu 14 bin olan Tortum’un yüzölçümü 840 kilometrekare olup, denizden yüksekliği bin 50 metredir. İlçeye bağlı 55 mahalle mevcuttur.

Uzundere

Kent merkezine 84 kilometre mesafede bulunan ilçeyle ulaşım karayolu ile sağlanır. İlçe nüfusu 8 bine yakındır ve yüzölçümü 840 kilometrekaredir. Rakımı bin 50 metre olan Uzundere’ye bağlı 10 mahalle vardır.

Yakutiye

Erzurum’un merkez ilçelerinden biridir ve nüfusu 193 bin civarındadır. Yakutiye’nin yüzölçümü bin 342 kilometrekare olup, denizden yüksekliği bin 830 metredir. İlçe 10 mahalleye sahiptir.

Karayolunda güçlü olan Erzurum, havayoluyla da ulaşımını destekliyor


Karayolu

Erzurum'a karayoluyla ulaşım; ilin Erzincan, Ağrı, Kars, Bayburt, Rize, Artvin ve Bingöl bağlantılı devlet yolları ile gerçekleştirilir. İstanbul’a uzaklığı bin 242 kilometre olan Erzurum’un Ankara’ya mesafesi ise 876 kilometredir. Erzurum’un çevre illerle olan karayolu ulaşımı kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Erzurum Otobüs Terminali’nden sağlanır.

Demiryolu

Kentte TCDD’ye ait tren garı mevcuttur. Erzurum Garı kent merkezinde yer alıp, gar ile ulaşım toplu taşıma araçları ile sağlanır. Erzincan, Sivas, Kayseri, Ankara ve Kars ile Erzurum’un direkt demiryolu bağlantısı vardır.

Havayolu

Devlet Hava Meydanı İşletmeleri’nin Erzurum'da havalimanı vardır. Uluslararası uçuşların da yapıldığı Erzurum Havaalanı, kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alır. Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’ya Erzurum’dan direkt uçak seferleri vardır. Seferlerin sayısı ve çeşitliliği mevsimlere göre artırılıp azaltılmaktadır.

Denizyolu

Erzurum’un denizyolu ile bağlantısı yoktur.
Erzurum Gezi Rehberi

Erzurum Gezi Rehberi


Doğa ve su sporlarını seviyorsanız, Erzurum tam size göre…

Erzurum, sahip olduğu coğrafi özellikleriyle pek çok doğa sporu için elverişli imkanlar sunuyor. Yüzde 60’dan fazlası dağlarla kaplı ilde; yüksekliği 3 bin metreyi aşan yükseltilerin yanı sıra vadiler, göller, nehirler, kayalıklar ve yaylalar yer alıyor. Bu yönüyle Erzurum’da; dağcılık, doğa yürüyüşü, dağ  bisikleti, cip safari, kano, rafting, avcılık, olta balıkçılığı ve yamaç  paraşütü gibi çok sayıda spor için uygun bir ortam bulunuyor.

Doğa Yürüyüşleri

Kentte her geçen gün daha çok yaygınlaşmaya başlayan bir doğa sporudur. Harika manzaralar eşliğindeki patikalarda yapılan yürüyüşler; dağları, vadileri, tepeleri ve yaylaları kapsar. Palandöken Dağı’nda, Uzundere ve İspir’de bu spor için oldukça elverişli ortamlar mevcuttur.

Dağcılık

Amatör ve profesyonel dağcılara hitap eden pek çok parkura sahip olan Erzurum’un en yüksek noktalarından biri olan İspir-Erzurum arasındaki 323 metre yükseklikteki Mescit Dağları dağcılık için olağanüstü imkanlar sunar. Öte yandan Tortum Gölü ve çevresinin dağcılıktaki yeri de gittikçe büyümektedir.

Cip Safari

Uygun yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Erzurum’da cip safari için son derece uygun rotalar vardır. Uzundere-Zuğar Boğazı, Ahlatlı–Zarnıç, İspir–Moryayla–Yedigöller, Serdarlı Yaylası–Uzunkavak Yedigöller-Kalavan Yaylası, Yoldere-Narman dağ yolu safari için uygundur.

Olta Balıkçılığı

Akarsuları ve farklı nitelikteki su yüzeyleriyle olta balıkçılığına oldukça geniş ortamlar sunan Erzurum; Çoruh Nehri, Tortum Çayı, Ödük Çayı, Sırakonaklar Deresi, Tortum Gölü ve İspir Yedigöller’le balıkçılar için olağanüstü şartlara sahiptir. Buralarda avlanabilecek balıkların başında ise alabalık, sazan ve aynalı sazan türleri gelir.

Yamaç Paraşütü

Erzurum, coğrafi yapısı nedeniyle yamaç paraşütü için elverişli bir ortam sunar. Palandöken Dağları ve Tortum Gölü çevresi bu sporu yapmak isteyenler için uygun mekanlardır.

Rafting

Türkiye’de rafting denildiğinde akla ilk gelen illerden biri elbette ki Erzurum’dur. Bu spor için dünyanın en uygun yerlerinden biri ise Çoruh Nehri’dir. İspir ilçesinden geçen nehir, dünyanın en hızlı akan ırmaklarından biridir. 1993’te Dünya Rafting Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Çoruh Nehri’nde ileri seviye parkurlar; Uzundere’deki Tortum Çayı’nda ise bu spora yeni başlayanlar için uygun parkurlar vardır.
Erzurum Gezi Rehberi

Erzurum Gezi Rehberi


Birçok savaş ve depremle tahrip olan kent, küllerinden yeniden doğdu

Erzurum’da, Alt Paleolitik Çağ’dan beri insan yerleşiminin var olduğuna dair kanıtlar vardır. Karaz, Pulur, Sos, Güzelova ve Çiğdemli gibi çok sayıda höyük ve Cunni Mağarası’nda yapılan araştırmalar, bölgede Milattan Önce 4 binli yıllardan beri insan yerleşiminin mevcut olduğunu ortaya koymuştur. Milatta Önce 2 binli yıllarda, bölgede hakim konumda bulunan Hititler döneminde, Hayaşalıların egemen olduğu Hitit kaynaklarından ortaya çıkmaktadır. Milattan Önce binli yıllarda, Urartu sınırları dahilinde olan krallığın ana toprakları burada yer almıştır. Urartu devletinin yıkılmasının ardından Med ve Pers hakimiyetine giren Erzurum, yine Milattan Önce 100’lü yıllarda Hellen kralı I. Artaxias döneminde Hellen topraklarına dahil edilmiştir. Bu dönemde çıkan savaşlarda Seleukos Krallığı, Partlar ve ardından Romalıların kontrolüne girmiştir. Roma’nın ikiye ayrılmasının ardından Doğu Roma sınırlarında kalan Erzurum’a, Sasaniler tarafından sürekli saldırılar gerçekleştirilmiştir.
Ünlü Erzurum Kalesi’nin yapılışıyla ilgili ilk kaynaklara göre, tarihler Milattan Sonra 415 yılını göstermektedir. Bizans generali Anatolius’un yaptırdığı Erzurum Kalesi’ne, imparatorun adından hareketle Theodosiopolis adı konulmuştur. Dönemi işaret eden kaynaklara göre Karin ismiyle de anılan Erzurum’un adı, daha sonra Yunancaya dönüştürülerek Karintis yapılmıştır. Erzurum’a Araplar tarafından da Kalikala veya Kali ismi verilmiştir. Günümüzdeki ismi ise Erzen’in Selçuklularca yıkılmasının ardından gelmektedir. Ancak Siirt yakınlarındaki Erzen’den ayrılması için Erzen er-Rum şeklinde dile getirilmiş, ardından ise Erzurum halini almıştır.
Selçuklu devletinin 1308’de yıkılmasının ardından İran’da devlet kuran İlhanlıların kontrolüne geçen Erzurum’da, Yakutiye ve Ahmediye medreseleri o dönem yapılmıştır. 14’üncü yüzyıl ortalarında İlhanlıların yıkılmasının ardından Karakoyunluların kontrolüne geçen kent, 1387-1402 arasında Timur’un istilasına maruz kalmış ve daha sonra 1469’da Karakoyunlu devletinin yıkılışıyla Doğu Anadolu ile birlikte Akkoyunlular’ın kontrolüne girmiştir. Erzurum, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına geçmiştir. 19’uncu yüzyılda, Rus Çarı Deli Petro’nun vasiyeti üzerine sıcak denizlere ulaşmaya çalışan Rusya, 1828’de Doğu Anadolu’ya saldırmıştır. O dönem sürekli tehdit altında bulunan Erzurum ve çevresi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde saldırılardan korunmuştur. 1877-1878 yıllarında yaşanan Osmanlı-Rus savaşında, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Erzurum’u Ruslara karşı korumuştur.

Doğu Anadolu’nun en büyük üçüncü büyük kenti, sizi bekliyor!

Tarihi ve doğal yapısıyla mutlaka görülmesi gereken iller arasında yer alan Erzurum, 760 bin nüfusa sahiptir. Nüfus bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük üçüncü ili konumunda bulunan Erzurum’da çok sayıda gezilecek yer bulunmaktadır. İşte sizin için hazırladığımız liste…

Üç Kümbetler

Üç Kümbetler, Anadolu’nun Selçuklu mezar yapılarının nadide örneklerinden birisi olarak kabul edilir. Kentte görülmesi gereken tarihi yapılardan biri olan Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese’nin güney bölümünde yer almaktadır. Bu kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve 12’nci veyahut 14’üncü yüzyılın ilk yıllarında inşa edildiği değerlendiriliyor. Diğer iki kümbetin ne zaman ve kimler tarafından yaptırıldığına dair kesin bir bilgi bulunmuyor, ancak 14’üncü yüzyılda yapıldıkları tahmin ediliyor. Olağanüstü mimariye sahip kümbetlerin, Erzurum’un en önemli yapılarından olduğu kabul ediliyor ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Tortum Şelalesi

Erzurum’a gidince mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal güzelliklerden biri de Tortum Şelalesi’dir. Tortum Çayı, burada 20 metre genişliğinde ve 50 metre yükseklikten dökülen, Türkiye’nin en görkemli ve debisi yüksek şelalelerinden birine dönüşür. Tortum Çayı, ayrıca akışıyla ve çevresel özellikleriyle de birçok güzelliği bünyesinde barındırır.

İbrahim Paşa Camii

Kent merkezinde yer alan İbrahim Paşa Camii, eski kaymakamlık binasının yakınındadır. Erzurum şehrinin, tarihi en eski dönemlere dayanan ibadet yerleri arasındadır. İbrahim Paşa Camii’nin kitabesinde, 1748 yılında dönemin Erzurum Valisi Yazıcızade Hacı İbrahim Ethem tarafınca yaptırıldığı belirtilir. Mimarisi kare şeklinde olan caminin tek kubbesi bulunmaktadır. Beyaz renk mermer ile yapılan caminin mihrap kısmı da mermerden inşa edilmiştir. İbrahim Paşa Camii’nde halen ibadet yapılmaktadır.

İstanbul Kapı

Erzurum Kalesi, dört adet kapıya sahiptir ve bunlardan biri de İstanbul Kapı’dır. Bugüne kadar varlığını sürdüren, ancak yeterince tanıtılmayan bir kalıntı olarak dikkat çeken İstanbul Kapı, Osmanlı zamanından kalan eserler arasındadır. Belediye tarafından onarımı yapılan İstanbul Kapı’nın dikkat çekici özelliklerinden biri de Atatürk’ün Erzurum’a bu kapıdan girmiş olmasıdır.

Erzurum Kalesi

Bizans İmparatorluğu döneminde yapıldığı tahmin edilen Erzurum Kalesi, kentin mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerinden birisidir. Şehrin tarihi değerleri içinde en çok dikkat çeken yapı olan Erzurum Kalesi, hem dış hem de iç kaleden oluşmaktadır. Dış kalenin önemli bir bölümü yıkıldığı için bugüne kadar varlığını sürdürememiş, dört taraftaki kapıların yalnızca adları kalmıştır. Kalenin duvarlarının geçmişte yenilenmiş olduğu dikkat çekmektedir, ancak bu yenilemenin kimler tarafından ve ne zaman yapıldığına dair bir belge henüz yoktur.

Yakutiye Medresesi

Yakutiye Medresesi, tarihsel kalıntıları ve kış sporları ile Erzurum’da dört mevsim boyunca ilgi çeken yerlerden biri olmuştur. Medresenin 1310 yılında, Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafınca yaptırıldığı bilinmektedir. Bugüne değin varlığını sürdüren medrese, yabancı ve yerli turistlerin ilgisiyle karşılaşmaktadır. 1991 yılında onarılan medrese, İslami Eserler Müzesi olarak hizmete devam etmektedir.

Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese, Erzurum’un sembolü olarak bilinir. Kitabesi olmayan medresenin inşa ediliş tarihiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur, fakat 13’üncü yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Erzurum Arkeoloji Müzesi

Kentteki kazılarda çıkarılan ve 1942 yılında Çifte Minareli Medrese’de toplanan tarihi eserler, medresenin yetersiz kalması nedeniyle daha sonraki yıllarda bu müzede sergilenmeye başlamıştır. Erzurum Arkeoloji Müzesi, Muratpaşa Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Nene Hatun Milli Parkı

Nene Hatun Milli Parkı, 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı zamanında, bulunduğu bölgenin düşman güçlerine karşı savunulmasını sağlayan tabyalar dolayısıyla tarihsel bir önem taşır. Park içinde, 1952 yılında yapılmış olan Aziziye Şehitleri Anıtı bulunur. Öte yandan ortaya koyduğu kahramanlıkla ismini tarihe yazdıran Nene Hatun’un kabri de bu park içinde yer almaktadır.

Çoruh Vadisi

Çoruh Vadisi; Erzurum, Bayburt ve Artvin il sınırlarının içinde kalan ve 150 kilometreye varan uzunlukta, saklı kalmış bir cennet gibidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel zenginlikleriyle de mutlaka ziyaret edilmesi gereken vadide, Yusufeli civarında yer alan kalıntılar yoğun ilgi çekmektedir. Bitki türleri bakımından da zengin olan Çoruh Vadisi’nde, dünya üzerinde hiçbir yerde bulunmayan üç bitki türü de mevcuttur.

Balıklı Köyü

Uzundere ilçesinde bulunan Balıklı Köyü’nde, Tortum gölünün enfes manzarasını seyredebilirsiniz. Bu köyün bir diğer özelliği ise Karadeniz’in bazı ilginç gelenek ve göreneklerinin burada halen yaşatılıyor olmasıdır. Ayrıca Tortum gölünün sularında bir kayık ile gezmek, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere müthiş bir keyif yaşatmaktadır.

Taşhan Rüstem Paşa Bedesteni

Rüstem Paşa Çarşısı’nda bulunan bu tarihi eser, Taşhan olarak da isimlendiriliyor. 1560’da Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı, aynı zamanda da damadı olan Rüstem Paşa tarafınca yaptırılmıştır. Bugün sıra sıra dükkanların bulunduğu bir çarşı olarak kullanılan bedestende, çoğunlukla oltu taşı satışı yapan esnaflar yer almaktadır.

Çoban Dede Köprüsü

Erzurum’un görülmesi gereken yerleri arasında bulunan Çoban Dede Köprüsü’nün yapımı 1297-1298 yılları arasındadır. Veziri Salduzlu Emir Çoban Noyin tarafınca inşa edilen köprüde, Selçuklu ve İlhanlı tarzı dikkat çeker. Aras Nehri üzerindeki köprü, sabahın ilk saatlerindeki manzarasıyla ziyaretçilerinin büyük beğenisini toplamaktadır. Bugün artık kullanılmayan köprü, Erzurum-Horosan karayolu üzerinde 58’inci kilometre yer alıyor.

Aziziye Tabyası

Osmanlı-Rus Harbi yıllarında, Kars yolunu tutmak için kurulmuştur. Üç farklı tabyadan meydana gelen Aziziye, 1867 ve 1872 arasında Sultan Abdülaziz tarafınca inşa ettirilmiştir. Şehre 10 kilometre uzaklıktaki Top dağında yer alan tabya, Erzurum’da ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Öşvank Kilisesi

Mimarisi ile şehrin simgelerinden biri haline gelen Öşvank Kilisesi, 960- 966 yılları arasında yapılmıştır. Erzurum’u ziyaret eden turistlerin durakları arasında yer alan kilise, Uzundere ilçesinin Çamlıyamaç mahallesi sınırları içinde bulunur. En çok Hıristiyan Gürcüler tarafından ziyaret edilen kilise, Gürcüler için kutsal bir yer özelliğine sahiptir.

Erzurum Saat Kulesi

Her ne kadar iç kale camisine minare olarak inşa edilmiş olsa da gözetleme kulesi olarak da kullanılan Erzurum Saat Kulesi, 1124-1130 arasında yaptırılmıştır. Kuledeki saatin ne zaman yerleştirildiğine dair net bir bilgi olmamakla birlikte 1842’den önce konulduğu tahmin edilmektedir.

Pasinler Kaplıcası

Pasinler ilçesinde bulunan kaplıca, Erzurum kent merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede yer almaktadır. İldeki ilgi odaklarından biri olan Pasinler Kaplıcası, birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kaplıcanın mineralli sularının; eklem hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar, kireçlenme, romatizma, deri ve solunum hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor.

Palandöken Kayak Merkezi

Kış mevsiminde yerli ve yabancı turistlere keyifli bir tatil yaşatan Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Yaklaşık olarak yılın yarısı boyunca karla kaplı olan Palandöken dağlarındaki merkezde, sezon kasım ayında açılır ve nisan ayına kadar sürer. Kayak merkezi, iki adet tescilli piste sahiptir.

Erzurum Atatürk Evi

Mustafa Kemal Atatürk, kongre için geldiği Erzurum’da, 1919 yılında bu konakta 52 gün boyunca kalmıştır. Konak, 1984 yılında ziyaretçilere açılarak müze halini almıştır.

Ilıca Kaplıcası

Ilıca Kaplıcası, ildeki turizmi canlandıran önemli merkezlerden biridir. Buranın suyunun çok sayıda hastalığa şifa olduğu kabul edildiği için her yıl binlerce kişinin ilgisini çeker. Denizden yüksekliği bin 810 metre olan kaplıcanın tanıtımı yeterince yapılmadığı için daha çok yerli turistler tarafından tercih ediliyor.

Lala Paşa Camii

Lala Paşa Camii, “Kıbrıs Fatihi” diye bilinen ve bir zamanlar Erzurum beylerbeyi olan Lala Mustafa Paşa’nın yaptırdığı önemli bir eserdir. Kent merkezindeki Yakutiye Medresesi’nin doğusunda olan cami, aslında bir külliyenin parçası olarak bilinir.

Narman Peribacaları

Narman ilçesinde bulunan bu peribacalarının oluşumunun 3 milyon yıl önceye kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerler arasında bulunan Narman Peribacaları, Narman-Pasinler karayolunun 7’nci kilometresinde bulunur.

Erzurum Ulu Camii

Kentin en büyük ve halen ibadete açık olan camisi konumundaki Erzurum Ulu Camii, Atabey Camii diye de bilinir. Saltuklu Melik Muhammed Bey’in döneminde, 1178 yılında yaptırılmıştır. Caminin ismi ise Irak Selçukluları Atabeğ Kızıl Arslan’dan gelir. 6 bin kişilik kapasiteye sahip olan cami, Selçuklu mimarisinin nadide örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Doğal güzellikleri ile fark yaratan Erzurum,

bu farklılığını mutfağına da yansıtıyor

Kendine has pek çok özelliğe sahip olan Erzurum, yemekleriyle de fark yaratan iller arasında yer alıyor. Erzurum’u ziyaret eden herkesin, kente özgü lezzetli yemekleri tatmadan dönmeleri büyük eksiklik olur. Yemek kültürü çok eski zamanlara dayanan Erzurum’da neler yapabileceğimize bir göz atalım mı?

Cağ Kebabı

Ünü Erzurum sınırlarının dışına taşan, büyükşehirlerdeki restoranlarda da sıkça dikkatimizi çeken Cağ Kebabı, şehrin en çok bilinen yemeklerinden biridir. Keçi ya da kuzu etinden hazırlanan bu kebabın hazırlanışı Erzurum’a özeldir. Özel bir karışımla bir gün bekletilen etin pişirilmesiyle elde edilir, mutlaka tadılmalıdır.

Aşotu Çorbası

Aşotundan hazırlanan bu çorbaya kıyma da ilave edilebilir. Erzurum’un soğuk akşamlarında keteyle birlikte önerilir, lezzeti damağınızda kalır.

Kadayıf Dolması

Erzurum'un ünlü tatlısı olan bu dolma, tel kadayıfa ceviz veya fıstık eklenmesiyle elde edilir. Dolma şeklinde sarılan tatlı, yağda kızartıldıktan sonra şerbet eklenerek nefis bir tada dönüşür.

Şalgam Dolması

Bu dolmanın iki farklı hazırlanış şekli vardır. Birincisi ince şalgam dilimlerinin arasına iç karışımının konulmasıyla elde edilir. İkincisi ise şalgamın içi çıkarılarak, ortasının doldurulmasıyla yapılır. Her ikisi de enfestir.

Lalanga

Bu efsane hamur işi, aslında pankeklerin ve kreplerin atasıdır. Servis edilmeden önce üzerine şeker veya şerbet dökülür.

Hasuta

Erzurumluların kahvaltılık ve tatlı olarak tükettikleri bu lezzet, tadını içindeki un ve şekere borçludur. Pekmezle de servis edilebilir. Çok lezzetlidir.

Çiriş Yemeği

Erzurumlular, çiriş otundan yemek, börek ve turşu yapar. Çiriş yemeği gün içinde her an yenmeye hazır bir lezzet olarak kentteki sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Dut Çullaması

Kuru dutla yapılan bu omlet, Erzurum’un en ilginç lezzetleri arasındadır. Biz tarifini vermeyelim, ama Erzurum’a yolunuz düştüğünde mutlaka tadına bakın. Tarifini kendiniz bulmak isteyeceksiniz.

Lor Dolması

Lor Dolması, pazıyla hazırlanır ve yumuşaklığıyla damakları fetheder. İçine konan bulgurla tamamlanan bu lezzet, yörenin en çok tercih edilen yemeklerindendir.

Çaşır

Bu, aslında bir bitkidir ve Erzurum’da şifalı olduğuna inanılır. Yöre halkı bu lezzeti yılda en az bir kez tadar ve yemeklerde kullanır. Kızartmasını bile yapanlar vardır.

Su Böreği

Bildiğimiz su böreğinden farklı olarak Erzurum’da farklı yöntemlerle yapılan bu börek, tadına bakanı kendisine hayran bırakır. Erzurum’da su böreği, tel peynirle pişirilirken, hamur katlarına bir tane yumurta konarak yapılır.

Erzurum Ketesi

Erzurum’da tadına bakılmadan geçilemeyecek lezzetlerden birisidir kete. Yöre halkı, Erzurum Ketesi’ni işyerinde, akşam yemeğinde, çayla ıslatarak her daim tüketir.
Erzurum Gezi Rehberi

Erzurum Gezi Rehberi


Kentin muhafazakar yapısı, üniversite gençliği ile yeniden şekilleniyor

Nüfus olarak Doğu Anadolu Bölgesi’nin üçüncü büyük şehri olan Erzurum’da sınırlı bir gece hayatı olsa da kentte öğretim gören üniversite öğrencileri son yıllarda gece hayatını canlandırmaya başlamıştır. Şehir merkezindeki Aşağı Mumcu Caddesi’nde bulunan gece kulüpleri Erzurum gecelerine renk katar. Barlar Sokağı olarak da bilinen bu bölgenin yanı sıra Palandöken Kayak Merkezi etrafında da barlar bulunur ve buralarda eğlence gecenin geç saatlerine kadar devam eder. Erzurum’da gece hayatının sürdüğü başlıca mekanları şöyle sıralayabiliriz: Desibel Live Bar, Salsanat Bar, Cafe Lavinia, Black Night Club, Lobby Bar, Apres Ski Bar, Rosebud Bar.

Sonuçları sırala:

Dedeman Palandöken & Ski Lodge 5% İndirim
1 görüşler

0-5,99 Yaş arası 1 çocuk ücretsiz olup 2 ve daha fazla çocuk için çocuk başına gecelik 150-TL ücret ilave edilir. 6-11,99 Yaş arası her çocuk için çocuk başına gecelik 150-TL ücret ilave edilir.

ortalama fiyatı400TL SEÇİN
Erzurum palan hotel 1

Palan Otel Erzurum Türkiye

0 görüşler

Tüm gün sınırsız Gondol( kapalı kabin ) veya Polat Hotel Telesiyeji kullanımı FB+PLUS konaklamalar için geçerlidir ve misafirlere günlük Skipass bileti verilmektedir.

ortalama fiyatı250TL SEÇİN
Polat Erzurum Resort Hotel 1

Polat Erzurum Resort Hotel
Erzurum Türkiye

0 görüşler

Kış turizmi için ideal olan otelimiz ; kayak yapmak isteyen konuklarımızı beklemektedir.

ortalama fiyatı640TL SEÇİN