TatilCity.NETTatilCity.NET

Gümüşlük Gezi Rehberi

Muğla Gümüşlük Gezi Rehberi

Muğla Gümüşlük Gezi Rehberi


Gümüşlük Gezi Rehberi

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Gümüşlük, gidenlerin yerleşmek istediği bir yeryüzü cenneti gibidir. Bodrum’un bulunduğu yarımadanın batısında konumlanmış olan belde, ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Berrak ve tertemiz denizi, harika plajları ve bozulmamış doğasıyla yaz dönemlerinde onbinlerce ziyaretçiyi misafir eden Gümüşlük, aynı zamanda mavi bayrak ödülü sahibi plajıyla ünlüdür. Tarihi oldukça eski dönemlere dayanan Gümüşlük, antik çağda Myndos ismiyle anılıyordu. Burada ilk yaşayan halk olan Lelegler, beldenin yakınında bulunan Bozdağ üzerine bir hayat sürmüştür. Milattan Önce 4’üncü yüzyılda, Kral Mausolos zamanında, Gümüşlük nüfusunun önemli bir kısmı Halikarnassos’a göç etmiştir. Bugün halen izleri görülen Myndos kenti, İskender’in fethine şiddetle karşı durmuştur. İskender’e karşı çıkan, ancak daha sonra onun generallerine boyun eğen Myndos, tarihin her döneminde önemli bir liman kenti olmuştur. Bir dönem Sezar’ın katilleri olan Brütüs ve Cassius da Gümüşlük’ü askeri üs olarak kullanmıştır. Antik dalgakıran, şehir duvarları ile kuleler günümüzde halen fark edilmektedir. Ancak ne yazık ki antik çağ yazarlarının sözünü ettiği stadyum ve tiyatro gibi yapılar bugüne kadar varlığını sürdürememiştir.
Arkeolojik bir sit alanı olan Myndos, yüzyıllar içinde doğal felaketlerden dolayı kısmen suya gömülmüştür. Bu özelliği nedeniyle ‘Batık Şehir’ adıyla da anılmaktadır. Belde sahilinin karşısında bulunan ve bugün Tavşan Adası ismiyle bilinen Asar Adası, antik kentin en önemli bölümünü oluşturmaktadır. Gümüşlük sahilinden taşlar üzerinde yürüyerek varılabilen Tavşan Adası’nda bugün halen kazılar sürmektedir. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Milattan Önce 3’üncü yüzyıla ait kilise, evler ve mezarlar gün ışığına çıkarılmıştır. İsmi ise adada bir zamanlar yaşayan tavşanlardan gelmektedir. Ancak ne yazık ki bugün söz konusu tavşanların sayısı oldukça azalmıştır. Sit alanı olduğu için yapılaşmaya izin verilmeyen beldede, ağaçlar içinde yer alan eski Bodrum evlerini görmek mümkündür. Her ne kadar antik yazarların bahsettiği yapılar bugün olmasa da günümüze kadar ulaşan iki kiliseden biri sanat galerisi, diğeri ise bar olarak varlığını sürdürmektedir.
Gümüşlük Gezilecek Yerler

Gümüşlük Gezilecek Yerler


Tarihi ve doğal dokusuyla Gümüşlük’te gezilecek yerler…

Myndos Antik Kenti

Myndos Antik Kenti, aslında Gümüşlük’ün kurulduğu bölgenin tarihsel adıdır. İlyada yapıtında Truva’ya yakın bir Leleg Kenti’nden söz eden Homeros, aslında buradan bahsetmektedir. Leleglerin kurmuş olduğu sekiz şehirden biri olan Myndos Antek Kenti’nin bulunduğu bölge, Milattan Önce 2’nci yüzyılda Palamindos adıyla anılıyordu. Kent, Milattan Önce 4’üncü yüzyılda oluşturulan yapılaşma sonucunda surlarla çevrilmiştir. Büyük bir kısmı Mausolos tarafından inşa edilmiş olan antik kent, Milattan Önce 333 yılında Karya Satrabı Orontobatesi’nin Büyük İskender’e mağlup olması sonucu Büyük İskender’in egemenliğine geçmiştir. İskender ölünce şehir, Mısırlı Ptolemaioslar Hanedanlığı’nın kontrolüne girmiştir. Ardından da bölgeye Lysimakhos Hanedanlığı hakim olmuştur. Lale Deniz Savaşı esnasında, Milattan Önce 201 yılında, Rodos donanması şehre sığınarak, kenti koruma altına almıştır. Ardından Milattan Önce 196’da ise şehir bağımsız olmuştur. Süreç içinde Pergamon Krallığı tarafından ele geçirilen kent, MÖ 133 yılında Roma İmparatorluğu topraklarına dahil edilmiştir. Eparchiası’na bağlı bir piskoposluk merkezi de olan şehir, o dönemde Amyndos ismini taşıyordu. Günümüzde ziyaret edilebilen Myndos Antik Kenti’nin sular altında bulunan bazı bölümleri, sular çekildiğinde ortaya çıkmaktadır. Antik kentte gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar, Genç Antik Çağ’dan kalma kalıntılar ile pagan dinleri dönemine ait eserleri gün yüzüne çıkarmıştır.

Tavşan Adası

Gümüşlük Koyu ile çevrelenen Tavşan Adası; adını, bir dönem sayıları oldukça fazla olan, ancak günümüzde azalan tavşanlardan almaktadır. Gümüşlük Koyu’ndan, Myndos Antik Kenti’nden kalan 3 bin 500 yıllık kral yolu ile adaya yürüyüşle ulaşılabilmektedir. Uzunluğu 150, genişliği ise 1.5 metre olan söz konusu yolun üzerinde sığ bir su mevcuttur. Suyun içinden yapılan bu yürüyüş, insana oldukça hoş duygular yaşatmaktadır. Yolun yapılışıyla ilgili farklı rivayetler vardır. Bunlardan birisi söz konusu yolun, dalgakıran ve geçit olarak yapılmış olduğudur. Bir diğeri ise Halikarnasos Kralı Mousolos’un sevgilisiyle birlikte güneşin batışını adadan seyretmek amacıyla bu yolu yaptırdığıdır.

Gümüşlük Plajı

Denize girip yüzülebilecek pek çok alana sahip olan Gümüşlük’te, rüzgardan korunan bir konumda bulunan Gümüşlük Plajı en çok tercih edilen yerdir. Rüzgarlardan sürekli korunan bu plaj, günün her saatinde yüzmek için uygundur. Ayrıca beldede bulunan çok sayıda koy ve kıyı bölgesinde de denize girip yüzmek oldukça keyif vericidir.

Yel Değirmenleri

Bodrum’un en güzel yerlerinden biri olan Gümüşlük, tarihi ve doğal yapısını koruyan ender tatil beldeleri arasındadır. Plansız kentleşmeye de direnen beldede, gün batımında olağanüstü bir manzara oluşmaktadır. Gümüşlük’ün bu muhteşem manzarasını oluşturan unsurlardan biri de yel değirmenleridir. Beldenin simgeleri arasında bulunan yel değirmenleri, turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir.

Gümüşlük Köyiçi

Beldenin merkezi konumundaki köy içi, güzel bir yürüyüş yapabileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır. Dükkan ve mağazaların yer aldığı Gümüşlük Köyiçi, Bodrum merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Burada bulunan ana caddede fırın, market, bakkal gibi yerlerden ihtiyaçlarınızı karşılayarak, bir pansiyon veya otelde konaklama imkanına sahipsiniz. Ayrıca beldede Çarşamba günleri kurulan pazarda da yörede yetiştirilen taze sebze, meyve, yöresel otlar, tereyağı ve zeytinyağı gibi ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Gümüşlük’te nerede ne yenir?

Gümüşlük’te yeme içme denildiğinde akla ilk gelen elbette ki balık restoranlarıdır. Ünlü balık restoranlarının bulunduğu beldede, tasarımları oldukça ilginç mekanlara rastlarsınız. Beldenin en ünlü restoranları arasında ise Karafaki, Mimoza, Melengeç ve Yakamoz gibi balık restoranları öne çıkmaktadır. Güneşin batışını izlemek için harika bir manzara sunan bu mekanlarda, nefis mezeler ve balıklar eşliğinde içkinizi yudumlayabilirsiniz. Ayrıca Gümüşlük Yalı’da yer alan tezgahlarda, balıkçıların tuttukları balık, kalamar ve ahtapotları satın alarak kendinize enfes bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.
Gümüşlük Gece Hayatı

Gümüşlük Gece Hayatı


Gümüşlük’te hareketli gece hayatı…

Bodrum’un Gümüşlük beldesi, gece hayatının da oldukça hareketli olduğu tatil yerlerden biridir. Akşam yemeğinden sonra Gümüşlük sokaklarına çıkıp zevkinize uygun bir mekanda harika bir gece geçirebilirsiniz. Her zevke hitap eden eğlence mekanlarının yer aldığı Gümüşlük’te, akşam yemeği sunan restoranların gece programlarının yanı sıra sadece geceye yönelik hizmet veren barlarda geç saatlere kadar içkinizi yudumlayarak eğlenceye doyabilirsiniz.
Kafe, bar ve restoranlardan oluşan Gümüşlük gece hayatında, canlı müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz oldukça fazla sayıda mekan da bulunmaktadır. Eğer beldede yapmayı planladığınız tatil biraz uzunsa, farklı deneyimler yaşayabileceğiniz alternatif pek çok mekanı ziyaret etmenizi öneririz. Gümüşlük’te yer alan ve sizin için önerebileceğimiz mekanların bazıları şöyle: Club Gümüşlük, Limon Cafe, Toprak Ev, Jazz Cafe, Off Gümüşlük, Karafaki, Mimoza, Batı Bar, Soğan Sarımsak Onion, Melengeç, Nar Çiçeği, Arion Restaurant & Beach, Poca’s Cafe, Espova Bar, Victoria’s Bar ve Sakin Cafe.