TatilCity.NETTatilCity.NET

Kars Gezi Rehberi

Kars Gezi Rehberi

Kars Gezi Rehberi

Türkiye’nin kuzeydoğusunda ve İpek yolu üzerinde yer alan gizemli şehrin, Türkiye’nin hem en yüksek hem de en güzel ili unvanını taşıması, yalnızca doğal güzellikleri ile değil aynı zamanda tarihinde Paleotik Çağ’a uzanan tarihi ile de yakından alakalıdır. Türkiye’nin en çok heykele sahip olan Kars, ülkenin en soğuk illeri arasındadır. Her sabah ülkede ilk güneş Kars’ta doğar. Yıl içinde ise ilk kar buraya düşer. Karlı kaplı dağlarıyla kış turizminin merkezi olan Kars, Türkiye’nin ilk önemli kış merkezlerinden Sarıkamış Kayak Merkezi de ilin sınırları içinde yer alır. Ayrıca şehir tarihindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliği taşıyan Kars, en eski Türkçe isme sahiptir.  Öte yandan Paleotik bir dönemden geçen Kars’ın mimari yapısı da bu durumdan etkilenmiştir. Kentin antik bir yerleşim bölgesi görünümü almasına neden olmuştur. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarla sonucunda duvar resimleri, eski araç gereçler, taş anıtlar, bakır madeniyle yapılan bakır ve kalay taslar, çömlekler, iri taş yıkıntıları ortaya çıkmıştır. Dönemin en güzel örneklerini oluşturan bu buluntular, kentin tarihsel kimliğine dair ipuçları sunuyor.  Buna ilave, Rusların inşa ettiği yeni taş binalar şehrin büyük bir değişim geçirmesinde etkili ol muştur. Günümüzde de koruma altına alınan bu eski Rus evleri, mimarisi ile görülmeye değer yapılardır.

Kentte bitki örtüsünde iklim ve yükselti belirleyicidir

Kars'ın doğal bitki örtüsü, yükselti ve iklim özelliklerine göre şekil almıştır. Doğu Anadolu'nun kuzeyine yerleşmiş bulunan bu yüksek plato, aslında doğal orman alanı içindedir. Doğal orman sınırlarının oluşmasında birinci derecede rol oynayan nemlilik oranı Kars’ta diğer illere oranla da yüksektir. Nemlilik oranına bağlı olarak ormanların doğal alt sınırı yükselir. Kentte orman alt sınırı 1800 ila 1900 metreden başlar. Kars yöresinin diğer bir özelliği de bitki örtüsünün doğal üst sınırının çok yüksek noktalara çıkmasıdır. Bölgede ormanlar 2 bin 800 metreye kadar çıkabilir. Yurdun bir başka yerinde ormanların bu kadar yükseklere çıktığı görülmez.

Zengin faunaya sahip olan Kars, birçok yaban hayvan çeşidine ev sahipliği yapar

Sarıkamış Allahu Ekber Dağları Milli Parkı, yaban hayatı açısından oldukça zengindir. Burada balıklar, iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memeli grupları olmak üzere 220 omurgalı hayvan türü yaşar. Milli park alanı ve ekolojik sınırları içinde tatlı su balığı, iki yaşamlı, sürüngen, kuş, kirpi, böcekçil, yarasa, tavşan, kemirgen etçil, toynaklı ve omurgalı hayvan çeşidi bulunur. Başlıca yaban hayvanı türleri; boz ayı kurt, tilki, sincap, yaban domuzu, karaca, çil kekliği, kartal belli başlı yaban hayvanları yer alır.
Kars Kuyucuk Gölü Sulak alanı Türkiye’nin 13.’cü, Doğu Anadolu’nun birinci ramsar alanı olma özelliği taşır.  Kuyucuk Gölü angıt, uzunbacak, sakarmeke, karaboyunlu batağan, sığıcık kuşları, bozkaz başta olmakla birlikte Doğu Anadolu Bölgesi’nin kayda değer kuş cennetidir. Sarıkamış-Kağızman Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Sarıkamış-Kağızman YHGS küresel ölçekte tehlike altındaki türlerin yanı sıra üç adet endemik kuş türünden, Kafkas çıvgını barındırır. Ayrıca, saha, Kuzeydoğu Anadolu’da, Batı Palearktiğin en büyük gündüz yırtıcı kuş göç yolunun üzerinde bulunur. Karadeniz ile Hazar Denizi arasında geniş bir koridor olan bu göç yolundan her yıl sonbahar ve ilkbaharda çok sayıda akbaba, kartal, şahin, doğan, çaylak, atmaca ve kerkenez göç eder. Kuşlar bu göçleri sırasında hem gecelemek için, hem de kötü havalarda konaklamak için doğal ortamlara ihtiyaç duyar. Karaleylek ve gri balıkçıl gibi türler akarsu boylarındaki sulak alanlara ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Toy kuşu ise ova, yayla ve plato gibi açık alanlara çekilir. Söz konusu alan Türkiye’deki dört akbaba türü olan kara akbaba, kızıl akbaba, sakallı akbaba ve küçük akbaba türlerinin bir arada görülebileceği nadir coğrafyalardandır.

Zorlu coğrafyası ile Kars ilçeleri sımsıcak insanlarıyla sizi kucaklayacak

Selim

İl merkezine uzaklığı 30 kilometre olan Selim ilçesine ulaşım servisler aracılığıyla yapılır. Yüzölçümü bin 11 kilometrekare olan ilçeye bağlı iki belde ve 53 köy bulunur.

Digor

İl merkezine uzaklığı 76 kilometre olan Digor ilçesine ulaşım servislerle sağlanır. Yüzölçümü bin 136 kilometrekare olan ilçeye bağlı iki belde sayısı ve 37 köy bulunur.

Sarıkamış

İl merkezine uzaklığı 53 kilometre olan Sarıkamış ilçesine ulaşım servislerle sağlanır. Yüzölçümü bin 732 kilometrekare olan ilçeye bağlı iki belde ve yedi mahalle ve 56 köy bulunur.

Susuz

İl merkezine 24 kilometre olan Susuz ilçesine ulaşım karayolu ile sağlanır.

Kağızman

İl merkezine uzaklığı 76 kilometre olan Kağızman ilçesine ulaşım servislerle sağlanabilir. Yüzölçümü bin 972 kilometrekare olan ilçeye bağlı 62 köy bulunur.

Akyaka

İl merkezine uzaklığı 59 kilometre olan ilçeye ulaşım servislerle sağlanır. Yüzölçümü 550 kilometrekare olan ilçeye bağlı üç mahalle ve 27 köy bulunur.

Arpaçay

İl merkezine uzaklığı 42 kilometre olan ilçeye ulaşım ilçe servisleri ile sağlanır. Yüzölçümü 605 kilometrekare olan ilçeye bağlı bir belde ve 47 köy bulunur.

Ne kadar uzak o kadar yakın

Havayolu

Kent merkezine yedi kilometre uzaklıkta bulunan Kars Havalimanı, halihazırda sadece yurtiçi seferler düzenleniyor. Havalimanına ulaşmak için taksi, belediye servisleri ve seyahat acentalarının servislerini kullanabilirsiniz. Kentten havayolu ile aktarmasız olarak Ankara, İstanbul ve İzmir'e seferler düzenlenir. Bu seferler kış ve yaz aylarına göre günlük sayıları ve saatleri değişkenlik gösterir. Bu konuda dikkatli olmalısınız.

Karayolu

Kent merkezine üç kilometre mesafede olan otobüs terminaline taksi, firmaların servis aracı ve dolmuşlarla gidebilirsiniz. Kars'a Erzurum, Ağrı, Iğdır, Ardahan karayollarından giriş sağlanır. Kars, İstanbul'a bin 445 kilometre, Ankara'ya bin 80 kilometre uzaklıktadır.

Demiryolu

Kent merkezine bir kilometre uzaklıkta bulunan tren istasyonuna taksi ve dolmuşlarla ulaşım sağlanır. Kars-Ankara-İstanbul demiryolu (Erzurum-Erzincan-Sivas-Kayseri üzerinden) bağlantıları vardır. Doğu Ekspresi ile Ankara, Erzurum güzergahını takip ederek, trenle Kars’a ulaşabilirsiniz. Kars ayrıca Gürcistan (Tiflis) ile demiryolu bağlantısına da sahiptir. Göze alanlar bu uzak coğrafyaya Türkiye’nin her noktasında şehirlerarası otobüslerle Kars’a ulaşabilirler.
Kars Gezi Rehberi

Kars Gezi Rehberi


Kar kalitesi ile ünlenen Sarıkamış Kayak Merkezi, çamlar arasında kartpostal güzelliğindedir

Kars’ın Sarıkamış ilçesi ve Çamurlu Dağı’nda yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi, çamlar arasında kartpostal güzelliğindedir. Kar kalitesi ile ünlenen Kayak Merkezi, ilçe merkezinin güneydoğusunda Cıbıltepe, batısında Süphan Dağı, doğusunda ise Ağbaba kayak alanları yer alır. Merkezde çamların içinde toplam 12 kilometreyi bulan beş etaplı piste sahip 2 bin 500 rakımlı Cıbıltepe'nin muhteşem doğal güzelliğe tanık olacaksınız. Sarıkamış Cıbıltepe'nin kristal karla kaplı doğası Sarıkamış Kayak Merkezini kayakçılar açısından çekici kılıyor. Kar kalitesi ve kayak pisti açısından dünyanın en uygun tesislerinden biri olma özelliğini taşıyan Sarıkamış Kayak Merkezi'nin en önemli pistleri Cıbıltepe-Balıklıdağ-Çamurludağ'da 2200 ila 2900 metre yükseklik gösteren bir plato üzerinde bulunur.
Sarıkamış Kayak Merkezinde bin 435 metre uzunluğunda ve bin 800 kişi/saat kapasiteli birinci etap mekanik tesis (telesiyej) ile 2 bin 250 metre uzunluğunda ve 800 kişi/saat kapasiteli ikinci etap mekanik tesis (telesiyej) bulunur. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde toplam yedi adet pist hizmet verir. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde en uzun pist 3 bin 500 metredir ve Sarıkamış Kayak Merkezi yaklaşık 5 bin kayakçı/gün büyüklüğündedir. Öte yandan dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip olan Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars havaalanına 50 kilometre mesafededir. İstanbul'dan uçak ile yola çıktığınızda en geç iki saat sonra ayaklarınıza kayaklarınızı geçirip, kayabilirsiniz.
Sarıkamış Kayak Merkezi'nin bu kadar özel yapan ise bölgeye yağan karın cinsi ve doğal güzellikleridir. Kayak sporu için oldukça elverişli olan kristal kar, sadece Sarıkamış'ta bulunur. Sezon boyunca yağdığı günkü özelliğini kaybetmeyen karda kayak yapmak kayakçılara oldukça keyif verir. Sarıkamış kayak merkezinde kayak pistlerinde çığ tehlikesi yok ve pistler sarı çam ormanlarıyla çevrili olduğundan Sarıkamış Kayak Merkezinde pistler rüzgara karşı da korunaklıdır. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde Çamkar Oteli yanından başlayan Sarıçam Kayak Tesisleri saatte 2 bin 400 kişi kapasiteli, bilgisayar donanımlı telesiyej sistemi ile Türkiye'nin en büyük kayak tesislerinden biri olma özelliği taşır. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde 2 bin 700 metre yüksekliğindeki Cıbıltepe'de tüm kayak severler için uygun zorluk derecelerinde beş pistin bulunduğu iki etap vardır. Birinci etap 2 bin 400 metre uzunluğunda ve yeni başlayanlar için ideal bir eğime sahiptir. 2 bin 200 metre uzunluğa sahip ikinci etapta ise dört pist bulunur. Sarıçam ormanlarıyla kaplı pistte 7 kilometre kayak yapabilirsiniz.
Normal koşullarda yılda ortalama olarak dört ay boyunca yaklaşık bir metre karla kaplı olan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde aralık ayından nisan ortalarına kadar kayak yapabilirsiniz. Sarıkamış Kayak Merkezi ve çevresinde Alp Disiplini, Kuzey Disiplini kayak yapılabildiği gibi Tur kayağı ve kızaklı geziler için de uygun parkurlar yer alır.
Kars - Kültür Sanat Tarih Yemek

Kars - Kültür Sanat Tarih Yemek


40 yıl süren Rus işgalin ardından Zafer ve Gazilik Madalyaları…

1853 ve 1856 Osmanlı Rus Savaşında, Kars’ın Rus ordularına karşı kahramanca savunulması sonucunda kazanılan 1855 Kars Zaferi nedeniyle, kente Kars Zafer Madalyası ve Anadolu’da ilk kez bir şehre verilen Gazilik Madalyası verildi. 18 Kasım 1877’den 25 Nisan 1918 tarihlerine kadar 40 yıl  Rus işgali altında kalan Kars, daha sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına  katıldı. Milli Mücadele döneminde, Karslılar önce Milli Şura daha sonra Cenub-i  Garb-i Kafkas hükümetlerini kurdular. 30 Ekim 1920’de Kazım Karabekir yönetimindeki Türk Ordusu Kars’ı alarak Türk topraklarına kattı. 1853-1856 tarihleri arasında Osmanlı ile Rusya arasında yapılan Kırım savaşı devam ederken, Osmanlı İmparatorluğu’nu sıkıştırmak amacıyla 14 Haziran 1855 tarihinde Rus Orduları doğu sınırlarına dayanır. Burada Rus orduları, Kars’ı işgal etti. Müşir Mehmed Vasıf Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 135 gün süren Rus kuşatmasına karşı Kars halkı ile birlikte kahramanca bir savunma yaptı. Sonunda 29 Eylül 1855 tarihinde Kars Zaferi kazanıldı.

Anadolu’nun doğuya açılan kapısı Kars’ta gezilecek birçok yer var

Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı niteliğinde olan Kars, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Köklü tarihi geçmişe sahip olan ve Türkiye’nin doğuya açılan şehri Kars, kültürel ve etnik farklılıkları kardeşlik ve hoşgörü anlayışıyla bütünleştirmiştir. Son yıllarda yaşadığı değişim ve birbiri ardına atılan adımlarla turizmde Doğu Anadolu Bölgesi’nin parlayan yıldızı konumuna yükselen Kars, turizm alanında kayda değer potansiyel taşır. Şehir merkezi ve çevre ilçelerde gezilecek, görülecek, ziyaret edilecek çok sayıda tarihi eser ve doğal güzellik vardır. Yazın başka kışın bambaşka bir güzelliğe sahip olan Kars’ta gezebileceğiniz bu güzellikleri sizin için derledik.

Ani Harabeleri

Henüz adlarını dahi bilmesek de Anadolu coğrafyasında çok sayıda antik kent bulunur. Ani Antik Kenti de bunlardan biridir. Anadolu topraklarının en önemli antik kentleri arasında gösterilen Ani Harabeleri, geçmişte Kafkasya ile Anadolu arasında bir kapı görevi görüyordu. Ermenistan-Türkiye sınırını oluşturan Arpaçay Nehri kıyısında yer alan antik kent, uzunluğu beş kilometreyi bulan surları, katedral, kilise ve camileri ve yerleşim yerleriyle mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Ani Harabeleri ile tarihe uzanan keyifli bir yolculuğa çıkacaksınız.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Kar kalitesi İsviçre Alpleriyle eşdeğer olan Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’ı ziyaret etmek için en güzel sebep olabilir. Kentin en önemli turizm merkezi konumunda olan Sarıkamış Kayak Merkezi, 13 kilometreyi bulan kayak pistleri, kristal karı, lüks otelleri, sarıçam ormanları, kayak okullarıyla, kayak merkezi ile küresel standartlara sahiptir. Kars şehir merkezinden 45 dakikada ulaşılan kayak merkezinde kasım ve nisan ayları arasında kayak yapılıyor. Merkez çevresinde birçok otel bulunur. Bunlardan herhangi birinde konaklayabilirsiniz.

Çıldır Gölü

Kars ile Ardahan’ın arasında yer alan Çıldır Gölü, son zamanlarda sosyal medya hesaplarını süslüyor. Bölgenin sert soğuğunda donan Çıldır Gölü, muhteşem bir görümüne sahip. Kış aylarında kalınlığı bir metreyi bulan gölün üzerinde kızaklı atlarla dolaşmak ise oldukça keyiflidir. Göl kıyısındaki salaş restoranda donmuş gölde avlanan sazan ve kefal balıklarının tadına bakabilirsiniz. Eğer şanslıysanız açılmış buz oyuklarında yapılan balık avına tanıklık edip, sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Sarıkamış Şehitliği

Rusya’nın I. Dünya Savaşı’nda Doğu Anadolu işgalini önlemek için Osmanlı Devleti tarafından gerçekleştirilen Sarıkamış Harekatı sırasında, 90 binden fazla şehit verildi. Bu yüzden Sarıkamış, Çanakkale kadar önemlidir. Kars’ın Sarıkamış ilçesinde her yıl düzenlenen törenlerle şehitler anılır.

Ebu’l Hasan Harakani Türbesi ve Külliyesi

Tarih boyunca farklı milletlerin ve inanç gruplarının yaşadığı bölgede çok sayıda kutsal yer bulunan Kars’ta kilise, camii, türbe gibi yapılar bölgenin zengin kültürel geçmişini temsil ediyor. Ermenilerden kalan kiliseler, Caferilerin camileri, Kars Havalimanı’na da ismini veren ve Anadolu’ya ilk gelen evliyalardan biri olan Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Külliyesi, bunlardan biridir. Her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan türbe, şehrin en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor.

Havariler Kilisesi

Kars şehir merkezi ve ilçeleri tarihi yerleşim yeri ve mimari yapısıyla farklı rotalar çizmeye uygundur. Ani Harabeleri, Kars Kalesi, Taş Köprü, Kars Tabyaları, Küçük Hamam, Mazlum Oğlu Hamamı, Topçuoğlu Hamamı, İlbeyioğlu Hamamı’nın yanı sıra Osmanlı, Rus, Ermeni ve Gürcü mimarisinin izlerine kentin dört yanında görmek mümkündür.

Sarıkamış Trekking Rotaları

Dünyanın en kaliteli karına sahip kayak merkezleri arasında gösterilen Sarıkamış Kayak Merkezi, sadece kış turizmi ile değil, enfes trekking rotalarıyla da ziyaretçilerini ağırlıyor. 21 farklı güzergahta, 256 kilometre uzunluğa sahip yürüyüş parkuru ile Sarıkamış, 356 kilometre bisiklet parkuru ve 428 kilometrelik şahane manzaralı araç yolu ile doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Kazım Karabekir Camii, Sarıkamış

Osmanlı-Rus Savaşı’nın sonunda başlayan ve 40 yıl devam eden Kars’ın Rus işgalini, şehrin dört bir yanındaki mimari yapılarda görebilirsiniz. Ruslar tarafından askeri garnizon şehri olarak ilan edilen Kars’ta, 19. yüzyıl Baltık mimarisi etkisinde yapılan bina ve uygulanan şehir planına rastlamak mümkündür. Defterdarlık Binası, Hekim Evi, Sağlık Müdürlüğü, Eski Vali Konağı ve Tuncer Güvensoy Evi bu yapıların en önemli örneklerinden sadece birkaç tanesidir.

Seyahat ajandanızda Kars festivalleri için de yer ayırın

Sarıkamış Kış Oyunları

Alplerden sonra kristal karın göründüğü tek yer olan Sarıkamış’ta 2013’ten bu yana Kış Oyunları düzenlenir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sarıkamış Kaymakamlığı, Sarıkamış Belediyesi ve Eksi36 derneği  tarafından organize edilen festival, amatör ve profesyonel sporcuları ağırlar. Rallikros, dağ tırmanışı, kızak yarışı ve iglo yapımının olduğu festival, ulusal ve uluslararası düzeyde ilgi çekiyor.

Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı

Halk müziğinin ve halk şiirinin gelişimindeki en önemli aktör olan ozanların anıldığı Aşıklar Bayramı, her yıl nisan-mayıs aylarında başlıyor. Diğer illerden gelen katılımcılar, kendi şehirlerinden getirdikleri toprağı, Murat Çobanoğlu’nun mezarına dökülüyor. Festivale yalnızca yurtiçinden değil, yurtdışından da katılım sağlanıyor. Anma töreninin ardından festival, şiir ve türkü etkinlikleri ile sürüyor.

Uluslararası Kars Altın Kaz Film Festivali

Rusların şehirde yaptığı modern kültür merkezleri, erken cumhuriyet döneminde de kullanılır. Tiyatro, bale ve buz pateni gibi etkinlikler, Kars’ın çok önceden tanıdığı bildiği etkinliklerdir. Uzun yıllar Türkiye‘nin en yüksek okuma yazma oranına sahip illerinden biri olan Kars, zamanla göç verdiği için daha farklı bir yapıya sahip. 2006 yılından beri düzenlenen Altın Kaz Film Festivali, şehrin eski günlerine dönmesi için atılan adımlardan biri olarak değerlendirilir. Usta oyuncular, film yapımcıları ve senaristleri ağırlayan festival, Kars’ın en  dikkat çeken festivallerindendir.
Türkiye’nin en uygun fiyatlı şehirlerinden biri olan Kars’ta yeme-içme, ulaşım, konaklama fiyatları Türkiye ortalamasının oldukça altındadır. Seyahat edenlerin en önemli bütçe kalemlerinin uygun maliyetli olduğu şehir, bu özelliği ile de seyahat planı yapanlar için öncelikli yerler arasında yerini alır.

Kaz eti, Kars Kaşarı, kete bu lezzetleri tatmadan dönmeyin

Ülkemizin kuzeydoğusunda yer alan, kaz ve peyniriyle ünlenmiş olan Kars'dan daha önce tatmadığınız ve tadınca doyamayacağınız yöresel lezzetleri sizin için araştırdık.

Kars kaşarı

Dillere destan Kars kaşarını listemizin ilk sırasına koyduk. Kars'ın birçok peyniri meşhurken bunlardan en çok ön plana çıkan türü Kars kaşarıdır. Büyük bir tekerlik şeklinde olan Kars kaşarı, sabah öğle akşam her öğün tüketebileceğiniz bir lezzettir. Hatta ünlü peynir kavurması da Kars kaşarıyla oldukça lezzetli bir hal alıyor.

Kars ketesi

Kars'a yolunuz düştüğünde özellikle sabah kahvaltısı yapmak istediğinizde, kete uygun bir hamur işi olabilir. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde farklı şekillerde yapılan kete, Kars'ta diğerlerine göre oldukça lezzetlidir.

Un çorbası

Yörenin en bilindik çorbalarından biri olan Hörre, bazıları tarafından un çorbası olarak da biliniyor. Unu yemeklere çorbalara ve tatlılara koymaktan çekinmeyen Karslılar, Hörre ile Türk mutfağına güzel bir lezzet kazandırdı. İçine tereyağı konularak yapılan çorba, özellikle sert geçen kış aylarında ayrı bir güzel oluyor.

Hangel

Kars'ın en ünlü yemeklerinden olan ve mantıyla kesinlikle karıştırılmayacak olan yemek Hangel; ince açılmış hamurun sıcak suda haşlanarak ve üzerine yoğurt dökülerek hazırlanıyor. Servis aşamasında ise; soğanla kavrulmuş harç eklenerek sofraya konuluyor. Hangelin lezzeti Kayseri mantısıyla kapışacak niteliktedir.

Kaz eti

Türkiye’de sık sık tüketilen tavuk ve kırmızı etten farklı olarak Kars'da Kaz eti oldukça ünlüdür. Kazın but ve kanat bölgeleri alınıp tuzlandıktan sonra mutlaka iki gün tuzlu bir şekilde bekletilen kaz eti, hangi yemek olursa olsun iki günün ardından bir tencerenin içinde yumuşayıncaya kadar pişirilir. Belki ilk duyduğunuzda biraz garip gelebilir, ancak kaz eti özellikle Kars'da sevilerek yenilen en meşhur lezzetlerden biridir.

Kaz suyuna pilav

Yukarıda bahsettiğimiz işlemlerde kazı iyice haşladıktan sonra tenceredeki suyu ile pilav yapılır. Bu da Kars'a özgü yöresel lezzetlerden biridir. Kaz eti suyunun en çok yakıştığı bulgur dışında pirinçle de yapılan tarifler bulunur. Süslemek isterseniz üzerine kaz eti de koyabilirsiniz.

Piti (Bozbaş)

Azeri mutfağı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde sıklıkla yapılan pıtı, yani diğer adıyla Bozbaş, Kars'da da yapılan yöresel yemeklerden bir diğeridir. Kemikli koyun eti, lavaş ve ıslatılmış nohutla yapılan bu yemeğe rengini veren ise sarıkök adı verilen bir çeşit ottur. Tencere veya güveçte pişirilen pıtı, genelde geniş bardak ve çömlekten yapılmış çukur kase içinde servis edilir.

Umaç helvası

Kars'ın tatlılarına direkt geçiş yapacak olursak özellikle yöresel anlamda akıllara ilk gelen tatlı unla yapılan Umaç helvası karşımıza çıkıyor. Diğer helvalardan farklı olarak bu yöresel helva unla birlikte iyice yoğurulduktan sonra kızgın yağa atılarak yapılır. Ardından şekerli suyla iyice karıştırılır ve ortaya doyurucu bir lezzet çıkar.

Hasuda

Hasuda ya da aside isimleriyle bilinen yöresel Kars tatlısını bu kadar özel kılan pekmezle yapılıyor olmasındandır. Şerbetine un girmesiyle yapılan tatlıyı soğuduktan sonra ceviz ve türlü meyvelerle de süsleyebilir ve bu şekilde servis edebilirsiniz.
Kars Gece Hayatı

Kars Gece Hayatı


Gece hayatı severleri en iyi ağırlayacak Kars’ta birçok mekan bulunur

Üniversite şehri olan Kars’ta çok yaygın bir gece hayatı olmasa da yaz aylarına disko ve barlarda canlı müzik dinleyebilirsiniz. Şehirdeki tavernalarda sevdiklerinizle keyifli saatler yaşayabilirsiniz. Kış aylarında ise öğrencilerin düzenlediği eğlence programlarına katılabilir, seyahatinize renk katabilirsiniz. Ayrıca şehirde Kafkas dans gösterileri yapan yerlere de uğrayabilirsiniz. Kars’ta akşam canlı müzik yapılan birkaç mekan bulunur.
Pasha, Nida, Antik ve Kale kafeleri bunlardan bir kaçıdır. Kars’ta tercih edebileceğiniz en güzel barlarından biri ise eğlenceli ve otantik bir ortam sağlayan Yağmurcu Bar’dır Kars’ın en popüler mekanları arasında bulunan mekanda canlı müzik yapan grupların şarkılarını dinleyebilirsiniz. Bunun dışında Binbir Gece Bar, Ozzi Club Bar, Çamkara Otel Bar ise Kars’ta yer alan diğer eğlence mekanları arasında yer alır.   

Sonuçları sırala:

ortalama fiyatı260TL

Kayı Snow Otel
Kars Türkiye

Otel Kars Havaalanı'na 40 km mesafede , Sarıkamış şehir merkezine 4 km uzaklıktadır. Konferans, kongre, toplantı organizasyonlarınız için uygun salonları ile siz müşterilerini bekliyor.