TatilCity.NETTatilCity.NET

Kuşadası Gezi Rehberi

Kuşadası Gezi Rehberi

Kuşadası Gezi Rehberi


Aydın’ın kayda değer turistik ilçelerinden olan Kuşadası, yaz aylarında hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en sık tercih edilen yerlerin başında yer alıyor. Yemyeşil ormanın masmavi denizle buluştuğu Kuşadası, etrafta dolaşan ve artık evcilleşen yabancı hayvanları ile farklı bir atmosfer yaratıyor. Aydın iline bağlı küçük ve şirin bir ilçe olan Kuşadası, il merkezine 71 kilometre mesafededir. Ege Bölgesi'nin denizle buluştuğu kıyı şeridinde yer alan ilçe, kuzeyde Selçuk ve Pamucak, güneyde Dilek Yarımadası ile sınırlanan ilçe merkezi, İzmir, Efes, Meryemana, Milet, Didim, Pamukkale, Marmaris, Bodrum gibi önemli turistik merkezlerin odağında yer alır. Türkiye'de turizm merkezi denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Kuşadası’nın yaklaşık 106 bin olan yerli nüfusu, yaz aylarında bölgeye akın eden yerli ve yabancı turistler nedeniyle 2 milyona yaklaşır. Aydın merkeze olan 71 kilometre, İzmir’e 90 kilometre, Selçuk’a 21 kilometre, Bodrum ve Çeşme’ye 157 kilometre uzaklıkta bulunan bu güzel ilçe, İzmir Adnan Menderes Havaalanı'na ise 65 kilometre mesafededir.
Öte yandan Türkiye’nin en büyük 3. limanı olma özelliği taşıyan Kuşadası, uygun liman ve coğrafî koşulları nedeniyle uluslararası gemi turizminde kayda değer öneme sahiptir. Ayrıca Kuşadası sınırları içinde bulunan Dilek Yarımadası Millî Parkı da bölgenin önemli turizm lokasyonlarından biridir. Mavi bayraklı plajları ve su altı zenginliğiyle de meşhur olan Kuşadası’nda  2016 yılında yapay resif oluşturması Kuşadası Körfezi’ne batırılan büyük yolcu uçağı, ilçenin dalış turizmine önemli katkı sağlar. Kuşadası ve adanın bulunduğu körfez, sahip olduğu doğal özellikleri nedeniyle birçok farklı medeniyete vatan olmuştur.
Kuşadası Gezikecek Yerler

Kuşadası Gezikecek Yerler


Plajıyla, deniziyle ve kumsalıyla Kuşadası sizi bekliyor

Aydın’da turizm alanında önde gelen ilçelerinden biri olan Kuşadası’nda gezilecek pek çok nokta bulunmaktadır. Bu yönüyle tatilcilere birçok alternatif sunan Kuşadası; muhteşem plajları, doğal güzellikleri ve bölgedeki diğer turistik ilçelere ulaşım kolaylığı ile sevdiklerinizle birlikte hoş bir tatilin adresi olabilir. Tarihinin İyon medeniyetine kadar uzandığı tahmin edilen Kuşadası’nda, sadece doğal güzellikler değil tarihi güzelliklerde öne çıkar. Bu kapsamda sizler için hazırladığımız gezilecek yerler listesi sınırlı tatil günlerinizi huzurlu ve eğlenceli geçirmenizi sağlayacaktır.

Kuşadası Milli Parkı

209 kuş türüne ev sahipliği yapan Kuşadası Milli Parkı, Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında bulunur. Kuşadası’na 28 kilometre mesafedeki milli park, farklı kıyı şekilleri ile her yıl yerli ve yabancı birçok turistin uğrak noktasıdır. Bölgenin tatlı ve tuzlu lagüner sisteminin yarattığı biyolojik çeşitlilik özellikle doğa fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra Dilek Tepesi’nin eteğine doğru yürüyüş yapabileceğiniz Kuşadası Milli Park’ında birçok tarihi kalıntılara da rastlamanız mümkündür.

Güvercinada

Tarihi Bizans dönemine kadar uzanan Güvercinada’da aynı isimi taşıyan bir de kale bulunur.  1957 yılında yapılan çalışmalar sonucunda karaya bağlanan kale, ışıklandırma sistemi ile akşamları Kuşadası sahiline gelen tatilcilere muhteşem bir görsel ziyafet sunuyor. Geçmişte güvercin başta olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan ve adını da buradan alan Güvercinada’nın etrafında ve kale içinde yer alan çay bahçelerinde çayınızı yudumlayabilir ve oturduğunuz yerden eşsiz gün batımının keyfini çıkarabilirsiniz.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

İlçedeki tarihi yapıları ziyaret etmek isteyen tatilcilerin Kuşadası’nda ziyaret ettikleri yerlerin başında Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı bulunuyor. Kuşadası İskelesi yakınında yer alan kervansaray, 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Han, küçük bir iç kaleye benzeyen görünümü ile yerli be yabancı birçok turistin ilgisini çekiyor. Yapımında tamamen taş malzeme kullanılarak inşa edilen yapının içinde bir adet otel ve hediyelik eşya mağazaları da vardır.

Zeus Mağarası

Rivayete göre, Zeus’un kardeşi Poseidon’u kızdırdığında gelip kardeşinin sakinleşmesini beklediği yer olduğuna inanılan mağaradır. Dilek Yarımadası’nın girişinde bulunan Zeus Mağarası, içindeki havuzun kışın yöre halkı, yazınsa turistler tarafından ziyaret edildiği Zeus Mağarası’nda serin sular dağdan gelen tatlı su ve denizden gelen tuzlu su karışımı ile meydana gelir. Bu arada mağaranın cilde iyi geldiğine inanılan çamuru için insanlar oluşturuan doğal havuza dört metrelik bir dalış yaparak, çamur elde edebiliyor.

Kadınlar Plajı

Masmavi denizi ve eşsiz kumsalı sayesinde Mavi Bayrak ödülü alan Kadınlar Plajı, Kuşadası’nın en ünlü plajları arasında bulunuyor. İlçe merkezine sadece üç kilometre uzaklıkta yer alan plaja, merkezden kalkan minibüslerle rahatça ulaşabilirsiniz. Kadınlar Plajı’nın bu kadar çok tercih edilmesinin başka bir sebebi de girişin ücretsiz olmasıdır. Uzunluğu bir kilometre olan Kadınlar Plajı’nda düşük ücretlerle şezlong ve şemsiye de kiralayabilirsiniz.

Davutlar

Masmavi denizin, yemyeşil ve bakir ormanlarla buluştuğu Davutlar Bölgesi, Kuşadası’na 19 kilometre m uzaklıkta yer alıyor. Bölge sınırı içinde doğal parkın denize girilebilen kumsalları ve yürüyüş yapılabilen patikaları ile ziyaretçilerine farklı aktivite seçenekleri sunan Davutlar Bölgesi’nde, konaklayabileceğiniz birçok otel vardır.

Dilek Yarımadası Milli Parkı

Barındırdığı doğal zenginlikler ve tarihi kalıntılar sayesinde Dilek Yarımadası Milli Park hem doğayı, hem de tarihi seven turistlerin uğrak noktasıdır. Kuşadası gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan milli parkın bir diğer ziyaretçisi de doğa fotoğrafçılarıdır. Milli parkta altısı  dünya genelinde sadece burada bulunan 804 bitki türü ve Anadolu Parsı gibi soyu tükenen türler bulunur. Dilek Dağı’nın eteklerindeki milli parkın plajlarından denize girmek de mümkündür. Parkta ayrıca, patika yollarda yürüyüş yaparak, İyon medeniyetinden kalma tarihi kalıntıları inceleyebilirsiniz.

Kaleiçi Camii

Öküz Mehmet Paşa tarafından 17. yüzyılda kervansaray ve hamam ile birlikte inşa ettirilen Kaleiçi Camii, Kuşadası’nın en eski camisi olarak bilinir. Bin 800 metrekare alan üzerine kesme taş kullanılarak yapılan dini yapının cümle kapısı, Osmanlı ağaç işçiliğinin inceliklerini sergiliyor. İlçenin en görkemli camisi olan Kaleiçi Cami’nin, kurşunla kaplı kubbenin altındaki ibadet bölümünde 550 kişinin ibadet edebileceği alan bulunur.

Kurşunlu Manastırı

Davutlar Bölgesi’ne 10 kilometre mesafede bulunan Kurşunlu Manastırı’nın 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından yaptırılıdığı tahmin ediliyor. Hem saldırılardan korunmak, hem de eğitim amaçlı kullanılan Kurşunlu Manastrı, Davutlar’ın arkasında kalan bir tepenin üzerine kuruludur. Körfezi kuşbakışı gören manzarası ile ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken manastır, dış duvarları hala sağlamdır ve yapının tüm bölümleri halen daha ayrıntılı bir şekilde görülebilmek mümkündür.

Didyma Antik Kenti

Adı Yunanca’da ‘ikiz kardeş’ anlamına gelen Didyma Antik Kent, Aydın’ın Söke ilçesinde yer alır. Büyük İskender’in Pers zaferinden sonra yapımına başlanan ve Apollon adına adanan antik kent söz konusu dönemlerde önemli bir kehanet merkeziydi. Mitolojiden hoşlanan tatilcilerin Kuşadası’ndan kısa bir kara yolculuğu yaparak özellikle ziyaret ettiği antik kent, bölgede en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır.

Kuştur Plajı

İlçenin en eski ve en çok tercih edilen plajlarından biri olan Kuştur Plajı, Kuşadası’nda Selçuk girişinde bulunur. Günübirlik tatilcilerin ve turistlerin yoğun şekilde uğradığı plaj, 600 metre uzunluğundadır. Ücretsiz giriş yapabileceğiniz Kuştur Plajı’nda düşük ücretlerle şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Ayrıca plajın hemen arkasında konaklama yerleri de bulabilirsiniz. Ayrıca Adaland Aquapark’ın da bulunduğu belde içinde burada eğlenebilirsiniz.

Efes Antik Kenti

Kuşadası’ndan 20 kilometre mesafede bulunan Selçuk ilçesi sınırları içinde bulunan Efes Antik Kenti, Cilalı Taş Devri’ne dayanan geçmişi ile kültür turizmi açısından kayda değer önem taşır. Özellikle tarih sevenlerin gezi listesinde kendisine yer bulan Efes Antik Kenti, Kuşadası’ndan yaklaşık 30 dakika içinde ulaşabileceğiniz kadar yakındır. Antik kentin kalıntıları sekiz kilometrekarelik alan içine yayılmıştır.

Kuşadası’nda nerede ne yenir?

Tuki

Çarşı merkezi içinde bulunan Tuki’de Kuşadası’na özgü ‘çarşaflı’sını yemeden olmaz. Sandöviç ekmeğinin arasına konulan malzemeler, kaşar peynirine sarılır ve peynirin içinde eritilir. Peynirle eritilen ve ekmek arasına konulan malzemeler çarşaf gibi göründüğü için bu sandöviçe çarşaflı da denilir.

Çınarlı Balık Restaurant

Kuşadası merkezde bulunan Çınar Balık Restoran’da güzel ve nezih ortamı, lezzetli ve taze balıkları ile misafirlerini bekliyor. Güler yüzlü hizmet anlayışıyla yıllardır hizmet veren mekanda sevdiklerinizle hoşça saatler geçirebilirsiniz.

Mezgit Restoran

Unutulmaz lezzetleriyle sevdiren, kaliteli servisi ile gülümseten, nezih atmosferiyle huzur veren Mezgit Restoran, Kuşadası’nda 12 yıldır hizmet veriyor. Sıcak dostluklara, mutlu anılara, evlilik tekliflerine, hüzne ve mutluluğa ev sahipliği yapan restoran, Kuşadası ve Ege insanın hayatında önemli bir yere sahiptir.

Ketchup

Kuşadası Setur Marina’nın en hareketli noktasında bulunan Ketchup, lezzet düşkünlerini ağırlamaya devam ediyor. Günlük, taze ve lokal ürünleri ile her tabakta eşsiz lezzetler sunan Ketchup; kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri ile meşhurdur. Şık dekorasyonu ve kusursuz servis anlayışı ile hizmet veren mekana yemek için de, bir şeyler içmek için de uğrayabilirsiniz.

Balıkçılar Kahvesi

Uygun fiyat ve güzel manzara isteyenler Kuşadası’nda Balıkçılar Kahvesi’nde buluşuyor. Adanın en keyifli yerlerinden biri olan mekanın gözlemesi de oldukça ünlüdür. Kervansarayın karşısında, balık halinin üst katında yer alan Balıkçılar Kahvesi, mutlaka gidilmesi gereken yerler arasındadır.
Kuşadası Gece Hayatı

Kuşadası Gece Hayatı


Denize nazır mekanlarda müzik dinleyerek, içeceğinizi yudumlayın!

Harem Club

Zaman zaman yabancı house music de çalan, açık havada bir bar olan Harem Club Kuşadası’nda Türkçe parçalar da yer veriliyor. Ferah bir ortam sunan mekanda atıştırmalık lezzetler ve zengin içecek menüsüyle de dikkat çekiyor.

Tren Kuşadası

Gündüz beach Club şeklinde hizmet veren Tren Kuşadası, gecelerin vazgeçilmez mekanlarından biridir. Ağırlıklı olarak Türkçe pop müzik çalan mekan, deniz kıyısındadır. Sevdiklerinizle birlikte uğrayabileceğiniz mekanda hoş bir akşam geçirebilirsiniz.

Sess Kuşadası

Yakın bir zamanda Kuşadası’nda hizmet vermeye başlayan Sess Kuşadası’nda ağırlık Türkçe po müzik çalıyor. Marinayı geçince denize yakın bir konumda olan barda haftanın belli günlerinde canlı müzik ve eğlence programları da oluyor.

Öküz Kuşadası

Kuşadası’nın en yeni club olan Öküz Kuşadası’nda büyük çoğunlukla Türkçe müzik şarkılarıyla eğlenebilirsiniz. Kapalı bir alanıyla beldede güzel bir alternatif oluşturan Öküz Kuşadası’nı sizin de ziyaret etmenizi öneririz.