TatilCity.NETTatilCity.NET

Samsun Gezi Rehberi

Samsun Gezi Rehberi

Samsun Gezi Rehberi

Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz'e döküldüğü deltalar arasında bulunan Samsun, 9 bin kilometrekarelik yüz ölçüme sahiptir. Kuzeyinde Karadeniz'in yer aldığı Samsun; doğusunda Ordu, batısında  Sinop, güneyinde Tokat ve Amasya, güneybatısında ise Çorum illeri ile komşudur. Yeryüzü şekilleri bakımından üç ayrı özellik gösteren ilin birinci bölümü güneyindeki dağlık kesim, ikinci bölüm dağlık kesim ve kıyı şeridi arasında kalan yaylalar, üçüncü bölüm ise Karadeniz’e paralel kıyı ovalarından oluşur. Kızılırmak ve Yeşilırmak akarsularının delta alanlarında oluşan kıyılarında, Türkiye’nin tarımsal potansiyeli yüksek ovalarından Bafra ve Çarşamba ovaları bulunur.

Samsun’un zengin doğası tüm canlılara ev sahipliği yapıyor

TR83 Bölgesi’nde yer alan Samsun; ormanlarında çeşitli tıbbi, endüstriyel ve süs bitkisi çeşitleri ile bitki örtüsü ve yabani hayvan çeşitliliği açısından zengin potansiyel taşır. Ağaç türü olarak deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte kızılçam, kızılağaç, kestane, çınar, ıhlamur ağaçlarına rastlanır.   400 ile 900 metre arasında karaçam, meşe gürgen 900 metre üzerinde ise sarıçam, köknar ve ardıç çeşitleri görülür. Yapılan çalışmalar, TR83 Bölgesi’nde yaklaşık 4 bin endemik bitki türünün olduğunu ortaya koyuyor. Safran, hasır sazı, oğulotu, kuşburnu, kekik, sığır kuğruğu, düğün çiçeği, su kamışı, salep, ebegümeci, mersin, adaçayı, nane, ısırgan, defne, sumak, çiğdem, geven, papatya, ıhlamur,  kapari doğal olarak yetişen başlıca bitkiler arasında yer alır.
Yaban hayvanları açısından doğal bir ortam özelliğine sahip olan Samsun faunası, birçok hayvan türüne ev sahipliği yapar. Bölgede yaşamlarını sürdüren yabani hayvanlar arasında; ayı, sansar, tilki, çakal, kurbağa, yılan, kirpi, yarasa, porsuk, kurt, tavşan, karaca gibi türler bulunur. Samsun’da deniz kenarında bolca martı görmek mümkündür. İç sular ve göllerde sazan, kefal, alabalık, yayın, su yılanı, mersin balığı, tatlı su kaplumbağası gibi canlı türleri yaşar.

Samsun’da ulaşım ağı çok geniş

Havayolu

Samsun Çarşamba Havaalanı şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunur. İç ve dış hatlara hizmet veren bir havaalanı, 3.940 metrekare arazi üzerinde kuruludur. İç hatlarda Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir’e, dış hatlarda ise Almanya ve Avusturya’ya düzenli seferler yapılır. Samsun Çarşamba Havaalanı 2000 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile hava hudut kapısı kabul edilmiştir.

Karayolu

Samsun, Türkiye’nin kara, deniz, hava ve demiryolu buluşmasına sahip sayılı kentleri arasında yer alır. Taşımacılık ve lojistik açısından Traceca, Viking Treni Projesi, Kavkaz Tren Fery Projesi gibi uluslararası projelere ev sahipliği yapan il, güçlü altyapısı ve gelişmiş ulaşım ağları ile öne çıkar. Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerine geçiş bakımından Samsun bir merkez konumundadır. İl, E-80 Karayolu ile İstanbul’a 740, E-90 Karayolu ile Ankara’ya 403 kilometre uzaklıktadır.

Denizyolu

Samsun’da özel sektöre ait üç adet liman bulunur. SAMSUNPORT İlkadım ilçesi şehir merkezinde yer alan kentin en çok kullanılan limanlarındandır. Buradan her gün düzenli yolcu gemisi seferleri yapılır. Karayolu ve raylı sistemle ulaşılabilen SAMSUNPORT, Karadeniz’de demiryolu bağlantısı olan tek liman olma özelliğine sahiptir. Samsun; demiryolu ve karayolu bağlantısı ile Sinop, Çorum, Amasya, Ordu, Sivas, Erzincan, Yozgat, Tokat, Kastamonu, Ankara, Kırşehir, Kayseri, Niğde, Konya, Malatya illerini artalanı içine alır. Toros Gübre Limanı kentte ikinci sırada bulunan limandır. Tekkeköy ilçesinde şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta olan limana, karayoluyla ulaşmak mümkündür. Burada düzenli yolcu gemisi seferi yapılmaz. Bir diğer liman ise Tekkeköy ilçesinde bulunan Yeşilyurt Limanı’dır. Şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta yer alan limana karayolu ile kolyalıkla ulaşılabilir. Yeşilyurt Limanı’nda düzenli yolcu gemisi seferleri yapılmaz.

Demiryolu

Samsun'dan tren seferleri Sivas yönünde yapılır. Samsun İlkadım ilçesinde bulunan gardan başlayan seferler Kavak-Havza istikametinden sürer
Samsun Gezi Rehberi

Samsun Gezi Rehberi


Yeşilin mavi ile buluştuğu kent, tüm doğa sporlarına elverişli

Samsun, eşsiz ve bozulmamış doğası sayesinde doğa sporlarının hemen hepsine ev sahipliği yapan nadide kentlerimizden biridir. Yemyeşil ormanlarından masmavi denizine, serin yaylalarından heybetli vadilerine kadar uzanan bir coğrafyada yapabileceğiniz birçok doğa sporu bulunur. Bu konuda birçok derneğe de ev sahipliği yapan ilde, her yıl birçok doğa sever buluşur. Yüksekleri seven adrenalin meraklısı dağcılar; Akdağ, Kocadağ ve Nebiyan dağlarında buluşur. Tırmanış ve dağcılık; gökyüzünde olma hissini tatmak isteyenler için Akdağ ve Kocadağ dağlarında yamaç paraşütü ile harika zaman geçirebilirsiniz.
Karadeniz’in en ideal dalış noktalarında keyifli bir keşif için bir araya gelenler ise;  Derbent, Bafra ve Atakum’da tüplü dalış yapabiliyor. Kış sporlarına ilgi duyanlar için Ladik Akdağ Kayak Merkezi’nde kayak yapabilirsiniz. Karadeniz’in muhteşem coğrafyasını ve eşsiz doğasının tadını çıkarmak isteyenler Samsun yaylaları sizleri bekliyor.
Samsun - Kültür Tarih Sanat Yemek

Samsun - Kültür Tarih Sanat Yemek


Tarih ve doğa ile iç içe ilçeleri mutlaka ziyaret edin

19 Mayıs

19 Mayıs ilçesi, Samsun- Sinop karayolu güzergâhında yer alır. Samsun il merkezinin 33 kilometre batısında bulunan ilçeye bağlı 22 mahalle vardır. Yüzölçümü 363 kilometrekare olan 19 Mayıs ilçesi toprakları Bafra Ovası'nın doğu ucunu meydana getirir. Karadeniz ile Canik Dağları'nın alçak tepesi arasında bulunan ilçe; doğuda Samsun Merkez, batıda Bafra, kuzeyde Karadeniz ile komşudur.

Alaçam

Alaçam ilçesi; batıda Yakakent, güneyde Vezirköprü, doğuda Bafra ve kuzeyde Karadeniz ile komşudur. Yüzölçümü 632 kilometrekare olan ilçenin denizden yüksekliği ortalama 15 metredir. Samsun'a uzaklığı 78 kilometre olan Alaçam ilçesinin ekonomisi tarıma ve hayvancılık üzerinden şekillenir. Yanı sıra  balıkçılık da yapılan ilçede en çok yetiştirilen tarım ürünü ise tütündür. Tütünü; buğday, çeltik mısır ve fındık üretimi destekler. Sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yapıldığı ilçede büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de önemli geçim kaynağıdır.

Asarcık

Samsun iline bağlı küçük bir ilçe olan Asarcık, 1987 yılına kadar Kavak ilçesine bağlıydı. Nüfusu az olmasına rağmen merkeze uzaklığı sebebiyle ilçe statüsüne kavuşan ilçe nüfusu her geçen gün artış göstermektedir.

Atakum

Atakum ilçesi, 43 yeni ilçe öngören yasa tasarısı kapsamında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Samsun-Sinop karayolu üzerinde, şehir merkezine beş kilometre uzaklıkta başlayan ilçe sınırları Atakent belde sınırına kadar uzanır. Denizi oldukça sığ olan ilçede geniş bir kumsal alanı bulunur. Eski adı Matasyon olan ilçede arazi yapısı kentin diğer yerleşim bölgelerine oranla daha düzdür. Samsun'un nüfus artış hızı en yüksek belediyesi olan Atakum, son dönemde gelişme kaydeden ilçeler arasındadır.

Ayvacık

Ayvacık ilçe merkezi Yeşilırmak üzerine kuruludur. İlçe, Suat Uğurlu Barajı Gölü ile iki bölüme ayrılır. Güneyinde Erbaa yolu boyunca ilçe, Hasan Uğurlu Barajı Gölü ile yine ikiye bölünür. Samsun'un Çarşamba ilçesinden güneydeki Çarşamba Şeker Fabrikası yönündeki karayoluyla Samsun'a ve sahile ulaşım sağlanır. Yapım aşamasında olan güney yoluyla ile Tokat'ın Erbaa ilçesine ve iç bölgelere bağlanmak mümkündür.

Bafra

Karadeniz'e 20 kilometre mesafede olan Bafra ilçesinin denizden yüksekliği yaklaşık 20 metredir. Kızılırmak'ın biriktirdiği birikinti ovası üzerinde kurulu olan ilçede, Bafra Ovası en çok bilinen yerlerdendir. İlçe doğuda Samsun Merkez ve 19 Mayıs ilçesi, kuzeyinde Karadeniz, batısında Alaçam, güneyinde Kavak, Havza ve Vezirköprü ilçeleri ile komşudur. Yüzölçümü 175 bin hektar olan Bafra’nın Samsun'a uzaklığı ise 51 kilometredir.

Canik

Samsun'un Devgeriş Deresi ile Mert Irmağı arasında Karadeniz'den içeriye doğru uzanan bir yerleşim yeri olan Canik ilçesi, 2009 yılına kadar belde konumundaydı ve söz konusu tarihten sonra ilçe oldu. Canik ilçesinin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Canik Dağları'nın Karadeniz uzantısı olan tepeler, batısında Mert Irmağı ve İlkadım ilçesi, doğusunda ise Kutlukent yer alır. İlçenin en önemli özelliği ise sanayi ve ticaret merkezi sayılabilecek ticari ve sanayi kuruluşlarına sahip olmasıdır. Bölge bu yönüyle Samsun'un ekonomisine kayda değer katkı sağlar.

Çarşamba

Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde Samsun ilinin nüfusu bakımından üçüncü büyük ilçesi olan Çarşamba ilçesi  Samsun’un doğusunda bulunur. Batıda Tekkeköy, doğuda Terme, güneyde Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleriyle komşu olan Çarşamba ilçesi, Samsun'a 36 kilometre mesafededir. Yeşilırmak'ın Çarşamba Ovası'na çıktığı yer yakınında, ırmağın iki yakasında kurulu olan ilçe adını da Çarşamba Ovası’ndan alır. İlçe Çarşamba Ovası'nın verimli topraklarını içinde barındırır. Türkiye'nin en büyük iki akarsuyundan biri olan Yeşilırmak'ın Çarşamba’dan geçiyor olması ilçenin coğrafi değerini artırır.

Havza

Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde yer alan Havza ilçesi, 793 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. İlçe; doğuda Kavak, güneydoğuda Lâdik ilçeleri, güney ve güneybatıda Amasya ili, batıda Vezirköprü, kuzeyde Bafra ilçeleriyle komşudur. Havza, Kuzey Anadolu Dağları’ndan Canik Dağları’nın yüksekliğini büyük ölçüde yitirip basıklaştığı kesimde bulunur. İlçe alanının büyük bölümü dağlıktır. İç kesimleri Samsun’un kıyı kesiminden ayıran plato görünümündedir. İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. İlçede buğday, arpa, ayçiçeği ve tütün yetiştirilir.

İlkadım

Karadeniz sahilinde, denizden yüksekliği beş metre, yüzölçümü ise 152.2 kilometrekare olan İlkadım ilçesi Karadeniz Bölgesi'nin en kalabalık ilçesi olma özelliğine sahiptir. İlçe doğuda Canik ilçesi, kuzeyde Karadeniz, batıda Atakum, güneyinde Kavak ilçesi ilçeleriyle komşudur.

Kavak

Samsun-Ankara karayolu üzerinde kurulu olan Kavak ilçesi, Samsun merkeze 50 kilometre uzaklıktadır. Kavak ilçesi; batıda Havza, kuzeyde İlkadım ve Bafra ilçeleri, doğuda Asarcık, güneyde  Ladik ilçeleriyle komşudur. Denizden yüksekliği 600 metre olan Kavak ilçesi engebeli arazi yapısı ile öne çıkar. İlçenin en yüksek dağı Hacılar Dağı iken, en önemli akarsularından Mert Irmağı’dır. İlçenin doğal gölü olmasa da sulama amacıyla yapılan göletler bulunur.

Ladik

Samsun'un güneyinde yer alan Ladik ilçesi doğusunda Taşova ve batısında Havza ilçeleri, kuzeyinde Kavak, güneyinde Suluova ile komşudur. Kuzey Anadolu sıradağlarının batıya doğru alçaldığı ve geçit verdiği Ladik ilçesi, Akdağ'ın kuzey eteklerinde geniş bir ova kenarında kuruludur.İlçe ekonomisi  tarımsal üretime dayanır. Buğday, arpa, yulaf, mısır ve şekerpancarı yetiştirilir. Ladik ilçesi yayla özelliği nedeniyle hayvancılık için son derece uygundur.

Salıpazarı

Terme ve Çarşamba ilçelerine ait Alanyaykın, Düzköy ve Bereket köylerinin birleştirilmesiyle 1973 yılında belediye statüsüne kavuştu. 1988 yılında Samsun'a bağlanan Salıpazarı ilçesi adını her hafta Salı günü ilçede kurulan pazardan alıyor. Samsun'a uzaklığı 54 kilometre olan ilçe; güneyinde Erbaa ve Akkuş, doğusunda Terme, batısında Ayvacık, kuzeyinde ise Çarşamba ilçeleriyle komşudur.

Tekkeköy

Tekkeköy, Samsun-Ordu karayolunun 13. kilometresinden bir kilometre güneyinde bulunan ilçe, Samsun’un en doğusunda yer alan merkez ilçelerinden biridir. İlçede yerleşim, insanlık tarihine kadar uzanır.  İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. İlçe topraklarının üçte biri Yeşilırmak'ın biriktirdiği verimli delta ovasından oluşur. Sulu tarıma elverişli olan ilçede tütün en çok yetiştirilen tarımsal üründür.

Terme

Samsun’un doğusunda yer alan Terme ilçesi; batıda Çarşamba, doğuda Ünye, güneyde Salıpazarı ve Akkuş ilçeleri ile çevrilidir. Terme Ovası'nın ortasında kurulu olan ilçenin güneyinde yüksekliği 2 bin metreyi bulan Canik Dağları yer alır. İlçe yüzölçümün yarısını oluşturan bu dağlık ve engebeli arazide  bolca fındık bahçeleri bulunur. Terme’nin Karadeniz kıyısındaki uzunluğu 40 kilometredir. İlçenin kuzeyinde denize yakın mesafede Akgöl ve Simenit Gölleri yer alır.

Vezirköprü

Samsun’a uzaklığı 110 kilometre olan Vezirköprü ilçesi; kuzeyde Alaçam ve Sinop'un Durağan ilçesi, kuzeydoğuda Bafra, doğuda Havza, güneybatıda Çorum'un Osmancık ilçesi ve batıda Sinop'un Saraydüzü ilçeleriyle komşudur. Vezirköprü’den diğer şehirlere karayolu ile kolaylıkla ulaşılabilir. Türkiye'de en fazla köye sahip ilçesi olma özelliğine sahip olan ilçe aynı zamanda Samsun'un en büyük beşinci ilçesidir.

Yakakent

İlçe ekonomisinde balıkçılık ve tütün öne çıkar. Özellikle yaz mevsiminde binlerce turiste de ev sahipliği yapan ilçede turizm önemli bir geçim kaynağıdır. Aynı zamanda bir Japon şehri olan Kushimoto'nun kardeş kenti olan Yakakent, 1967 yılında ilçe statüsüne kavuştu.

Tarihin ve doğanın buluştuğu kentte gezilecek birçok yer var

Gazi Müzesi

Yapıldığı tarihte otel olarak inşa edilen Gazi Müzesi, 1940 yılında müze olarak halkın hizmetine açılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsuna geldiği dönemde konakladığı otel olması ile öne çıkan mekanın eski adı Mantika Palas‘dır.

Tekkeköy Mağaraları

Samsun’da en çok merak edilen ve ziyaret edilen yerlerden biri olan Tekkeköy Mağaraları, heykel yapıtları ile öne çıkar. Bölgede Rumlardan kalma tarihi evler restore edilerek, yerli ve yabancı turistlerin ilgisine açıldı. Mağara içinde bulunan tarihi eserlerin yapımı devam eden müzede sergilenmesi bekleniyor.

Amisos Tepesi

Samsun geziniz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunan Amisos Tepesi, kente yaklaşık dört kilometre uzaklıktadır ve muazzam manzarası ile büyüleneceğiniz bir yerdir.

Bandırma Vapuru

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a getiren vapurun aynısı olan Bandırma Vapuru, her yıl yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilir. Ayrıca içerisi müze olarak döşenen vapurda balmumu ile yapılmış heykeller oldukça ilginizi çekecektir.

Ladik Gölü

Uzaklaşıp kafa dinlemek istiyorsanız Ladik Gölü tam size göre bir yerdir. Yeşil ve mavinin buluştuğu Ladik Gölü’nde sevdiklerinizle birlikte hoşça vakit geçirebilirsiniz. Gölde akşam yemeği için balık da  tutabilirsiniz.

Atatürk Anıtı

Samsun Limanında yer alan Atatürk Anıtı 1969 yılında halka açıldı. Dayanışmayı simgeleyen yapıt, mimar Seçkin Viter tarafından Samsun için tasarlandı. Bir taş blok üstünde ‘1919 senesi Mayıs’ın 19. günü Samsun’a çıktım. Gazi Mustafa Kemal” yazılı olan anıt, Samsun’un manevi değerlerinden biri konumundadır.

Samsun Sahili

Sahili ile meşhur olan Samsun’da yüzmek için yer aramanıza gerek yoktur. Plajın ve kumsalın keyfini çıkartmak istediğinizde istediğiniz yerden suya girebilir ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Lerdüge Tümülüsleri

Kesme taştan tonoz örtülü gömüt odasının duvarları insan ve hayvan betimleri ile süslenmiş olan Lerdüge Tümülüsleri özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Geometrik, bitkisel betimler ve motiflerle çevrili olan yapılar; altın süs gereçleri, tunç kandiller, çeşitli büyüklükte şişelerden oluşur.

Amazon Köyü

Karadeniz Bölgesi’nde yaşadığına inanılan ve Amazon olarak tanınan savaşçı kadın kabilelerinin bal mumu heykelleri ile canlandırılan köy, büyük ilgi görüyor. Batı Park sahası içinde bulunan Amazon Adası ise Amisos Tepesi’ne paralel şekilde konumlandırılmıştır. Adada, dev boyutlarda amazon kadın heykelleri ve iki yanındaki heybetli aslan heykelleri bulunur. Samsun sahilinde sergilenen bu heykeller, bölgeye farklı bir açısı sunuyor. Ayrıca geziniz sırasında bu aslan heykelleri içinde, amazonlarla ilgili gösteriyi de izleyebilirsiniz.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Amisos hazinesinin görkemi Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin en çok sergilenen koleksiyonudur. Amisos Antik Kenti buluntuları ve burada bulunan bir mezar odasındaki parçalar Amisos hazinesini oluşturur. Mezar odası buluntularından bir erkek, bir kadın ve bir kız çocuğuna ait olan altın takılar öne çıkan parçalardır. Hellenistik Dönem’e ait bu eserler zamanın sanat ve işçiliğinin en önemli göstergeleri olarak kabul edilir. Müzede ayrıca Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler de ilgi çeken diğer parçalardır.

Sevgi Gölü

Samsun Sevgi Gölü, Samsun’da insanların yeni uğrak yerleri arasındadır. Muhteşem şekilde projelendirilen gölde, kuğuların gezintisini seyredebilirsiniz. Kent içinde sevdiklerinizle keyifli ve huzurlu zaman geçirebileceğiniz Sevgi Gölü, akşamları başka bir güzelliktedir. Özel ışıklandırmalarla  hoş atmosferi ile Sevgi Gölü, Samsun’da kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Atakum Sahili

Karadeniz’in en büyük sahili olarak bilinen Atakum Salih Yolu, Samsun’un gözde mekanları arasındadır. Sahil yolu boyunca kumsalları, yeme içme yerleri, alışveriş merkezi, sinema, dinlenme alanları, parklar ve iskeleleri ile gerek bölge halkına gerekse il dışından gelenlere konforlu bir tatil hizmeti sunuyor.

Ajandanızda festivallere yer açın

Yöresel Ot Yemekleri Festivali (Samsun, 27-28 Mayıs)

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Samsun Turizmciler Derneği ortaklığı ile düzenlenen Yöresel Ot Yemekleri Festivali; Karadeniz’in zengin doğasının vurgulandığı ve gelecek nesillere taşınmasının hedeflendiği bir organizasyondur. Festival kapsamında; Sürmeli Mahallesi’nde ot toplama yarışması düzenlenir. Ayrıca festivalde yarışmaya katılanların hazırladığı yemekler, bir kitapta toplanır.

Bisiklet Şenliği

Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Bisiklet Şenliği, bölgede yoğun katılımla gerçekleşir. Festival ile bisiklet sporunun sevdirilmesi ve sağlıklı yaşamın geniş kitlelere duyurulması amaçlanır.

Yakakent Kültür Sanat ve Deniz Oyunları Festivali (Temmuz)

Samsun’un Yakakent ilçesinde düzenlenen Kültür Sanat ve Deniz Oyunları Festivali, sabahın erken saatlerde başlar. Yerel sanatçıların da katıldığı ve çeşitli etkinliklerle zenginleştirilen festivalde; ilçenin  turizm açısından sahip olduğu potansiyelin tanıtılması hedeflenir.

Bu tatları denemeden Samsun’dan dönmeyin

Samsun yemekleri denilince akla ilk gelen yöresel lezzetleri; Samsun pidesi, mısır çorbası, katık böreği, haluçka ve kaz pilavı şeklinde sıralamak mümkündür. Hamur işi ve tatlı çeşitleriyle de öne çıkan Samsun mutfağında; mısır, lahana ve kuru fasulye önemli bir yer tutar. Et yemeklerinde ise kaz, tavuk ve ördek gibi kümes hayvanları kullanılır. Samsun’un en ünlü yemeklerinden bazıları kaz eti, bulgur pilavı ve yağlı tavuk suyuna batırılmış yufka ile yapılan tirit olarak bilinen çeşitlerdir.

Memecik

İçinde katık, tuz, su ve yufka bulunan karışım saç üzerinde yufka şeklinde pişirilir. Üzeri erimiş tereyağı ile yağlanarak servis yapılan memecik, bölgede bolca tüketilen lezzetlerdendir.

Katıklı Ekmek

Un, su, tuz kullanılarak hazırlanan karışım, ufak parçalara ayrılarak yufka şeklinde açılır. İçine maydanoz ile hazırlanan karışım dökülür ve kapatılır. Sac üzerinde yavaş şekilde pişirilir ve tereyağı ile yağlanarak servis edilen katıklı ekmek, Samsun’da tatmanız gereken lezzetlerin başında gelir.

Katık Sündürmesi

Kıyılmış maydanoz ile hazırlanan katık, zeytinyağı veya tereyağı ile tavada pişirilir. Özellikle sabah kahvaltısında sıcak olarak tüketilen bu lezzet, damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakacak.
Çarşamba ilçesi içinde genellikle düğün gibi özel günlerde hazırlanan keşkek içinde buğday, tavuk ya da kuzu eti ve tereyağı vardır. Oldukça ağır bir yemek olan keşkek kolestrol problemi olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.

Kıvratma

İçerisinde bol fındık bulunan, yufka ile yapılan ve bayramlarda sıklıkla tüketilen özel bir tatlı olan kıvratma, bölge halkı tarafından çok sevilir.

Büryan

Yoğun olarak düğünlerde yapılan sulu bir et yemeği olan büryan da yine Samsun’a gözgü lezzetlerden biridir.

Oymaağaç Kebabı

Samsun’u Oymaağaç Köyü’nde mayıs ile kasım ayları arasında yapılan Oymaağaç kebabı hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebilir. Oğlak etinden yapılan ve özel karışımla hazırlanan kebap, baca üzerinde ortalama dört saatte pişirilir. Birbirleri ile eş zamanlı beş farklı oğlağın çevrilerek pişirilmesi sırasında eriyen yağlar bir kapta toplanır ve suyuna banılarak yenilir. 
Samsun Gece Hayatı

Samsun Gece Hayatı


Samsun’da herkesin eğlenebileceği mekan vardır

Samsun’da oldukça renkli bir gece hayatı vardır. Kentin oldukça kalabalık olması, yaz-kış turizmine açık olması, üniversite olması gece hayatını olumlu yönde etkileyen faktörlerdir. Samsun’da herkese ve her bütçeye uygun gece mekanı vardır.  Gece hayatı yakın zamana kadar kent merkezinde yoğunlaşmıştı. Ancak son zamanlarda büyük bir ilerleme kaydeden kentte, turistlerin de beklentileri ile paralel olarak gece hayatı Atakum bölgesinde toplandı. Hatta ünlü sanatçıların geldiği ve konserler verdiği yerler arasında bulunan ilçede gece hayatı da oldukça aktiftir. Sahil kenarında muhteşem  mekanlarda sevdiklerinizle güzel zaman geçirebilirsiniz.
Harlequin Night Club sadece Samsun’da değil tüm Karadeniz Bölgesi’nde tanınan bir mekandır. Daha çok elit kesimin tercih ettiği mekanlardan olan kulüp, farklı eğlence anlayışıyla da tercih ediliyor. Venn Club, Atakum bölgesinde bulunur. Aslında bir karaoke kulübü olarak hizmet veren mekan, bir otelin eğlence merkezidir. Burada sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilirsiniz. Dino’s Bar, yine Atakum bölgesinde bulunan bar, bir otelin içindedir. Zaman zaman konserlerin de düzenlendiği mekana birçok ünlü sanatçı gelir. Samsun Merkezde bulunan Passha adlı mekanda canlı müzik dinleyebilirsiniz. Garage Restaurant & Bar, Atakum’da yer alan ve özellikle pop müziği sevenlerin uğrak mekanlarındandır. Luca Exclusive, Atakum’da bulunur. Türkçe müzikten hoşlananlar tercih eder.

Sonuçları sırala: