TatilCity.NETTatilCity.NET

Sivas Gezi Rehberi

Sivas Gezi Rehberi

Sivas Gezi Rehberi

İç Anadolu Bölgesi’nin doğusunda yer alan Sivas, tarihi İpek Yolu güzergahlarının kesiştiği yerde bulunur ve ünlü Kral Yolu’nun geçtiği güzergah üzerindedir. Bu yönüyle Anadolu’nun  en büyük bir illerinden biri olan Sivas; tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ile yerli ve yabancı turistlere alternatif tatil seçenekleri sunar. İç Anadolu'nun yüksek platoları üzerinde başlayan ve doğuya doğru yükselen il alanı; kuzey, doğu ve güneydoğu bölümü dağlık ve sarptır. Ortalama yükseltinin bin metre üzerinde olduğu Sivas’ta; Köse Dağları, Torosların kuzey kollarından Tecer Dağları ve İncebel Dağları, Akdağlar, Yama Dağı yer alır. Uzunyayla ve Meraküm platoları, ayrıca Kızılırmak, Kelkit, Çaltı vadileri kentin önemli coğrafi oluşumlarındandır. İlin önemli akarsuları içinde Kızılırmak, Kelkit Çayı, Tozanlı Çayı, Çaltı Çayı ve Tohma Çayı yer alır. Sivas’ın büyük bir kesiminde yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve karlı geçer. Karasal iklimin egemenliği altında olan kentin kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Doğu Anadolu yüksek bölge ikliminin etkileri görülür.

Ormanların yok edilmesi Sivas’ta bozkır alanların oluşmasına neden oldu

İklim ve yer şekilleri bakımından Sivas, doğal bir orman alanı olması gerekirken; ormanların yoğun tahrip edilmesi nedeniyle bölge bugün orman varlığından yoksundur. Ancak, ilin  Koyulhisar bölgesinde zengin çam ormanı bulunur. Şerefiye yöresi, Koyulhisar çevresi kadar olmasa bile  kayda değer orman bölgesi konumundadır. Şarkışla-Yıldızeli sınırları içinde bulunan Ak Dağlar, yine İç Anadolu Bölgesi’nin orman bölgeleri arasındadır. Hali hazırda Sivas’ın asıl önemli bitki örtüsü step bozkırlardan oluşur. İlkbahar ayında yağışlarla canlanan ve boyları 20 ila 25 santimetreyi geçmeyen bozkır bitkileri içinde; çiğdem, navruz, gelincik ve  üvez türünden bitkiler yanı sıra kuraklığa dayanıklı keven, sığır kuyruğu, çoban döşeği, sütleğen, dağ yoncası, kekik, yavuşan gibi bitki çeşitlerine de rastlanır. Şarkışla, Zara, Divriği, Gemerek ve Yıldızeli’nde akarsu boylarında söğüt ve kavak ormanları görülür.

Kent, birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor

Sivas ili, coğrafi konumuyla birçok yabani hayvana ev sahipliği yapar. İlin Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz iklimleri arasında geçiş özelliği göstermesi, il topraklarının engebeli ve sarp olması yaban yaşamının çeşitlenmesinde etkili olmuştur. Divriği ilçesi Danişment ve Sincan bucaklarında, Zara ilçesi Beypınar ve Bolucan bucaklarında, Yıldızeli ilçesinde, Suşehri ilçesi Gökçekent bucağında önemli sayıda keklik ve tavşan varlığı söz konusudur.  Merkez ilçe, Ulaş, Kangal, Hafik ilçeleri ile Çukurbelen köyü çevresinde şahin ve bıldırcın türleri bulunur. Hafik, Çukurbelen, Merkez ilçe, Seyfebeli yörelerinde sazlık ve bataklıklarda yaban ördeği ve yaban kazları yaşar. Tödürge Gölü’nde turnalara rastlamak mümkündür. Sivas’taki bütün akarsular ile Tödürge, Hafik, Lota ve Gürün Gökpınar Gölleri balık avlanabilen tatlı sulardandır. İlin iğne yapraklı ormanlarının yayıldığı Koyulhisar, Yıldızeli, Akdağlar, Zara ve Şerefiye yörelerinde ise kayda değer oranda yaban domuzu, tilki ve ayıya rastlamak mümkündür.

Doğal güzellikleri ile Sivas ilçeleri sizi bekliyor

İmranlı

Sivas ilinin en doğusunda yer alan İmranlı, il merkezine 104 kilometre mesafededir.  Yüzölçümü bin 229 kilometrekare ve denizden yüksekliği bin 650 metre olan ilçenin; 102 köyü ve 38 mezrası vardır. İmranlı, doğusunda Erzincan iline bağlı Refahiye ilçesine, güneyinde Divriği, batısında Zara ve kuzeyinde ise Suşehri ve Akıncılar ilçelerine sınırdır.

Koyulhisar

Koyulhisar, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğusunda, batıdan doğuya uzanan Kelkit Vadisi üzerindeki Iğdır Dağı eteklerinde kurmuştur. D-100 karayolu ilçe merkezinden geçmektedir. İl merkezine 180 kilometre uzaklıkta olan ilçe; Hafik ilçesine 55 kilometre, Zara’ya 120 kilometre, Suşehri’ne 40 kilometre, Şebinkarahisar’ 68 kiloımetre, Reşadiye’ye 50 kilometre mesafededir. Ortalama 850 metre yükseltiye sahip olan ilçe,  yaklaşık 946 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir.

Gölova

Berdia Dağlarından başlayıp Keldağ Kızıldağ sırasına uzanan 30 kilometre uzunluk ve 15 kilometreye sahip geniş bir çanak içinde yer alan Gölova, il merkezine 198 kilometre uzaklıktadır. Gölova; doğuda Refahiye, güneyde İmranlı, batıda Akıncılar, kuzeyde Çamoluk ilçeleri ile sınırlıdır. Ortalama rakımı bin 300 metre olan ilçenin yüzölçümü ise 308 kilometrekaredir. Öte yandan Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olan ve birinci derece deprem bölgesi olan Gölova’da; Baraj Gölü, Aşağı Tepecik ve Sütlügöl gölleri bulunur. Ayrıca, Kelkit Çayı il sınırları içindedir. Karasal ve Karadeniz iklimi özellikleri görülen ilçede, kışlar ılık ve az yağışlıdır. Bitki örtüsü bozkır olan ilçenin ancak  yüzde 20’lik kısmı ormanlık ve fundalık alanlardan oluşur.

Gemerek

Gemerek ilçesi ağırlıklı olarak düz bir arazi yapısına sahiptir. Şarkışla sınırından Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi sınırına kadar vadi şeklinde uzanan ilçenin kuzey ve güney bölgeleri ise dağlık bir yapıdadır. Gemerek ilçesinin kuzeyinde Karababa Dağı, Şama Dağı, güneyinde Karadağ ana yükseltileri oluşturur. Sivas-Kayseri kara ve demiryolları üzerinde yer alan ilçe, Türkiye’nin tam orta noktasında buluunur. Aynı zamanda Karadeniz ile İç Anadolu’yu birbirine bağlayan köprü vazifesi gören Gemerek ilçesi, bin 153 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Merkeze 110 kilometre uzaklıkta bulunan ilçeye bağlı toplam 33 köy ve belde bulunur.

Kangal

Doğusunda Divriği, kuzeydoğusunda Zara, batısında Altınyayla, kuzeybatısında Ulaş, kuzeyinde Hafik, güneyinde Gürün, güneydoğusunda Malatya, güneybatısında Kayseri ile sınırlı olan ilçe 3 bin 792 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. İlçenin kuzey ve doğusu engebeli iken, güney ve batısı ise düz bir yapıya sahiptir. Söz konusu düzlük Uzunyayla Platosu’na kadar uzanır. İlçenin ortalama yüksekliği 1400 ila 1600 metredir. İlçenin kuzeyinde yer alan Yılanlı Dağı 2 bin 200 metre yükseliği ile arazinin en yüksek kesimini oluşturur. Bölgenin tamamına yakın bölümü bozkır arazisi şeklindedir. Bölgenin en önemli geçitleri ise; Yağdonduran, Aptalboğan’dır. İlçe, Sivas’a demiryolu ile 97 kilometre, karayolu ile de 85 kilometre mesafededir. İlçeye bağlı 112 belde ve köy bulunur.

Altınyayla

Altınyayla ilçesinin kuzeybatısında Şarkışla, kuzeydoğusunda Ulaş ve Sivas, güneydoğusunda Kangal, güneybatısında Kayseri ili Pınarbaşı ile komşudur. İç Anadolu Bölgesi’nde etkili olan karasal iklim etkisi altında olan ilçe arazinin yüzde 70'i yayla yüzde 30'u dağlık alandan oluşur. İlçe sınırları içinde Altınyayla, Deliilyas, Güzeloğlan ve Doğupınar göletleri bulunur. Ayrıca, Doğupanır Köyü’nde Gazibey Barajı ve Deliilyas Barajı göletleri ile tarımsal sulama yapılır. İlçe ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanır. Sivas'a 90 kilometre, Şarkışla’ya 38 kilometre mesafede olan ilçeye bağlı 13 köy ve bir belde bulunur.

Doğanşar

Sivas’ın kuzeyinde kalan Doğanşar, 565 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Bin 335 metre rakımda bulunan ilçede, dağlık arazi yapısına rastlamak mümkündür. Yaylaların kayda değer alan kapladığı ilçede, bitki örtüsü Sivas ve bölgesine oranla daha zengin yapıdadır. Çeşitli orman ve bozkırlarla çevrili olan ilçe, ağırlıklı olarak Karadeniz iklimi etkisindedir. Yeşilırmak’ın ana kolu olan Tozanlı, ilçeden geçer. İlçede yer alan en önemli göller ise; Dipsiz ve Sülük gölleridir. Merkeze olan uzaklığı 95 kilometre olan ilçeye bağlı toplam 25 belde ve köy bulunur.

Hafik

İç Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Kızılırmak bölgesinde yer alan Hafik ilçesi; kuzeyinde Tokat’ın Almus ilçesi ve Doğanşar ilçesi, güneyinde Ulaş ilçesi, doğusunda Zara ilçesi, batısında Sivas il merkezi ile komşudur. İki türlü iklime rastlanan ilçede, sert ve kuru karasal iklim ile kısmen yağışlı Karadeniz iklimi görülür. Güney kesimlerinin zayıf bitki örtüsü yöreye özgü ot, çalı ve ağaç guruplarından meydana gelir. İlçenin kuzey kesimlerinde  çam, kayın, meşe, ceviz ve güçlü bir yeşil örtüsü bulunur. İlçenin yüzölçümü 2 bin 382 kilometrekaredir. İl merkezine olan uzaklığı 37 kilometre olan ilçenin güneyinden merkeze doğru Kızılırmak geçer. İlçede bulunan göllerin hemen hemen tamamında balık, su kuşları varlık gösterir. Bu gölleri ise; Hafik Gölü, Büyük ve Küçük Lota, Yarhisar, Çimenyenice, Kurugöl, Kemis ve Hanzar Gölü olarak sıralamak mümkündür. İlçe arazisi dağlık ve yaylalık bir yapıdadır. İlçeye bağlı 22 belde ve köy bulunur.

Şarkışla

Sivas il merkezine uzaklığı 83 kilometre, rakımı bin 180 metre olan Şarkışla ilçesi, toplam bin 965 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Güneyinde Altınyayla ve Kayseri, batısında Gemerek, kuzeybatısında Yozgat ili ve kuzeyinde Yıldızeli, doğusunda Sivas ile çevrili olan ilçe, engebeli bir yapıya sahiptir. Yerleşim kalker yapılı bir tepenin etekleri üzerinde meydana gelmiştir. İlçeyi kuzeyden Akdağlar çevreleyen bu dağların yükseltisi yaklaşık 2 bin metreyi aşar. Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan ilçeyi, güneyden Tecer Dağları’nın güney etekleri sınırlar. İlçede sert, karasal bir iklim egemendir. 93 belde ve köye sahip olan ilçenin en önemli akarsuyu ise Kızılırmak’tır.

Ulaş

Sivas ilinin güneydoğusunda yer alan Ulaş ilçesi; güneyde Kangal, doğuda Zara, batıda Altınyayla ile çevrilidir. Yüzölçümünü bin 169 kilometrekare olan ilçede ağırlıklı olarak karasal iklim egemendir. Kışları uzun ve sert, yazları ise genellikle kurak ve sıcak geçen ilçede bitki örtüsü bakımından cılızdır ve çıplak bir arazi yapısına rastlanır. Güneyden batıya doğru uzanan Tecer Dağı üzerinde yer yer meşelikler görülen ilçede, yüzölçümü bin 169 kilometrekaredir. Merkez ilçeye 37 kilometre mesafede olan ilçeye bağlı 39 belde ve köy vardır.

Zara

Sivas iline 72, Erzincan’a 178 kilometre uzakalıkta olan ilçe; doğuda Suşehri ve İmranlı, batıda Hafik, kuzeyde Koyulhisar, kuzeybatıda Doğanşar, güneyde Divriği güneybatıda Kangal İlçeleriyle çevrilidir.2 bin 456 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçede arazi genellikle dağlık ve kırsal yapı ve özelliktedir. Ancak, Kızılırmak Havzası’nda verimli arazilere de rastlanabilir. Arazinin yüzde 19.1’i tarıma elverişli olup, Kızılırmak Vadisi içinde kalan ilçenin havza içinde kalan bölgelerinde ortalama 3 bin metre yüksekliğe rastlanır. Engebeli bir arazi yapısına sahip olan ilçe, kara iklimi etkisi altındadır. Yaz ve kış mevsimlerinde gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı büyük olan ilçe, kuzeydoğudan poyraz etkisinde kalır. Yağışların az olması nedeniyle ilçede büyük ağaç toplulukları ile ormanlara rastlanmaz. Kızılırmak, Habeş Çayı ve diğer dere yataklarında kavak ve söğüt ağaçları yetiştiriciliği yapılır. Toprak yüzeyinin genellikle bozkır bitkileriyle kaplı olduğu ilçeye bağlı toplam 134 belde ve köy bulunur.

Yıldızeli

3 bin 326 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçe toprakları; doğuda Sivas, batıda Yozgat Akdağmadeni, kuzeyde Tokat Sulusaray ve Yeşilyurt, güneyde Şarkışla ilçeleriyle çevrilidir. İlçe, il merkezine 47 kilometre mesafededir. Sivas-Ankara ve Sivas-Tokat asfaltı üzerinde bulunan Yıldızeli ilçesi, ortalama bin 400 metre yüksekliktedir. Yüksek ve engebeli arazi yapısına sahip olan ilçe, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğusunda yer alır. İlçenin batı kesimlerinde rakımın düşük olması nedeniyle zengin bitki örtüsüne ve tarıma elverişli arazilere rastlanır. Kuzeyi ve doğusu dağlık olan ilçenin en yüksek dağı Yıldız Dağı’dır. İlçe sınırları içinde bulunan Akdağlar, step ikliminde bulunan tek orman olma özelliğine sahiptir. Ayrıca Belcik çevresinde meşelikler geniş yer tutar. Ormanlar genellikle meşe, mazı, ardıç ve kısa boylu çalılıklardan oluşur. Ancak yüksek kesimlerde çam, mazı, meşe, ardıç, kavak gibi ağaç türleri de görülür. Karayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilen ilçeye bağlı 122 belde ve köy vardır.

Gürün

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’nun kesiştiği kavşak noktasında bulunan Gürün ilçesi, Doğu Anadolu’nun İç Anadolu’ya açılan kapısı konumundadır. Doğuyu batıya bağlayan transit karayolu ilçe merkezinden geçer. Sivas’a 140, Malatya’ya 150, Kayseri’ye 200 kilometre uzaklıkta olan Gürün’ün yüzölçümü ise 2 bin 797 kilometrekaredir.  Darende, Pınarbaşı, Afşin, Elbistan ve Kangal ile komşu olan ilçe, bin 250 metre rakıma sahiptir. İlçe arazi olarak engebeli ve dağlık bir yapıdadır.  Karasal iklimin egemen olduğu ilçenin önemli akarsuları arasında; Tohma, Balıklı Tohma ve Akdere bulunur. Toplam 61 belde ve köye sahip olan ilçede, tarım ve hayvancılık başlıca geçim kaynakları arasında yer alır.

Divriği

Divriği, yukarı Fırat havzasının İç Anadolu sınırı yakınında ve Sivas’ın güneydoğusunda bulunur. Divriği İlçesi, Fırat Nehri’nin kolu olan Çaltı Çayı Vadisi yakınlarında kuruludur. 2 bin 781 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Divriği ilçesinin denizden yüksekliği ortalama bin 225 metredir. Doğusunda Erzincan ili, batısında Kangal, kuzeyinde İmranlı ve Zara, güneyinde ise Malatya ile komşu olan ilçe, oldukça dağlık bir bölgeyi içine alır. İlçede karasal iklim hakimdir. Buna bağlı olarak ilçenin bazı dağlarında meşe, ardıç ve çam türünde ormanlara rastlamak mümkündür. Merkeze uzaklığı karayolu ile 184 kilometre, demiryolu ile 179 kilometre mesafede olan ilçeye bağlı toplam 108 belde ve köy bulunur.

Akıncılar

Toplam köy sayısı ise 30 olan Akıncılar ilçesi, 392 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. İlçenin güneyindeki Kızıldağ İmranlı İlçesi, kuzeyindeki Kelkit Çayı Giresun ile sınırı belirler. Ortalama rakımın bin metre olduğu Akıncılar ilçesinin yüksek noktası ise 3 bin 15 metre ile İmranlı-Akıncılar arasında yer alan Peynirli Tepesi’dir. En düşük rakım ise Kelkit Vadisi’ndeki 700 metre ile Kayı Boğazı’dır. İlçe merkezine ulaşıldığında ise rakımın 900 metre olduğu görülür. İlçenin arazi yapısı genellikle engebelidir. Sıkça vadi, plato, bozkır ve meralara rastlanır. Karasal ve Karadeniz iklimi arasında geçiş özellikleri gösteren ilçede, zengin bitki örtüsü bulunur. Doğu Karadeniz bölgesinin batı ve iç kesimlerinde, Yukarı Kelkit havzasında yer alır. Akıncılar, doğusunda Gölova; batısında Suşehri; güneyinde İmranlı; güneydoğusunda Refahiye; kuzeyinde Giresun ilçeleriyle çevrilidir. Akıncılar, yaklaşık 392 kilometrekarelik bir alana sahiptir ve yaklaşık bin metre rakımlıdır.

Suşehri

Sivas’ın kuzeydoğu bölümünde, Karadeniz bölgesi sınırları içinde yer alan Suşehir’i, 395 kilometrekare yüzölçümüne ve 950 metre rakıma sahiptir.  İlçenin, Karadeniz Bölgesi kesiminde sık ormanlara rastlanır. İklim olarak Karadeniz ile kara ikliminin geçiş çizgisinde bulunan Suşehri, toplam 985 kilometrekarelik yüzölçümü ile 71 köy ve beldeye sahiptir.

Sivas’a nasıl gitmek istersiniz?

Sivas; Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu illeri arasında bir geçiş sistemi üzerinde yer alır. 1930'larda demiryolu ve sonrasında karayollarının gelişmesi sonucunda il, konum itibariyle bir kavşak noktasına oturmuştur. Yük taşımacılığında demiryolu, yolcu taşımacılığında karayolunun ağırlıklı kullanılması çevre illerle yapılan ulaşımı kolaylaştırmıştır. Son yıllarda hızla gelişen havayolu taşımacılığı ise kent ekonomisine kayda değer canlılık kazandırmıştır.

Karayolu

Sivas’ın Türkiye genelinde tüm illerle karayolu bağlantısı bulunur. Yük taşımacılığında TIR ve kamyonların önemli bir yere sahiptir. Yolcu taşımacılığı ise, kentteki otobüs şirketleri ve çevre illere ait otobüs firmaları tarafından sağlanır. Sivas ilinden; E88, E80 ve D100 karayolları geçer. Sivas’ın Ankara’ya karayolu ile uzaklığı E88 Karayolu üzerinden 435 kilometredir ve İstanbul’a uzaklığı ise 890 kilometredir.

Havayolu

Sivas Devlet Hava Meydanları İşletmeleri, Sivas il merkezine 14 kilometre uzaklıktadır. Sivas Belediyesi, HAVAŞ ve THY servisleri ile servis sağlanabilir. Havaalanın adı Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’dır.

Demiryolu

Sivas Tren Garı’nın adı Sivas Garı olarak da bilinir. Gar binası şehir merkezinde yer alır ve Tarihi Kent Meydanı’na 400 metre uzaklıktadır.
Sivas Gezi Rehberi

Sivas Gezi Rehberi

Sivas dağları trekking ve kampçılık için uygun yapıya sahip Sivas’ta trekking ve kampçılık sporları açısından son derece uygun dağların olması, son dönemde kentin doğa sporlarıyla anılmasına neden oldu. Söz konusu doğa sporları için yaklaşık 20 doğal alana sahip olan Sivas’ta trekking ve kampçılık başta yerel yönetimler olmak üzere çeşitli derneklerle teşvik ediliyor. Kentte özellikle Yıldız Dağı bölgesi ile ormanlık alanı, Değirmenaltı, Şuul Vadisi, Çat Ormanı, Akdağ, Avşıören, Davlunca, Sızır Şelalesi çevresi kampçılık ve karavan turizmi açısından oldukça elverişlidir. Fakat gerek turizm gerekse doğa sporları açısından beklenen seviyede olmayan Sivas’ta spor faaliyetleri açısından kayda değer çalışmalar sürdürülüyor.
Cumhuriyet Üniversitesi Doğa Sporları Topluluğu ve çeşitli doğa sporları kulüpleri bu konuda çeşitli çalışma ve faaliyetler yapıyor. Kampçılık ve karavancılığı yaygınlaştırması için çaba gösteren bu yapılar, çeşitli belediyelerle de ortak çalışma içindedir. Bu konuda diğer Anadolu illerine oranda daha şanslı olan Sivas’ın hemen hemen her nokta da uygun bölge ve mevkiiler bulunur. Buna ilave, Kardeşler Hatıra Ormanı’nı şehre en yakın kamp ve karavancılık yapılacak alanların başında geliyor. Kayak merkezi içinde uygun alanlara sahip olan kentte, kış turizmi için önemli çalışmalar yapılıyor.
Sivas Gezi Rehberi

Sivas Gezi Rehberi


Sivas, Milli Mücadelenin ilk adımlarının atıldığı kentlerimizden biri

Sivas’ın bilinen tarihi Hititlere kadar uzanır. Sivas toprakları, Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran Hitit İmparatorluğu sınırları içindeydi. Hititler iç savaş ve iktidar kavgalarıyla yıkılınca, bölge; Babil, Asurlular, Sami kavimleri ve Sakaların egemenliği altına girdi. Hititlerden sonra Frigyalılar ve Lidyalılar da bir dönem Sivas’a hakim oldu. Lidya komutanlarından Giges’in Ege, Mezopotamya ve İran arasındaki ticaret için yaptırdığı ve ‘Kral Yolu’ olarak bilinen bu lojistik üs Sivas sınırı içinde yer alıyordu. Ardından Medler ve Persler bölgeyi ele geçirdi. Bölge, Bizanslılar ile Partlar ve onların yerine geçen Sasaniler arasında savaşlara sahne oldu. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu Fatihi ve Anadolu’da ilk Türk Devletinin kurucusu Süleyman Şahın kumandasındaki Türk Ordusu, Sivas’ı aldı. Danişmendoğulları, 1095 ila 1174 yılları arasında bazen Kayseri bazen de Sivas’ı başşehir yaparak, bölgedeki egemenliklerini sürdü.
İstiklal Harbinde, Erzurum Kongresinden sonra yurt çapında Sivas Kongresi, 4-11 Eylül 1919’da Mekteb-i Sultani’de toplanarak, Milli Mücadelenin esasları belirlendi. Sivas, tarihi yönüyle Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı ve yakın tarihimizde önemli roller oynayan kentlerimiz arasındadır. Cumhuriyetin ilanından sonra eyalet merkezi teşkilatı kaldırılınca Sivas, il statüsüne kavuştu.

Kentin tarihi ve doğal güzellikleri içinde kaybolmaya hazır mısınız?

Sızır Şelalesi

Türkiye’nin doğal güzelliklerinden sadece biri olan Sızır Şelalesi, Sivas gezi listenizin başında yer almalıdır. Gemerek ilçe sınırları içinde yer alan bu tabiat mucizesi, son dönemde yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasındadır.

Hobbit Evleri

Hobbit Evleri, Sivas Belediyesi tarafından küresel çapta gişe rekoru kıran ‘Yüzüklerin Efendisi’ ve ‘Hobbit’ serisi filmlerdeki Hobit karakterin yaşadığı evlerden esinlenerek inşa edildi. İlk olarak iki ev inşa edilerek başlatılan proje, daha sonra altıya çıkarıldı. Önümüzdeki yıllarda bu sayının yüze çıkarılması hedefleniyor.

Divriği Ulu Camii

Sivas’ın Darüşşifası olarak bilinen bu yapı topluluğu, cami, darüşşifa ve türbeden meydana geliyor. Aslında bir külliye olma özelliği taşıyan bu yapı, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edildi. Ulu Cami, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılan camiye, 1228 yılında başlandı ve 1243 tarihinde tamamlandı.

Sivas Eğri Köprü

Sivas Eğri Köprü’nün doğudan batıya doğru düz şekilde iken ortada güneye doğru eğik olarak kesme taştan inşa edildiği görülüyor. On sekiz gözlü olan köprünün gözleri simgeleyen kemerleri oldukça sivri şekilde yapılmıştır.

Tödürge Gölü 

Sivas’ta doğal yolla oluşan Tödürge Gölü, Hafik ile Zara ilçeleri arasında yer alır. Hafik’in 5 kilometre doğusunda bulunan göl, Sivas-Erzurum kara yolunun 50. Kilometresindedir. Bir kilometre güneyinde gölün adını taşıyan Tödürge Köyü bulunur. Yerli halkın yanı sıra turistlerin de ilgisini çeken Tödürge Gölü’nde birçok kuş avlanır.

Gürün Gökpınar Gölü

En güzel doğal ve tabiat güzellikleri arasında yer alan Gürün Gökpınar Gölü, turkuaz mavisi görüntüsü ile herkesi büyülüyor. İlkbahar aylarında çiçeklerin açmasıyla birlikte hem turkuazın mavisi hem de yeşilin güzelliğini seyredebileceğiniz göl, adeta cennetten bir bahçeye dönüşür.

Gök Medrese

Asıl adı Sahibiye Medresesi olan Gök Medrese, Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli eserlerinden biri olan medrese Sivas sınırları içindedir.

Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese, Anadolu’nun en ünlü tarihi yapılarından biridir.  Sivas, Medreseler sokağında İzzeddin Birinci Keykavus Şifahanesi’nin karşısında yer alan medrese, İlhanlıların büyük veziri Sahip Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılır. Medresenin mimarının Kölük bin Abdullah olduğu tahmin ediliyor, ancak konuyla ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor.

Karşıyaka Mesire Alanı

Karşıyaka Mesire, 110 dönümlük çamlık bir alan üzerine tasarlanan ve içinde; kamelyaları, çocuk oyun olanları, yürüyüş yolları, şelalesi ve süs havuzları bulunan ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya uygun yapıya sahiptir. Karşıyaka’yı yeni bir cazibe merkezi haline getiren mesire alanı, Sivas’ın görülmesi gereken yerleri arasındadır.

Kangal Balıklı Kaplıcaları

Şifalı suyu ve içindeki balıklarıyla ünlü kaplıca merkezlerindendir. Kangal Balıklı Kaplıcalarının sedef hastalığı ve bazı romatizma rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor. Suyunun tedavi edici özelliğinin yanı sıra içinde bulunan balıklar da deri hastalıklarını iyileştirme özelliğini sahip.

Eğriçimen Yaylası

Sivas’ın doğal güzellikleri arasında önemli bir yer tutan Eğriçimen Yaylası, birçok kamp bölgesini de bünyesinde barındırıyor. Yayla aynı zamanda farklı ağaç türlerine de ev sahipliği yapıyor. Özellikle yaz aylarında günübirlik ziyaret edilebilecek bir mesire alanına dönüşen yayla, gezi listenizde mutlaka bulunmalıdır.

Kale Cami

Kale Cami, 3. Murad’ın veziri Sivas Valisi Ali Beyoğlu Mahmud Paşa tarafından 1580 yılında yaptırdı. Cami; kare planlı, tromp geçişli kubbesi dıştan onikigen tambur ve üzerinde onaltıgen kasnaklarıyla dikkat çekiyor. Caminin beden duvarlarıyla, kasnak tamburu kesme taştan ve mermerden inşa edilmiştir.

Sivas Kongre Müzesi

Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi binası; 1892 yılında Mülki İdari olarak tasarlanmıştır. Dikdörtgen planlı ve iki katlı olan müzenin ön cephesi kesme taş örgüye sahiptir. Zemin katta etnoğrafik eserler, birinci katta ise Atatürk ve Sivas Kongresi ile ilgili eserler sergilenir.

Sivas’ın festivallerine seyahat ajandanızda yer açmayı unutmayın

Yıldızeli-Banaz Pir Sultan Abdal Etkinliği

Tam adıyla Pir Sultan Abdal Geleneksel Kültür Etkinlikleri, her yıl haziran ayının sonu ile temmuz ayının başında düzenlenir. Etkinliğe, Banaz Köyü ev sahipliği yapar. Türkiye yakın tarihinde kara bir leke olarak sürülen 1993 Sivas Katliamında hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlayan festival, düzenlenen konserler, folklor ve semah gösterileri ile sonlandırılır.

Uluslararası Kangal Köpek Festivali

Kangal köpeklerinin ana vatanı olan Sivas, festivale ev sahipliği yapıyor. 9-11 Temmuz’da Kangal cinsi köpekler ‘Sürü Köpeği’, ‘Bekçi Koruma Köpeği’ gibi çeşitli kategorilerde yarıştırılır. Kategori birincisi olan köpeğin sahibine ödül verilir. Kangal köpekleri yüzyıllar boyunca Anadolu halkının yanında olan hassas ruh yapısıyla dikkat çeken özel canlılardır.

Divriği Halk Ozanları Festivali

Anadolu’nun her köşesinden çıkan türküler; halklarımız kayda değer önem taşır. Sivas, akla gelen türkü memleketlerinin ilk sırasında yer alır. Şehrin köylerinde bir sürü halk ozanı vardır. Aşık Veysel, halk ozanlarının ustası olarak tarihe damgasını vurmuştur. Her yıl Temmuz ayında yapılan festivalde, halk ozanları hünerlerini sergiler ve Aşık Veysel saygıyla anılır. Festivale olan ilgi Sivas’tan göç edenlerin katılımıyla da her yıl artış gösteriyor.

Sivas birbirinden lezzetli hamur işleriyle damaklarda tat bırakıyor

Türkiye, coğrafyasının her noktasına kentlere has yemeklerini mutfaklarına taşıyabilen özgün bir kültüre sahiptir. Her bölgenin mutlaka ‘meşhur yemekleri’ listesi bulunur. Bu durum, özellikle de farklı tatları denemeyi sevenlere ve sofralarında değişik tarifler sunmak isteyenlere muhteşem imkanlar tanıyor. İç Anadolu’nun güzide şehirlerinden biri olan Sivas’ın, mutfağı da yine kendine has tatlara sahip. Burada diğer bölgelerde görmeye alışık olmadığımız tariflere rastlayabilirsiniz. Biz bu geniş yelpazeden, bazı yemek tarihlerini sizin için derledik.

Orjinal Sivas Köftesi

Listemizde ilk sırayı bir et yemeğine ayırdık. Her kentte adı duyulduğunda karın doyuran ve farklı şekilde yapılabilen köfte, Sivas’ta da kendi usulünce yapılan lezzetlerden biridir. Burada köftenin asıl önemli noktası ise etinde gizlidir. Hakiki bir Sivas köftesi içinde mutlaka; kaburga, sırt ya da kol etinden çekilmiş kıyma kullanılır.

Hingel

Listemizde ikinci sırada hingel yemeği bulunuyor. İsmi, Sivaslı olmayan birine son derece uzak gelse de, Hingel aslında Sivas mantısı anlamına gelir. Görünüş itibarıyla da mantıyla akraba olan bu tarif, elbette hamurdan yapılıyor. Mantıdan farklı olarak ise içinden kıyma değil, patates konuluyor. Sivas yöresine has bu lezzeti akşam yemeği için düşünebilirsiniz.

Sivas Usulü Babiko

Sıradaki tarifimiz yine bir hamur işi yemeğidir. Sadece görüntüsüyle bile doygunluk hissi veren Sivas usulü babiko, aslında oldukça temel ve basit malzemelerle muhteşem bir tada dönüşüyor. Biraz ustalık isteyen noktaları da olan bu yemek, damaklarınızda vazgeçemeyeceğiniz tat bırakacak.

Sivas Katmeri

Katmer, birçok yörede yapılan bir tariftir. Özellikle de nefis bir kahvaltının baş tacı olabilecek saygın hamur işlerinden biri olan katmere, doğu kültüründe sıkça rastlarız. Ancak katmeri bir de Sivas usulü denemeniz de fayda var. Çay saatlerinize konuk edebileceğiniz katmeri, severek tüketeceğinizden eminiz.

Divriği Pilavı

Sıra geldi ana yemeklere en çok yakışan pilav çeşitlerine… Kendisi tek başına bir öğün de olabilen pilav, Divriği yöresinde oldukça zengin malzemelerle hazırlanıyor. Genelde kırmızı et ile hazırlansa da, tavuk tercih edenler de bulunuyor. Et haricinde nohut, soğan, üzüm kurusu ve çeşitli baharatlarla lezzetli bir iç pilavı andıran Divriği pilavını mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Mercimek Badı

Bad, Sivas’ın meşhur lezzetleri arasında bulunur. Bu nedenle sıradaki tarifimizi mercimek badına ayırmaya karar verdik. Asma yapraklarıyla servis edilen mercimek badı, farklı bir lezzettir. Yapılışı kolay, lezzeti olay bu yemeği, canınız her çektiğinde yapabilirsiniz.

Sivas Ketesi

Aslında günün her saatinde tüketebileceğiniz ancak özellikle sabah kahvaltılarına yakışan Sivas ketesi, en az katmeri kadar meşhur olan bir lezzet olarak Anadolu’da ün salmıştır. Hem görünüş hem de tadı ile böreği de andıran bu tat ile tek lokmada çifte lezzete ulaşacaksınız. Sivas ketenizin yanına bir bardak çay istemeyi unutmayın.

Madımak

Her ne kadar Sivas’a ait bir yemek olsa da, Türkiye’nin her köşesinde bilinen bir yemek olan madımak yemeği, dağlarda yetişen ve madımak adı verilen bir otla yapılır. Tercihe göre içine kıyma da ekleyebileceğiniz bu yemek, bölgede oldukça sevilir. Bir miktar baharat da eklendiğinizde muhteşem bir lezzet şölenine dönüşen bu yemeği tatmadan dönmeyin. Servisinde isterseniz yoğurt da kullanabilirsiniz.
Sivas Gece Hayatı

Sivas Gece Hayatı


Üniversite gençliği gece hayatını renklendiriyor

Sivas’ta gece hayatı birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi çok aktif değildir. Ancak, üniversite gençliği Sivas’ta gece hayatının renklenmesine neden olmuştur. Sivas’ın en önemli ve işlek iki caddesi olan İstasyon ve Atatürk Caddesi boyunca akşamları da hizmet veren pek çok kafe bulunur. Bunun dışında şehirde gece hayatı için tercih edilen birkaç mekan bulunuyor. Bunlardan biri Heybeli Bar’dır. Şehir merkezinde bulunan Heybeli Bar canlı müzik konsepti ve yemekleriyle misafirlerinin beğenisini kazanır. Tercih edilen bir diğer mekan Balkon Cafe’dir. Bunun dışında şehirde canlı müzik yapılan çeşitli türkü barlar bulunur. Aksu Cafe, Cafe Bahane, Nevşe Sivas ve Captan Crown Bar Sivas merkezinde canlı müzik dinleyebileceğiniz mekanlar arasında bulunur. Sivaslılar ve ziyaretçiler için en iyi alternatif ise Çarşıbaşı Mahallesi’ndeki Brother Cafe’dir. Zaman zaman canlı müziğin de yapıldığı mekanda hoşça vakit geçirebilirsiniz. 

Sonuçları sırala:

Buruciye Otel
Sivas Türkiye

0 görüşler

Buruciye Otel; Sivas şehir merkezinde bulunmaktadır. Otel oda kahvaltı konsepti ile çalışmakta olup 365 gün açıktır. Tesis Sivas havalimanı'na 23 km mesafededir. Hem iş hemde de tatil amçlı seyahtlerinizde konuforuyla ihtiyaçlarınızı karşılayacak tesis müşterilerini beklemektedir.

ortalama fiyatı150TL SEÇİN
0 görüşler

THY Artvin Afyonkarahisar Uçak BiletiBahçelievler Antakya Merkez Otobüs Bileti – Ucuz Bahçelievler Otobüs Bileti

ortalama fiyatı0TL SEÇİN
0 görüşler

Ankara Fort Belvoir Uçak BiletiSeyhan Saimbeyli Otobüs Bileti – Ucuz Seyhan Otobüs Bileti

ortalama fiyatı0TL SEÇİN