TatilCity.NETTatilCity.NET

Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon Gezi Rehberi

Eşsiz doğasıyla nefes kesen Trabzon’un Karadeniz’in incisidir. Her mevsim yağışlarıyla bilinen kent, farklı türden binlerce bitki çeşidine sahiptir. Zengin orman örtüsüyle en belirgin geçim kaynağı tarım olan Trabzon, sert iklimi nedeniyle farklı ekonomik faaliyetlere açık değildir. Bazı bölgelerin geçim kaynağı tarım iken, bazı bölgelerde hayvancılık öne çıkıyor. Jeolojik oluşumu bakımından farklı kaynakları elinde tutan Trabzon, doğanın mucizevi özelliklerini ve yeşilin her tonunu gözler önüne seriyor. Vadiler, yamaçlar, akarsular ve göller bakımından oldukça zengin olan Trabzon, doğanın muhteşem güzellikleri ile her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Trabzon; Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine kadar medeniyetlere ev sahipliği yaptı

Trabzon’un adına ilk kez Ksenephon'un Anabasis isimli eserinde ‘Trapezus’ olarak rastlanır. Avrupa ile Asya'nın İpek yolu üzerinde bulunan Trabzon, bu konumundan dolayı tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Tarihin en eski çağlarından bu yana bağrında büyük medeniyetler barındıran bu güzel kent öyküleriyle, türküleriyle dolu zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Tarihsel süreçte kentin; Miletler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Komnenos’ların egemenliği altına girdiği biliniyor. 13.yüzyılın başlarında kurulan 250 yıldır hüküm süren Trabzon Komnenos Prensliği 1461’de Fatih Sultan Mehmet' in Trabzon'u fethiyle sona erdi.
Müzeler, manastırlar, camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, bedesten ve kenti çevreleyen surlar, sivil mimari örnekleri ve çarşılar kentin tarihi dokusunun bir göstergesidir. Doğunun bu gizemli kenti çok sayıda yerli ve yabancı gezginler tarafından ziyaret edildi. Bu kapsamda ünlü seyyah Marko Polo ve Evliya Çelebi'nin anılarına da konu olan Trabzon, Batılıların ‘muhteşem’ diye betimledikleri Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup büyüdüğü ve 15 yaşına kadar yaşadığı kentte; Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden günümüze kadar birçok tarihsel anıt bulunuyor.

Horon ve kemençe gibi folklorik unsurlar, Trabzon'un markası

Tarihsel dokusu ve kültürel değerlerinin yanı sıra gölleri, akarsuları, dağları, yaylaları Trabzon’u diğer kentlerden ayıran faktörlerin başında geliyor. Bol yağışlı iklimin olanak sunduğu doğal güzellikleri ile insan elinden çıkan eşsiz eserler görenleri hayran bırakıyor. Gümüş ve altının Trabzonlu sanatkarlıkların elinde nakşedilen kazazlık ve hasır bilezik ürünleriyle horonu, kemençesi ve diğer folklorik unsurlar Trabzon'un dünyaca tanınmasında başlıca simgelerdir. Doğal konumu ve diğer imkanlar ile her mevsim gezilip görülmeye değer Trabzon; tarihi eserleriyle, yeşilin her tonunu sergileyen bitki örtüsü ile Türkiye’nin sahip olduğu nadide hazinelerinden biridir.
Kentin lokomotif sektörü olan tarım, birçok kişinin geçim kaynağını oluştururken söz konusu tarım ürünlerinin başında tütün, fındık ve çay yöre ekonomisi üzerinde oldukça etkilidir. Adına şiirler yazılan hamsinin ise kent mutfağında özel bir yeri bulunur. Öte yandan uluslararası ticaret merkezi olarak artan önemi ile Kafkasya, Orta Asya ve batı arasında bir köprü görevi gören Trabzon; Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ile gelişen ticarette kayda değer rol oynuyor. Üniversitesi, modern limanı, uluslararası hava limanı, serbest bölgesi ve turizm potansiyeli ile Trabzon Türkiye’nin yükselen kentlerinden biridir.

Bölgeye özgü 440 çeşit bitki bulunuyor

İklim koşulları ve bitki çeşitliliği bakımından, yurt genelindeki 2 bin 500 bitki türünün yetişmesine elverişli olan bölgeye özgü 440 çeşit bitki türü de bulunuyor. Trabzon ve bölge sınırları içinde bulunan ormanlık alanlarda; şahin, doğan, kartal gibi yırtıcı kuşlar ile kurt, çakal, tilki, boz ayı, domuz, çengel boynuzlu dağ keçisi ve karaca gibi hayvan türlerine ev sahipliği yapar. Bölgede kayda değer alana sahip ormanlarda; ladin, köknar, kayın, sarıçam, kızılağaç ve kestane gibi ağaç çeşitlerine rastlamak mümkündür.
Yanı sıra Trabzon ve çevresi; ormanlar, yeşil alanlar, bitki türleri ve yaban hayatı açısından oldukça zengin bir coğrafyaya sahiptir. Hemen hemen her türlü ağaç ve bitki türünün yetişmesi ve yaban hayvanlarının barınabilmesi bakımından oldukça elverişlidir. Deniz kenarından başlayarak 2 bin metre yükseltiye kadar ulaşan ormanlarda birçok ağaç çeşidi yetişebiliyor.

Eşsiz doğası ve nefes kesen ilçeleri ile Trabzon sizi bekliyor

Düzköy

İlçenin şehir merkezine olan uzaklığı 41 kilometredir. 16 mahallesi bulunan Düzköy, havaalanından ilçe merkezine uzaklık karayolu ile 20 dakika sürüyor.

Köprübaşı

İlçenin şehir merkezine olan uzaklığı 49 kilometredir. Sekiz mahallesi bulunan Köprübaşı’nın şehir merkezine olan uzaklığı havaalanından ortalama 30 dakikadır.

Beşikdüzü

İlçenin şehir merkezine olan uzaklığı 52 kilometredir. 34 adet mahallesi bulunan ilçeye havaalanından karayolu ile ulaşım 70 dakikada sağlanıyor.

Dernekpazarı

İlçenin şehir merkezine olan uzaklığı 67 kilometredir. 14 mahallesi bulunan ilçeye ulaşım havaalanından 80 dakikada sağlanıyor.

Ortahisar

85 mahallesi bulunan Ortahisar’ın şehir merkezine karayolu ile beş dakikada ulaşabilirsiniz. Havaalanından ilçeye ulaşım karayolu ile 15 dakika sürüyor.

Yomra

Trabzon'un Yomra ilçesi şehir merkezine 11 kilometre mesafededir. 24 adet mahallesi bulunan ilçeye havayoluyla gelindiğinde karayoluyla 10 dakika içinde ulaşabilirsiniz.

Çaykara

Çaykara şehir merkezine olan uzaklığı 74 kilometredir. 32 mahallesi bulunan ilçeye havaalanından karayolu ile ulaşım 90 dakika sürüyor.

Arsın

İlçenin şehir merkezine olan uzaklığı 17 kilometredir. 35 mahallesi bulunur. İlçeye havaalanından karayolu ile ulaşım 15 dakika sürer.

Vakfıkebir

Şehir merkezine olan uzaklığı 48 kilometre olan ilçenin 44 mahallesi bulunuyor. Şehir merkezinde karayolu ile gidildiğinde 30 dakikada, havaalanından ise 45 dakikada ilçe merkezine ulaşım sağlanabilir.

Hayrat

Hayrat ilçesinin şehir merkezine uzaklığı 64 kilometredir. 32 mahallesi bulunan Hayrat’a havaalanından yaklaşık 80 dakikada ulaşım sağlanabilir.

Maçka

İlçenin şehir merkezine uzaklığı 26 kilometredir. 62 mahallesi bulunan Maçka’ya havaalanından uzaklık karayolu ile 25 dakikadır.

Çarşıbaşı

İlçenin şehir merkezine olan uzaklığı 39 kilometredir. 23 mahallesi bulunan Çarşıbaşı’na havaalanından karayolu ile ulaşım 40 dakika sürüyor.

Akçaabat

İl merkezine uzaklığı 17 kilometredir. 73 mahallesi bulunur. İlçeye havaalanından karayolu ile ulaşım 25 dakikada sağlanır.

Araklı

İlçenin şehir merkezine olan uzaklığı 29 kilometredir. 50 mahallesi bulunur. İlçeye havaalanından karayolu ile ulaşım 30 dakikada sağlanır.

Of

İlçeden Trabzon merkezine uzaklık 50 kilometredir. 68 mahallesi bulunan Of’a karayolundan 30 dakikada ulaşmak mümkündür.

Şalpazarı

Şehir merkezinden ilçeye olan uzaklık 69 kilometredir. 30 mahallesi bulunur. Karayolu ile gidildiğinde 45 dakika, havaalanından ise ulaşım bir saat sürer.

Trabzon Havalimanı, bölgenin en büyük havalimanı konumunda

Havayolu

Trabzon Uluslararası Havalimanı’na her gün THY ve özel şirketlere ait uçakların, yurtiçi ve dışına direkt ve aktarmalı uçuşlar düzenleniyor. Trabzon Havalimanı, bölgenin en büyük havalimanı konumundadır. Şehir merkezine uzaklığı 4 kilometredir. Havaalanına ulaşım için servis hareket yerleri; Beşirli Uzunkum Otel, Orhan Petrol Ofisi önüdür. Trabzon Havalimanı’na inen tüm uçuşlar için servis düzenlenir. Servisler uçağın inişinden 25 dakika sonra havalimanından şehir merkezine hareket eder. Trabzon Limanı’nın, kent merkezine uzaklığı bir kilometredir. Ayrıca Trabzon ile Rusya’nın Soçi kenti arasında hızlı feribot ile beş ve 12 saat süren vapur seferleri yapılır.

Karayolu

Trabzon-Rize-Artvin-Batum-Tiflis (Gürcistan) ile BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkelerine; Trabzon Gümüşhane-Bayburt-Erzurum ve Trabzon Giresun-Ordu-Samsun-Ankara ve İstanbul istikameti olmak üzere üç karayolu ağı bulunuyor. Trabzon Havalimanı bölgenin en büyük havalimanıdır. Şehir merkezine uzaklığı altı kilometredir. Erzurum-Trabzon arası ortalama 284 kilometre mesafededir ve araçla yaklaşık dört saat sürüyor. Ankara- Trabzon arası yaklaşık 744 kilometredir ve araçla yaklaşık 10 saat sürüyor. Sivas-Trabzon arası yaklaşık 397 kilometredir ve araçla yaklaşık altı saat sürüyor. Zonguldak-Trabzon arası yaklaşık 879 kilometredir ve araçla yaklaşık 12 saat sürüyor. Samsun-Trabzon arası yaklaşık 329 kilometredir ve araçla yaklaşık dört saat sürüyor. İstanbul- Trabzon arası yaklaşık bin 69 kilometredir ve araçla yaklaşık 17 saat sürüyor.

Denizyolu

Karadeniz'e kıyısı olan illerle herhangi bir deniz taşımacılığı bulunmuyor. Ancak Trabzon Limanı’na dünyanın birçok ülkesinden cruise gemileri geliyor.

Demiryolu

Trabzon’da demiryolu ağı bulunmuyor.
Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon Gezi Rehberi


Karadeniz doğa sporları meraklılarını bekliyor

Karadeniz’de keyifle yapacağınız doğa sporları arasında heliski ilk sırada yer alıyor. İsviçre Alp Dağları ve Himalaya Dağları’nda helikopterle yapılan kayak sporu, Kaçkar Dağları’nda da yapılıyor.  Her yıl Ayder Yaylası’nda buluşup konaklayan kayakçı ve snowboardçular helikopterle Kaçkar Dağları’nın sarp tepelerine çıkıyor. Kaçkar eteklerine doğru serbest stilde iniş yapan profesyonel kayakçılar tarafından yapılan heliski, Karadeniz’de son yıllarda öne çıkan spor dalları arasında en dikkat çekici olanıdır. Her yıl ocak ve nisan aylarında yapılan heliksi kayak sporu yapmak isteyen yaklaşık 500 kayak sever Rize’de buluşuyor.

Karadeniz’de Jeep Safari’yi deneyin

Karadeniz doğa sporları arasında en çok tercih edilen spor dallarından biri de jeep safaridir. İkizdere’den Fındıklı’ya, Rize yaylalarının eşsiz manzarası içinde yapılan jeep safarilerinde dere kenarlarından geçiliyor ve muhteşem Karadeniz ormanlarının tadı çıkarılıyor. Karadeniz’de yapılan sporlar içinde denemeniz gereken farklı bir deneyim olan jeep safarileriyle siz de bu cennet coğrafyanın sunduğu manzaranın ve temiz havanın keyfine varın. Karadeniz’de yapılan sporlar ile kentleri, ormanları, şelaleleri, yaylaları yakından tanışın, birbirinden güzel fotoğraflarla bu anınızı ölümsüzleştirin.

Trekking cenneti bir coğrafyayı keşfedin!

Trekking sporu Karadeniz turları içinde meşhur yaylalar üzerinde yapılır. Rakımı yüksek bu yerlerde trekking ile bulutlara yaklaşıp doğa harikası yerleri görmenin yanı sıra fiziksel açıdan kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak egzersizler yapabilişiniz. Vücudunuza bol bol oksijen depolayabilirsiniz. Doğal güzellikleri ve tarihi yerlerin dışında Trabzon’da sportif aktivitelerle de tatilinizi renklendirebilirsiniz.  Daha çok trekking için tercih edilen Trabzon’da zengin bitki örtüsü, yemyeşil doğanın içinde yürümek hem fiziksel hem de ruhsal açıdan size iyi gelecek. Yemyeşil ağaçlardan, şarıl şarıl akan şelalelerin arasında yürümek, tatilinize bambaşka bir boyut kazandıracak. Trabzon bu özellikleri ile yeşil, temiz ve huzuru aynı anda isteyen herkesin görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Takım ruhunu yaşayın, yeni dostluklara yer açın

Özel olarak düzenlenen Karadeniz trekking turlarında konuklara; Ayder Yaylası, Fırtına Vadisi, Zil Kale, Ortan köyü, Konaklar mahallesi, Dilberdüzü, Deniz Gölü, Kaçkar Dağı zirvesi, Karadeniz Gölü, Naletleme Geçidi, Çaymakçur Yaylası gibi güzellikleri gözlemleme imkanı sunuluyor. Kalabalık gruplar halinde daha önce belirlenen mevkiden yürüyüşe başlayan grup gün boyu yürümeye devam eder. Ardından belirli alanlarda mola veren grup, kamp kurarak dinlenir. Takım ruhunu, birlikte hareket etmeyi, paylaşmayı ve arkadaşlığı pekiştiren bu aktivite ile Karadeniz coğrafyasını keşfedebilirsiniz.

Karadeniz’de trekking parkurları:

  • Kaçkarlar
  • Ayder yaylası (Trabzon)
  • Altınparmak, Koç Düzü, Didingola (Rize)
  • Sümela Yolu (Trabzon)
  • Ambarlı yaylası ( Rize)
  • Çat Vadisi-Verçenik Yaylası ve Kapalı Göller
  • Hemşin (Rize)
  • Gito Yaylası, Elevit Yaylası, Trovit Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Şelalesi

Karadeniz trekking etkinlikleri aynı zamanda fotoğrafçılar için de bulunmaz bir aktivitedir. Birbirinden güzel yaylalar, uçsuz bucaksız deniz ve yemyeşil orman görüntüleri muhteşem fotoğraf kareleri yaratıyor.

Özel turlarla dağcılık etkinliklerine katılabilirsiniz

Başta Karadeniz olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinde yapılan sporlar arasında yer alan dağcılığın geçmişi 1800’lü yıllara dayanıyor. Bu sporun yapılabildiği en iyi yerlerden biri de kuşkusuz Karadeniz dağlarıdır. Denize paralel uzanan dağ toplulukları sporcular açısından muazzam bir yapı oluşturuyor. Karadeniz’de dağcılık etkinlikleri kapsamında özel turlar düzenleniyor.
Bölgede özellikle Kaçkar Dağı sporcular açısından en ideal rotayı oluşturuyor. Ayder Yaylası’ndan başlayan yolculuk, yaklaşık 10 saat sonra 3 bin metreye ulaştığında zirve rüzgarı esmeye başlıyor. Buzulların yanından 3 bin 932 metrelik zirveye ulaşan sporcular, bu eşsiz anın tadını çıkarıyor. Ağustos ve eylül ayları tırmanış için en uygun aylar olduğunu için özel turlar bu aylar içinde düzenleniyor. Karadeniz dağlarının uygun yapısı tırmanış için sporculara ortam sağlıyor. Karadeniz dağcılık aktiviteleri her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Yemyeşil topraklara yüksek dağlardan bakmak sporcular açısından heyecan dolu bir deneyim olarak hafızalara kazınıyor.

Karadeniz doğa sporları diğer tırmanma seçenekleri;

  • Altınparmak Dağı
  • Verçenik Dağı
  • Kemerli Dağı
  • Kazbek Dağı – Gürcistan

Raftingle heyecan dolu dakikalar sizi bekliyor

Yüksek debili akarsuda botun üzerinde ekiple suya batmadan kürek yardımıyla parkurun tamamlamasını içeren spor dalına rafting denir. Türkiye’de rafting sporu için en uygun bölge Doğu Karadeniz’dir. Özellikle Artvin’deki Çoruh Nehri, rafting sevenlerin en çok tercih ettiği yöredir. Bunların dışında Çamlıhemşin -Ardeşen, Dikkaya -Timisfat Köprüsü, Pelegivat Köprüsü-Fırtına Köprüsü, raftingin en çok yapıldığı noktaların başında gelir. Karadeniz Bölgesi’nde raftingin yapıldığı her alan aynı zamanda akarsu kanosu açısından da uygundur.

Haziran ve eylül ayı arasında yapılması ideal olan kanoya uygun yöre lokasyonları ise şöyledir;

  • Çoruh Nehri(Artvin)
  • Melen Çayı (Bolu)
  • Fırtına Deresi(Rize)
  • Berta Çayı (Artvin)
  • Barhal Deresi(Rize)
  • Harşit Çayı (Gümüşhane)

Karadeniz turları ayaklarından biri olan rafting etkinlikleri, özellikle bahar aylarında gelen tatilciler için olmazsa olmaz. Siz de Karadeniz’de rafting heyecanına kapılabilirsiniz. Sporu ve doğayı seviyorsanız, tatilinizde macera arayışınız varsa Karadeniz’de istediğiniz adrenaline sahip aktiviteler bulabilirsiniz. Karadeniz doğa sporları sevenlere geniş seçenekler sunuyor. Karadeniz turları ile geldiyseniz tur firmalarının sunduğu aktivitelerden de faydalanabilirsiniz.
Trabzon - Kültür Sanat Tarih Yemek

Trabzon - Kültür Sanat Tarih Yemek


Doğa ve tarihin iç içe geçti kentte, unutulmayacak bir tatile ‘merhaba’ deyin

Sümela Manastırı

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı en çok turist çeken yerdir. 395 yıllarında sarp kayalar üzerine kurulan Sümela Manastırı halk arasında ‘Meryem Ana’ olarak da biliniyor. Harabe görünümü olan Sümela Manastırı hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenlerin uğrak yeridir.

Trabzon Kalesi

Trabzon il merkezinde bulunan Trabzon Kalesi, M.S. 5. yüzyılda inşa edildi. Trabzon’u ziyaret eden Evliya Çelebi bu kale hakkında şunları söyler; “Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki, yetmiş yedi adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde camii, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehâneleri vardır.”

Vazelon Manastırı

Maçka ilçesinde yer alan diğer bir manastır olan Vazelon Manastırı’dır. Sümela Manastırı’ndan farklı olarak içinde mağaralar ve ayazma bulunuyor. Kuruluş tarihi ve kurucu bilinmiyor. M.S. 270 ila 317 arasında kurulduğu düşünülüyor. Adını bulunduğu Zabulon isimli dağdan aldığı rivayet ediliyor.

Uzungöl

Adını çokça duyduğumuz Uzungöl muhteşem bir tabiat harikasıdır. Turizm alanında turların düzenlendiği Uzungöl, misafirperverliği ve yöresel yemekleri ile ziyaretçilerine hizmet veriyor.

Ayasofya Müzesi

1250 ila 1260 yılları arasında, Trabzon İmparatorluğu’nun Komnenos ailesinden Kral I. Manuel tarafından kilise olarak yaptırıldı. Daha sonraki yıllarda hastane ve cami olarak kullanılan kilise, restorasyon çalışmaları sonucu günümüzde müze olarak kullanılıyor. Trabzon’un en çok ziyaret edilen noktalarından biri olarak biliniyor.

Peristera Manastırı (Kuştul Manastırı)

Peristera adıyla anılan manastırdır. Bu manastır 8. yüzyılın ortalarında Maçka’nın Şimşirli köyü yakınlarında, kurulan Peristera Manastırı daha sonra geliştirildi. Sümela Manastırı kadar dikkat çeken ve tarihi yerleri seven turistler için görülecek yapılar arasında yer alıyor.

Boztepe

Trabzon ziyaretinizde kenti tepeden seyredip keyif yapmak istiyorsanız Boztepe’yi mutlaka görmelisiniz. Deniz ve muhteşem bir gün batımına sahip olan tepeden temiz hava soluyabilir, çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Çal Mağarası

Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak görülen Çal Mağarası, sizi gerçek dünyadan alıp tarihin derinliklerine doğru esrarengiz bir yolculuğa çıkaracak. 8 milyon yılda günümüzdeki haline geldiği düşünülen mağaranın içinde bulunan yürüyüş yolunun altında ise debisi zaman zaman artıp suyoluna ulaşan bir suyolu da bulunur.  Ayrıca mağaranın astım ve sinüzit hastaları için de şifa kaynağı olduğu dillendirilir.

Altındere Vadisi

Doğu Karadeniz’in en güzel manzaralarını sunan milli park, derin bir vadiden akan Altındere zengin bitki ve hayvan çeşitliliği ile ziyaretçilerine keyifli bir anlar yaşatıyor.

Atatürk Köşkü Müzesi

1890 yılında Trabzonlu Banker Kostantin Kbayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılan köşk, Barok dönemi mimarisi özelliklerini taşır. Mustafa Kemal 1924 yılında Trabzon’a yaptığı gezi sırasında bu köşkü beğendiğini söyler. 1930 yılında kenti tekrar ziyaret eden Atatürk’ün vefatından sonra köşk müze haline getirilmiştir.

Zağnos Vadisi Parkı

Trabzon şehir merkezi Yavuz Selim Bulvarı üzerinde yer alan Zağnos Vadisi Parkı, kentsel dönüşüm kapsamında yakın zamanda restore edildi. Zağnos Vadisi içinde yapay havuzlar, ağaç ve bitki peyzajları, rekreasyon alanları, piknik alanları ve çay bahçesi bulunur.

Bedesten

Kent merkezindeki Bedesten’in, Sultan Selim’in annesi tarafından 1512 yılında kaleme alınan imaret listesinde bulunması sebebiyle 1461 ila 1512 yılları arasında inşa edildiği varsayılıyor.

Forum Trabzon AVM

Bedesten dışında kentin en önemli alışveriş alanı olarak tavsiye edebileceğimiz Forum Trabzon AVM’de trend markaların mağazalarından yeme içme alanlarına, etkinlik alanlarından sinemalara kadar her yaş grubuna hitap ediyor.

Trabzon’da her gün yeni bir festivale uyanabilirsiniz

  • Hıdırellez Bahar Bayramı / Şalpazarı- Acısu: Mayıs ayının ilk Pazar günü,
  • Mayıs Yedisi Yürüyüşü / Sivri Tepesi-Tonya 18 Mayıs
  • Şalpazarı Ağasar Kültür Şenliği / Şalpazarı: Haziran ayının ilk Pazar günü
  • Sultan Murat Şehitleri Anma Günü / Çaykara Sultan Murat Yaylası: 23 Haziran
  • Harmantepe Şehitleri Anma Günü / Köprübaşı-Harmantepe: 29 Haziran
  • Deniz Eğlenceleri / Akçabat : 6 Temmuz
  • Soğuksu Şenlikleri/Maçka: 7 Temmuz
  • Hamsiköy ve Civar Köy Sütlaç Festivali / Hamsiköy ve Civarı: Temmuz ayının ilk cumartesi günü
  • Tonya Zere Şenliği / Zere Yaylası-Tonya: Temmuz ayının ilk Pazar günü
  • Demirkapı Soğuksu Şenlikleri / Demirkapı Köyü-Soğuksu Tepesi: Temmuz ayının 2. Pazar günü
  • Hırsafa Karadağ Şenlikleri / Düzköy-Karadağ: Temmuz ayının 3. Cumartesi ve Pazar günü
  • Karadağ Yaylası Şenlikleri / Vakfıkebir-Karadağ: Temmuz ayının 2. Cumartesi ve Pazar günü
  • Dede Korkut Boğaçhan Kültür ve Sanat Festivali / Akçaabat : 20-23 Temmuz
  • Geleneksel Hıdırnebi Yayla Şenliği / Hıdırnebi Yaylası: 20 Temmuz
  • Kadırga Yaylası Şenlikleri / Kadırga Yaylası: Temmuz ayının 3. Cuma günü
  • Karakırsak Şenlikleri / Şalpazarı: Temmuz ayının 3. Salı günü
  • Alaca Yaylası Şenliği / Alaca Yaylası: Temmuz ayının 3. Pazar günü
  • Taşköprü Kültür ve Yayla Şenliği / Taşköprü Yaylası: Temmuz ayının 3. Pazar günü
  • Haçkalı Hoca Babayı Anma Merasimi / Haçkalı Yaylası Temmuz ayının 3. Pazar günü
  • Sisdağı Şenlikleri / Beşikdüzü-Şalpazarı Sis Dağı: Temmuzun 4. Cumartesi günü
  • Kaldırım Yaylası Şenliği / Kaldırım Yaylası: 26-27 Temmuz
  • Keşan Kültür ve Balıkçılık Festivali / Çarşıbaşı: 12-13 Temmuz
  • Fındık ve Karayemiş Festivali / Arsin: 29-30 Temmuz
  • Geleneksel Uğurlu 1. Yayla Şenliği / Uğurlu: Temmuz ayının son Pazar günü
  • Limni Şenliği / Çaykara: Temmuz ayının son Pazar günü
  • Sürmene Kültür ve Turizm Şenliği / Sürmene: 31 Temmuz
  • Uzungöl Kültür ve Turizm Şenliği Çaykara: 1-2-3 Ağustos
  • Maçka Kültür Turizm ve Sanat Festivali / Maçka: 25-26-27-28 Ağustos
  • Kurtdağı Yayla Şenlikleri / Çaykara: Ağustos’un ilk hafta sonu
  • Yeşiltepe Yayla Şenliği /Maçka: Ağustos’un ilk Pazar günü

Trabzon’da yemek için birkaç gün ayırmanız gerekecek

Trabzon sırf doğasıyla değil, mutfağıyla da hayran bırakıyor. Karadeniz’de et yemeklerinden hamur işlerine, sebze yemeklerinden tatlılara kadar damak tadınıza uygun mutlaka bir lezzet bulacaksınız. Kahvaltıdan başlamak gerekirse, muhlamasız bir kahvaltı Trabzon’da düşünülemez. Mısır unu, tereyağı ve Trabzon peyniriyle hazırlanan bu muhteşem lezzet kahvaltıların olmazsa olmazıdır. Öğle yemeği dışında kahvaltılarda tüketilen kıymalı kapalı pide de sofralara renk katıyor. Ayrıca kentin birçok noktasında bölgeye özgü lezzetlerin yer aldığı serpme kahvaltılar ziyaretçilere sunuluyor. Buna ilave tatiliniz sırasında ayrıca Akçaabat köfte yemeden dönmeyin. Et sevmeyenler içinse yine mezgit de bir alternatif olabilir. Ayrıca sahil şeridinde yer alan birçok balık ve et restoranlarında farklı tatları deneyimleyebilirsiniz.

Laz böreği yemeden asla dönmeyin

Eğer şehir merkezinden farklı bir yerde yemek yemeye karar verdiyseniz Uzungöl’de bulunan restoran ve kafelerde manzara karşısında keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Şehirde ayrıca vejetaryenler için de harika lezzetler bulunuyor. Pırasa, pazı, mısır yarması, pirinç ve isteğe bağlı olarak hamsi ile yapılan sarambula, Trabzon’un lezzetlerinden biridir. Pazı ve karalahana çorbası da kış aylarında içinizi ısıtacak muhteşem lezzetler. Tatlı olarak da Trabzon’a gelmişken mutlaka Trabzon hurması yemenizi öneririz. Daha sonra fındık, siyah üzüm, Antep fıstığı veya Hindistan cevizi isteğe göre vanilya ve mısır unuyla yapılan pepeçurayı tadabilirsiniz. Hamsiköy sütlacı ve Laz böreği de tatmanız gereken diğer lezzetler içinde bulunuyor.
Trabzon Gece Hayatı

Trabzon Gece Hayatı


Üniversite gençliği gece hayatını renklendiriyor

Şehrin ortamı günün her saatinde insanı kendine çekmeyi başarıyor. Trabzon, üniversite eğitimi için şehirde bulanan gençler nüfusun fazlalığıyla da her daim dinamik bir şehir olmaya devam ediyor. Trabzon şehir merkezine saat 21:00’den sonra dükkanlar kapanır. Trabzon’da gece hayatı çok aktif olmasa da keyifli zaman geçirmek ve arkadaşlarla buluşmak için belli kafe, restoran ve barlar bulunur.
Gece geç saatlere kadar eğlenmek isteyenler genellikle meydanda bulunan otellerden birinin bar bölümünde keyifle geceyi sürdürebilir. Şehir merkezinde bulunan birçok otelin bar, restoran bölümü gecenin belirli saatlerine kadar eğlenmek isteyenlere hizmet veriyor. Yanı sıra sahil kenarında mehtabın derinliklerine seyre dalmak ve denizin ışıltısıyla büyülenerek güzel bir akşam geçirmek isteyenler yine burada bulunan restoranları tercih edebilirler.

Sonuçları sırala:

ortalama fiyatı150TL

Şanlı Hotel Hammam & SPA
Trabzon Türkiye

Şanlı Otel Trabzon terminaline çok yakınındır. Forum Alışveriş Merkezi, Trabzon Havaalimanı ile şehir merkezine sadece 5 dakikalık uzaklıktadır.

ortalama fiyatı350TL

Ustapark Hotel Trabzon
Trabzon Türkiye

Ustapark Hotel Trabzon;  Trabzon şehir merkezinde bulunan otel oldukça uygun fiyatlarla hizmet veriyor. Otel, Trabzon Havaalanı'na 5 km mesafededir. Oda kahvaltı konseptinde çalışmaktadır. Tesis içinde spa merkezide bulunmaktadır.

ortalama fiyatı120TL

Yol İş Holiday Trabzon
Trabzon Türkiye

Havalimanına 7 km uzaklıkta yer alan Yol İş Holiday otel şehir merkezindedir.  Ayrıca otel sahile 750 m, Atatürk Köşküne 5 km, Ayasofya müzesine de 3,5 km uzaklıktadır.