TatilCity.NETTatilCity.NET

Yalova Gezi Rehberi

Yalova Gezi Rehberi

Yalova Gezi Rehberi

Tüm sınırları Marmara Denizi ile çevrili olan Yalova, iklim koşulları bakımından değişiklik gösteriyor. Zaman zaman karasal iklim özellikleri yansıtan Yalova’nın yüzde 5' i ormanlarla kaplıdır. Şifa dolu kaplıcalarıyla öne çıkan ilde, özellikle Armutlu’da yer alan kaplıcalar, Türkiye' nin şifa kaynağı olarak adlandırılıyor. Kenttin gündeme gelen en büyük özelliklerinden biri de süs bitkisi üreticiliğidir. Türkiye'nin en küçük yüz ölçü birimine sahip olmasına rağmen, gerek denizi gerekse tüm yurt genelinde adını duyuran şifa kaynağı kaplıcaları ile turistlerin uğrak yerlerinden biri konumundadır. Öte yandan Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesinin güneydoğu kesiminde yer alan Yalova’nın, kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa ve Gemlik Körfezi yer alıyor. Denizden yüksekliği iki metre olan il, yerli ve yabancı ziyaretçileri için sessiz ve sakin sahil kenti niteliğindedir.
Şifalı sıcak maden suyu kaynakları medeniyetlerin gelişiminde etkili oldu.Günümüzde Yalova'nın olduğu bölge daha önce bataklıktı, yerleşime sonradan geçildi. Yalova' da keşfedilen meşhur kaplıcaların eski çağlardaki adı, Pythia Therma’ydı. Şifa kaynağı niteliğinde olan kaplıcaların, eski çağlardan bu yana Yalova'nın gelişiminde etkili olduğu düşünülüyor. Yapılan araştırmalar, 1337’te Osmanlı egemenliği altına giren Yalova’nın adı ilk önceleri Yalakova ve Yalakabad olduğunu gösteriyor. Söz konusu isimler zamanla ise Yalova ismini aldı. Doğal güzellikleri, plajları ve ünlü kaplıcalarıyla önemli yerleşim yerlerinden biri olan Yalova yöresinde ise yerleşim eski tarihlerde başlıyor. İlk çağdan beri yararlanılan şifalı sıcak maden suyu kaynakları medeniyetlerin gelişiminde ve kentin tanınmasında aktif rol aldı. Yalova’da tarihler içinde; Roma ve Doğu Roma (Bizans) imparatorluklarına ev sahipliği yaptı. Yerleşmenin antik döneme kadar gittiği tahmin edilen Yalova’da bu dönemlere dair tam anlamıyla bilgi bulunmuyor. Ancak o dönemde yörenin Pylopythia ve Xenodochion gibi adlarla anıldığı farklı kaynaklarda yer alıyor.

Deniz, kara ve yolları ile Yalova’ya ulaşmak mümkün

Denizyolu

Etrafı Marmara Denizi ile çevrili olan ve bu özelliği ile bir sahil kenti görünümünde olan kentte, denizyolu ulaşımı her alanda açık ve oldukça rahat. Denizyolu ile İstanbul-(Yenikapı, Kartal,Pendik ve Eskihisar) Yalova arasında şehir hatları yolcu vapurları , deniz otobüsleri ve feribot seferleri ile yük, yolcu ve araç taşımacılığı yapılıyor. Yalova’dan İstanbul'a Yenikapı, Kartal, Pendik ve Eskihisar'a yapılan düzenli deniz otobüsü seferleri ile ulaşım oldukça kolaydır.

Havayolu

Yalova’da bulunan Bursa-Yenişehir Hava Limanı ve Kocaeli-Cengiz Topel Hava Limanı ile yurtiçi seferlerle Atatürk Hava Limanı ve Sabiha Gökçen Hava Limanlarına ulaşılabilir. Her iki havayolu kanalı ile gerek yurtiçi gerekse yurtdışı uçak seferleriyle seyahat edilebilir. Ayrıca kentte havayolu terminallerine deniz yoluyla feribot ve deniz otobüsü ile ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca kara yolundan özel servislerle de hava ve denizyollarına ulaşılabilir.

Karayolu

Yalova ili karayolu ile İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerine bağlıdır. Yalova’da ilçelere ve komşu illere olan bağlantılar asfalt yollarla sağlanıyor. Yalova’nın güneyinde yer alan Bursa’ya karayolu bağlantısı, Samanlı dağları üzerinden geçiyor bu nedenle yol hem virajlı, hem de inişli-çıkışlıdır. Oldukça hareketli olan Bursa karayolunun standartlarının artırılması ve genişletilmesine yönelik çalışmalar hızla devam ediyor. Yalova-Bursa bağlantısı ile Yalova’dan; İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerine de ulaşmak mümkün. Yalova-Kocaeli karayolu bağlantısı ise, kentin İstanbul ve İç Anadolu’ya açılan kayda değer bağlantı yollarından biridir.
Yalova Gezi RehberiYalova Gezi Rehberi

Kentte birçok sportif aktivite yapılıyor

Gerek amatör gerekse profesyonel olarak yapılan spor dallarıyla da öne çıkan Yalova’da bilek güreşi şampiyonaları, masa tenisi, futbol, voleybol, yüzme, satranç turnuvalarıyla, dağ bisiklet yarışmaları ile gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimine katkı sunuluyor. Özellikle eğitim hayatına devam eden öğrencilerin zararlı alışkanlıklardan uzak durması ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla kentte yerel yönetimlerle işbirliği kapsamında yürütülen çeşitli projeler sivil toplum örgütleriyle yürütülüyor.
Yalova Gezi Rehberi

Yalova Gezi Rehberi


Eğlence, tarih, doğa ve şifa hepsi bir arada Yalova’da

İstanbul başta olmak üzere sahip olduğu kara, deniz ve havayolları ile Yalova; doğal güzellikleri ile buluşmak isteyen, kaplıcalarında şifa arayan, denizi ve plajlarından faydalanmak isteyen, temiz havaya ihtiyaç duyan tüm ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Doğanın her çeşit rengini; kumsalları, denizi, gökyüzü ve ormanları ile bağrında taşıyan Yalova, kıyı, av, termal ve doğa turizmi ile her yıl birçok turisti ağırlıyor. Marmara Bölgesi gibi sanayileşmenin bununla beraber hava kirliliği, trafik gibi sorunların her yıl artış gösterdiği bir bölgede, Yalova hem metropol kentlere yakınlığı hem de söz konusu kentlerden farklı yapısı ile özellikle yerli turistlerin tercih ettiği kentlerin başında geliyor.Özellikle sahip olduğu termal kaplıcaları ile marka değerini artıran ve ününü ülke sınırları dışına taşımayı başaran Yalova’da termal turizm öne çıkıyor. Armutlu ilçesinde yer alan kaplıcaları ile Yalova, Türkiye ve Ortadoğu’nun sağlık, şifa ve dinlence merkezi haline geldi. Marmara Bölgesi’nin en temiz, sakin ve güzel kıyılarına sahip olan kentte, tabiatın tüm eserlerine tanıklık edebilirsiniz. Eğer siz de büyük kentlerin keşmekeşinden sıkıldıysanız ve kendinize zaman ayıracak hoş ve nezih bir yer arıyorsanız, Yalova tam size göre… Bu cennet bölgeyi ziyaret etmek isteyen takipçilerimiz için Yalova’nın gezilecek yerlerini sizin için listeledik.

Kaplıcalar

Yalova ününe ün katan ülke sınırlarından gelen ziyaretçilerine şifa dağıtan kaplıcaları ile meşhur.  Siz de gerek yılın yorgunluğunu atmak gerek şifa bulup, dinlenmek istiyorsanız dört mevsim hizmet veren Yalova Kaplıcalarını mutlaka ziyaret edin. Bu şifa ve sağlık dolu tatilinizde Armutlu Kaplıcaları ve Yalova Termal Otellerinde konaklayabilir, kentin tadını çıkarabilirsiniz.

Doğal Güzellikler

Doğal güzellikleri, özellikle ormanları ve büyük şehirlerde artık göremediğimiz yeşiliyle insanda yeniden doğmuş hissi yaratan Yalova, tabiatın tüm güzelliklerine ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil ormanların masmavi denizle buluştuğu kumsalları ile kendinizi yeniden keşfedeceksiniz. Şelaleleri, yaylaları ve zeytin bahçeleri ile Yalova; sizin için sadece bir durak değil, aynı zamanda hep gitmek ve yaşamak isteyeceğiniz bir kent olarak hafızalarınıza kazınacak. Kentte özellikle Erikli Şelalesi, Sudüşen Şelalesi ve Delmece Yaylası görülmesi gereken tabiat güzelliklerinin başında geliyor.

Tarihi Eserler,

Tarihi eserler çalışmalarının halihazırda devam ettiği Yalova’da bu anlamda görülecek yerlere; Kara Kilise, Açık Hava Müzesi ve Yürüyen Köşk’ü eklemenizde fayda var.

Plajlar

Yalova’da plaj denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Çınarcık, şirin ve henüz bakir güzelliğiyle her yıl yüzbinlerde turisti ağırlıyor. Çoğunlukla Marmara’nın Bodrum’u olarak bilinen ve özellikle sıcaktan bunaltan yaz aylarında dolup taşan Çınarcık Plajları, tatilinize eğlence ve huzur katacak.

Üvezpınar

Yalova’nın kaplıcalarıyla ünlü Termal ilçesinden 11 kilometre uzakta bulunan doğa harikası Üvezpınar, yemyeşil bitki örtüsüyle kendine hayran bırakıyor. Samanlı Dağları’nın eteğinde, muhteşem bir manzaraya sahip olan Üvezpınar, doğal güzelliği ile huzuru arayanların adreslerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Sudüşen Şelalesi

Üvezpınar’ın görülmeye değer güzelliklerinden biri ise hiç şüphesiz altı kilometre uzaklıkta bulunan Sudüşen Şelalesi’dir. Yeşilin onlarca tonuyla beslenen Sudüşen Şelalesi’nde piknik yapabilir veya yüzme keyfi yaşayabilirsiniz.

Karaca Arboretumu

Hayrettin Karaca tarafından kurulan Karaca Arboretumu, Yalova’da bulunan ve birçok bitki çeşidine ev sahipliği yapıyor. Özellikle bitki bilimcilerin ilgilendiği Karaca Arboretumu, kente gelen turistlerin dikkatini çekiyor. Karaca Arboretumu, Yalova-Termal yolu üzerinde Samanlı Köyü içinde bulunuyor. İl merkezine ise yaklaşık altı kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Yürüyen Köşk

Adı Mustafa Kemal Atatürk’le anılan Yürüyen Köşk, hikayesi ile ünlüdür. Atatürk’ün isteği üzerine yapılan Yürüyen Köşk, Atatürk’ün doğaya duyduğu sevginin bir kanıtıdır. Yapımı sırada köşkü ziyaret eden Atatürk, o sırada çınar ağacının dallarını kesildiğini görür. Bahçıvanı yanına çağıran Atatürk, ağacın dallarının köşkün duvarlarına dayandığı için kesildiği cevabını alır. Bunun üzerine Atatürk, ağacın kesilmesini değil, köşkün kaydırılmasını söyler. 1930’da çalışmalarına başlanan köşkün çevresindeki toprak titizlikle kazılıp temeline kadar inilir. İstanbul’dan gelen tren rayları kazılan tünellere yerleştirilir. Sonrasında köşk kaydırılır, bu da Yürüyen Köşk’ün hikayesi olarak dilden dile anlatılır.

Kara Kilise

İlk yapıldığı sırada Roma’ya ait bir yapı olan, Bizans döneminde kiliseye dönüştürülen Kara Kilise, Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde bulunuyor. Sahil mahallesinde yer alan yapı, il merkezine üç kilometre uzaklıktadır. Söz konusu bölgede, antik liman ve su kemeri parçaları da görülüyor.

Erikli Şelalesi

Marmara Bölgesi’nin en çok tanınan şelalesi olan Erikli Şelalesi, aynı adı taşıdığı Erikli Yaylası’nda bulunuyor. Bu adaya Çifte Şelaleler denmesinin nedeni ise, iki şelalenin bulunmasından kaynaklanıyor. Büyüleyici bir görselliğe sahip olan şelale, yukarıdan bakıldığında inanılmaz bir manzaraya dönüşüyor. Yalova Kent Ormanı içinde olan Erikli Şelalesi’nde kampı da yapabilirsiniz. Şehir kalabalığından uzaklaşmak isteyenler, Erikli Şelalesi ile keyifli bir tatil yaşayabilir.

Çınarcık’ta eğlence ve kültür aktiviteleri sabaha kadar sürüyor 

Küçük bir şehir olan Yalova’da özellikle tatil beldesi Çınarçık’ta gece hayatı oldukça hareketlidir. Son dönemde turizmin gelişimiyle birlikte Yalova’nın gece hayatı da renklendi. Çınarcık bölgesinde bulunan çeşitli konseptlerdeki kafe, bar, pub, restoran gibi yerlerde her türlü zevke uygun hizmet veriliyor. Yaz aylarında artan nüfus ve turist ile Yalova, misafirlerine doyumsuz eğlence vaat ediyor. Sabahın erken saatlerine kadar süren eğlence ve müzik gelenlerin hoş bir gece geçirmesine katkı sunuyor. Yanı sıra ilçe belediyeleri tarafından düzenlenen konser ve tiyatro faaliyetleri de ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen eğlence ve kültür aktivitelerinin başında geliyor. Buna göre, Yalova’nın turistlik destinasyonlarını gezdikten sonra termal sıcak su kaynaklarında dinlenen ziyaretçiler, akşam damaklarını birbirinden lezzetli yöre yemekleriyle tatlandırıp, sabah geç saatlere kadar eğlenebiliyor.
Yalova Gezi Rehberi

Yalova Gezi Rehberi

Yalova gece hayatı fazla renkli olmasa da şehir mutfağı ile adından söz ettiriyor.

Yalova, birbirinden leziz tatları ile de sizi saracak


Milföylü Yalova Kebabı

Hem görsel açıdan güzel hem de lezzet açısında çok sevilen ve meşhur bir yemek olan Milföylü Yalova Kebabı, Yalova ile özdeşleşmiş yemeklerin başına geliyor. Ana yemek olarak servis edilen kebabınıza alternatif olarak Yalova Köftesini de tatmanız da fayda var. Diğer köftelerden farklı olarak yapılan Yalova Köftesinin ortasına kreme konularak, lezzetine lezzet katılır. Peki, ana malzemesi biftek olan Termal Sarmaya ne demeli? Adından da anlaşılacağı gibi sebzelerin bifteğe sarılmasıyla yapılan bu tadı, Termal ilçesinde yemelisiniz. Başka bir lezzet olan Pavli, haşlanmış lahana yaprağından yapılan ve Yalova' nın en bilinen yemeklerinden biri olan Pavli mutlaka denenmelidir.

Sonuçları sırala:

Yalova love hotel 4

Lova Hotel Spa
Yalova Türkiye

0 görüşler

Doğa ve deniz manzaralı 1000 m2 çatı terasında oturmaya doyamayacaksınız.

ortalama fiyatı390TL SEÇİN
rizom tatilköyü 3 yalova

Rizom Tatil Köyü Yalova Türkiye

0 görüşler

Rizom Tatil Köyü; Yalova Tigem Arazileri İçi Kamplar Bölgesinde  85.000 m2 üstüne inşa edilen denize sıfır 1.sınıf tatil köyüdür

ortalama fiyatı0TL SEÇİN