Mimar Sinan’ın İstanbul’u – İstanbul Turu
- 9:30: Buluşma başlangıç saati
- 09.30-10.00 Mimar Sinan ve yaşamı ve eserleri hakkında rehberimiz tarafından verilecek Seminer.
Unkapanı, İstanbul Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Osmanlılar döneminde satış yerlerinde Arapça’da Kabban anlamına gelen büyük teraziler bulunuyordu. Bu tip yerlere Kapan denirdi. O dönemlerde un ve tahılların korunduğu hanlar da buradaydı. Günümüzde Unkapanı sahiline arpa ve buğday yüklü gemiler demirlenirdi. Semt 19. yüzyılda bu adı almıştır. Aynı zamanda kapanlara getirilen ürünlere göre balkapanı ve yağkapanı (Sirkeci’de bulunan Balkapanı Hanı) adını alan türleri vardır.
Unkapanı özellikle 1960-1980’ler arasında Türkiye müzik piyasasınında merkeziydi. Plakçılar ve müzik yapımcıları İMC Blokları’nda yer alırdı. Bu yüzden buraya Unkapanı Plakçılar Çarşısı’da denilmiştir. Kültür veya yaz tatili kapsamında geleceğiniz İstanbul’da gezip, görebileceğiniz bir çok tarihi ve eşsiz doğa güzelliğine sahip yerler bulunmaktadır. Burada bütçenize uygun olarak konaklayabileceğiniz tesisler mevcuttur. Dilerseniz arkadaşlarınızla birlikte şehrin en güzel yerlerinde çadır kampı kurabilir ve doğayla iç içe huzur dolu bir kaç gün geçirebilirsiniz. Şehirden ayrılmadan evvel buraya özgü organik veya yöresel ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.
DAHA FAZLA
Pantokrator Manastırı, İstanbul Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Zeyrek semtinde yer almaktadır. Doğu Roma döneminden kalma bir dini yapıdır. Üç ayrı şapelin bir araya gelmesinden oluşmuştur. Ayasofya’dan sonra İstanbul’da ayakta kalmış eski bir kilisedir.
Güneydeki ilk kilise II.Ioannis’in eşi İrini tarafından 12.yüzyılın ilk çeyreğinde yaptırılmıştır. Eşinin ölümünden sonra imparator kilisesinin kuzeyinde ise ikinci bir kilise daha yaptırmıştır ve en son olarak da üçünü birleştirerek kiliseye çevirmiştir. İstanbul’un fethinin ardından ilk medrese burada açılmıştır. Müderrisi Zeyrek Mehmed Efendi burada eğitim vermiştir. Fatih Külliyesi’yle beraber yeni medreselerin yapımı bitince burada medrese kapandı ve cami olmuştur. Günümüzde sadece güney bölümü cami olarak kullanılmaktadır. Kilise, Haliç’e hakim bir tepe üzerinde teraslarla düzenlenmiştir. Geniş bir arazi üzerindedir. Fatih ilçesinde Fazilet Sokağı’nda yer alır. Adını ZeyrekCami’nden almıştır. Yapımında taş işçiliği dikkat çekmektedir. Orta dönem Bizans döneminin önemli eserlerindendir. Girintili tuğla tekniğiyle yapılmıştır.
DAHA FAZLA
Edirnekapı ve Karagümrük, İstanbul Fatih ilçesinde bulunmaktadır. İstanbul&un sur kapılarından birini oluşturmaktadır. Burana Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın talebi üzerine Mimar Sinan tarafından Mihriman Sultan Cami yer aldığı tepe, aynı zamanda İstanbul’un da altıncı tepesidir. Bu bölge Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a girdiği ilk kapıdır.
Edirnekapı, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bir yerdir çünkü tarihi ve kültürüyle dikkat çekmektedir. 6. yüzyılda Bizans kilisesi olan ve İstanbul’un fethedilmesinden sonra camiye çevrilen ve günümüzde müze olarak kullanılan mozaik ve freskleriyle büyüleyici bir atmosfere sahip olan Kariye Müzesi’ni mutlaka görmelisiniz. Aynı zamanda Bizans döneminde Tekfur Sarayı, Doğu Roma dönemi kilisesi olan Sultan III. Murad Dönemi’nde ise camiye dönüştürülen ve günümüzde cami-müze olarak kullanılan Fethiye Müzesi ve camini mutlaka görmelisiniz.
DAHA FAZLA
Aksaray ve Laleli, İstanbul Fatih ilçesinde yer almaktadır. Beyazıt’ın aşağısına doğru ilerlediğiniz bölge Aksaray ve Lale olarak adlandırılır. Burada bir çok turistik mağazalar, Rus ve eski Doğu bloğu ülkerinin tekstil ürünlerinin satıldığı dükkanlar, oteller bulunmaktadır. Laleli aynı zamanda ucuz dükkanların ve eğlence merkezlerinin de olduğu turistik bir yerdir.
Burada ünlü Koska Helvacısı’da bulunmaktadır. Buraya gelmişken bu meşhur helvalardan satın alabilirsiniz. Laleli’ye gelmişken Büyük Taş Han, Bodrum Cami, Laleli Cami, Valide Sultan Cami ve Murat Cami’ni görmeden dönmeyin. Laleli’nin aşağı bölgesi ise Aksaray’dır. Burası Bizanslılar’ın Bovis Forum olarak adlandırdığı bir meydandır. Aksaray adını ise Sultan III. Mehmed’in veziri İshak Paşa’dan almıştır. 15. yüzyılda ise Anadolu’dan buraya popülasyın yerleştirilmiştir. Aksaray bir anlamda İstanbul’un ulaşım ağının, tarihi ve lezzetli restoranlarının, tarihi yerlerinin bulunduğu merkez konumundadır. Aksaray tramvay durağının orada bulunan Sofular Hamamı’nı görmeyi unutmayın.
DAHA FAZLA
Beyazıt, İstanbul Fatih ilçesinde yer almaktadır. Tarihi eserleriyle, kültürel ve siyasi olaylarıyla adından söz ettirmiş Beyazıt Meydanı’yla İstanbul’un en çok ziyaret edilen semtlerindendir. Sultanahmet’ten Divan Yolu üzerinde son bulur. Yerli ve yabancı turistlerin en çok geldiği yerdir.
Beyazıt’a geldiğinizde Kapalıçarşı, Beyazıt Cami, Nuruosmaniye Cami, Sahaflar Çarşısı, İstanbul Üniveristesi ve Beyazıt Kulesi’ni görmeden dönmeyin. Sahaflar Çarşısı’nda bit pazarını dolaşmalı ve eski antika eserleri ve kitaplardan alabilir, yorgunluğunuzu atmak için bir kafede kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Kültür veya yaz tatili kapsamında geleceğiniz İstanbul’da gezip, görebileceğiniz bir çok tarihi ve eşsiz doğa güzelliğine sahip yerler bulunmaktadır. Burada bütçenize uygun olarak konaklayabileceğiniz tesisler mevcuttur. Dilerseniz arkadaşlarınızla birlikte şehrin en güzel yerlerinde çadır kampı kurabilir ve doğayla iç içe huzur dolu bir kaç gün geçirebilirsiniz. Şehirden ayrılmadan evvel buraya özgü organik veya yöresel ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.
DAHA FAZLA
Sultanahmet, İstanbul Fatih ilçesinde yer almaktadır. Burası tarihi yarımada olarak da bilinmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin en çok uğradığı rotalardandır. Tarihi dokusu, kültürü, mimarisi, alışveriş-eğlence merkezleri, sanat etkinlikleri ve hareketli, enerjik sokaklarıyla en çok ilgi gören turistik bir semttir.
Burası aynı zamanda özellikle öğrencilerin buluşma noktalarındandır. Adını ise Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimi buradan yapması ve sosyal yaşamın daha çok burada yaşanıyor olmasından dolayı almıştır. İsmini I.Ahmet’ten almıştır. Aynı zamanda İstanbul’un merkezide denilebilir. Sultanahmet, İstanbul’un birinci tepesidir. Semti tarihi eserleriyle ve yapılarıyla dikkat çekmektedir. Buraya gelenler Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Cami, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı’nı görmeden dönmezler. Sultanahmet Meydanı’nda yürüyüş yapabilir, hediyelik ürün satan dükkanlardan kendiniz ve sevdikleriniz için ürün satın alabilirsiniz. Burada çok fazla restoran ve cafe bulunmaktadır. Yorgunluğunuzu bir kafede çay içerek atabilirsiniz.
DAHA FAZLA
Tarihi Yarımada, İstanbul Fatih ilçesinde yer almaktadır. Yarımada aynı zamanda Suriçi olarak da anılmaktadır. İ.Ö. 685 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Mısır, Roma ve Bizans, son olarak Osmanlı İmparatorlu ev sahipliği yapmıştır.
Deniz tarafında Marmara Denizi, Haliç ve İstanbul Boğazı bulunurken, kara yönünde ise Bizanslılara ait ve şehrin korunması için yapılmış olan şehir surlarıyla çevrilmiş ve günümüzde Fatih ilçesini kapsayan alana verilen isimdir. Bu yüzden bu bölgeye Suriçi denilmiştir. Buraya ilk olarak Yunanlılar İ.Ö.685 yılında yerleşmiştir. Adı Byzantion’dur. Tarih boyunca bir çok uygarlıklara ev sahipliği yaptığı içinde ismi bir çok kez değişmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Dersaadet daha sonra ise İstanbul olarak söylenmeye başlanmıştır. Yarımada Eminönü ve Fatih ilçelerinden meydana gelmiştir. Ancak son düzenlemeler sonrasında Eminönü semt olmuş ve Fatih’e bağlanmıştır. Bu yüzdem yarımada Fatih ilçesi sınırlarındadır. Yarımadayı kapsayan en önemli semtler ise şunlardın; Beyazıt, Aksaray, Fener, Eminönü, Kocamustafapaşa, Karagümrük, Haseki, Kumkapı, Sirkeci, Sultanahmet, Mahmutpaşa, Tahtakale, Şehremini ve Vefa semleridir.
DAHA FAZLA
Sirkeci Tren Garı, İstanbul Fatih ilçesinde bulunmaktadır. İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısıdır. 11 Şubat 1888 yılında büyük bir törenle açılmıştır. 3 Kasım 1890 hizmete açılan garın mimarı ise Alman mimar ve mühendis A. Jasmund’dur. Berlin Üniversitesi mezunu olan mimar, bu konuda araştırmalar yapmak için İstanbul’a gelmiş ve II. Abdülhamit’in güvenini kazanmıştır. Daha sonra ise sarayın danışman mimarı olmuştur.
Doğuyla Batının arasında kalan noktada garın oryantalist bir biçimde yapılmalıydı. Yani bulunduğu noktanın anlamını mimari olarak taşıması gerekiyordu. Bu yüzden ulusal ve bölgesel kalıplara yer verildi. Binanın cephelerinde tuğla bantlar kullanıldı. Sivri kemerli pencereler, Selçuklu dönemi taş kapıları hatırlatan geniş bir giriş kapısı yapıldı. Vitraylarda oryantalist stildeydi. Garın kaidesi granit ve cephesi mermerden yapılmıştı. Marsilya Arden’den getirtilmiş taşlarla yapıldı. Bekleme salonlarına ise Avusturya’dan getirilen büyük çini sobalar yerleştirildi. Aydınlatılması için de çeşitli yerlere 300 havagazi feneri konuldu.
Tahtakale, İstanbul Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Tahtakale denince akla döviz fiyatlarının belirlendiği yer gelir. Tarihi özelliğe sahip bir yerdir. Taht el Kale deyiminden adını almıştır, anlamı Kalenin altı demektir. Burada eski bir Bizans burcu kale olarak görülmüştür. Bizans burcunun Vasilin kulesi olarak da bilinmektedir. Burada bulanan hanlardan birinin Bizans kulesi olduğuna dair düşünceler hakim.
Rivayete göre, Osmanlı ordusu şehre girdiği zaman bu kulede bulunan Giritli gemici askerle direnmişler daha sonra Sultan, kahramanlıkları nedeniyle bu askerleri affetmişler. Günümüzde buradan yokuş aşağıya indiğinizde görülen Tahtakale olarak bilinen alanda savunma yapılan kalenin anısına bu isim verilmiştir. Ancak günümüzde buranın adı Rüstempaşa Mahallesi ismi verilmiştir. Tahtakale, İstanbul halkının alışveriş rotalarından biridir. Kültür veya yaz tatili kapsamında geleceğiniz İstanbul’da gezip, görebileceğiniz bir çok tarihi ve eşsiz doğa güzelliğine sahip yerler bulunmaktadır. Burada bütçenize uygun olarak konaklayabileceğiniz tesisler mevcuttur. Dilerseniz arkadaşlarınızla birlikte şehrin en güzel yerlerinde çadır kampı kurabilir ve doğayla iç içe huzur dolu bir kaç gün geçirebilirsiniz. Şehirden ayrılmadan evvel buraya özgü organik veya yöresel ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.
DAHA FAZLA
PTT Müzesi, İstanbul Fatih ilçesinde bulunmaktadır. 1840 yılında İstanbul’da postane çalışmaları başlamıştır. Müze’de günümüze kadar PTT’nin tarihi ve gelişimi sergilenmektedir. 2000 yılında hizmete açılmıştır.
Üç katlı olarak hizmet veren müzeyi mutlaka görmelisiniz. Müzenin giriş katı, Osmanlı, meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemine ait postacı kıyafetler ve müze inşasını anlatan fotoğraflar bulunmaktadır. Zemin katında, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi posta kutuları vardır. Aynı zamanda ilk telgraf merkezi, giriş kapı levhası (1855) halk yazı masası mevcuttur. Birinci katta, posta kurucusu olan Hamdi beye ait eşyalar vardır. İkinci katta ise Osmanlı son döneminde kullanılan duvar telefonları vardır. Burada 1. Dünya savaşı döneminde kullanılan telefonlar vardır. Osmanlı döneminde kullanılan mühürlerde bulunur. Kültür veya yaz tatili kapsamında geleceğiniz Fatih’de gezip, görebileceğiniz bir çok tarihi ve eşsiz doğa güzelliğine sahip yerler bulunmaktadır. Burada bütçenize uygun olarak konaklayabileceğiniz tesisler mevcuttur. Dilerseniz arkadaşlarınızla birlikte şehrin en güzel yerlerinde çadır kampı kurabilir ve doğayla iç içe huzur dolu bir kaç gün geçirebilirsiniz. Şehirden ayrılmadan evvel buraya özgü organik veya yöresel ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.
DAHA FAZLA