TatilCity.NETTatilCity.NET

Adalar Gezi Rehberi

Adalar Gezi Rehberi

Adalar Gezi Rehberi


İstanbul’un 39 ilçesinden biri olan Adalar, Marmara Denizi’nde bulunan ve altısı insan yerleşimine açık dokuz adadan oluşur. Özellikle yaz aylarında denize girmek için tercih edilen Adalar, ayrıca tarihi mekanlarıyla da ilgi çeker. Yazın nüfusu büyük artış gösteren Adalar ilçesi, turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazadası, Sedefadası ve Yassıada’nın yanı sıra insan yerleşiminin olmadığı Sivriada, Kaşıkadası ve Tavşanadası’nı kapsar. İnsan yerleşiminin Bizans döneminde başladığı tahmin edilen Adalar’da, Hıristiyanlığın yayıldığı dönemde ibadethaneler yapılmaya başlanır. Tarih boyunca farklı isimlerle anılan Adalar için kullanılan adlar; Evliya Adaları, Keşiş Adaları, Ruh Adaları, Cin Adaları, Halka Adaları, Prens Adaları ve Kızıl Adalar olmuştur. En çok bilinen ismi Prens Adaları ise Bizans döneminden sonra asiller, prensler, hatta kraliçelerin buraya sürgün edilip işkenceyle öldürülmelerinden gelir.
İlçenin 16 kilometrekare yüzölçümü mevcut olup, bunun 542 hektarı binalarla kaplıdır. Kalan kısmı ise ağırlıklı olarak orman, maki ve kayalıklardan oluşur. Adalar’ın iklimi ise İstanbul iklimi ile benzerlikler gösterir. Akdeniz ve Karadeniz arasında geçiş özelliğine sahip bir iklime sahip olan Adalar’da; yaz ayları kurak, kış ve bahar ayları yağışlı geçer.İstanbul gezi rehberi ile bütün şehri tanımak ister misiniz?
Adalar Gezi Rehberi

Adalar Gezi Rehberi


Tarihi ve doğal güzellikleriyle Adalar’ın gezilecek yerleri...

Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada’nın en çok ziyaret edilen tarihi yapıları arasında yer alır. Kilise’nin yapılış yılı 1751’dir ve bugüne kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Ortodokslar için önemli bir ibadet yeri olan Aya Yorgi Kilisesi, mimarisi ile de dikkat çeker. Kiliseye özellikle 23 Nisan ile 24 Eylül arasında ziyaretçi akını olur ve burada dualar edilir.

Rum Yetimhanesi

Büyükada’da Aya Yorgi Kilisesi’nin yakınında yer alan Rum Yetimhanesi, dünyanın en büyük ahşap yapısı olarak dikkat çeker. İlk yapıldığı 1898’de otel olarak tasarlanan bina, otel izni alınamadığı için Rum Yetimhanesi olarak kullanılmaya başlamıştır. Aradan geçen yıllara meydan okuyan bina görkemli duruşuyla halen ziyaretçilerini büyülüyor.

Hamidiye Cami

Abdülhamit’in 1895’te yaptırdığı Hamidiye Camii, inşa edildiği ilk zamanlarda çocuklara eğitim verilen bir okul olarak kullanılmıştır. Zaman içinde camiye dönüştürülen yapının tek şerefeli minaresi vardır. Caminin kalem işi ve çini süslemeleri özellikle ilgi görmektedir.

Adalar Müzesi

Büyükada’da bulunan Adalar Müzesi, İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olarak bilinir. İlçenin tarih ve kültürünün anlatıldığı Adalar Müzesi’nde; belge, fotoğraf, film ve sözlü kayıtlar gibi çok sayıda tarihi eser yer alır.

Dilburnu

Büyükada’da dinlenmek için eşsiz bir mekan olan Dilburnu, adanın batısında yer alan bir piknik alanıdır. Çevresi ormanlarla çevrili ve temiz bir havası bulunan Dilburnu’nda piknik yapmak oldukça keyiflidir.

Büyükada Plajları

Yaz aylarında Büyükada’nın ziyaret edilmesinin en temel nedenlerinden biri de adada bulunan harika plajlardır. Bunların başlıcalarını Prenses Koyu Plajı, Yörükali Plajı, Kumsal Plajı, Eskibağ Plajı, Nakibey Plajı ve Halik Koyu Plajı oluşturur.

Adakule

Büyükada Hızır İlyas Tepesi’nde yer alan Adakule’nin 202 metre yüksekliği vardır. Kısa bir süre önce restorasyondan geçen kule, mimarisi ve manzarası ile ziyaretçilerini büyüleyen bir yapıya sahiptir. Kulenin ayrıca iki toplantı salonu mevcuttur. Bunların yanı sıra Büyükada’da Rum-Ortodoks Mezarlığı, Reşat Nuri Güntekin evi ve Meryem Ana Kilisesi de ziyaret edilmesi gereken yapılar arasındadır.

Deniz Lisesi

Heybeliada’da bulunan ve adayı temsil eden yapılardan olan Deniz Lisesi, 1773 yılında inşa edilmiştir. Bugün itibarıyla Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi olarak eğitime devam ediyor.

İsmet İnönü Köşkü

Heybeliada’da Refah Şehitleri Caddesi’nde bulunan İsmet İnönü Köşkü, üç katlı ve bahçeli bir yapıdadır. Köşk bugün müze olarak hizmet vermektedir.

Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi

Türkiye’nin önemli yazarlarından olan Hüseyin Rahmi Gürpınar, 1912 ile 1944 yılları arasında Heybeliada’daki bu evde yaşamıştır. Müze olarak kullanılan köşkte; Gürpınar’ın kendi eseri olan el işleri, kitapları ve eşyaları ücretsiz olarak görülebilir.

Kalpazankaya

Burgazada’da bulunan Kalpazankaya, harika manzarasıyla dikkat çeker. Adanın ünlü yerlerinden olan Kalpazankaya, aynı zamanda ada kültürünü yansıdır. Burgazada İskelesi’ne yarım saat yürüme mesafesinde olan yerin restoranı da mevcuttur.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Türkiye’nin önemli yazarlarından olan Sait Faik Abasıyanık adına yapılan müze ev Burgazada’da yer alır. 1959’dan beri halka açık olan müzede, Abasıyanık’ın kişisel eşyaları ile birlikte fotoğraf ve kartpostal türünde çok sayıda eser görülebilir.

Madam Marta Koyu

Sakin denizi ve dinlenmek için uygun alanlarıyla ziyaretçilerini büyüleyen bir yerdir. Burgazada’da bulunan bu koyun eşsiz bir manzarası mevcuttur ve özellikle güneşin batışını burada izlemek oldukça keyiflidir.

Hristos Manastırı

Burgazada’da bulunan Hristos Manastırı, rivayetlere göre Antik Yunan zamanından kalma bir tapınağın kalıntıları üzerine kurulmuştur. Ayrıca manastırın harika bir manzarası vardır.

Aya Yani Kilisesi

Burgazada’nın en eski yapıları arasında buluna Aya Yani Kilisesi, 842 yılında inşa edilmiştir. Kilisenin içinde ayrıca bir de zindan yer almaktadır.

Süt Koyu

Burgazada’da denize girmek için harika bir yer olan Süt Koyu, kış aylarında lodos dalgalarına, yaz aylarında ise turistlere ve ada sakinlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Burgazada Cami

Burgazada’da bulunan tek camidir ve İstanbul’un fethedilişinin 500. yılı anısına Mimar Burhan Ongun’un tasarımıyla yapılmıştır. 1954 yılında yapımı biten cami adanın görülmesi gereken yapılarındandır.

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi

Kınalıada’da 1857 yılında kurulmuş olan Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, 1988 yılında tekrar inşa edilmiştir. Adalar içindeki tek Ermeni kilisesi olan Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, sahil yolu üzerinde bulunur.

Dönüşüm Manastırı

Kınalıada’da bulunan Dönüşüm Manastırı, 1914 yılında I. Dünya Savaşı başladığında boşaltılarak Türk ordusuna devredildi. Savaşın sonunda da Rus mülteciler manastıra yerleştirildi. Sonraki yıllarda restore edilerek, Rum çocuklarının yazlık yerleşkesi haline getirilmiştir.

Rum Ortodoks-Panayia Kilisesi

Kınalıada’nın doğusunda bulunan kilisenin tarihi, bazı kaynaklara göre İmparator V.Leon’a (813-820) kadar uzar. Kilisenin temel kazımı esnasında şamdanlar, zeytinyağı üretmek için kullanılan aletler, büyük mermer parçaları ile kimi yazılı sütunlar bulunmuştur.

Adalar’da nerede ne yenir?

Adalar’a hafta sonu veya günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdiğinizde yemek konusunda çeşitli seçeneklere sahipsiniz. Öncelikle balık restoranlarında nefis lezzetlerin sizi beklediğini hatırlatalım. Ayrıca lokantalar, küçük ölçekli kafeler ve deniz kıyısındaki lüks restoranlar da seçenekleriniz arasında yer alıyor. Adalar deyince Büyükada dondurmacıları es geçilemez. Burada adaya özgü dondurma yemek ayrı bir keyif verir.

Ada Kahvaltı

Büyükada’da bulunan Ada Kahvaltı, tarihi bir Rum köşkünün bahçesinde yer alıyor. Porsiyonlarının doyuruculuğu ile dikkat çeken restoranda sınırsız kahvaltı ile güne enerjik başlangıç yapılabilir. Ada Kahvaltı’da özellikle peynirli omlet ve acukanın tadılmasını öneririz.

Mio Amore

Büyükada’nın beğenilen kahvaltıcılarından Mio Amore, denize yakınlığı nedeniyle harika bir manzara sunar. Serpme kahvaltıda iddialı olan mekanda kahvaltılık çeşitlerin yanı sıra omlet ya da menemen de lezzetli bir şekilde yapılıyor.

Tarihi Prinkipo Dondurma&Waffle

Büyükada’da dondurma dendiğinde ilk akla gelen yerlerden birisi, İskele Caddesi’nde bulunan Prinkipo’dur. Önünde uzun kuyruklar göreceğiniz bu mekanda adanın en lezzetli dondurmasını tadabilirsiniz.

Roma Dondurma

Büyükada’da İskele Caddesi’nde bulunan Roma Dondurma, yaz aylarında içinizi serinletmek için en uygun mekanlardan biridir. Uygun fiyatıyla da dikkat çeken Roma Dondurma, adanın en çok tercih edilen dondurmacıları arasında yer alıyor.

Ali Baba Restaurant

Büyükada’nın Türk sanat müziği eşliğinde, yerel lezzetlerle rakınızı yudumlayabileceğiniz restoranı Ali Baba, öne çıkan mekanlar arasında yer alıyor. Mekanda güneşin batışını izlemek ise ayrı bir keyiftir.

Beyaz Bahçe Restoran

Büyükada’nın denize sıfır konumda yer alan ve içkinizi yudumlayıp canlı müzik eşliğinde vakit geçirebileceğiniz mekanlarından biri Beyaz Bahçe Restoran’dır. Nefis yemeklerden oluşan menüsü de mekanı öne çıkarmaktadır. Kumsal Caddesi’nde bulunan restoran özellikle hafta sonları büyük ilgi görüyor.

By Şükrü Restaurant

Büyükada’nın meşhur meyhanelerinden birisi By Şükrü’dür. Özellikle mezeleri ile ünlü olan meyhanede; sarımsaklı, cevizli ekmekler, balık ve kokoreç gibi çeşitli lezzetleri tadabilirsiniz.

Milano Restaurant

Büyükada’nın en eski restoranları arasında yer alan Milano Restaurant, 80 yıllık tarihe sahip. Huzurlu ortamında özellikle Rum mezelerini tadabileceğiniz bu mekanda, ayrıca balık, fava ve karides gibi lezzetleri deneyebilirsiniz. Restoranın sunduğu manzara da bonusu.

Façyo Restaurant

Büyükada’nın köklü restoranlarından olan Façyo, özellikle akşam yemekleri için tercih ediliyor. Deniz kenarında bulunan restoranda; midye tava ve deniz börülcesi gibi sağlıklı lezzetleri de tadabilirsiniz.

Secret Garden Restaurant

Büyükada’nın en iyi restoranları arasında yer alan Secret Garden Restaurant, usta aşçıların ellerinden çıkan Ada lezzetlerini sunuyor. Çiçekler ve meyve ağaçları ile harika bir ortama sahip bahçesinde Büyükada’nın kendine özgü yemeklerinin yanı sıra dünya mutfağından lezzetleri de tadabilirsiniz.

Heybeliada Restoranları

Heybeliada da yemekler açısından geniş seçenekler sunan adalardan biridir. İskelenin yanında bulunan Heyamola, serpme kahvaltısı ile öne çıkan mekanlardandır. Ayrıca yemekleri de bulunan mekanda; balık, köfte ve meze çeşitleri ile güveç denenebilir. Adadaki tarihi binalardan biri olan Merit Halki Palace’ta da kahvaltı, öğle ve akşam yemeği seçenekleri oldukça zengindir. Adada ayrıca öne çıkan mekanlar Nazlıgül Muhallebicisi, Luz Cafe&Shop, Halki gibi mekanlardır.

Burgazada Restoranları

Küçük olmasına rağmen yemek kültürü oldukça gelişmiş olan Burgazada’da kaliteli restoranlar vardır. Adada kahvaltı için en ünlü yer Ergün Pastanesi’dir. Sadece bir kahvaltı değil de tadına vara vara uzun bir kahvaltı yapmak isteyenlere ise Çarşı Caddesi’nde yer alan Fincan Cafe veya Harrison Cafe’yi önerebiliriz. Sahilde bulunan balık restoranlarında akşam yemeğinin tadı bir başkadır. Ada Keyf, Barba Yani gibi restoranlar ilk akla gelenlerdir.

Kınalıada Restoranları

Kınalıada da kaliteli restoranlara sahip adalardan biridir. Adada bulunan Bahar Pastanesi’nde nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca Gurme Boncuk ve Mimoza gibi mekanlar da adanın önde gelen restoranları arasında yer almaktadır.
Adalar Gece Hayatı

Adalar Gece Hayatı


Adalar’ın renkli gece hayatında kendinizi bulacaksınız...

Eğlence hayatının yıl boyu hareketli olduğu Büyükada’da daha çok yaz aylarında dolup taşan mekanlarda canlı müzik eşliğinde sabahlara kadar eğlenmek mümkündür. Adada bulunan barlar ağırlıklı olarak İskele ve Gülistan caddelerinde bulunuyor. Eğlence mekanlarının yanı sıra şarap dükkanlarıyla da ünlü olan Büyükada’da sakin bir akşam geçirmek için bu dükkanlardan birinden kaliteli bir şarap alarak gecenize renk katabilirsiniz. Öte yandan yaz aylarında açılan Açık Hava Sineması da gecelerin vazgeçilmez eğlenceleri arasında yer alıyor.

Büyükada’da eğlence mekanları

Çok sayıda eğlence mekanının bulunduğu Büyükada’da her çeşit müzik eşliğinde bir gece geçirebilmek mümkündür. Adada yer alan eğlence mekanlarının başlıcaları Secret Garden Restaurant, İskele Kafe, Lunapark Gazinosu, Prinkipo Restaurant (Taverna, Bar), Güven Kafe, Yıldızlar Gazinosu, Lavie Cafe, Yücetepe Kır Gazinosu, İpek’s Cafe, Crespo Cafe, Kapri Restaurant, Altınfıçı Birahanesi, Fayton Cafe, Yada Beach Club, Botanik Restaurant, Lido Restaurant ve Mito Restaurant’tır.

Adanın vazgeçilmezi; Türk Sanat Müziği

İstanbul’da Türk Sanat Müziği’nin en kaliteli icra edildiği yerler Büyükada’da bulunur. Haftanın bazı akşamları canlı olarak icra edilen eserler, adaya ayrı bir hava katar. Türk Sanat Müziği meraklıları, özellikle hafta sonu adada bu müziği dinlemeyi düşünüyorsa rezervasyon yapmalarında fayda var, çünkü mekanlar dolup taşmaktadır.

Rum ezgileri ile romantik geceler

Heybeliada’da gece hayatı denildiğinde ilk akla gelen Rum ezgileridir. Bu ezgilerin doldurduğu ada gecelerinde romantik ve nostaljik akşamlar geçirebilirsiniz. Rum ezgilerinin yankılandığı adada, ayrıca hafta sonları sirtaki eğlencelerine de katılabilirsiniz. Heybeliada’da bulunan Halki ve Mavi restoranlar gidilmesi gereken mekanlar arasında öne çıkmaktadır. Öte yandan Burgazada ve Kınalıada da gece hayatının renkli yaşandığı, özellikle rakı-balık restoranlarının yoğunlukta olduğu mekanlara sahiptir.

Sonuçları sırala:

Çenar Konak Butik Otel İstanbul Türkiye

0 görüşler

Büyükada Vapur İskelesi’ne ve çarşıya yürüme mesafesinde konumlanmış otel, birbirinden şık ve konforlu odaları ile siz değerli misafirlerini beklemektedir.

ortalama fiyatı500TL SEÇİN

Eskibağ Butik Hotel
İstanbul Türkiye

0 görüşler

Plaj otelimizde konaklayan misafirlere ücretsizdir

ortalama fiyatı500TL SEÇİN

Hotel Prinkipos İstanbul Türkiye

0 görüşler

Sabahları lezzetli kahvaltısı ile güne başlayabilir ve otele yakın mesafede ki restoran, kafe ve mağazalarında vakit geçirebilirsiniz.

ortalama fiyatı500TL SEÇİN

Tiara Büyükada Hotel İstanbul Türkiye

0 görüşler

Büyükada İskelesi’nin hemen yanında bulunan otel ziyaretcilerini beklmektedir.

ortalama fiyatı0TL SEÇİN