TatilCity.NETTatilCity.NET

Adrasan Gezi Rehberi

Adrasan Gezi Rehberi

Adrasan Gezi Rehberi


Adrasan Gezi Rehberi

Masmavi denizi ve yemyeşil ağaçlarıyla sakin bir tatil arayanların gözdesi konumundaki Adrasan, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir köydür. Akdeniz’in en güzel kumsallarından birine ev sahipliği yapan Adrasan, ismini Anadolu’nun en eski halklarından olan Luvilerden almaktadır ve bu isim “Ana Tanrıça Ülkesi” anlamına gelmektedir. Resmi adı Çavuşköy olmasına rağmen herkesin Adrasan olarak bildiği bu şirin tatil beldesi, Kumluca ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre, Antalya şehir merkezine ise 95 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bölgenin meşhur tatil beldeleri olan Çıralı ve Olimpos’a komşu olan Adrasan, iki kilometreden daha uzun bir koya sahiptir. Yaklaşık 20 metre derinliğe kadar suyun dibinin görülebileceği kadar berrak olan bu Adrasan koyu, ilin batı kıyısındaki en uzun koylardan biri olarak dikkat çekmektedir. Doğası büyük oranda bozulmamış olan bu koruma altındaki tatil beldesi, yaz aylarında oldukça fazla turist çekmeye başlamıştır.
Limanıyla bir dönem oldukça önemli bir konumu bulunan Adrasan, 16’ncı yüzyılın başlarında Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesi’ne de konu olmuştur. Piri Reis, bu limandan söz ederken, büyük gemilerin yatmasına elverişli, çevresinin dağlık bir liman olduğunu ve içecek suyunun bulunduğunu anlatmıştır. İki tarafında dağlar bulunan limanın, alçak bir dere gibi göründüğünü vurgulamıştır. Büyükşehirlerden bunalıp doğayla iç içe huzurlu ve salaş bir tatil yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden olan Adrasan, çevrede gezilecek yerleri ve durgun deniziyle ilgi çekmektedir. Berrak denizinde yüzmenin yanı sıra bölgede yaygın olan su sporlarıyla tatilinizi daha da renklendirebilirsiniz. Sualtı dalışı ile denizaltını keşfedebilir, bisiklet turlarına katılabilir, eğlenceli tekne turlarıyla çevredeki koyları gezebilirsiniz.

Adrasan’a nasıl gidilir?

Antalya kent merkezine 95 kilometre uzaklıkta bulunan Adrasan’a, bir buçuk saatlik bir karayolu yolculuğunun ardından ulaşmak mümkündür. Bağlı olduğu Kumluca ilçesine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alan Adrasan’a bu ilçeden ise yarım saatlik bir yolculukla gidilebilmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden önce havayolu daha sonra da karayolu aracılığıyla Adrasan’a ulaşmak oldukça pratiktir.
İstanbul’a yaklaşık 800 kilometre olan beldeye, özel araç ile 12 civarında bir yolculukla ulaşılabilmektedir. Ankara’ya uzaklığı 630 kilometre olan Adrasan’a başkentten ise 9 saatlik bir yolculukla gidilebilir. Antalya yönünden özel araçla hareket edildiğinde Kemer’i geçip Çamyuva, Phaselis ve Tekirova tabelalarını takip etmek gerekmektedir. Olimpos Çavuşköy sapağı dönüldükten sonra ortalama 10 kilometre uzakta olan Adrasan’a, ayrıca şehirlerarası otobüslerle de gidilebilmektedir. Bunun için önce Antalya Otobüs Terminali’ne oradan da Kumluca yönüne giden minibüslere binmek gerekmektedir.
Büyük şehirlerden ve birçok ülkeden uluslar arası uçuşlara açık olan Antalya Havalimanı, Adrasan’a ortalama 110 kilometre mesafede bulunmaktadır. Havaalanına indikten sonra özel araç, kiralık araç, taksi veya havayolu transfer araçlarıyla Adrasan’a ulaşmak mümkündür.
Adrasan’da doğa sporları

Adrasan’da doğa sporları


Adrasan’da doğa sporları

Sadece deniz, kum ve güneş tatili değil, aynı zamanda birçok aktivitenin de yapılabileceği Adrasan, coğrafi yapısı gereği pek çok doğa sporuna uygundur. Doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmez adreslerinden olan Musa Dağı, oldukça revaçta parkurlara ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca dünyanın en iyi yürüyüş yollarından olan tarihi Likya Yolu’nun bir kısmı da Adrasan’dan geçmektedir. Etrafı çam ağaçlarıyla çevrili bu yolda, yer yer ormanın içinden geçen parkurda keyifli bir yürüyüş yapılabilir. Yolun Adrasan ve Gelidonya Feneri arasındaki kısmının manzarası büyüleyicidir.

Kaya tırmanışı ve rafting

Adrasan’a ortalama bir saat uzaklıkta bulunan Kuzdere Kanyonu da son yıllarda bölgede ünlenen bir yürüyüş bölgesidir. Ayrıca Olimpos’ta kaya tırmanışları yapılabilmektedir. Zorluk derecesine göre farklı parkurlara sahip olan Olimpos, kaya tırmanışını sevenlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Rafting ile ilgilenenler ise Adrasan’a yakın olan Köprülü Kanyon’a gidebilirler. Adrenalin tutkunlarının denemek istediği bu parkura Olimpos’tan günübirlik rafting turları ile gidilebilmektedir.

Adrasan’da dalış

Toroslar’ın uzantısı Bey Dağları’nın eteklerinde bulunan Adrasan, dalış severler için de oldukça uygun bir koydur. Berrak sularıyla ünlü Adrasan’da, deniz altını çıplak gözle bile 20 metreye kadar görebilmek mümkündür. Deniz canlılarını izlemek isteyenlerin dalış yapabildiği koyda, zıpkınla balık da avlanabilmektedir. Öte yandan Adrasan’a bir buçuk saatlik mesafede bulunan Üçadalar kıyılarında, tüplü dalış ve scuba diving de yapılabilmektedir.
Adrasan Gezi Rehberi

Adrasan Gezi Rehberi


Adrasan’da gezilecek yerler


Adrasan Plajı

Deniz rüzgarlarına karşı korunaklı bir liman olan Adrasan koyundaki plaj, iki kilometreden daha fazla bir uzunluğa sahiptir. Kuzey güney yönünde uzanan Adrasan Plajı, güney bölgesinde ince kumlu ve oldukça sığ bir yapıya sahiptir. Sıcak yaz aylarında serin olan koyda, dalgasız bir denizde yüzmenin keyfi çıkarılabilmektedir. Plajın kuzey bölgesi daha taşlı kumsala sahip olup birden derinleşmektedir. Koyun hemen yanındaki Musa Dağı’ndan harika bir manzara sunan koyun suyu Antalya’nın deniz suyuna göre daha serindir. Soyunma kabinleri, duş, tuvalet, şemsiye ve şezlong hizmetlerinin bulunduğu plajda, yiyecek ve içecek alınabilecek mekanlar da mevcuttur. Adrasan Koyu’ndan kıyı boyunca yürüyerek 45 dakika gibi bir sürede ulaşılabilen Adrasan Deniz Feneri, Suluada tekne turlarının son mola noktasıdır. Burada da denize girilebilmektedir.

Adrasan Deresi

Beldenin en ilgi çeken yerlerinden biri olan Adrasan Deresi, Bey Dağları Milli Parkı içinde yer alan Tahtalı Dağları’ndan doğup, Adrasan Koyu’na dökülmektedir. İki kenarında otellerin ve teraslı mekanların bulunduğu derede, yol tarafında büyük ağaçlar bulunmaktadır. En sıcak yaz günlerinde dahi serin bir havaya sahip olan Adrasan Deresi, yaz aylarında azalan suyuna rağmen büyük ilgi çekmektedir. Büyük çınar ağaçları altında bulunan mekanlarda, akşam saatlerinde harika bir yemek yiyebilir, serin ve keyifli bir gece geçirebilirsiniz.

Adrasan tekne turları

Tekne turlarının yaygın olduğu Adrasan’da, çevredeki koylara günübirlik turlar düzenlenmektedir. Bu turlarla ortalama bir saat uzaklıkta yer alan Suluada, Sazak ve Ceneviz koylarına uğrayıp keyifli vakit geçirmek mümkündür. Çoğunlukla sabah saat 10.00 sıralarında başlayıp akşam saat 17.00’da sona eren turlardan eğer Ceneviz koyu tekne turunu tercih ederseniz; Akseki koyu, Tuzla, Pırasalı Ada, Çoban koyu, Sazak koyu ve Ceneviz koyu gibi harika yerlere gidebilirsiniz. Arka arkaya bulunan Ceneviz ve Sazak koyları oldukça ilgi çekici yerlerdir. Özellikle denize bakan Ceneviz koyunun yamacındaki kale kalıntısı ilgi odağıdır. Koruma altındaki Akdeniz foklarının yaşam alanı olan bu koylarda berrak suda yüzebilirsiniz. Suluada tekne turu ise Türkiye’deki en temiz denizlerden birini görmek için mutlaka katılmak gereken bir turdur. Tekne ile Adrasan’dan 45 dakikada ulaşılabilen Suluada’da, tekneler üç ayrı yerde, tur dönüşünde ise Adrasan Deniz Feneri’nde mola vermektedir.

Çıralı

Adrasan’da tatil yapanların genelde uğradıkları bir diğer nokta ise Çıralı’dır. Harika bir rotaya sahip olan Çıralı’da muz ve mandalina bahçeleri arasında uzanan kumsalların tadı çıkarılabilmektedir. Hem doğal özellikleriyle hem de kamp yapılabilmesi nedeniyle tercih edilen Çıralı’da, ayrıca bungalov evlerde doğa ile iç içe konaklamak da mümkündür. Sahilinin uzunluğu üç kilometreden fazla olan Çıralı’nın bir diğer özelliği ise Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanlarından biri olmasıdır.

Yanartaş

Adrasan’a yakın yerlerden mutlaka görülmesi gereken bir diğer doğa harikası ise Yanartaş’tır. Bey Dağları Milli Parkı içinde yer alan tepelerde, hiçbir zaman sönmemiş olan yanar taşlar mevcuttur. Bilinen tüm zamanlardan beri yanan ve adına “Sonsuz Ateş” de denilen bu doğal ateş, kayalıkların içinden sürekli yanmaktadır. Özellikle akşam saatlerinde eşsiz bir görüntü yaratan bu mucizeyi mutlaka deneyimlemenizi öneririz.

Likya Yolu

Tarihi Likya Yolu, sadece Türkiye’deki değil dünya genelindeki en güzel uzun mesafe yürüyüş rotalarından biri olarak kabul etmektedir. Adrasan’dan da geçen bu yol, Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar devam etmektedir. Çevresi çam ağaçlarıyla dolu bu yolun Adrasan’dan geçen kısmında, patikalarda ve ormanın içinde keyifli yürüyüşler yapılabilmektedir. Özellikle Adrasan ile Gelidonya Feneri arasındaki bölümü eşsiz manzaralar sunan Likya Yolu’nda kısa da olsa bir yürüyüş yapmanız tatilinize ayrı bir keyif katacaktır.

Olimpos

Adrasan’ın yakınında bulunan tatil beldelerinden Olimpos, Çıralı’nın da hemen yanındadır. Kumsalı taşlı olan, ancak denizinin berraklığı ve serinliğiyle muhteşem bir plaja sahip olan Olimpos’ta yüzmek ayrı bir keyiftir. Mandalina ve portakal bahçeleriyle dolu bir vadide yer alan Olimpos, taş ve ağaç evler ile bungalovların bulunduğu bir tatil bölgesidir. Likya dönemine ait kalıntılara ev sahipliği yaptığı için bir antik kent konumunda olan Olimpos, bölgede görülmesi gereken eşsiz bir beldedir.

Adrasan’da nerede ne yenir?

Deniz ürünleri bakımından oldukça zengin olan Adrasan’da, Akdeniz mutfağının lezzetlerini bulabileceğiniz mekanlar mevcuttur. 50’den fazla balık çeşidinin yaşadığı Adrasan’da; mercan, sarıgöz, traça ve kefal en çok tercih edilen lezzetlerin başında gelmektedir. Yılın her mevsiminde taze balıkları tadabileceğiniz bölgede, ayrıca zeytinyağlı yemekler ve nefis mezeler de öne çıkmaktadır. Adrasan’da bulunan restoran ve lokantalarda Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetlerini ve balık çeşitlerini tadabilirsiniz.
Bölgede öne çıkan balık lokantalarından Adem’in Yeri, taze balıkları ve keyifli ortamıyla tercih edilmektedir. Ayrıca denize karşı yemeğinizi yerken içkinizi de yudumlayabileceğiniz Chill House Lounge, Adrasan’daki bir diğer popüler restorandır. Otlu gözlemeleriyle ünlü Nimet Abla’nın yanı sıra Arikanda River Garden Restaurant, Nihal Cafe Restaurant ve Paradise Restaurant da Adrasan’ın sevilen mekanları arasındadır.
Adrasan’da gece hayatı

Adrasan’da gece hayatı


Adrasan’da gece hayatı

Antalya’nın Kumluca ilçesinin bu şirin tatil beldesinde gece hayatı pek aktif değildir. Doğal ortamından dolayı sessiz ve huzurlu bir tatil yapmak isteyenlerin tercihi olan ve koruma altında bulunan bölgede az sayıda gece mekanı bulunmaktadır. Gece hayatının ağırlıklı olarak otellerde ve çevredeki diğer tatil beldelerinde yaşandığını söyleyebiliriz. Kumluca ilçe merkezinde bulunan bar ve meyhanelerde eğlenebileceğiniz gibi eğer bir buçuk saatlik yolu göze alıyorsanız Antalya’nın rengarenk gece hayatına da katılabilirsiniz. Adrasan’da ise sahilde yer alan birkaç tane cafe barda sakin ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.