TatilCity.NETTatilCity.NET

Afşin Gezi Rehberi

Kahramanmaraş’ın ilçelerinden olan Afşin, her ne kadar çevreye zararlı olan termik santraliyle bilinse de doğal ve tarihi güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Toprakları büyük oranda Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Afşin, Binboğa dağlarının eteklerindeki ovada bulunmaktadır. İlçede, Ceyhan Nehri’nin dışında büyük akarsu olmadığı için su kaynakları sınırlıdır. Deniz seviyesinden bin 230 metre yükseklikte bulunan Afşin’de, karasal iklim hakimdir. İlçede yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve kar yağışlı yaşanmaktadır. Ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık üzerinden şekillenen ilçe topraklarında oldukça lezzetli fasulyeler yetişmektedir. Ayrıca ilçe ekonomisinde Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin de önemli bir payı vardır. İlçede zengin linyit kömürü yatakları mevcuttur.Deprem kuşağında yer alan Afşin yöresi, tarihsel süreç içerisinde sık sık yer değiştirmesiyle bilinmektedir. Bizans dönemi öncesine dair net bir bilginin bulunmadığı ilçe tarihinde, Bizans zamanında ilçenin adının Arabissu olduğu belirtilmektedir. Afşin’in tarihteki isimleri Arebesus, Ebsus, Efsus ve Yarpuz olarak kayıtlarda geçmektedir. Yörenin adı Osmanlı kayıtlarında ise El-Efsus şeklindedir. İlçenin Afşin ismini alması ise 1071 Malazgirt Savaşı’nın ardından yöreyi ele geçiren Selçuklu beylerinden Afşin Bey’e dayanmaktadır. Afşin, 1944 yılında ilçe statüsü almıştır.

Afşin’e nasıl gidilir?

Kahramanmaraş il merkezine 143 kilometre uzaklıkta yer alan Afşin, gelişmiş ulaşım olanaklarına sahiptir. İl merkezinden ilçeye gün içinde düzenlenen minibüs seferleriyle ve özel araçlarla ortalama 1.5 saatte ulaşılabilmektedir. Elbistan’a 29, Tufanbeyli’ye 98, Göksun’a 48 kilometre uzaklıkta bulunan Afşin, ayrıca Malatya il merkezine de 154 kilometre mesafededir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Afşin’e, Kahramanmaraş Havalimanı üzerinden de ulaşım mümkündür. İlçe merkezine 130 kilometre uzaklıkta yer alan havalimanına indikten sonra servis araçları, kiralık araç ya da taksilerle Afşin’e ortalama bir saat 45 dakikada gidilebilmektedir.

Afşin’de doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Afşin’de, başta doğa yürüyüşleri olmak üzere pek çok aktivite yapılabilmektedir. İlçede faaliyet gösteren Afşin Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, çeşitli organizasyonlarla yöre halkını doğa sporlarına yönlendirmektedir. Dağcılık için oldukça uygun olan Afşin’de; bisiklet turu, trekking, su sporları için elverişli yerler de mevcuttur. İlçede tırmanma için en çok tercih edilen parkur, Ağacaşar mevkiinde yer almaktadır. Buradaki yedi kilometrelik zor parkurda, beş kilometrelik tırmanışın sonunda İğdemlik mezrasına ulaşılmaktadır. Harika bir manzaraya sahip olan bölge, çadır kurup kamp yapmak için de ideal bir yerdir.

Afşin’de gezilecek yerler

Eshab-ı Keyf Külliyesi

Afşin ilçe merkezine sekiz kilometre uzaklıkta bulunan Eshab-I Keyf Külliyesi, ilçenin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Bir tepe üzerinde çok sayıda yapıya ev sahipliği yapan külliyede; cami, kervansaray ve pek çok küçük yapı bulunmaktadır. 13’üncü yüzyılda, Selçuklular döneminde inşa edilen külliyede, Eshab-ı Keyf mağarasının önünde bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. 377’de Kral Teodus’un yaptırdığı kilise, camiye dönüştürülmüştür ve Eshab-ı Keyf Camii olarak bilinmektedir. Kayaya oyulan üç bölümlü mağara ise insanların yaşamasına uygun bir yapıdır. İçinde içilebilir su da olan mağara, kuzeybatı tarafındadır. Kuran’da mağara arkadaşı anlamına gelen Eshab-ı Keyf ile ilgili ait ayetler mevcuttur. Bu mağaranın tanrıya iman eden gençlerin sığındığı yer olduğu belirtilmektedir.

Dedebaba Türbesi

Afşin ilçe merkezinde yer alan Dedebaba Türbesi, Atatürk Caddesi üzerinde bulunmaktadır. İslam ordularıyla birlikte Anadolu’ya gelip buraya yerleşen bu kişi, hayatının kalan kısmını Afşin’de geçirmiştir. İnanç turizminde önemli bir yeri olan Dedebaba Türbesi, bir Selçuklu eseri olarak dikkat çekmektedir. Bugün daha çok felçli, sara hastası olanlar ile çeşitli rahatsızlıkları olanlar türbeyi yoğun olarak ziyaret etmektedir.

Hurman Kalesi

Afşin’in Maravuz köyünde bulunan Hurman Kalesi’nin ne zaman ve kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemekle birlikte Bizans dönemi yapısı olduğu düşünülmektedir. Oldukça stratejik bir noktaya inşa edilen kale, sarp bir kaya üzerine kurulmuştur. Yanından Hurman Çayı’nın geçtiği Hurman Kalesi, kartal yuvası görünümüyle ilgi çekmektedir. Kalenin burçlarının yüksekliği bazı yerlerde 15 metreye kadar ulaşmaktadır. İçinde barınaklar, kilise, yiyecek deposu ve sarnıç bulunan kale, 1960’lara kadar kervansaray olarak kullanılmıştır. Kısmen ayakta kalmayı başaran kale, Afşin’in görülmeye değer yapılarından biridir.

Kaşanlı Kaya Kabartması

Afşin ilçe merkezine 35 kilometre mesafede yer alan Kaşanlı köyü yakınlarındaki kabartma, Bizans sanatı örneklerinden biridir. Kız-Oğlan Kaya Kabartması adıyla da bilinen kabartma, büyük bir kaya üzerinde yer almaktadır. Yedi metrelik kabartmada bir de şapel yapısı bulunmaktadır. Bizans sanatının örneklerinden olan kabartmada Hz. İsa-Meryem ve Aziz Johannes figürleri dikkat çekmektedir.

Afşin Ulu Camii

Afşin ilçe merkezinde yer alan Ulu Camii, kitabesine göre 1571 yılında yapılmıştır. Danişmentli Pir Oğlu Mehmet tarafından inşa ettirilen Ulu Camii’nin son cemaat yeri 1707’de mescide çevrilmiştir. Özgün haliyle günümüze sadece avlusu ve minaresi ulaşan cami, 1979 yılında yıkılarak yeniden yapılmıştır.

Afşin’de nerede ne yenir?

Doğu Anadolu ve Kahramanmaraş mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Afşin, aynı zamanda yöresel lezzetlere de ev sahipliği yapmaktadır. İlçede öne çıkan lezzetler; bakla kıyması, Afşin tava, köftelaş, cıyaklama, içli köfte ve çirdingiş gibi yemeklerdir. Afşin’de ayrıca bir tür börek olan Çerkez kömbesi de çok lezzetli yapılmaktadır ve yaygın olarak tüketilmektedir.Afşin’de yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetlerin yanı sıra bölge mutfağının eşsiz tatlarını da bulabilirsiniz. İlçede bulunan restoranların öne çıkanlarını; Eshab-ı Keyf Lokantası, Hanımeli Lokantası, Lahmacun Dünyası, Çevik Kebap Evi, Kral Kebap Salonu, Bereket Kebap Evi, Ocakbaşı Kebap ve Lahmacun Salonu, Ötüken Et Lokantası, Çınaraltı Kebap Salonu, Afşin Kebap Salonu, Kardelen Pide, Uğur Lahmacun Salonu, Özgül Kebap Salonu, Çorbacı Veli Usta, Merkez Kebap Evi, Yeniçeri Yemek Lokanta, Lezzet Lokantası, Arif Usta Et Lokantası ve Küçük Ev Döner olarak sayabiliriz.

Afşin’de gece hayatı

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde canlı bir gece hayatından söz edemeyiz. İlçede yer alan otellerin barları dışında az sayıda alkollü eğlence mekanı bulunmaktadır. Ancak kafeterya, çay bahçesi ve pastane gibi mekanların sayısı oldukça fazladır. Akşam saatlerinde dışarıya çıkan Afşin sakinleri, genelde bu mekanları tercih etmektedir.Keyifli sohbetlerin yapıldığı bu mekanların öne çıkanları; Afşinbey Caddesi üzerinde yer alan Elit Cafe, Fevzi Çakmak Caddesi’nde hizmet veren Hayat Cafe, Dede Baba Caddesi’nde faaliyet gösteren Volkan Çay Salonu, Afşinbey Caddesi üzerinde konuklarını ağırlayan Güloğlu Cafe Bistro, Hacı Ömeroğlu Caddesi’nde bulunan Dostlar Çay Evi, Metehan Sokak’taki Şölen Pastanesi, Atatürk Caddesi’nde yer alan Şadırvan Cafe, Müftü Salim Caddesi üzerinde hizmet veren Gençlik Cafe ve Hacı Arif Bey Sokak üzerinde konuklarını ağırlayan Dayım Cafe gibi işletmelerdir.