TatilCity.NETTatilCity.NET

Akçadağ Gezi Rehberi

Malatya’nın en güzel ilçelerinden biri olan Akçadağ, il merkezine 38 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Büyük kısmı dağlık bir alanda bulunan ilçenin kısmen ovalık bölümleri de bulunmaktadır. İlçedeki en önemli yükseltiler, Güneydoğu Torosların kollarından olan Akçadağ ve Karacadağ’dır. Karasal iklimin görüldüğü Akçadağ’da, yaz ayları sıcak, kışları ise soğuk yaşanmaktadır. Ağırlıklı olarak tarımla geçimini sağlayan yöre halkı, özellikle kayısı yetiştiriciliği yapmaktadır. Malatya’nın ünlü kayısılarının en lezzetlilerinin yetiştiği Akçadağ’da, ayrıca armut da oldukça meşhurdur. Kendine özgü kokusuyla ve lezzetiyle dikkat çeken Akçadağ armudu; bol sulu olup, ağırlıklı olarak dağ köylerinde yetişmektedir.Tarihi Milattan Önce 1500’lü yıllara kadar uzanan Akçadağ’ın eski adı Arga’dır. İlçe halkı tarafından halen kullanılan Luvi kökenli bu kelime; yüksek, sınır, ışıldayan gibi anlamlara gelmektedir. Bugüne kadar çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan Akçadağ, Malazgirt Zaferi’nin ardından Türkmen nüfusun yoğunlaştığı bir bölge olmuştur. 1074’te Danişmentoğlu Beyliği topraklarına katılan Akçadağ, 1105 yılında Anadolu Selçukluları tarafından kontrol altına alınmıştır. Tarihte iki kez büyük depremlerin yaşandığı Akçadağ’da, 1283 ve 1894 yılında yaşanan bu depremlerde büyük yıkım görülmüştür. Akçadağ Çarşı’sında 1956 yılında çıkan yangında ise binaların ve dükkanların büyük bir kısmı yanmıştır.

Akçadağ’a nasıl gidilir?

Malatya’ya 38 kilometre uzaklıkta yer alan Akçadağ, kolay ulaşım olanaklarına sahiptir. Doğu Anadolu’yu İç Anadolu’ya bağlayan Ankara karayolu üzerindeki Akçadağ’a, Malatya il merkezinden gün içinde sık sık düzenlenen minibüs seferleriyle ulaşmak mümkündür. Darende’ye 70, Yazıhan’a 63, Kale’ye ise 80 kilometre mesafedeki Akçadağ, aynı zamanda Malatya Erhaç Havalimanı’na da ev sahipliği yapmaktadır.Doğu Anadolu Bölgesi’nin en eski havalimanları arasında bulunan Malatya Erhaç Havalimanı, Akçadağ ilçesi sınırlarında yer almaktadır. İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki havaalanı aracılığıyla Türkiye’nin pek çok büyük şehrinden Akçadağ’a kolaylıkla ulaşılabilir. Havalimanından ilçeye kiralık araç veya taksilerle ortalama 20 dakikada gidilebilmektedir.

Akçadağ’da doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Akçadağ’da, bu potansiyel yeterince değerlendirilememiştir. Ancak son yıllarda adından sıkça söz ettiren Levent Vadisi, doğa aktiviteleri değerlendirilmeye başlanmıştır. Burada düzenlenen Uluslararası Doğa Sporları Festivali’nde; Yamaç Paraşütü Gösterileri, Trekking ve Foto Safari, Kaya Tırmanışı Gösterileri, Off Road Gösteri ve Yarışları, Oryantring Yarışları, Motokros Yarışları, Dağ Bisikleti Gösterileri gibi etkinlikler yapılmıştır. Festival dışında da vadide; doğa yürüyüşü, paraşüt, kaya tırmanışı ve kampçılık gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

Akçadağ’da gezilecek yerler

Levent Vadisi

Akçadağ’ın en güzel yerlerinden biri olan Levent Vadisi, ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Levent Mahallesi’nde yer almaktadır. Dik kayaları ve uçurumlarıyla hayranlık uyandıran bu doğa harikası oluşum, yaklaşık 65 milyon yılda, jeolojik hareketler sonucu meydana gelmiştir. Jeolojik yapısı nedeniyle dünyanın en ilginç yerlerinden biri olarak gösterilen vadi, neolitik çağdan kalan kimi kalıntıları da kapsamaktadır. 28 kilometre uzunluğa sahip Levent Vadisi, uçurumlar ve duvar kısımlarında kaya kabartmalarının bulunduğu yüzlerce mağaraya da ev sahipliği yapmaktadır. Vadide; doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, paraşüt ve kampçılık gibi pek çok doğa sporu yapılabilmektedir. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında muhteşem bir manzaraya sahip olan bu vadiyi görmenizi mutlaka öneririz.

Levent Vadisi Seyir Terası

Yürüyerek gezilmesi oldukça güç olan Levent Vadisi’ni tepeden görmek amacıyla yapılan Levent Vadisi Seyir Terası, son yıllarda turistler tarafından yoğun ziyaret edilmektedir. Vadinin büyüleyici kayalıklarını ve uçurumlarını izleyebileceğiniz bu teras, düz bir kaya bloğunun üzerine inşa edilmiştir. Teras 104 metre yüksekliğe sahiptir ve 8.5 metresi boşluğa uzanmaktadır. Çelik konstrüksiyon ile yapılan terasta, boşluğa uzanan 8.5 metrelik kısmın altı camdır. Yükseklik korkusu olanların kolay kolay üzerine çıkamadığı bu cam kısımdan aşağıya bakmak oldukça keyiflidir.

Sultansuyu Harası

Günümüzde safkan yarış atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Harası, Akçadağ sınırları içinde yer almaktadır. Sultansuyu Vadisi’nde yer alan hara, 1865’te Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun ismiyle kurulmuştur. O dönem ordunun binek at, keçe ve yapağı ihtiyaçlarını karşılayan hara, 1908 yılına kadar bu işlevine devam etmiştir. Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte hazineye devredilen hara, 1924 yılında ise topçu alayına ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Dört yıl sonra ise burada, safkan Arap atı yetiştirilmesi amacıyla Sultansuyu Harası kurulmuştur. Bugün halen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletilen hara, safkan Arap atlarıyla meşhurdur. Türkiye’deki pek çok hipodromda koşan Arap atlarının önemli bir kısmı burada yetiştirilmektedir. İlçedeki çiftçilere tarım ve hayvancılık alanında destek de sunan Sultansuyu Harası, ayrıca çevresindeki piknik alanlarıyla bölge halkının yoğun ziyaret ettiği yerlerden biridir.

Arga Tepesi

Akçadağ ilçe merkezinde yer alan bu höyük, üzerindeki yapılaşma nedeniyle ne yazık ki günümüze kadar varlığını sürdürememiştir. Burada gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında, Eski Tunç çağı ve Hitit dönemine ait kalıntılar bulunmuştur. Resmi arkeolojik kazıların yapılmadığı höyük, yapılaşma nedeniyle büyük oranda bozulmuştur.

Ferik Kalesi

Akçadağ’ın korunamayan bir diğer tarihi yapısı ise Düvencik köyü yakınlarında yer alan Ferik Kalesi’dir. Milattan Önce 1200’lü yıllarda Hititler tarafından savunma amaçlı olarak inşa edilen kale, resmi arkeolojik kazılar yapılmadığı için tam olarak gün yüzüne çıkarılmamıştır. Günümüzde girişi belli olan yapının çıkışının nerede olduğu bilinmemekle birlikte, büyük ihtimalle Tohma Çayı yakınlarında olduğu sanılmaktadır.

Başyurt Yaylası

Akçadağ’a yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Başyurt bölgesi, ilçedeki en güzel yaylalara ev sahipliği yapmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği bin 800 ile 2 bin 500 metre arasında değişen Başkurt’ta, irili ufaklı çok sayıda yayla mevcuttur. Çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Başyurt, soğuk suları, serin havası ve bol oksijenli havasıyla ilgi çekmektedir.

Akçadağ’da nerede ne yenir?

Malatya yemek kültürünün özelliklerini büyük oranda taşıyan Akçadağ; bulgurlu yemekler, kömbeler, kebaplar ve köfteleri ile öne çıkmaktadır. Malatya’nın ünlü analı kızlı köftesi, kaburga dolması, kağıt kebabı, papaz yahnisi, fasulye kavurması, kömbesi, incik kebabı, ekşili köftesi ve katmerinin yaygın olarak tüketildiği Akçadağ’da, bu yöresel lezzetleri tatmanızı mutlaka öneririz.Akçadağ’da yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Ayrıca Sultansuyu Barajı kenarındaki doğayla iç içe restoranlarda nefis alabalıklardan yiyebilirsiniz. Akçadağ’da yer alan restoran ve lokantaların en çok tercih edilenleri; Sultansuyu Balık Lokantası, Hacım Pide Fırını, Onur Kebap Salonu, Serdar Ustanın Yeri, Petek Pastanesi, Diyar Pide Fırını, Gül Pastanesi, Pınar Pide, Yılmaz Kebap Döner, Ülger Pide, Yakamoz, Müslüm Usta ve Kardelen Lokantası gibi işletmelerdir.

Akçadağ’da gece hayatı

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde aktif bir gece hayatından söz edemeyiz. Alkollü mekanın bulunmadığı ilçede, az sayıda kafeterya ve çay bahçesinde içeceklerinizi yudumlayarak dinlenebilirsiniz. Akçadağ’da yer alan bu mekanlar, Ören Caddesi üzerinde yer alan Belediye Çay Bahçesi, Hükümet Caddesi’nde bulunan Muhtarlar Çay Evi ve İstasyon Caddesi’ndeki Yakamoz gibi işletmelerdir. Daha hareketli bir gece hayatı yaşamak isteyenler, 38 kilometre uzaklıktaki Malatya il merkezini tercih edebilirler. İl merkezinde yer alan bar, restoran ve gece kulüplerinde gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlenmek mümkündür.