TatilCity.NETTatilCity.NET

Akçakale Gezi Rehberi

Akçakale Gezi Rehberi

Akçakale Gezi Rehberi - Urfa


Akçakale Gezi Rehberi

Şanlıurfa’nın Suriye sınırında bulunan ilçesi Akçakale, il merkezine 53 kilometre mesafede yer almaktadır. Yüzölçümü bin 950 kilometrekare olan ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği ise 385 metredir. Doğusunda Ceylanpınar ve Viranşehir, batısında Suruç, kuzeyinde il merkezi ve Harran, güneyinde ise Suriye ile komşu olan Akçakale, Harran Ovası üzerinde kurulmuştur. İlçe, kuzeyden güneye doğru düz ve geniş bir ova görünümüne sahiptir. Doğusunda 600 metre yükseklikteki Nemrut dağı ile çevrili olan Akçakale’de önemli akarsular Fırat Nehri ile birleşen Culap ve Belih suyudur. Tarıma dayalı ilçe ekonomisinde Güneydoğu Anadolu Projesi’nin ardından üretim artmıştır. Proje kapsamında Atatürk Barajı ile Urfa Tüneli ilçenin tarımsal bakımdan gelişmesini sağlamıştır. Akçakale’de yetiştirilen tarım ürünlerinin başında arpa, buğday, mercimek gelirken; Atatürk Barajı ile birlikte son yıllarda pamuk ekiminin arttığı da dikkat çekmektedir. Akçakale’de karasal iklim egemen olup, yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve az yağışlı yaşanmaktadır.
Tarihi oldukça eskilere dayanan Akçakale, Milattan Önce 2000’li yıllarda Asurluların hakimiyeti altında iken, Milattan Önce 612 yılında Babillerin sınırlarına dahil olmuştur. Ardından Medlerin ve Perslerin egemen olduğu bölge, Büyük İskender’in Milattan Önce 332 yılında Anadolu’daki Pers egemenliğine son vermesiyle Urfa bölgesi ile birlikte Makedonya Krallığı’nın hakimiyetine girmiştir. Tarihsel süreç içerisinde Seleukoslar, Edessa Krallığı, Roma, Bizans ve Sasani egemenliği görülen bölge, 640 yılındaki Arap-İslam akınları sonucu 661’de Emevilerin, 750’de ise Abbasilerin kontrolüne geçmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı’nın ardından 1087 yılında Selçukluların hakim olduğu Akçakale, daha sonra Musul Atabeyleri, Eyyubiler ve Selçuklular tarafından kontrol edilmiştir. Tatarlar ve Moğolların istilasından sonra Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında 1517 Osmanlı topraklarına katılan Akçakale, Osmanlı döneminde küçük bir köydür. 1921’de Akçakale adını alan yöre, 1946 yılında ise ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Akçakale’ye nasıl gidilir?

Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki ilçesi olan Akçakale’ye ulaşım Şanlıurfa üzerinden sağlanmaktadır. İl Merkezine 53 kilometre mesafede bulunan ilçeye ulaşmak için Şanlıurfa üzerinden giden yol dışında bir seçenek mevcut değildir. Akçakale’ye ulaşmak için özel araçla Şanlıurfa üzerinden direkt gidilebileceği gibi, Şanlıurfa il merkezinden kalkan toplu taşıma araçları da kullanılabilmektedir. İlçenin Ceylanpınar ilçesine uzaklığı 107, Suruç ilçesine uzaklığı ise 60 kilometredir.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Akçakale’ye havayolu ile ulaşmak için Şanlıurfa GAP Havalimanı’na kullanılabilir. İl merkezine 35 kilometre uzaklıkta yer alan havalimanına uçtuktan sonra buradan servis araçları, kiralık araç ya da taksi ile Şanlıurfa şehir merkezine gidilebilmektedir.
Akçakale Gezilecek Yerler

Akçakale Gezilecek Yerler


Akçakale’de gezilecek yerler

Cudi Şehri ve Cudi Dağı

Akçakale’de gezilmesi gereken yerlerden olan Cudi, Şanlıurfa il merkezine 37 kilometre mesafede yer almaktadır. Cudi Deresi’ne ulaşmak için il merkezinden Akçakale’ye giden yolun 32’nci kilometresinden sonra beş kilometre batıya yol kat etmek gerekmektedir. Derenin başladığı yerden güneye doğru vadi boyunca yol alındığında Cudi Dağı ve Cudi Şehri kalıntılarına ulaşılabilmektedir. Tufandan sonra Hz. Nuh’un gemisinin indiği yer olduğuna inanılan Cudi Dağı, deniz dalgalarına benzerliğiyle dikkat çeken ilginç bir yüzey yapısına sahiptir. Burada yer alan tarihi kentin kalıntıları, taş ocakları, kaya mezarları, hamam ve kule görülmesi gereken önemli yapılardır. Büyük taş ocaklarının bulunduğu bölgede çıkarılan taşlar yapıların inşasında kullanılmıştır.

Akçakale Kent Parkı

Akçakale kent merkezinde gezilebilecek yerler arasında bulunan kent parkı, 53 bin metrekarelik bir alanda yer almaktadır. Hizmete girdikten sonra ilçe halkının yoğun ilgi gösterdiği parkta, futbol sahası, basketbol sahası, voleybol sahası, tenis kortu, piknik masaları, çocuk oyun grupları, kamelyalar, çeşmeler, koşu parkuru ve yürüyüş bantları bulunmaktadır.

Ayn El Urus

Hz. İbrahim’in, amcasının kızı Hz. Sara ve kafilesi ile birlikte konakladığı ve daha sonra Hz. Sara ile evlendikleri yer olan Ayn El Urus, kutsal kabul edilen bir yerdir. Akçakale’nin üç kilometre güneybatısında bulunan bölgede bir su kaynağı yer almaktadır. Buranın yarısı Suriye sınırı içindedir. Bölgenin ismi ise evlilik töreni yapıldığı için “düğün gözü” anlamına gelen Ayn El Urus olmuştur. Aynı zamanda Ayn Halil ür Rahman ismi de verilen bölge, su kaynağı nedeniyle vaha görünümündedir. Hz. İbrahim’in makamı olarak bilinen bölge yöre halkı tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir.

Akçakale’de nerede ne yenir?

Şanlıurfa mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Akçakale ilçesinde, Güneydoğu Anadolu mutfağının karakteristik özellikleri öne çıkmaktadır. Müslüman, Yahudi, Hıristiyan, Türk, Arap, Süryani, Ermeni, Yezidi gibi birçok milletten ve her kültürden izler taşıyan yöre mutfağında; acılı, bol salçalı ve baharatlı yemekler ağırlıktadır. Bölgede, baklagiller ile çorbalar ve soğuklarda kullanılan yarma buğdayı yaygındır. Yöresel yemekler arasında en çok tüketilenler ise ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, su kabağı, sarı çorba, çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, tatlı bamya, bütün balcan, lolaz dürmüğü, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği ve erik tavası gibi lezzetlerdir. Ayrıca saca basma, döğmeç, ekmek aşı, mimbar, kenger aşı, semsek, has dolması ve acır bastırmasının da yaygın olduğu bölgede, kebapların da ayrı bir yeri vardır.
Urfa kebabı, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı ve domatesli kebabın ünlü olduğu Akçakale’de, yöresel yemekleri tadabileceğiniz restoran ve lokantalar bulunmaktadır. İlçede öne çıkan restoranların başında Atatürk Mahallesi İstasyon Caddesi’nde yer alan Zeki Baba Lezzet Ocakbaşı, yine Atatürk Mahallesi İstasyon Caddesi’nde bulunan Sungurtekin Cafe Restaurant ve Atatürk Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Sokak üzerinde hizmet veren Merkez Lokantası gelmektedir. Ayrıca ilçede yer alan çok sayıda kebapçı ve lokantada da yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

Akçakale’de doğa sporları

Akçakale, doğa sporlarına uygun bir coğrafyaya sahip olmasına karşın bu potansiyel yeterince değerlendirilememiştir. Ancak yine de ilçe sınırlarında yürüyüş yolları, bisiklet parkurları ve oyun sahaları bulunmaktadır. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Akçakale’de yaptırdığı 53 bin metrekarelik kent parkı, spor yapılabilecek alanların başında gelmektedir. Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nde yer alan Akçakale Kent Parkı’nda; koşu parkuru, yürüyüş bandı, futbol, basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortu, bisiklet ve yürüyüş yolları mevcuttur. Burada yürüyüşler yapılabileceği gibi, çeşitli oyunlar oynanabilmekte ve bisiklet turları düzenlenebilmektedir. Ayrıca Akçakale ilçe merkezindeki halı sahanın yanındaki park da yürüyüş parkuru olarak düzenlenmiştir. Akçakale Mega Park alanı içinde yer alan yürüyüş ve koşu parkuru, bölge halkının spor yapabileceği yerlerden bir diğeridir.
Akçakale gece hayatı

Akçakale gece hayatı


Akçakale’de gece hayatı

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi, bölgenin muhafazakar yapısı nedeniyle gece hayatı konusunda pek seçenek sunmamaktadır. Urfa yöresinin yaygın eğlence kültürünün yaşandığı ilçede sıra geceleri yapılmaktadır. Şanlıurfa gece hayatının ana unsuru olan sıra gecelerinde; arkadaş grupları halinde toplanan bölge halkı, müzisyenlerin çaldığı türküler eşliğinde eğlenmektedir. Bunun yanı sıra “dost meclisleri” adı verilen etkinliklerin de yaygın olduğu bölgede, sıra gecesi kültürünü yerli ve yabancı turistlere tanıtmak amacıyla etkinlikler düzenleyen mekanlar ve konaklama tesisleri mevcuttur. Akçakale’de canlı müzik eşliğinde eğlenmek isteyenler, 53 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa il merkezini tercih edebilirler. Şehir merkezinde yer alan mekanların öne çıkanları; Life Point, Big Nobel, Mısra-i Berceste, Antik Cafe ve Capella Cafe gibi işletmelerdir.