
Antalya Alanya Gezi Rehberi
Alanya; doğal güzellikleri, uzun deniz mevsimi, tarih ve kültür hazineleri, spor ve eğlence etkinlikleriyle gerçek bir tatil cenneti olduğu kadar konaklama ve ulaşım imkanlarıyla da Akdeniz’in en hızlı gelişim gösteren turizm merkezleri arasında yer alır. Yaklaşık yirmi yıl öncesine kadar birkaç bin nüfusu olan Alanya, bugün itibarıyla kıyı boyunca uzanan bir kent görünümüne kavuştu. İç ve dış turizmin en çok tercih edilen merkezi olan ilçenin özellikle nisan ve kasım ayları arasında nüfusu yaklaşık üç katına çıkar. Çünkü tüm Antalya kıyılarında olduğu gibi Alanya'da da yılın sekiz ayı sıcak geçiyor. Nisan-kasım arasında deniz suyu sıcaklığı 20°C'ın altına düşmüyor.
Sakin bir tatil geçirmek isteyenler Alanya'nın denizi ve güneşiyle bütün bir yılın yorgunluğunu üzerinden atabiliyor. Kilometrelerce uzunluğundaki kumsalıyla ünlü olan Alanya'da kalabalıktan uzakta denize girip güneşlenecek sakin bir köşe mutlaka bulabilirsiniz. Dinlenmeyi ve eğlenceyi bir arada yaşamak isteyenler için özellikle tatil köyleri ve beş yıldızlı otelleri ile ünlü olan Alanya; spor yaparak dinlenmeyi sevenler ve gezmekten hoşlananların gönüllerince bir tatil geçirebilecekleri bir atmosfere sahiptir. Alanya, keşfetmekten büyük keyif alacağınız doğa güzellikleri, kültür değerleri ve çeşitli spor olanaklarıyla size unutamayacağınız bir tatil sunacak güzellikte bir ilçe olma özelliği ile öne çıkıyor.
Alanya’da kaleleri ve tarihi yapıları ile açık hava müzesi niteliğinde
Alanya kuzeyinde Toros Dağları, güneyinde Akdeniz’in bulunduğu küçük bir yarımada üzerine kuruludur. Antik çağda Pamfilya ve Klikya arasındaki çizgide yer aldığı için bazen Pamfilya bazen de Klikya olarak anılır. Alanya'nın ilk iskanı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor. Prof Dr Kılınç Kökten ‘in 1957 yılında kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta yer alır. Kadıini Mağarası’nda yaptığı araştırmalar, bölge tarihinin Üst Paleolitik dönemine kadar uzandığını gösteriyor.Alanya’nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmiyor. Kentin bilinen en eski adı Korakesium’dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismini almıştır. 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu hükümdarlarından 1. Alaaddin Keykubat’ın kaleyi alması ile şehrin ismi Alaiye olarak değiştirilir. 1935 yılında kenti ziyaret eden Atatürk ise bu şirin ilçeye Alanya adını verir. Korekesium’dan ilk kez bahseden M.Ö. 4. yüzyıl antik coğrafyacılarından Scylax olduğu biliniyor. Bu dönemde bölge, Anadolu’nun önemli bir bölümünü işgal eden Perslerin egemenliği altına girer. Daha sonra ünlü antik çağ yazarı Strabon, Piri Reis, Seyyep, İbn-i Batuta ve Evliya Çelebi bölgeyi gezen seyyahlar olarak eserlerinde kentten bahsederler. Bölgenin ilk çağları ve Bizans dönemi çok fazla bilgi bulunmuyor. M.S. 7. yüzyılda Arap akınları sırasında kent savunması daha da önem kazanan Alanya’da, akınlara karşı korunmak amacıyla kale yapımına öncelik verildi. Bu nedenle Alanya ve çevresinde birçok kale ve kilise M.S. 6 ve 7. yüzyılda yapılmıştır.
Anadolu Selçuklu hükümdarlarından 1. Alaaddin Keykubad, Alanya kalesinde hüküm süren ve Hristiyan ailelerinden biri olan Kyr Vart’ ı 1221 yılında yenilgiye uğrattı ve kaleyi ele geçirdi. Hükümdar kendi adına burada bir saray yaptırdı. Selçuklular başkent Konya’nın yanı sıra Alanya’yı ikinci bir başkent ve kışlık merkez olarak kullandı ve burada bir takın imar faaliyetlerinde bulundu. 1243’deki Moğol saldırıları 1277’de Mısır Memlükleri’nin Anadolu’ya girmeleri Selçukluları oldukça yıprattı. 1300 yılında Selçuklu Devleti parçalandı ve bölge Karamanoğulları tarafından beş bin altın karşılığında Memlük Sultanına satıldı. 1471 yılında ise Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı Devleti sınırlarına dahil edilen Alanya, Tarsus ile birlikte 1571 yılında Kıbrıs eyaletine bağlandı. 1864 yılında ise, Konya vilayetinin sancağı konumuna getirildi. 1868 yılında Antalya’ya bağlandı ve 1871 yılında bu kentin ilçelerinden biri oldu.
Ulaşımın oldukça rahat olduğu Alanya’da istediğiniz noktaya gidebilirsiniz
Havayolu
Antalya'ya yoğun olarak uluslararası tarifeli uçak seferlerine Türk Hava Yolları tarafından yapılıyor. Uluslararası uçuşların bazılarında İstanbul bağlantıları da bulunuyor. Türk uçak firmaları yanı sıra yabancı tarifeli ve tarifesiz uçak seferleri de yapılıyor. Alanya merkez ile Antalya Havaalanı arası 125 kilometre mesafededir. Antalya Havaalanı’ndan ticari taksilere, otobüs veya bazı uçuş firmalarının servisleri ile Alanya'ya ulaşabilmek mümkündür. Ticari taksi ile Alanya merkezine uygun miktarda ödeme ile ulaşabilirsiniz. Bunun yanında hava alanın yaklaşık 4 kilometre yakınından şehirler arası otobüsler geçiyor. Bu şekilde de Alanya'ya ulaşmak mümkündür.Denizyolu
Alanya Limanı’na, Türkiye limanlarından direkt gemi seferi bulunmuyor. Fakat özel yat ve tekneleri ile gelmek isteyenler için şehir merkezinin ortalama yedi kilometre batısından yat limanı vardır. Alanya Limanı özelleştikten sonra; özellikle israil gemileri ve diğer Avrupa ülke gemileri hafta sonu bölgeye tur düzenliyor. Deniz yolu ile yılda ortalama 100 gemi ile 80 bin turist Alanya’ya geliyor. Yanı sıra yaz aylarında Alanya ile Kıbrıs (Girne) arasında günü bilir seferler de düzenleniyor. Deniz yolu ile Kıbrıs'a gitmek isteyen birçok vatandaş Alanya Limanı’ndan buraya ulaşabiliyor.Karayolu
Alanya sahil şeridi boyunca kara yolları ile tatilcilerin kolayca ulaşabilecekleri ve yol üzerinde hoşlandıkları yerde kalabilecekleri uygun bir şehirdir. Karayolu ile Alanya'ya ulaşmak isteyen turizmciler, Alanya'nın Türkiye içindeki en uzak şehre uzaklığı 24 saati geçmez. Yanı sıra Türkiye'yi bir ağ gibi saran büyük ana yollara da oldukça yakın olan Alanya, kara yolu olarak Alanya'ya en yakın il Antalya’dır ve ile 135 kilometre mesafedir.Şehir içi ulaşım
Alanya içinde ulaşım yönünden gerek halk otobüsleri gerekse ticari taksilerle ilçeye ulaşmanız mümkündür.Şehir İçi Otobüsleri
Şehir içi halk otobüsleri gündüzleri ortalama 15 dakikada bir sefer düzenliyor.- Alanya'nın doğusundan; Alantur oteli önü batısından kalkan Dinek-Ulaş mevkiine kadar sahil yolundan gider.
- Bir başka otobüs ise doğuda, Metro kavşağından batıda şehirler arası otobüs durağına kadar 25 metrelik yoldan gidiyor.
- Alanya'nın kuzeyine yani Tepe Mahallesi’ne ve Seyir Terasına'da Alanya belediyesi önünden kalkıyor.
- Alanya Kalesi’ne ise Kuyular önü Cami ve Verem Savaş Dispanseri önünden kalkıyor ve şehir içinden dolaşarak, Damlataş plajından Alanya Kalesi'ne çıkar.
Çevre köy ve kasaba otobüsleri:
- Batı garajından batı kasaba ve beldelere (Konaklı, Payallar, Avsallar, Türkler, İncekum, Okurcalar) de minibüsler kalkıyor.
- Doğu ve köy garajında ise doğu kasaba ve beldeler (Cikcilli, Oba, Çıplaklı, Tosmur, Kestel, Mahmutlar, Kargıcak, Demirtaş) ile çevre köylere minibüs ve otobüsler kalkıyor.
Ticari taksi ve servisler
Şehir içinde rahatlıkla bulabileceğiniz diğer bir ulaşım aracı da ticari taksilerdir. Alanya ticari taksilerinin belli bir durağı bulunur ve korsan çalışılmaz. Aracın üzerinde ve yan kapılarında aracın plakası yazar. Herhangi bir şikayetiniz olduğunda bu plakayı bildirebilirsiniz. Taksiler genellikle geniş bagajlı ve panelvan tarzı araçlardır. Ticari taksiler ortalama kilometre başına belli bir ücret karşılığında hizmet alabilirsiniz. Uzak mesafeler için pazarlık yapma şansınız vardır. Ayrıca söz konusu ticari taksileri günlük veya belirli bir yer için de kiralayabilirsiniz. Özellikle çevre gezi ve piknik alanlarına taksi ile gitme şansınız bulunur. Alanya Kalesi’ne taksi ile çıkabilirsiniz.Alanya’da ulaşım sağlayan bir diğer unsur ise servislerdir. Birçok işletmenin servisi bulunur. Telefonunuzla sizi kaldığınız yerden alarak, işletmelerine ücretsiz olarak taşıyabilirler. Ücretsiz veya cüzi bir ücret karşılığında da tekrar bırakırlar. Özellikle restoran, hamam, derici ve kuyumcuların servisleri bulunur. Ehliyetiniz var ise araç kiralama firmalarından araç ve motosiklet kiralayabilme şansınız bulunuyor.
Antalya Alanya Turistik Rehber - Antalya Alanya Gezilecek Yerler - Antalya Alanya Yapılacak Şeyler

Antalya Alanya - Dalış Sporu
Alanya’da mutlaka uluslararası bir spor etkinliği vardır
Alanya’da spor etkinleri kapsamında dünyaca tanınan ve her yıl ekim ayında koşulan uluslararası triatlon yarışması öne çıkıyor. Bunun yanı sıra Alanya başta yüzme maratonu olmak üzere; dağ bisikleti, plaj voleybolu, plaj futbolu, sokak hentbolü, sky ball gibi birçok farklı dalda uluslararası spor yarışmalarına ev sahipliği yapıyor. İlkbahardan sonbahara kadar Alanya’da mutlaka uluslararası bir spor etkinliği bulunur.Ayrıca dünyaca ünlü birçok spor takımları, mükemmel iklim şartları ve harika antrenman olanakları nedeniyle kamp yeri olarak Alanya’yı seçiyor. Özellikle Avrupa’dan futbol, beach voleybol, triatlon ve bisiklet milli takımları, antrenman yapmak amacıyla her yıl Alanya’yı geliyor.

Antalya Alanya Gezilecek Yerler
Alanya’da tatilinizi gezerek ve eğlenerek renklendirin
‘Türkiye’nin jeopolitik’ konumu diye, ders kitaplarında üstün körü geçilen bir söylem vardır ve bu sözcüklerin ne anlama geldiğini anlamak için sadece Alanya’yı görmek yeterli olacaktır. Binlerce yıl öncesine dayanan tarihi, eşsiz manzarası ile deniz ve doğanın sunduğu hazine değerinde saklı güzellikleri barındıran Alanya, sadece beş yıldızlı otellerde geçirilecek bir tatil değildir. Bunun için biz de yolu Alanya’ya düşecek ziyaretçilerimizin mutlaka uğramaları gereken yerleri derledik.Alanya Kalesi
1200’lü yıllarda Sultan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan Alanya Kalesi, bugün ilçenin simgesi haline dönüşmüştür. Özellikle bahar aylarında yolunuz Alanya’ya düşerse, kale içinde köşe bucak girmek istediğiniz her yere girebilirsiniz. Yaz aylarında bazı yerler için güvenlik engeli olabilir.Kızıl Kule
Yine Sultan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan ve hali hazırda dimdik ayakta kalabilmeyi başaran kayda değer önemdeki miraslarımızdan biridir. Kulenin üst taraflarına çıkarsanız, tüm Alanya’yı ayaklarınızın altına alıp 360 derece izleyebilme şansını yakalarsanız.Alanya Müzesi
Gezilecek yerler listemizde Alanya Müzesi de ön sıralarda yer alıyor. Medeniyet izlerinin Helenistik Döneme kadar uzandığı bir coğrafyada toprağın üstü kadar altının da zenginliklerle dolu olduğunu tahmin ediliyor. Bu yüzden müzede oldukça fazla arkeolojik ve etnografik eser bulunuyor. Zamanınız çok olmayabilir ama özellikle yaz aylarında, güneşin tepede olduğu saatleri değerlendirip gitmenizde fayda vardır.Damlataş Plajı
Mavi bayrağa sahip eşsiz güzellikteki plaj hem denizin hem de eğlencenin tadını çıkarmak isteyenler için Alanya gezisinin ilk tercihleri arasında bulunur.Damlataş Mağarası
1948 yılında vapur iskelesi inşa edilirken patlatılan mayın sonucunda kaza eseri ortaya çıkan muazzam güzelliğe sahip Damlataş Mağarası, Damlataş Plajı’na da yakın olması nedeniyle öğle saatlerinde biraz serinlemek isteyenlerin tercihlerindendir. Dünyada eşi ve benzeri olmayan bu gizli yolculukta Damalataş Mağarası etkileyici yapıyla aklınızı başından alacak. Tam bir kesinlik kazanmasa da astım hastalarına da çok iyi geldiği söylenen bu doğa harikasında hem gezebilir hem de şifa bulabilirsiniz.Fosforlu Mağara
Tekne turu ile denizden girebileceğiniz Fosforlu Mağara, adını mağaraya girdiğiniz anda karşılaşacağınız ışık oyunlarından alır. Hem fotoğraf çekmek hem de eşsiz bir görsel şölene tanıklık etmek isterseniz kesinlikle uğramalısınız.Dim Mağarası
Dim Mağarası, Alanya geziniz sırasında mutlaka uğramanız gereken yerler arasında bulunuyor. 300 metreden fazla uzunluğu ile Dim Mağarası’na ilk girdiğiniz anda kendinizi bir bilinmeze doğru yola çıkmış gibi hissedeceksiniz. Yolun sonunda ise her şeye değecek kadar güzel bir manzara ile karşılaşacaksınız. Sürprizi sizin için saklı tutuyoruz.Dim Çayı
Denizin sıcağından sıkıldığınızda ve serinlemek istediğinizde size farklı bir alternatif sunuyoruz. Çünkü Dim Çayı’nda sizi inanılmaz bir sürpriz bekliyor olacak. Çayın buz gibi suyunda serinleyebilir, çay kenarına kurulan ahşap bölmelerde yatıp uzanabilir ve kiremitte alabalık yiyebilirsiniz.Sapadere Kanyonu
Alanya’ya yaptığınız ziyarette binlerce yıldır akan suların oluşturduğu Sapadere Kanyonu’nda inanılmaz bir eğlence ve rüya gibi bir yolculuk sizi bekliyor olacak. Özellikle de bahar aylarında gittiyseniz ve sular çağlamaya başlamışsa bu rüyadan hiç uyanmak istemeyebilirsiniz. Eğer gidecek olursanız da şelalenin oluşturduğu havuzda yüzmeden geri dönmeyin.Alara Kalesi
Alanya’da bir diğer Alaaddin Keykubat mirası da Alara Kalesi’dir. Kale Alanya’ya biraz uzakta olsa da verdiğimiz diğer adreslere uğradıktan sonra kaleye gidebilirsiniz. Gittiyseniz de ise kesinlikle pişman olmayacaksınız.Her yıl yıl kültür, sanat ve sportif aktivitelerini konu alan festivaller düzenleniyor
Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Festivali
Her yıl mayıs ayında yapılan ve sergiler, danslar ve konserlerle renklendirilen eğlence dolu bir festivaldir.Alanya Uluslararası Caz Günleri
Her yıl eylül ayında düzenlenen yerli ve yabancı katılımcılarla ve sanatçılarla zenginleştirilen kayda değer müzik festivalidir.Uluslararası Alanya Triatlonu
2018 yılında 28.’cisi düzenlenecek olan triatlon yerli ve yabancı birçok sporcuya ev sahipliği yapan bir spor organizasyonudur.Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turnuvası
2018 yılı 4 Ekim tarihinde start alan tur 58. kez hayata geçirildi. Bu organizasyon sebebiyle çok sayıda sporcu ve teknik ekip Alanya’da buluştu.Turist çeşitliliği Alanya yemek kültürünü de zenginleştirdi
Alanya’daki yemek seçenekleri kesinlikle her zevke uygundur. Bölgeyi her yıl ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin çeşitliliği nedeniyle zengin yemek ve mutfak özelliği geliştiren Alanya’da her damak tadına uygun bolca alternatif bulunur.Özellikle Crazy Horse, Avrupa ve Latin Amerika mutfağının yemeklerini pişirme konusunda uzman popüler restoranlardan sadece bir kaçıdır. Akşam saatlerinde restoranlar, geleneksel olarak ünlü DJ’lerin ve dans gruplarının performansları ile hizmet veriyor. İskandinav mutfağının hayranları, Happy Viking Sports Pub & Eatery restoranını ziyaret edebilirler. Restoranda tasarım çok sıra dışıdır. Söz konusu restoranlarda Vikings rakamları, eski yelkenli gemi modelleri ve İskandinav ülkeleri bayrakları ile süslüdür. Öte yandan Lokantasu restoranı, şehrin en güzel eski konaklarından biri olarak bölgede tanınır. Restoran masalarının bir kısmı güzel bir bahçede yer alır. Burada misafirler, Akdeniz mutfağının tadını çıkarabilir. Ziyaretçiler akşamları romantik atmosfer ve geleneksel canlı müzik eşliğinde sevdikleriyle huzurlu dolu zaman geçirebilir.
Her konsepte uygun restoran bulmak kolay
Osmanlı Evi ise bölgede ulusal mutfağa adanmış konseptiyle bölgede popüler restoranlar arasında bulunur. Zengin bir menü ile değil, aynı zamanda salonun mükemmel tasarımı ile de diğer restoranlardan ayrılır. Antika niteliği taşıyan ahşap mobilyaları, yumuşak kanepe ve yastıkları, el yapımı halıları ve diğer ulusal iç dekorasyonu ile restoranı lüks bir oryantal saraya benzetmek mümkündür. Ayrıca bira severler, bir düzineden fazla çeşit bira, mükemmel balık yemekleri ve ulusal lezzetler sunan Red Tower Brewery restoranını mutlaka ziyaret etmelidir.Kentin ana pazarının yakınında bulunan restoranlar, gezginler arasında en popüler olan geleneksel ürünlerle doludur. Genellikle çok cazip fiyatlarla ulusal yemekler sunan bu restoranlarda birkaç yemekten oluşan doyurucu bir yemek ziyaretler açısından oldukça uygundur. Ayrıca, genellikle İnegöl Köftecisi olarak bilinen bütçe yemek mekanlarını da ziyaret edebilirsiniz. Liman alanında da oldukça ucuz restoranlar bulunur. Gaziantep ve Doyum bu mekanlar içinde sıralanabilir.

Antalya Alanya Gece Hayatı
Alanya’da istediğiniz eğlence mekanı bulabilirsiniz
Yerli ve yabancı turistlerin özellikle yazın yoğunlaştığı ve deniz turizmi için önemli noktada yer alan birçok sahil bölgesinde olduğu gibi Alanya’da da, gece hayatı özellikle yaz dönemlerinde, oldukça hızlı ve yoğundur. Çeşitli türlerde sayısız mekanda eğlence hayatının sabahlara kadar devam ettiği Alanya’da, özellikle turist çeşitliliği, bölgede eğlence hayatı ile adeta özdeşleşmiş konumdadır. Turizmin ön planda olduğu birçok sahil bölgesinin aksine Alanya’da barlar belli bir sokağa sıralanmamıştır. Daha çok liman bölgesinde yayılmış durumdadır. Etnik çeşitliliğin bu denli yoğun olduğu ve kozmopolit yapıya sahip Alanya’da tek çeşit barlardan; rock veya pop müziğin yoğun olduğu barlara, türkü barlarına kadar gece hayatı için birçok alternatif barındırır. Bölgede; Bistro Bellman Clup, Robin Hood Night Clup, Havana Clup&Bar, Summer Garden Clup rağbet gören gece kulüplerinin başında yer alır.Her ne kadar Alanya’nın gece hayatında barlar öne çıksa da gece hayatı yalnızca barlardan oluşmuş değildir. Bazı ziyaretçiler ve hatta yöre halkı yoğun ve yüksek sesle müzikten rahatsız olabiliyor. Bu tarz eğlence yerlerini tercih etmeyen ziyaretçilerin eğlenceleri alkollü ve alkolsüz kafelerden oluşuyor. Sohbet ortamı arayan, sessiz tatilin önemli noktalarından olduğunu düşünen kişiler için alkollü ve alkolsüz içecek sunan bu ortamlarda müzik daha çok arka planda olur. Hemen her yaşta hitap eden söz konusu mekanlar, Alanya’da bolca bulunur ve bölgede alternatif eğlence hizmeti verir.