TatilCity.NETTatilCity.NET

Alaşehir Gezi Rehberi

Alaşehir Gezi Rehberi

Manisa Alaşehir Gezi Rehberi


Alaşehir Gezi Rehberi

Manisa ilinin bir şirin bir ilçesi olan Alaşehir, Gediz Ovası’nın doğusunda yer alır. İlçe, Gediz Nehri’nin bir kolu olan Alaşehir Çayı’nın aktığı bir grabenden yüksek dağlarla çevrili bir konumdadır. İlçenin güneyinde yaklaşık bin 100 metre yüksekliğinde Bozdağlar ile kuzeyinde Uysal Dağlar ve bu dağların arasında Alaşehir Ovası ve Uluabat Çayı Vadisi bulunur. M.Ö. 159 yılında Attaloslar Kralı II. Attalos tarafından kurulan Alaşehir, Attalos kardeşi Eumenes'i çok sevmesi nedeniyle bölgeye kardeş sevgisi anlamına gelen Philadelphia/Filadelfiya adını verir. Philadelphia kentinde kullanılan madeni paralarında da birbirine çok benzeyen bu iki kardeşin resminin yer aldığı eserlere rastlanmıştır.
Belli bir dönemden sonra Roma İmparatorluğu'nun hakimiyeti altında giren Philadelphia, Romalıların Anadolu’daki kayda değer merkezlerinden biri haline gelmiştir. Söz konusu dönemde önemli gelişme gösteren kent, M.S. 40 yılında Hıristiyanlık dinini kabul etmiştir. Hristiyanlığın yaygınlaşması ile birlikte Roma Kralı Pavlus tarafından, İncil'de de yer alan yedi Anadolu kilisesinden biri konumunda olan Philadelphia (St. Jean Kilisesi) Kilisesi kurulmuştur. Yıllar içinde birçok deprem yaşayan kilisenin günümüzde sadece bir duvarı ve içindeki antik kalıntılar kalmıştır.
İlerleyen süreçte Bizans Devleti egemenliği altına giren Philadelphia, bu süreçte de önemli bir askeri üs konumuna gelmiştir. Birçok saldırıya maruz kalan kent, şehri çevreleyen surlar sayesinde söz konusu saldırılardan çok etkilenmemiştir. Philadelphia, her ne kadar bu saldırılardan çok etkilenmese de birinci derece deprem kuşağında yer alması nedeniyle bölgedeki tarihi eserlerin önemli bir bölümü yıkılmıştır. Tarih boyunca süren savaşlarda Türkler ve Bizanslılar arasında sürekli el değiştiren Philadelphia, 1389 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Türk topraklarına katıldı. Kent adını ise, Yıldırım Bayezid Han'ın yüksek bir tepeden şehre bakarak, "ne ala" şehir demesi üzerine, o tarihten sonra ‘Alaşehir’ olarak anılmıştır.
Manisa Alaşehir Turistik Rehber - Manisa Alaşehir Gezilecek Yerler - Manisa Alaşehir Yapılacak Şeyler
Alaşehir Gezilecek Yerler

Manisa Alaşehir'de Gezilecek Yerler


Alaşehir gezilecek yerler


Alaşehir Surları

Alaşehir ilçesine tarihi bir güzellik katan ve ilçenin dört bir yanını saran Alaşehir Surları, 2.5 metre kalınlığında ve sekiz metre yüksekliğindedir. Alaşehir Surları siyah taş parçalarından yapılmıştır. Sekiz kilometre uzunluğunda olan surların dört kapısı vardır. Bu kapılar ise şu şekilde isimlendirilmiştir: Elhizar, Kiremişti, Dombay ve Kirmastı’dır. Tarihi önemdeki surları ile öne çıkan Alaşehir’den ilçeye giriş yaptığınızda bu kapıları ve surları görmeniz mümkündür.

Yıldırım Beyazıt Camisi

Alaşehir ilçe merkezinde yer alan Yıldırım Beyazıt Camisi’nin, 1400 yıllarında Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Yunan işgali sırasında yıkılan cami tekrar onarılmıştır fakat orijinal halini kaybeden Yıldırım Beyazıt Camisi, Alaşehir’de gerek yerli gerekse yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunur.

Filadelfiya Kilisesi

Alaşehir ilçe merkezine bağlı Himaye-i Eftal Mahallesi’nde bulunan Filadelfiya Kilisesi, İncil’de adı geçen ve kendilerine mesaj yollanılan yedi kiliseden biri olarak bilinmektedir. Bu özelliği ile de oldukça önem taşıyan Filadelfiya Kilisesi, Hristiyanlar için dini bir merkezdir. Filadelfiya Kilisesi Hristiyan dünyasında aynı zamanda St. John Kilisesi ve Aziz Yuhanna Kilisesi olarak da bilinmektedir. Günümüzde özellikle yabancı turistlerin ve Hristiyanların yoğun ilgi gösterdiği Filadelfiya Kilisesi’nden moloz taş ve tuğladan örülmüş duvarlar ve kilise yapımında kullanılan ayaklardan üç tanesi kalmıştır. Son dönemlerde koruma altına alınan kilise, Anadolu’nun sahip olduğu kültürel ve tarihsel zenginliğin bir göstergesi konumundadır.

Kurşunlu Han

Alaşehir ilçe merkezinde bulunan Kurşunlu Han, 1553 yılında Semiz Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Ziyaret ve ticaret amaçlı kullanılan yoldan geçen kervanların konaklaması için kervansaray olarak inşa edilen Kurşunlu Han, üç katlıdır. Fakat Kurşunlu Han’dan günümüze sadece zemin kat kalmıştır.

Sarıkız Ilıcası

Alaşehir ilçe merkezinin güneydoğusunda aynı ismi taşıyan bir firmanın yakınlarında bulunan Sarıkız Ilıcası, 26 derece sıcaklığında şifalı sulara sahiptir. Sarıkız Ilıcası suyunun başta romatizmal hastalıklar olmak üzere; cilt hastalıkları, zihin ve beden yorgunluğuna iyi geldiği bilinmektedir. Yanı sıra Sarıkız Kaplıca bölgesinde dört havuz ve gazino bulunduğunu belirtmek de fayda var. Alaşehir ilçe merkezinde yapacağınız gezi sırasında Bulvar Caddesi üzerinde bulunan ‘Sarıkız’ efsanesine konu olan ve omuzunda küpten su akan Sarıkız Heykeli’ni görmeniz de mümkündür.

Alaşehir'de nerede ne yenir

Farklı kültürlerden beslenen Anadolu mutfağı, atalarımızdan miras kalan yemek çeşitleri ile dünya mutfakları içinde en zengin mutfaklarından biridir. Söz konusu zenginlik ve çeşitlilikle sayısını artıran bütün bölgelerimiz birbirinden güzel ve birbirinden farklıdır. Bu konuda adeta yarış içinde olan Anadolu mutfağında, Alaşehir’de hak ettiği yeri almıştır. Bağları ile meşhur olan Alaşehir’de bu bölgelerimizden biri olarak öne çıkıyor. Alaşehir de diğer yörelerle ortak yapılan ve bilinen yemeklerin yanı sıra ilçenin kendisine has bir mutfağı ile dikkatleri üzerine çekmeyi sürdürüyor.

Oğmaç Çorbası

Alaşehir’in en sevilen lezzetlerinden biri olan Oğmaç çorbası, kızartılan yağın içine su ilave edilmesi ve  kaynayan suyun içine tuz atması ile başlar. Yöreye has tatlardan çorba için başka bir tabakta, un ve su karıştırılarak ‘oğmaç’ haline getirilir. Adını da buradan alan Oğmaç, kaynayan suyun içine konularak devamlı olarak karıştırılır. İyice kaynatılan çorbanın üstüne kuru nane eklenerek servis edilir.

Sura

Sura, yine Alaşehir mutfağına özgü lezzetlerden biri olarak öne çıkıyor. Kızgın yağda pembeleşene kadar kızartılan soğan; bir miktar pirinç, tuz, karabiber ve maydanoz ilave edilerek karıştırılır. Yemeğe asıl tadını veren koyun kaburgası ikiye ayrılır. Tavada kızartılan az önce saydığımız malzemelerin içine kaburga eklenir. Kaburganın etrafı dikilir. Malzemeler piştikten sonra ardından fırına sürülen yemek daha doğrusu kaburga iyice kızartılır. Servise hazır hale getirilen sura yemeğinin genellikle Kurban bayramlarında yapıldığını da bir not olarak buraya ekleyelim.

Kabak Aşı

Bölgede düğün yemeği olarak bilinen kabak aşı için kabak kuşbaşı şeklinde doğranır. Üzerine daha önce pişirilen; nohut, soğan, domates, biber ve tuz ilave edilir. Sıcak olarak servis edilen kabak aşı, Alaşehir geziniz sırasında mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasındadır.

Fava

Kuru bakladan yapılan ve genellikle meze olarak bildiğimiz fava, Alaşehir bölgesine has yemeklerden biridir. Baklalar su içinde eriyinceye kadar pişirilir. Ardından bir köşede soğumaya bırakılan baklalar, çatalla bastırılarak şekil verilir. Üzerine zeytinyağı veya domates, biber ve soğanla kavrularak hazırlanan sos dökülüp servis edilir.

Dorak Aşı

Dorak Aşı; bir demet nane, bir miktar kuru soğan, kırmızıbiber, domatesin doğranması ve  tencereye dizilmesi ile hazırlanır. Zeytinyağı ve tuz ilave edilen Dorak Aşı, hafif ateşte pişirilir. Pişirge adı da verilen bu yemeğe aynı zamanda un ve yoğurt ilave edilerek tarhana çorbası da yapabilirsiniz.

Ekmek Dolması

Alaşehir’in meşhur Ramazan ayı yemeği olan ekmek dolması için dolmalık ekmeklerin içi çıkarılır. Yağ içinde kavrulan kıyma içine parçalanmış ekmek içi eklenir. Karabiber ve maydanoz da konulan bu malzemeler dolmaların içine konulur. Tepsi içindeki ekmeklerin üzerine et suyu gezdirilir. Bu iş iki üç defa tekrarlandıktan sonra, süzülerek fırında kızartılan ekmek dolması, bölgede özellikle Ramazan ayında bolca tüketilir.

Alaşehir Kapaması

Alaşehir Kapaması için yoğurulan hamur ince ince açılır. Küçük küçük kareler şeklinde bölünür. Hazırlanan hamur bir süre zeytinyağında bekletilir. Başka bir ise kıyma, soğan, karabiber, maydanoz, tuz ve kimyon karıştırılarak malzemeler hazırlanır. Ardından bu malzemeler hamurlara bohça şeklinde konulur. Kapatılan hamurlar tavada kızartılır, servis yapılmadan önce üzerine kaynar et suyu dökülen kapamalar, muhteşem lezzeti ile damaklarınızda unutmayacak bir tat bırakacak.

Kesikli Pide

Kesik adı verilen çökelek, yumurta, baharat ve maydanozdan yapılan Kesikli pide yapımında bu malzemeler hamurun üzerine konulur. Odun fırınında yavaş yavaş pişirilir. Fırından çıkarılan pidelerin üzerine tereyağı sürülür, parçalara ayrılarak servis edilir.

Alaşehir Ekmeği

Atadan gelme bir gelenek olan tepside ekmek pişirme Alaşehir’de özenle uygulanır. 60 cm genişlikte yapılan ev ekmeği meşe odunuyla fırında pişirilir. Makarnalık sarı buğday unundan Sert buğday unundan yapılan Alaşehir ekmeğinin katkı maddesi olarak tuz, C vitamini kullanılır. Son yıllarda soya fasulyesi unu da ilave edilen bu ekmek türü, Türkiye’nin her yerinde Alaşehir ekmeği olarak biliniyor.

Yaprak Sarması

Türkiye’nin her mutfağında farklı şekillerde yapılan yaprak sarması, dünyaca tanınan lezzetlerimizden biridir. Yaprak, kaynar suda iyice haşlanır. Kaynatılan yaprağın suyu döküldükten sonra yapraklar soğumaya bırakılır. Diğer tarafta pirinç, rendelenmiş soğan, nane, tuz, karabiber, maydanoz, domates ve zeytinyağı ile hazırlanan iç malzemeler, yapraklara yeterince konulur. Yaprakların kenarları katlanıp sigara böreği şeklinde sarılır. İç malzemeye isteğe göre kıyma da eklenebilir. Hazırlanan yaprak sarmaları tencereye dikkatlice yerleştirilir. Üzerine yağ, limon ve yeteri kadar su konulur. Sarmaların üzerine bastıracak kadar bir tabak ile örtmek de fayda vardır. Sarmaların dağılmasını önlemek amacıyla tabağın üzerine herhangi bir ağırlık konulur. Kısık ateşte yaklaşık 60 dakika pişirilen yaprak sarması soğutulur ve servise edilir.
Manisa Alaşehir Gece Hayatı

Manisa Alaşehir Gece Hayatı


Alaşehir’de gece hayatı oldukça sakin

Genelde Manisa’da özelde Alaşehir’de yerel halkın muhafazakar yapısı nedeniyle gece hayatının çok da hareketli olduğunu söyleyemeyiz. Ancak kentte son yıllarda artan üniversite öğrenci sayısı nedeniyle işletme sahipleri yerel halkın rahatsız olmayacağı ölçüde fazla gürültülü olmayan kafe ve barlar açmıştır. Genellikle üniversite öğrencilerinin doğum günleri ve çeşitli organizasyonlar nedeniyle tercih edilen bu mekanlarda eğlenebilirsiniz. Yöreye özgü otantik unsurlar ile dekore edilen bu eğlence mekanlarında hafif müzik dikkat çekicidir. Alaşehir gezinizde özellikle türkü barların yaygın olduğu mekanlara rastlayabilirsiniz. Bölge halkı büyük organizasyonlar ise alışveriş merkezinin üstündeki geniş salonları tercih etmektedir. Ancak gençlerin gece geç saatlere kadar eğlendikleri canlı müzik mekanları da bulabilirsiniz. Daha çok kafe anlayışı ile hizmet veren bu mekanlardan bazılarını ise; Taşfabrika Cafe, Altıgen Cafe&Bar, Baronlar Cafe ve Hotel Benan Bar&Restaurant şeklinde sıralayabiliriz. Bunun yanı sıra ilçede en çok tercih edilen mekanlar arasında Ufuk Gazinosu, Battal Fun Club ve Yanıklar Layla Müzikhol bulunur.