TatilCity.NETTatilCity.NET

Altınordu Gezi Rehberi

Köklü bir geçmişe sahip olan Altınordu, Ordu ilinin merkez ilçesi konumundadır. 2012 yılında Ordu’nun büyük şehir olmasıyla merkez ilçe statüsüne ulaşan ilçede çok sayıda tarihi yapı kalıntı bulunmaktadır. Aileniz ve sevdiklerinizle keyifli bir tatil için değerlendirebileceğiniz Altınordu ilçesine ulaşım da çok kolaydır. Karadeniz Bölgesi’nin mavi ile yeşilin birleştiği en güzel noktalarından biri olan Ordu’ya kara yolu ve hava yolu ile ulaşım sağlamak mümkündür.

Altınordu’ya nasıl gidilir?

Karayolu ile ulaşım

İstanbul’a 890 kilometre mesafede yer alan Ordu’ya özel aracınız ile yaklaşık 11 saat içinde gidebilirsiniz. Ordu-Ankara arasında 503 kilometredir ve aracınızla ortalama 7 saatte ulaşmanız mümkündür. Samsun-Ordu arası 151 kilometredir. Yolculuğunuza özel aracınızla yapacaksınız, iki saatte ulaşabilirsiniz. Trabzon-Ordu arası 180 kilometredir, aracınızla ortalama 2.5 saatte gidebilirsiniz. Ordu’ya E80, E90 ve D190 otoyollarını kullanıp kendi aracınızla gelebileceğiniz gibi İstanbul, Ankara gibi uzun mesafeli şehirlerden gelirken araç kullanmak yorucu olabileceğinden şehirlerarası otobüsler de iyi bir seçenek olabilir. Türkiye’nin birçok şehrinden her gün karşılıklı olarak Ordu’ya otobüs seferleri yapılmaktadır. İstanbul-Ordu arası otobüs ile yaklaşık 14 saat, Ankara-Ordu arası ise yaklaşık 10 saat sürmektedir. Ordu Otobüs Terminali şehir merkezine yürüme mesafesindedir. Çevre ilçelere gitmek isterseniz terminalden kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz.

Havayolu ile ulaşım

Ordu’ya daha hızlı ulaşmak isterseniz ikinci seçenek olarak hava yolunu seçebilirsiniz. Ordu Giresun Havalimanı 2015 yılında hizmete girmiştir. Ordu’ya ulaşımda önemli oranda kolaylaştıran Ordu Giresun Havalimanı, merkeze 18 kilometre uzaklıktadır. Haftanın her günü İstanbul ve Ankara’dan Ordu’ya karşılıklı uçak seferleri yapılmaktadır. İstanbul’dan 1 saat 40 dakikada Ordu’ya ulaşmak mümkündür. Ankara-Ordu arası uçuş süresi 1 saat 10 dakikadır. Diğer büyük şehirlerden İstanbul aktarmalı olarak Ordu’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Altınordu’da doğa sporları

Altınordu’da yamaç paraşütünden dağa yürüyüşlerine, kamp mekanlarına kadar pek çok alan bulunmaktadır. Yamaç paraşütü ile Boztepe’den şehir merkezine kumsala, Mesudiye Eriçok Tepesinden Kızılağaç Yaylasına, Aybastı-Perşembe Yaylasından Karga Tepesine yaylaya iniş yapabilirsiniz. Trekking için Turnalık, Tekmezar, Harçbeli, Akkuş, Boztepe, Çambaşı Yaylası, Mesudiye-Keyfalan, Cüle, Ünye-Çamlık, Yeşilce Yaylası, Topçam Yaylası, Ulubey-Sayacabaşı, Aybastı-Perşembe Yaylası, Korgan-Kumru Obaları en çok tercih edilen noktalardır. 

Altınordu’da gezilecek yerler

İbrahim Paşa Camisi

İlçe merkezinde yer alan İbrahim Paşa Camisi, 1800 yılında Atik İbrahim Paşa tarafından inşa edilmiştir. Orta Camisi olarak da bilinen cami, Ordu ilinin ilk camisi olma özelliğine sahiptir. Selçuklu mimarisi tarzında yapılan cami, zengin motiflere, süslü mihraba ve güzel bir mimariye sahiptir. Günümüzde ibadete açıktır.

Paşa Konağı ve Etnoğrafya Müzesi

İlçe merkezinde Selimiye Mahallesinde Boztepe yolu üzerinde bulunana Paşa Konağı 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından İstanbullu bir mimara yaptırılmıştır. Konak zengin bir taş işçiliğine sahiptir. Üç katlı bir yapıda olan Paşa Konağı 1987 yılında restore edilerek müze olarak hizmete açılmıştır. Konağın giriş katı idare bölümü olarak kullanılmaktadır. Müzenin ikinci katında ise etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Üçüncü katında ise 19. Yüzyılın yaşamına ait eserler sergilenir. Müze içinde 1567 etnoğrafik eser, 234 arkeolojik eser, 1287 sikke vardır.

Yalı Cami

Altınordu ilçe merkezinde bulunan Yalı Cami, Sultan Abdülaziz zamanında ahşap olarak yaptırılmıştır fakat zamanla deforme olmuştur. 1890 yılında Kadı Zade Hasan Efendi tarafından kesme ve moloz taş ile yeniden yaptırılan caminin minberi oldukça eğimli ve yüksektir.

Düz Mahalle Kilisesi-Şehir Tiyatrosu

Altınordu Düz Mahalle, Sinema Sokak’ta yer alan kilise, 19.yüzyılın ikinci yarısından sonra Rumlar tarafından inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı ve ön taraflarında beşik kemerler yer alan kilisenin duvarları gri renkli taşlarla yapılmıştır. Bir süre itfaiye binası olarak hizmet veren bina ardından restore edilerek, 75. Yıl Cumhuriyet Sahnesi olarak hizmete devam etmektedir.

Taşbaşı Kültür Merkezi (Eski Cezaevi-Kilise)

İlçe girişinde yer alan ve Kentsel Sit Alanı içinde yer alan Taşbaşı Kültür Merkezi kiliseye doğru dikdörtgen şeklinde yapılmıştır. Doğuda büyük bir apsis, yanlarda iki küçük apsis bulunan yapını ana mekanı iki sıralı üç sütunla üç nefe bölünmüştür. Kilisenin semardam çatısı, sütunlarla desteklenen kemerler tarafından taşınır. Kubbe hariç kesme taştan yapılan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran yapı, bir bazilika inşa edilmiştir. 1853 yılında yörede yaşayan Ortodokslar tarafından yapılan bina, 10 Nisan 2000 yılı itibarıyla Kültür Merkezi olarak hizmet vermektedir.

Kurul Kalesi Yerleşkesi

Altınordu ilçe merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta yer alan Kurul Kalesi, Bayadı Köyü sınırları içindedir. Sivri bir kaya üzerine kurulan ve 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan bu antik yerleşim, bugüne kadar sadece 250 -300 adet merdiven gün ışığına çıkarılabilmiştir. Kazı sırasında burada bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelenmiştir. M.Ö. II. ve I. yüzyılda yerleşim yapıldığı tespit anlaşılmıştır. Alan içinde tarihi dehliz ve su sarnıcı bulunmuştur. Yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları yapılan bölge günümüzde ışıklandırılarak piknik alanı olarak dizayn edilmiştir. Ayrıca 500 metrekarelik otoparkı bulunan alan, Ordu tarih turizmi açısından popüler bir noktadır.

Kirazlimanı Çeşmesi

Altınordu, Kirazlimanı Mahallesi’nde bulunan kesme taştan kubik görünümlü, dar saçaklı olan Kirazlimanı Çeşmesi’nin çevresi dikdörtgen çerçeveye alınmıştır. Çerçeve içerisi bantla ikiye bölünmüş bandın üst kısmında Arapça yazıt, alt kısmında ise suyu aktarmakta olan bir musluk yer almaktadır. Kitabesine göre 1327  yılında yaptırılmıştır. Çürüksulu Ali Paşa çeşmesi ve Keçiköy çeşmesi olarak da bilinmektedir.

Kemer Köprü

Ordu İli Merkezde Bülbül Deresi üzerinde bulunan tek saçaklı düzgün kesme taştan yapılan köprü, 1890-1895 yılları arasında inşa edilmiştir. Tek gözlü yuvarlak kemerli ve tabanı taş döşeli olan Kemer Köprü, 1982 yılında onarımdan geçmiştir. Ordu’nun tarihi köprülerinden biridir.

Hamidiye (Hükümet) Camii

Saray Mahallesi Kışla Caddesi üzerinde bulunan cami, 1890-1892 yılları arasında yapılmıştır. Küçük ve kare planlıdır. Dış yapısı ahşap ve taş malzemeden yapılmıştır.

Eskipazar Büyük Hamam-Merkez

Ordu ili Altınordu ilçesine bağlı Eskipazar'da bulunmaktadır. Eskipazar Büyük Hamam 16.yüzyılda yapılmış bir eserdir. Günümüze harap bir durumdadır. Restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devam etmektedir.

Turnasuyu

İlçe merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunan Turnasuyu doğal plajı ile ünlüdür. Doğanın tüm güzelliklerini gözler önüne seren Turnasuyu bölgenin en çok tercih edilen yeridir. Burada bulunan vadide 60 kilometre uzunluğunda yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Turnasuyu Deresinin çevresinde bulunan yeşil alanlarda dinlenebilirsiniz. Turnasuyu Deresinde birçok balık çeşidi yetişmektedir. Doğal bir güzelliğe sahip olan Turnasuyu Deresini ve çevresini mutlaka görmelisiniz.

Yoroz Kent Ormanı

İlçe merkezine 15 kilometre mesafededir. Yüksek bir yerde olan Yoroz Kent Ormanı’ndan Ordu ve denizi izleyebilirsiniz. Bu orman içinde oturma yerleri, gezi alanları ve teraslar bulunmaktadır.

Altınordu’da nerede ne yenir?

Bir günde dört mevsimin yaşandığı Ordu doyumsuz yaylalarda balık yemek ve yöresel yemeklerin tadına bakmanız için sizleri bekliyor. Ordu mutfağı ve yörenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Ordu, Karadeniz kıyısında yer alması sebebiyle balık, sebze ve meyve yönünden çok zengin bir şehrimizdir. Ordu mutfağının gelişmesinde en büyük etkenlerden biri dağ, yayla, deniz kültürünün iç içe olması ve ekonominin balıkçılık, fındık, arıcılık, mısır tarımı ve yaylacılığa bağlı olmasından kaynaklanıyor. Ordu merkezde ve sahil kesimlerinde yeme içme kültürü farklılıklar gösterirken yüksek kesimlerde ve yaylalarda ise coğrafi koşullardaki değişiklik nedeniyle yöre insanlarının yiyecek ve içecek kültürleri değişebiliyor. Kıyı kuşağı yağışlı ve ılıman iklime sahip olduğundan bitkisel ve hayvansal (özellikle balık) temelli beslenme tercih edilmektedir. İlçede bu yöresel tatları deneyebileceğiniz mekanları ise;  Red Restaurant, Çamlı Köşk Restaurant, Dejavu Restoran, Lezzet Çiftliği Restaurant, Aspava Restaurant, Olive GrillFoodCoffe, Köyüm Restaurant, Tepe Restaurant şeklinde sıralayabiliriz.

Altınordu’da gece hayatı

Yeşille mavinin bir araya geldiği sahilleri, birbirinden lezzetli yemekleri ve huzur dolu havasıyla Ordu, Karadeniz Bölgesi’nin en çok ziyaret edilen destinasyonlarından biri konumundadır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık şehri olan Ordu’da gece hayatı fazla aktif olmasa da barlar ve canlı müzik mekânları sizi bekliyor. Ordu merkezde en çok tercih edilen mekânlardan biri Bar&Bar’dır. Atatürk Bulvarı’nda bulunan mekanda canlı müzik eşliğinde eğlenebilirsiniz. JazzPub Ordu modern tasarımına eşlik eden lezzetli yemekleri ve canlı müzik etkinlikleriyle Ordu’nun nezih mekanları arasındadır. Ordu sahilde bulunan Köşk Pub’ta sevdiklerinizle içkinizi yudumlayabilir, Ordu mutfağından lezzetleri tadabilirsiniz.