TatilCity.NETTatilCity.NET

Altıntaş Gezi Rehberi

Kütahya’nın tarihi kalıntılarıyla ünlü ilçesi Altıntaş, il merkezine 49 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kurtuluş savaşının en kanlı çatışmalarına ev sahipliği yapan Çalköy mevkiinin de yer aldığı Altıntaş, 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri nedeniyle her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Coğrafi olarak dağlarla çevrili bir ova üzerinde kurulan ilçenin yüzölçümü 905 kilometrekaredir. Batısında Murat Dağı; doğu, kuzey ve güneyinde ise Altıntaş ovasıyla çevrili olan ilçenin, başlıca gelir kaynağı tarımdır. Altıntaş’ta en çok yetişen tarım ürünleri; buğday, arpa, fasulye, nohut ve şeker pancarıdır. Ayrıca büyük mermer yataklarına da ev sahipliği yapan ilçede, mermer de önemli bir ekonomik gelir kaynağıdır. İlçede görülen iklim ise karasal olup yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir.Antik çağlardan beri yerleşime açık olan Altıntaş, söz konusu dönemlerde Soa adını taşımıştır. Yörede bulunan zengin mermer yatakları antik dönemlerde kentlerin kurulmasında da kullanılmıştır. Altıntaş yakınında yer alan Aizonoi Antik Kenti, buradan temin edilen mermerlerle kurulmuştur. Antik dönemlerde Abya ismini taşıyan günümüzün Pınarcık köyü, bir Roma şehir devleti olarak önemlidir. Abya, kendi adına sikke basan bir devlet olarak bilinmektedir. Altıntaş’a bağlı Osmaniye köyünde ise Milattan Sonra 2 ile 3’üncü yüzyıla işaret eden Roma dönemi anıt mezarı gün yüzüne çıkarılmıştır. Tarihte isyanlara da ev sahipliği yapan Altıntaş’ta, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Sultan II. Beyazıt döneminde çıkan Şah Kulu isyanı yaşanmıştır. İlçe, Osmanlı güçleriyle isyancılar arasındaki çatışmalara ev sahipliği yapmış ve isyancılar mağlup edilmiştir. Ayrıca Başkomutanlık Meydan Muharebesi esnasında savaşın idare merkezi burası olmuştur. En yoğun çatışmaların yaşandığı bölge ise Çalköy olmuştur.

Altıntaş’a nasıl gidilir?

Kütahya il merkezine 49 kilometre uzaklıkta yer alan Altıntaş, gelişmiş karayolu ulaşım imkanlarına sahiptir. Eskişehir-İzmir ve Denizli-İstanbul yolu üzerinde yer alan Altıntaş, Dumlupınar’a 33, Afyon’a ise 52 kilometre uzaklıktadır. Kütahya il merkezinden ilçeye ulaşmak için gün içinde belirli aralıklarla düzenlenen minibüs seferlerinden yararlanılabilir.Havayolu ulaşımı için ise Kütahya Zafer Havalimanı kullanılabilir. İlçe merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanından servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla ilçeye ortalama 10 dakika kadar kısa sürede ulaşılabilmektedir.

Altıntaş’ta doğa sporları

Coğrafi yapısı ve iklimi doğa sporlarına uygun olan Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde başta trekking, dağcılık, tırmanış olmak üzere çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir. Altıntaş’ın yakınında yer alan Murat Dağı, doğa sporları için en çok tercih edilen yerlerden biridir. Dağcılık ve tırmanışın yanı sıra trekking, kampçılık ve yamaç paraşütüne de uygun olan Murat Dağı, farklı uzunluklarda çok sayıda parkura ev sahipliği yapmaktadır. 10 kilometreye kadar uzayan bu parkurlar arasında bazıları kış aylarında da tercih edilmektedir. Bölgede bulunan Karapınar ve Karasöğüt mevkiindeki parkur, kışın yürümek için oldukça elverişlidir. Murat Dağı’ndaki yürüyüş parkurlarında eşsiz bir manzara da izlenebilmektedir.Ayrıca yamaç paraşütü için de elverişli olan Murat Dağı'nda, son yıllarda uçuşlar yapılmaya başlanmıştır. Dağda yer alan kayak merkezinde bir atlama platformu oluşturulmuştur. Buradan yapılan atlayışlar, muhteşem bir manzaraya karşı iki saate kadar devam etmektedir.

Altıntaş’ta gezilecek yerler

Zafertepeçalköy

Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda en şiddetli çatışmaların yaşandığı bu köy, Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir yere sahiptir. İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Çalköy, 1985’te Zafertepeçalköy adını almıştır. Sit alanı ve Milli Park ilan edilerek koruma altına alınan bölge, önemli anıtlara ev sahipliği yapmaktadır.

Zafer Anıtı

Zafertepeçalköy’de bulunan Zafer Tepe’de yer alan anıt, 1972 yılında yapılmıştır.  30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşı’nı ve Türk milletinin birlik ve beraberliğini sembolize eden anıtta, çatılmış silahlar dikkat çekmektedir. Uzaktan bakıldığında ise yanan meşale görüntüsü dikkat çekmektedir.

Şehit Sancaktar (Meçhul Asker Anıtı)

Zafer Tepe’de yer alan bu anıtın temelini, 1924’te Mustafa Kemal Atatürk bizzat atmıştır. 1927 yılında açılan anıtı Mimar Hikmet ve Taşçı Kadri yapmıştır. Ancak 1964 yılında yeni bir anıt yapılmasına karar verilerek eski anıt yıkılmıştır. Bugün gördüğümüz anıt 1979 yılında yaptırılan anıttır. Burası aynı zamanda Atatürk’ün, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” cümlesini söylediği yerdir.

Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliği

Zafertepeçalköy’de yer alan bu şehitlik de Altıntaş’ın önemli değerleri arasındadır. Şehitlikte 29 Ağustos’ta düşmana karşı yapılan hücumda şehit olan Harputlu Yüzbaşı Şekip Efendi ve aynı alaydan bazı erlerin cenazeleri yer almaktadır.

Çal Tepesi

Altıntaş ilçe merkezinin doğusunda yer alan bu tepe, antik bir kentin kalıntılarına ev sahipliği yapması bakımından önemlidir. Çal Tepesi’nde Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir antik tiyatro kalıntısı ile yerleşim yeri kalıntıları dikkat çekmektedir.

Antik Mermer Ocakları

Roma döneminde kullanılan bu mermer ocakları, yakında bulunan antik Aizonai kentinin kuruluşunda önemli bir yere sahiptir. Antik kent, buradan çıkarılan mermerlerle inşa edilmiştir. Bölgedeki geniş arazilerde çok sayıda mermer ocağı bulunmaktadır. Sao mermer ocakları adı verilen bu ocaklarda, Roma döneminde yarım bırakılan kaidelere günümüzde de rastlanmaktadır.

Çakırsaz Hanı

Altıntaş’ın Selçuklu dönemi yapıları arasında bulunan Çakırsaz Hanı, ilçenin Çakırsaz köyünde yer almaktadır. Hanın 13’ncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kaçak kazılar ve bakımsızlıktan dolayı hasarlı olarak günümüze ulaşabilen hanın dış duvarları ile giriş kaidelerinde yıkılan yerler mevcuttur. Ayrıca tavanda da çökme meydana gelmiştir. Doğudaki kemerli kapıdan girilen handa, kapı alınlığı altıgen şeklindeki taşlar arasına konulan üçgen tuğlalarla inşa edilmiştir. Böylece petek görüntüsü meydana gelmiştir. 2008 yılında onarılan han, ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir.

Altıntaş’ta nerede ne yenir?

Kütahya yemek kültürünün özelliklerini taşıyan Altıntaş’ta; buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri mutfakta önemli yer tutar. Erişte, bulgur ve tarhana yörenin en çok tüketilen yiyecekleridir. Börekleriyle de ünlü yörede Gökçümen hamursuzu, şibit, gözleme ve ıspanaklı şibit gibi lezzetler de yaygındır. Cimcik isimli hamur yemeği de bölgenin özgün lezzetleri arasındadır.Altıntaş’ta bulunan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçenin en çok tercih edilen restoranlarını; Bereket Pide Salonu, Masal Cafe Kahvaltı Salonu, Lezzet Kokoreç Köfte, Dolunay Lokantası, Sena Pide Salonu, Altıntaş Samsat Çiğköftesi, Şafak Lokantası, Beyzagül Pastanesi, Hacıalioğlu Çiğ Köfte ve Bizim Pide Kebap olarak sayabiliriz.

Altıntaş’ta gece hayatı

Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde canlı bir gece hayatından söz edemeyiz. Alkollü mekan sayısının çok az olduğu ilçede, daha çok kafeterya, çay bahçesi ve pastaneler dikkat çekmektedir. İlçede akşam saatlerinde bu mekanlarda dinlenerek içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Altıntaş’ın en çok tercih edilen mekanları ağırlıklı olarak Hürriyet ve Cumhuriyet caddeleri üzerinde yer almaktadır. Bunlar arasında öne çıkan Yakamoz Cafe, Anatolia Cafe, Simit Evi, Şahin Sokak üzerinde yer alan Nur Kafe ve Milli Egemenlik Caddesi üzerinde hizmet veren Kafe Milennium Duru gibi mekanlar ilçe sakinlerinin keyifle zaman geçirdiği yerlerdir.