TatilCity.NETTatilCity.NET

Amasra Gezi Rehberi

Amasra Gezi Rehberi

Amasra Gezi Rehberi


Amasra Gezi Rehberi

Batı Karadeniz bölümünün en güzel beldelerinden olan Bartın’ın Amasra ilçesi, denize uzanan bir burun ve bu burnun iki tarafında yer alan iki koy ile eşsiz bir konuma sahiptir. Bir yandan doğal güzellikleri, diğer yandan da 3 bin yıllık geçmişinden bugüne gelen tarihi yapılarıyla bölgenin gezilmesi gereken ilçelerinden biri olan Amasra, tarihte çok sayıda uygarlığın başkenti olmuştur.
Eskiden Sesamos, Amastris ve Samastro gibi isimlere sahip olan ilçe, küçük bir alanda konumlandığı için burada kurulan her yeni medeniyet, öncekine ait yapıların üzerine inşa edilerek varlığını sürdürmüştür. İlk olarak Sesamos adını alan bölge, Milattan Önce 16 yıl boyunca Kraliçe Amastris tarafından yönetilmiştir. O dönem Symoikismos Siteler Birliği’ne başkentlik yapan Amasra, kraliçe Amastris’in adını almıştır. Kraliçe döneminde yapılan şehir surları, tapınaklar, agoralar ve akropol ile görkemli bir kent haline gelen Amasra, Milattan Önce 70’te Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir.
Tarihsel süreç içerisinde önemli konumunu hiç yitirmeyen bölge, Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasıyla Bizans sınırları içinde yer almıştır. Bu dönem de oldukça parlak yıllar geçiren Amasra, Bizans İmparatorluğu’nun zayıflamasının ardından Cenova kontrolüne girmiştir. Cenova döneminde bir liman ve ticaret merkezi haline getirilen bölge, aynı zamanda bir askeri üs olmuştur. Fatih Sultan Mehmet’in çok beğendiği Amasra, Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra da önemini kaybetmemiştir. Amasra’da bugün görülebilecek tarihi yapıların önemli bir bölümü Cenova döneminden kalmadır. İlçede antik kentlerden kalan bazı bölümlerin halen toprak altında olduğu tahmin edilmektedir.
Batı Karadeniz’in doğal güzellikleri, temiz havası ve tarihi yapılarıyla ünlü bu güzel ilçesi, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. İlçede, Kraliçe Amastris döneminden kalma tarihi yapılara rastlamak dahi mümkündür. Dört mevsim de ziyaret edilebilecek Amasra’da, oldukça keyifli deneyimler yaşamak mümkündür. Doğada yürüyüşler yapılıp denize girilebilen, birbirinden ilginç tarihi yapıların ziyaret edilebileceği ilçe, İstanbul’a yakınlığı nedeniyle hafta sonu tatilleri için de tercih edilmektedir.

Amasra’ya nasıl gidilir?

Karayolu ve havayolu ulaşım imkanlarına sahip olan Amasra’ya; başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere pek çok kentten karayolu ulaşımı mevcuttur. Özel araçla ulaşımın kolay olduğu ilçeye ayrıca şehirlerarası otobüslerle de direkt gidilebilmektedir. Bartın il merkezinden ilçeye her yarım saatte bir minibüs seferleri düzenlenmektedir.
Amasra’ya Zonguldak ve Kastamonu üzerinden havayolu ulaşımı ile gitmek de mümkündür. İlçeye uçakla ulaşmak isteyenler, en yakındaki havaalanı olan Zonguldak’taki Çaycuma Havalimanı’nı kullanabilirler. Öte yandan Kastamonu Havalimanı da ilçeye ulaşmak için alternatiflerden bir diğeridir. Çaycuma Havalimanı’nı tercih edenler, buradan araç kiralayarak ya da Bartın il merkezine giden minibüsleri kullanarak aktarmalı olarak bir saati biraz aşkın bir sürede Amasra’ya ulaşabilirler. Kastamonu Havalimanı’nı tercih edenler ise araç kiralayarak 3 saati aşkın bir sürede ilçeye varabilirler.

Amasra’da doğa sporları


Amasra’da doğa sporları

Doğal ve tarihi güzellikleriyle Batı Karadeniz Bölümü’nün en güzel ilçelerinden olan Amasra, coğrafi özellikleri nedeniyle pek çok doğa sporuna uygun bir yapıya sahiptir. Su sporlarının yanı sıra doğa yürüyüşleri, karavan kamp aktiviteleri, dağcılık gibi etkinliklerin yapılabildiği ilçede, spor yapılabilecek çok sayıda yer bulunmaktadır.
Büyük Liman’da yer alan Amasra Yelken Kulübü, su sporları konusunda ilçeye önemli hizmetler vermektedir. İlçede sörf, yelkenli ve kano kiralanabilen tek yer olma özelliğine sahip kulüp, ayrıca lisanslı sporcular da yetiştirmektedir. Kulüpte yaz aylarında çocuklara yelken kursu, yetişkinlere ise kaptanlık eğitimi verilmektedir. Her mevsim rüzgar alan Küçük Liman da yelkencilere kucak açan önemli bir noktadır.
Yaylaları ve bakir koylarıyla öne çıkan Amasra’da, çadır ve karavan turizmi için uygun yerler de mevcuttur. Özellikle sahil kesiminde, doğanın içinde çadır kurup kamp yapmak yaygın bir etkinliktir. Doğa yürüyüşleri için ise Amasra’da hem ilçe merkezinde hem de yaylalarda ve köylerde çok sayıda parkur yer almaktadır.
Amasra’da gezilecek yerler

Amasra’da gezilecek yerler


Amasra’da gezilecek yerler


Amasra Müzesi

Amasra’nın tarihi zenginliğinden gelen önemli eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi, küçük limanın kıyısında yer almaktadır. Tescilli bir tarihi yapı olan Amasra Müzesi, 1884’te Denizcilik Okulu olarak yapımına başlanıp, tamamlanamayınca 1976’da Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen binadır. Buranın müze olarak hizmete girmesi 1982 yılında gerçekleşmiştir. Beş teşhir salonundan meydana gelen Amasra Müzesi’nde; Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Bunların öne çıkanları; farklı sütun başlıkları, heykeller, mezar taşları, mezar eşyaları, sunaklar, lahitler, denizden çıkarılan amforalar, toprak altı künkleri ve çeşitli dönemlerden kalma paralardır. Müzenin bahçesinde de farklı dönemlerden kalan kimi eserler ile mezar taşları mevcuttur.

Amasra Kalesi

Amasra’da görülmesi gereken önemli tarihi yapılardan birisi, Bizans dönemine ait Amasra Kalesi’dir. Cenevizliler döneminde değişikliklere uğrayan, 14’üncü ve 15’inci yüzyıllarda önemli onarımlar geçiren kale, iki ana kütleden meydana gelmektedir. Bunlardan biri, eskiden ada olan ve bir köprüyle ilçeye bağlanmış olan Boztepe’deki Sormagir Kalesi, diğeri ise ilçedeki Zindan Kalesi’dir. Doğu surlarının uzunluğu 65 metre olan Amasra Kalesi’nin, üzerinde sekiz tane burç olan güney surlarının uzunluğu ise 300 metre kadardır. Kalenin, Kemere Köprü’den itibaren bugün büyük bölümü yıkılmış olan surlarının uzunluğu da 200 metredir. Günümüzde surlarının büyük kısmı yıkılmış olan kalenin kapıya bitişik batı surlarından 50 metrelik bir bölümü halen ayaktadır. Amasra Kalesi’nde, kule boşlukları, iç bölümler, Cenova armaları, Eros, Medusa, kartal, öküzbaşı gibi figürler mevcuttur.

Cenova Şatosu

Sadece Amasra’nın değil, batı Karadeniz bölümünün de en ünlü yapılarından biri olan bu şatı, Cenova döneminde inşa edilmiştir. Amasra Kalesi’nin iç kale denilen yerinde bulunan Cenova Şatosu, saray şeklinde yapılmıştır. Biri kale içinde yüksek bir burçla korunan şato kapısı, diğeri ise büyük liman tarafından basamaklı kaldırımlarla olmak üzere iki girişi olan bu şatoda, kapıda Amasra’da hakimiyet kurmuş ailelerin armalarının yer aldığı taş bloklar bulunmaktadır. Oldukça ilgi çekici bu taş bloklar günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

Direkli Kaya (Küçük Liman)

Amasra’da görülmesi gereken muhteşem deniz manzaralı Direkli Kaya, turistlerin en çok uğradığı yerler arasındadır. Yedi metre uzunluğundaki kayada, denizle bağlantısı olan bir havuz, kayaya oyulmuş basamaklar ve mermerden yapılmış bir iskele mevcuttur. Küçük Liman olarak da bilinen yerin, denizi aydınlatmak ve gözetlemek için Cenevizlilerce yapıldığı belirtilmektedir. İlçe merkezindeki en güzel yerlerden biri olan Direkli Kaya’dan manzarayı izleyip nefis fotoğraflar çekebilirsiniz.

Tarihi Kemere Köprüsü

Boztepe Adası ile Amasra’yı birbirine bağlayan bu köprü, Roma döneminde inşa edilmiştir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü taş kemer şeklinde yapılan köprü, Bizans döneminde 8’inci ve 9’uncu yüzyıllarda onarımdan geçmiştir. Genişliği 5.89, uzunluğu ise 26.69 metre olan köprü, son zamanlarda yeniden onarılmıştır. Altından deniz geçen Tarihi Kemere Köprüsü, bölgeyi ziyaret eden turistlerin bol bol fotoğraf çektirdikleri güzel bir görüntü sunmaktadır.

Çekiciler Çarşısı

Amasra merkezinde yer alan Çekiciler Çarşısı, yörenin el emeği göz nuru hediyelik ürünlerinin satıldığı tarihi bir çarşı olarak ilçede gezilmesi gereken yerlerden biridir. Ahşap işçiliğinin güzel örneklerinin görülebileceği bu küçük çarşı, ismini bir ahşap oymacılığı süsleme sanatı olan çekicilikten almıştır. Amasra ve köylerinde günümüzde halen sürdürülen ağaç oymacılığı, 17’nci yüzyıla dayanmaktadır. Ihlamur, şimşir, kızılağaç, dişbudak, ceviz ve kiraz gibi ağaçlar kullanılarak yapılan hediyelik eşyaların satıldığı Çekiciler Çarşısı’nda; yöreye özgü el emeği ürünler ile ekonomiye katkı sağlandığı gibi bu gelenek de yaşatılmaktadır.

Kuşkayası Yol Anıtı

Amasra ilçe merkezine dört kilometre mesafede yer alan Kuşkayası Yol Anıtı, Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius adına inşa ettirilmiştir. Gaius Julius Aguilla’nın 41 ile 54 yılları arasında kayaları oyarak yaptığı anıtın Anadolu’da bir benzerinin olmadığı belirtilmektedir. Kayaya oyulan insan figürlü başsız bir heykel, bir Roma kartal figürü ile iki tane kitabeden meydana gelen anıt, ilçede görülmesi gereken ilginç bir yapıdır.

Bakacak Mevkii

Bakacak Mevkii olarak bilinen bölge, Amasra’nın tarihi ve doğal güzelliklerinin kuş bakışı izlenebileceği bir seyir noktasıdır. Tarihi bakımdan da önemli bir yer olan Bakacak, Fatih Sultan Mehmet'in Amasra hakkındaki sözleri söylediği yer olarak bilinmektedir. Fatih, burada Lala'sına “dünyanın göz bebeği” demiştir. Yaz aylarında oldukça hareketli olan bu mevkide, manzaraya karşı kahve içmek oldukça keyiflidir. Buradan Amasra limanı, yelkenli gemiler ve balıkçı tekneleri izlenebilir.

Bedesten

Amasra’da görülebilecek yapılardan biri olan Bedesten, denizden bir buçuk kilometre içeride bulunmaktadır. Milattan Sonra 1’inci yüzyıl sonları ile 2’nci yüzyılın başlarında yapıldığı belirlenen Bedesten, Roma Eyalet Meclis Sarayı olarak inşa edilmiştir. Daha sonraki dönemlerde ticari amaçlarla kullanıldığı için Bedesten ismini alan yapının boyutu 18 metreye 45 metre ebatlarında olup, beş tane nefi bulunmaktadır.

Amasra plajları

Yaz tatillerinde oldukça hareketli olan Amasra’da, denize girilebilecek belli başlı beş tane plaj bulunmaktadır. İlçe merkezinde yer alan Küçük Liman Plajı, Direkli Kaya’da denize kayalıklardan girilebilen noktadır. İlçe merkezinde bulunan en büyük plaj ise Büyük Liman Plajı’dır. Çevresinde market ve restoran gibi yeme içme ihtiyacının giderilebileceği mekanlara sahip bu plajda; duş, tuvalet, şemsiye ve şezlong hizmeti mevcuttur. Kumsalı ve deniziyle öne çıkan Çakraz da ilçede tercih edilen plajlardan biridir. Hemen yanındaki Bozköy Plajı’yla birlikte keyifli bir ortama sahip olan Çakraz Plajı çevresinde restoran, kamp alanı, pansiyon gibi işletmeler de mevcuttur. Kayalık bir yapıya sahip olan Akkonak Plajı, ilçe merkezine ortalama bir saat uzaklıkta yer alıp, kaya balıkçılığı yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir yerdir. Bartın’ın en popüler plajları arasındaki İnkumu Plajı ise gün batımı manzarasıyla öne çıkmaktadır.

Amasra’da nerede ne yenir?

Amasra bir liman şehri olduğu için ilçede öne çıkan lezzet, taze balıktır. İlçede yer alan balık restoranlarında; başta hamsi, kalkan, mezgit ve tekir olmak üzere Karadeniz’e özgü balık çeşitleri nefis bir şekilde pişirilmektedir. Balığın yanı sıra Amasra’nın ünlü lezzeti olan salata da ilçede en çok tüketilen lezzetler arasındadır. En taze malzemelerle ve turşularla hazırlanan Amasra salatası hazırlanırken, 30’a yakın malzeme kullanılmaktadır. Salatada en alta ağırlıklı olarak taze soğan, marul, roka, maydanoz ve semizotu, bir üst tabakaya rendelenmiş havuç ve turşu çeşitleri, üste de süslenmiş turp, salatalık ve havuç konmaktadır. Sızma zeytinyağı, liman ve sirke ile tamamlanan salataya yöreye özgü başka otlar da eklenebilmektedir.
Amasra’nın yöresel lezzetlerini, taze balık çeşitlerini ve bölge mutfağının diğer eşsiz lezzetlerini bulabileceğiniz restoranlar, ağırlıklı olarak deniz kenarında, enfes manzaralı mekanlardır. Büyük çoğunluğu iskeleli ve Amasra Kalesi’ne bakan restoranlarda oldukça lezzetli yemekler günün her saatinde yenilebilmektedir.

Mustafa Amca’nın Yeri

Amasra’da balık ve salatanın en güzel hazırlandığı yerlerden birisi, Küçük Liman Caddesi üzerinde bulunan Mustafa Amca’nın Yeri’dir. Taze balıkların ızgarada veya tavada nefis bir şekilde hazırlandığı bu restoranda, diğer deniz mahsullerini de bulabilirsiniz. Fiyatları uygun olan restoranda, ballı yoğurt ve kabak tatlısı da meşhurdur.

Türkan Hanım’ın Yeri

Harika bir tatil geçirdiğiniz Amasra’da sabah kahvaltısı için bir mekan arıyorsanız, Kum Mahallesi Selahattin Eyüce Caddesi üzerinde bulunan Türkan Hanım’ın Yeri’nden başka bir mekana bakmamalısınız. Omletleri, menemeni ve yöresel mantısı ile ünlü bu mekanda, serpme kahvaltılar oldukça beğenilmektedir.

Carlos Balık

Amasra’da uygun fiyatlı ve lezzetli taze balık yemeyi tercih edenlerin gözde mekanlarından birisi Carlos Balık’tır. Kum Mahallesi Mithat Ceylan Caddesi’nde yer alan bu restoranda kızartılmış balık ve midyeler oldukça lezzetli hazırlanmaktadır.
Amasra’da gece hayatı

Amasra’da gece hayatı


Amasra’da gece hayatı

Gece hayatının pek hareketli olmadığı Amasra’da, sezonun yoğun olduğu yaz aylarında ise canlılık göze çarpmaktadır. Amasra’da her zaman hareketli olan sahilde ise canlı müzik performanslarının sergilendiği mekanlar bulunmaktadır. Özellikle cuma ve cumartesi geceleri hareketli olan bu mekanlarda geç saatlere kadar eğlenceli vakit geçirilebilmektedir.
Amasra’da hareketli bir gece yaşamak isteyenlerin tercih ettiği başlıca mekanlar; Amasra Plajı’nın yanında bulunan ve manzarasıyla öne çıkan Özüm Bar, yemekleri ve programlarıyla birçok müdavime sahip olan Sesamos Cafe, sakin ortamıyla tercih edilen Hamam Cafe, karaoke ile ünlü Bofa Cafe Bar, dingin bir ortamda eğlenmek isteyenlerin tercih ettiği Kupa Pub ve her akşam canlı müzik performanslarının sergilendiği YaVo Bar gibi işletmelerdir.