
Ardeşen Gezi Rehberi
Ardeşen Gezi Rehberi
Rize’nin doğal güzellikleriyle öne çıkan ilçesi Ardeşen, Rize il merkezine 48 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Doğuda Fındıklı, batıda Pazar ilçeleri, güneyde Kaçkar Dağları, kuzeyde ise Karadeniz ile çevrili olan Ardeşen’in başlıca akarsuları Fırtına Deresi, Yeniyol Deresi ve Dolana Çayı’dır. İlçede düzlük alanlar, sadece akarsuların deniz ile birleştiği dar vadi ağızlarında bulunmaktadır. Güneyde bulunan dağların yanında, kuzey ve kuzeydoğu yönünde yer alan 3 bin metre yüksekliğindeki Kafkas Dağları ilçenin iklimini şekillendirmektedir. Bu dağlar nedeniyle kuzey rüzgarlarının etkisine kapalı olan ilçede, ağırlıklı olarak ormanlar görülmektedir.Ağırlıklı olarak tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan Ardeşen’de, yüksekliğin 600 metreye ulaştığı bölgelerde çay ve fındık bahçeleri bulunmaktadır. Çay ve fındık üretiminin yapılmadığı yüksek bölgelerde ise hayvancılık öne çıkmaktadır. Arıcılığın da önemli bir ekonomik faaliyet olduğu ilçede, su ürünleri üretimi daha çok kıyı balıkçılığı üzerinden gelişmiştir. Kültür balıkçılığının da gelişmeye başladığı ilçede, alabalık üretim tesisleri bulunmaktadır. Ardeşen’de en çok avlanan deniz balıkları; hamsi mezgit ve istavrit olarak dikkat çekmektedir.
Tarihi, bölgedeki diğer yerleşim birimleri gibi oldukça eski olan Ardeşen’de uzun yıllar boyunca Roma ve Bizans imparatorlukları hakim olmuştur. Ardından Trabzon Pontus İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalan bölge, 1461’de Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil edilmiştir. Bölgede 1916’da yaşanan Rus işgali, 1918 yılında sona erdirilmiştir. Daha önceleri Pazar ilçesine bağlı bucak olan Ardeşen, 1953 yılında ilçe statüsü almıştır.
Ardeşen’e nasıl gidilir?
Rize il merkezine 48 kilometre uzaklıkta olan Ardeşen’e ulaşım, ilçe merkezinden geçen Rize-Hopa karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Rize il merkezinden gün içinde karşılıklı düzenlenen minibüs seferleriyle ilçeye kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Ayrıca Rize’den Hopa yönüne giden toplu taşıma araçlarıyla da ilçe merkezine gidilebilmektedir.İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Ardeşen’e havayoluyla gitmek isteyenler ise Trabzon Havalimanı’nı kullanabilirler. Ardeşen’e 119 kilometre uzaklıkta olan havalimanından ilçeye ulaşmak için öncelikle Rize il merkezine gitmek gerekmektedir. Ayrıca yapımı devam eden Rize-Artvin Havalimanı’nın bitmesi ilçe ulaşımında büyük kolaylık sağlayacaktır. Ardeşen’e sadece 14 kilometre uzaklıkta yer alan havalimanı aracılığıyla ilçeye 15 dakikada ulaşılabilecektir.
Rize ucuz uçak bileti
[wprpi by=”tag” post=”11″ icon=”none”]
[wprpi by=”tag” post=”11″ icon=”none”]
[wprpi by=”tag” post=”11″ icon=”none”]
Rize otelleri Tatil City’de.. Rize’den otel seçerken uygun ve kaliteli olanları seçmeye özen gösterdik. Ayrıca, ucuz tatil fırsatı arayanlara bir tüyo.. Uygun fiyatlı Rize uçak bileti web sitemizde!..
Rize’de yapılacak şeyler
Rize’ye gitmek isteyenler için çeşitli bilgiler… “Rize’de Yapılacak Şeyler” bu şehir hakkında turistik bir el kitabı gibi hazırlandı. “Bu yazılanlar bana yetmez” diyenler için de çok daha fazla detay içeren Rize gezi rehberi hazırladık.

Ardeşen’de doğa sporları
Ardeşen’de doğa sporları
Doğa sporlarına uygun bir yapısı olan Ardeşen’de, en çok tercih edilen bölge su sporlarının yaygın olarak yapıldığı Fırtına Deresi’dir. Ardeşen ilçesinin 2 kilometre batısından Karadeniz’e dökülen Fırtına Deresi, 60 kilometreye yakın uzunluğuyla rafting, kano, yüzme, olta balıkçılığı gibi aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır. Sadece adrenalin ve spor için değil, bölge kültürüne dair de birçok özelliği barındıran Fırtına Deresi rafting parkuruna, Çamlıhemşin üzerinden ulaşılabilmektedir. Başta rafting olmak üzere akarsu sporlarının yapıldığı 23 kilometrelik bu parkur, suyun debisine göre değişen zorluk derecelerine sahiptir. Ardeşen’de ayrıca doğa yürüyüşleri ve off-road gibi aktivitelerin yapılabildiği birçok bölge mevcuttur.
Ardeşen’de gezilecek yerler
Ardeşen’de gezilecek yerler
Seslikaya Camii
Ardeşen’in Seslikaya köyünde yer alan cami, 1801 tarihinde inşa edilmiştir. Bölgedeki ahşap süslemeli camilerin en güzel örneklerinden olan Seslikaya Camii, giriş kapısındaki yekpare düzgün kesme taşları ve ahşap kapısı üzerindeki motiflerle dikkat çekmektedir. Kapısının sağ ve sol tarafında Osmanlıca yazıların yer aldığı camide, tavan içinde ise kalemle süslenmiş kubbe mevcuttur.Işıklı Camii
Ardeşen’in tarihi yapıları arasında yer alan cami, Işıklı köyünde bulunmaktadır. 1887 yılında yapılan Işıklı Camii, dikdörtgen planlı ve kesme taştan inşa edilmiştir. Caminin kuzey cephesinde yer alan son cemaat yeri ve çatısı onarımdan geçirilmiştir. Süslemeleri ve ahşap bölümleriyle dikkat çeken caminin, tavanında yıldız desenli bir kubbe mevcuttur.Tarihi Kilise
Ardeşen ilçe merkezinde yer alan kilise, ilçede görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır. Kavaklı Mahallesi’nde bulunan yapının, ne zaman inşa edildiği kesin olarak bilinmemekle birlikte Trabzon Pontus İmparatorluğu döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. Ağaçlar ve sarmaşıklar arasında yer alan kilise, düzgün taşlardan inşa edilmiştir. Bakımsızlık nedeniyle duvarlarının bir bölümü yıkılan kilisenin üzerinde ahşap bir çatı mevcuttur. Kilise üç apsislidir ve orta apsis beşgen şeklindedir. Bu tarz apsise sahip kiliseler, Trabzon Pontus İmparatorluğu’nun dönemini yansıtmaktadır.Tunca Köprüsü
Tunca Köprüsü, Ardeşen ilçe merkezine 25 kilometre mesafedeki Tunca beldesindedir. Patika bir yol ile ulaşılan yapı, Tunca Deresi üzerine kurulmuş yuvarlak kemerli ve tek gözlü bir köprüdür. Korkulukları ve kemeri kesme taştan inşa edilen köprünün diğer bölümleri ise moloz taştan yapılmıştır. Ayrıca aynı köyde bir köprü daha bulunmaktadır. Beyaz Su Deresi üzerindeki bu köprü, yuvarlak kemerli ve tek gözlü olup Tunca Köprüsü’ne 60 metre uzaklıktadır.Yukarı Durak Köprüsü
İlçenin tarihi köprüleri arasında bulunan Yukarı Durak Köprüsü, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan aynı isimli köydedir. Köprünün 18’inci yüzyılda Yaboğlu Dursun tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Yenice Mahallesi ile Dereiçi Mahallesi’ni birbirine bağlayan köprü, yuvarlak kemerli ve iki gözlü inşa edilmiştir. Köprünün kemeri ve korkulukları kesme taştan, diğer bölümleri ise moloz taştan yapılmıştır. Ayrıca yakındaki Aşağı Durak Köyü’nde de tarihi bir köprü bulunmaktadır. Aşağı Durak ile Manganez köylerini birbirine bağlayan köprü de ilçenin görülmesi gereken tarihi yapılarındandır.Seslikaya ve Köprüköy Köprüsü
Ardeşen’de yer alan köprülerden bir diğeri ise Tunca yoluna 9 kilometre uzaklıktaki Seslikaya köyündedir. Tek gözlü ve yuvarlak kemerli bu köprünün kemeri kesme taştan, diğer bölümleri ise moloz taştan yapılmıştır. Köprüköy (Timisvat) Köprüsü ise Çamlıhemşin yolunun 10’uncu kilometresindedir. Hoşdere ile Köprüköy’ü birbirine bağlayan yapı, Fırtına Deresi üzerine inşa edilmiştir. İki gözlü ve yuvarlak kemerli köprünün korkulukları ve kemeri kesme taştan, diğer bölümleri ise moloz taştan yapılmıştır.Ardeşen’de nerede ne yenir?
Karadeniz ve Rize mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Ardeşen’de, bölgenin genelinde olduğu gibi hamsi yemekleri oldukça yaygındır. İlçede; hamsi tava, hamsili içli tava, hamsili pilav, hamsi köftesi, hamsili ekmek, balık pilakisi ve hamsi kuşu gibi lezzetlerin yanı sıra palamut balığı da yoğun tüketilen bir lezzettir. Ardeşen’de ayrıca sebze yemekleri, et yemekleri, tatlılar ve salatalar da yaygın olarak tüketilmektedir. Karalahananın çorbası, dolması ve kavurmasının da meşhur olduğu yörede; bunların yanı sıra etli kuru fasulye, turşu kavurması, mısır ekmeği, Rize pidesi ve Rize simidi yaygındır. Enişte lokumu, pepeçura, Laz böreği ve pekmezli kabak tatlısı ise yörenin sevilen tatlıları olarak öne çıkmaktadır.Ardeşen’de yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Karadeniz mutfağının seçkin lezzetlerini tadabileceğiniz restoranların en çok tercih edilenleri; Gönül Sarayı, Bahar Restaurant, Akasya Alabalık Tesisleri, Gizem Pizza, Fırtına Restaurant, Areksan Unlu Mamulleri, Yeni Ulus Unlu Mamulleri, Şelale Balık Lokantası ve Çiftliği, Patulya Restaurant, Sevil Börek ve Kır Pidesi Salonu ve Hacıalioğlu Çiğ Köfte gibi işletmelerdir.

Ardeşen’de gece hayatı