TatilCity.NETTatilCity.NET

Arhavi Gezi Rehberi

Artvin Arhavi Gezi Rehberi

Artvin Arhavi Gezi Rehberi


Artvin şehir merkezine 90 kilometre uzaklıkta bulunan Arhavi, Doğu Karadeniz Dağları’nın kuzeyinde kurulmuş olan, doğal güzellikleriyle turistlerin ilgisini çeken şirin bir ilçedir. Kamilet ve Derecik vadilerinde bulunan ilçenin merkezi düzlük olup, köyleri ise dağlık alanda bulunmaktadır. İlçe sınırları içinde irili ufaklı çok sayıda buzul gölü vardır. Doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle Karadeniz’in görülmesi gereken yerleri arasında bulunan Arhavi; kuzeyinde Karadeniz, batısında Rize’nin Fındıklı, doğusunda Hopa, güneyinde ise Borçka ve Yusufeli ilçeleri ile komşudur. Yüzölçümü 314 kilometrekare olan Arhavi, 30 köy ve yedi mahalleye sahiptir.
Genel olarak engebeli ve dağlık arazi yapısı kısmen de olsa tarıma uygundur. Doğu Karadeniz’in tipik dağlık yapısının görüldüğü ilçede 3 bin metre yüksekliğe yaklaşan dağlar yer almaktadır. Bunlar 2 bin 985 metre yüksekliğiyle Çatalkaya dağı, 2 bin 292 metre yüksekliğiyle Koyunyayla, 2 bin 142 metre yüksekliğiyle Mete ve 2 bin 68 metre yüksekliğiyle Dikme dağlarıdır. Turizm açısından bakıldığında, ağırlıklı olarak Rus ve Gürcü turistleri ağırlayan Arhavi, yerli turistlerin de yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır. İlçenin tarım kaynaklarını ise ağırlıklı olarak çay ve fındık oluşturur. Ancak son yıllarda kivi yetiştiriciliği de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Tarihi oldukça eskilere dayanan Arhavi'de, Milattan Önce 831’de Urartular tarafından ilk yerleşimin oluşturulduğu tespit edilmiştir. Daha sonraları Milattan Önce 200 ile 150 yılları arasında Roma İmparatorluğu kontrolünde olan bölgede, 532’ye kadar Türkmen İlbeyleri’nin varlığı dikkat çeker. Ardından ise Hazar Türkleri 625 ile 630 yılları arasında hakimiyet kurmuş ve devamında Selçuklu Devleti bölgede yönetimi almıştır. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1471’de Osmanlı topraklarına dahil edilen Arhavi’nin adı Arkabi’den gelmektedir.
Artvin Arhavi Gezilecek Yerler Kültür Tarih

Artvin Arhavi Gezilecek Yerler Kültür Tarih


Doğal ve tarihi değerleriyle Arhavi’de gezilecek yerler...


Ciha Dağı ve Kalesi

İlçenin sembolü olarak görülen Ciha Dağı, bölgenin en çok ziyaret edilen doğal mekanlarından biri olarak dikkat çeker. Doğa sporları ve yürüyüş için oldukça elverişli olan Ciha Dağı, yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Burada bulunan Ciha Kalesi ise Cenevizlilerden kaldığı düşünülen önemli bir tarihi yapıdır. Bugüne kadar pek onarım görmeyen kale, ilçenin hakim noktasında bulunmaktadır. Günümüzde yalnızca surları ayakta kalabilen Ciha Kalesi konumu itibarıyla da güzel bir manzara sunmaktadır. Ormanın içinde bulunan kale, doğal ortamıyla turistlere keyifli yürüyüş imkanları sunmaktadır.

Ortacalar Çiftekemer Köprüsü

Ortacalar Çiftekemer Köprüsü, birbirine dik biçimde konumlandırılmış iki köprüden meydana gelmektedir. Yapımında taş malzeme kullanılan köprü, Küçükköy ve Arılı arasında yer alan yol ayrımındadır. Her ikisi de tek gözlü ve eğimli yola sahip olan köprülerin ne zaman inşa edildiğiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur. Ancak yapılan araştırmalar ve incelemeler köprülerin yaklaşık 250 yıllık olduğuna, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edildiğine işaret etmektedir. Estetik görüntüsüyle ilgi çeken bu taş köprüler, kısa süre önce onarımdan geçirilerek, bugüne kadar sağlam şekilde varlığını sürdürmüştür.

Mençuna Şelalesi

Çiftekemer Köprüsü’ne yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Mençuna Şelalesi, Arhavi’nin görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında başı çekmektedir. Bir süre orman içinde yürüdükten sonra karşınıza çıkan bu şelale aynı zamanda Karadeniz’in en yüksek şelalesi olarak bilinmektedir. 100 metre yukarıdan dökülen sular, şelalenin önünde yaklaşık 200 metrekarelik bir gölet meydana getirirken, yaz aylarında bu serin gölette yüzmek müthiş keyif vericidir. İçinde kırmızı benekli alabalıkların yaşadığı bu göletle birlikte muhteşem bir görüntü sunan Mençuna Şelalesi, bölgede doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin ve piknik yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biridir.
Son yıllarda daha çok ilgi gören ve turistlerin akınına uğrayan şelalenin çevresinde çok çeşitli bitki ve yaban hayatı da mevcuttur. Mençuna Şelalesi, Arılı dağlarından doğan küçük çayların birleşmesi sonucu oluşmuştur. Şelalenin döküldüğü göletin ardından sular 10 metrelik ikinci bir şelaleyi meydana getirirken, devamında Kamilet Deresi’yle buluşur. Bahar aylarında kar sularının erimesiyle bir doğa harikası görünümünü alan Mençuna Şelalesi, en güzel görüntüsüne Nisan ve Mayıs aylarında kavuşur.

Ortacalar Merkez Camii

Arhavi’nin Ortacalar köyünde yer alan Ortacalar Merkez Camii, 1757 yılında inşa edilmiştir. Minber ve tavan süslemeleriyle ilgi çeken caminin kitabesine göre, yapı 1757 yılında yapılmıştır. Daha sonra 1908’de ise ahşap tavanıyla birlikte ahşap minberi inşa edilmiştir. Caminin minaresi 1955 yılında eklenmiş, 1964 yılında ise son cemaat yerine son hali verilmiştir. Dönem dönem bazı küçük onarımlardan geçen cami bugün ibadete açıktır. Meyilli bir alan üzerindeki caminin kuzey tarafında iki katlı son cemaat yeri ve kuzeybatıdaki köşede ise minaresi yer almaktadır. Tamamı dıştan kırma çatıyla kapatılan Ortacalar Merkez Camii’nin üstü düz ahşap tavana sahiptir. Caminin orta yerinde sekizgen şeklinde, zengin süslemeli göbek kısmı bulunmaktadır. Minber ve tavan süslemesi caminin önemini artıran temel unsurlar olarak dikkat çekmektedir.

Arhavi’de nerede ne yenir?

Arhavi, pek çok Karadeniz kenti gibi, mevsimin uygunluğuna bağlı olarak hamsinin ilk akla geldiği yerler arasındadır. Ayrıca Kafkas arı bölgesinde yer aldığı için burada kaliteli bal üretimi de yaygındır. Arhavi mutfağı ise ağırlıklı olarak Laz, Gürcü ve Anadolu mutfaklarının özelliklerini taşımaktadır. Arhavi’de en fazla ilgi çeken yiyecekler hamsili ekmek, Laz böreği, dudeyi (lahana ezme), lahana sarma, mısır ekmeği ve baklavadır. Yemekleri ağırlıklı olarak beş ana malzemeye dayanan ilçede, başta yaygın olan hayvancılık nedeniyle et, süt ve balık gelir. Bunun yanı sıra tahıl ürünleri, sebzeler, meyveler ve tatlılar başlıca yemek malzemelerini oluşturur. Arhavi’de bulunan restoran ve lokantalarda yöresel lezzetleri tadabileceğiniz gibi kır tesislerindeki doğal ortamlarda da yemek yiyebilirsiniz.

Zelzele Aydın’ın Yeri

Eski sahil yolunda bulunan Zelzele Aydın’ın Yeri, aslında bir çay bahçesidir. Ancak yapılan tostlarından dolayı meşhur olan bu mekan, Arhavi’nin “Zelzele Tostu” ünvanını almıştır. Bol malzemeli ve nefis bir lezzet olan Zelzele Tostu’nu Arhavi’ye yolu düşen herkese öneririz. Tabi ki tostun yanında Arhavi’nin meşhur çayı da bulunmalı.

Pınar Restaurant

Arhavi’de yaz sıcağında bunalıp da hem nefes alabileceğiniz hem de nefis lezzetler tadabileceğiniz bir mekan arıyorsanız, Pınar Restaurant tam size göre. Doğanın içinde bulunan bu restoranda, serin dere havası eşliğinde geniş seçeneklere sahip menüden dilediğinizi seçebilir, güleryüzlü ve kaliteli servisle sunulan lezzetleri tadabilirsiniz. Çocukları da düşünen Pınar Restaurant’ta onların güvenle oynayabileceği çocuk bahçesi de bulunmaktadır.

Loca Restaurant Cafe

Arhavi’nin yeni mekanları arasında yer alan Loca Restaurant Cafe, kısa sürede yöre halkının beğenisini çeken restoranlar arasına girdi. Sahil Caddesi’nde bulunan Loca Restaurant Cafe, zengin menüsü ile hizmet vermektedir. Tavuklu yemekler, et, kebap ve sulu yemek seçenekleri, pide çeşitleri, tost, hamburger, salata seçenekleri ve kahvaltılık çeşitleriyle hizmet sunan Loca Restaurant Cafe’de sıcak ve soğuk içecekler ile tatlı ve pasta seçeneklerini de tadabilirsiniz. Mekanda akşam saatlerinde ise canlı müzik performansları sergilenmektedir.
Ayrıca Arhavi’de, Aşağı Hacılar Mahallesi Fener Mevkii’nde hizmet veren Fener Restaurant ve Kamilet Vadisi’nde yer alan Mençuna Restaurant gibi lokantalar da kaliteli hizmetleriyle yörenin lezzetlerini konuklarına sunmaktadır.
Artvin Arhavi Gece Hayatı

Artvin Arhavi Gece Hayatı


Arhavi’de gece hayatı...

Yerli ve yabancı turistlere sakin ve huzurlu bir tatil ortamı sunan Arhavi’de gece hayatı da sakin bir ortamda yaşanır. İlçede bulunan az sayıdaki bar ve kafede eğlence hayatı geç saatlere kadar devam ederken, daha çok seçenek arayan ve hareketli bir gece yaşamak isteyenler yakında bulunan Batum’u tercih etmektedir. İlçenin tercih edilen mekanlarının başında ise Yukarı Hacılar Mahallesi’nde bulunan Kumsal Cafe Bar, yine aynı mahallede yer alan Layla Bar, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Jin Cafe Pub, Musazade Mahallesi’nde yer alan Taraça Birahanesi gibi mekanlar gelmektedir.