TatilCity.NETTatilCity.NET

Arsin Gezi Rehberi

Arsin Gezi Rehberi

Arsin Gezi Rehberi


Arsin Gezi Rehberi

Trabzon’un ilçelerinden biri olan Arsin, il merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan, Karadeniz kıyısındaki şirin bir ilçedir. Mavi ile yeşilin buluştuğu bu güzel ilçenin yedi kilometre uzunluğunda sahil şeridi bulunmaktadır. Trabzon-Rize sahil şeridi üzerinde konumlanmış olan Arsin, doğusunda Araklı, batısında Yomra ile çevrilidir. Kuzeyde Karadeniz, güneyde ise Gümüşhane’nin Yağmurdere beldesine komşu olan Arsin, oldukça eski bir tarihe sahiptir. Orta Çağ’dan bugüne kadar bir yerleşim yeri olagelen Arsin, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetmesiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil olmuştur. İlçe 13 Nisan 1916’da Rusların işgaline uğramış, 24 Şubat 1918 günü de işgalcilerden kurtarılmıştır. Arsin, 1952 yılında belediye statüsüne kavuşmuştur.
Trabzon’daki ilk organize sanayi bölgesinin kurulduğu Arsin, hem sanayi bölgesi olması hem de Trabzon’a yakınlığı nedeniyle gelişmekte olan bir ilçedir. İlçenin Doğu Karadeniz turizmindeki etkinliği, yapılan 200 dönümlük sahil dolgu ve rekreasyon alanıyla artmıştır. Temiz ve arınmış anlamına gelen Arsin kelimesi, bu ismini plaj özelliği taşıyan kumsallarından almıştır. Sahil çevresinde toplanan ilçe merkezi, hafif eğimli bir arazi üzerinde bulunmaktadır. Sahil kesiminden içlere doğru gidildikçe eğimin arttığı gözlenmektedir. Arsin’in oldukça dik olan bazı köylerinde ise eğim 70 dereceye kadar ulaşmaktadır. Yüzölçümü 169 kilometrekare olan ilçede; Yanbolu, Falkoz, Arsin, Kendirlik ve Sifla dereleri olmak üzere beş akarsu mevcuttur. Tarımsal alanlarının yanı sıra ormanlık bölgeleri de oldukça geniş olan Arsin’de; yem bitkileri üretimi, sebzecilik, çay, Fındık ve kivi üretimi ağırlıktadır. Karadeniz Bölgesi’nin ikliminin görüldüğü Arsin’de, yaz aylarının serin kış aylarının ise ılık yaşandığı ılıman iklim görülmektedir.

Arsin’e nasıl gidilir?

Trabzon il merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Arsin, oldukça kolay ulaşım imkanlarına sahiptir. İl merkezine yakın olması nedeniyle dolmuş ve minibüslerle pratik bir şekilde ulaşılabilen Arsin’e ayrıca Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri de sık sık seferler düzenlemektedir. Arsin’e İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden ulaşmak isteyenler ise karayolunun yanı sıra havayolunu da tercih edebilirler. Havayolu ulaşımı için öncelikle Trabzon Havalimanı’na uçmak, oradan da ilçe merkezine giden araçlara binmek gerekmektedir.
Trabzon Havalimanı’na ulaştıktan sonra il merkezine ulaşım oldukça pratiktir. Kent merkezinde olan havalimanından dolmuş veya taksilerle şehir merkezine ulaşılabilmektedir. Rize-Artvin-Gümüşhane-Erzurum ve Giresun-Ordu-Sinop güzergahında yer alan Trabzon’a karayolu ulaşımı da oldukça kolaydır. şehirlerarası otobüs terminali ve tren garının il merkezinde yer alması ulaşım için büyük bir avantajdır.
Arsin’de doğa sporları

Arsin’de doğa sporları


Arsin’de doğa sporları

Doğal güzellikleriyle öne çıkan Arsin’de, doğa sporlarına uygun pek çok yer bulunmaktadır. Özellikle yaylalarda ve köylerde bulunan pek çok rotada doğa yürüyüşleri yapılabileceği gibi dağlık yerlerde tırmanış yapmak da mümkündür. Doğa yürüyüşleri için ilçede en çok tercih edilen parkur, Karaca- Garon Dağı ve Zazana Boğazı arasındaki rotadır. Karaca köyünden başlayan parkur, Garon Dağı ve Garon Kalesi’nden geçtikten sonra Elmaalan Mumlusuyu kayın ormanlarından Zazana Boğazı’na ulaşmaktadır. Zorluk derecesi bakımından rahat bir parkur olan bu rota yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda olup, yürüyüş altı saat civarında sürmektedir. Doğal güzellikler içinde oldukça keyifli bir rota olan bu parkurda, bol bol fotoğraf çekilebilir ve at çiftliği ziyaret edilerek kısa bir mola verilebilir. Arsin’de ayrıca jeep safari için uygun bir rota da bulunmaktadır. Trabzon’dan başlayan bu parkur, Arsin’den Yanbolu ve Santa Harabeleri’ne, oradan da Gümüşhane İkisu’ya kadar devam etmektedir.
Arsin’de gezilecek yerler

Arsin’de gezilecek yerler


Arsin’de gezilecek yerler

Doğal güzellikleriyle Doğu Karadeniz’in en güzel ilçeleri arasında bulunan Arsin, ayrıca tarihi yapılarıyla da görülmeye değerdir. İlçede yer alan en önemli tarihi eserler; Güneyce köyündeki Orta Mahalle Camii, yine aynı köydeki Büyük Mahalle Camii, Harmanlı köyünde bulunan Kalyoncuoğlu Mahallesi Çeşmesi, Konak Camii, Çatak köyünde yer alan Büyük Camii gibi yapılardır. Ayrıca Güzelyalı Mahallesi Çeşmesi, Yeni Mahalle Seyitoğlu Mevkii Çeşmesi, Yolaç köyünde bulunan taş köprü, Başdurak köyündeki taş köprü, Yolüstü köyündeki taş köprü, Fındıklı köyündeki Kemer Köprü ve Güneyce Çatak arası Geçilmez Kaya gibi tarihi yapılar da ilçede görülebilecek yerlerdir. Arsin’in Karaca Mahallesi’nde yer alan Karaca Efendi Tesisleri’nde binicilik kursları verilmektedir. Denize 10 kilometre uzaklıkta yer alan bu tesislerde; eğitimli atlar, restoran ve kafeteryalar bulunmaktadır.

Santa Harabeleri

Yüzlerce yıllık tarihi bir yerleşim olan Santa Harabeleri, Arsin ilçesine bağlı Dumanlı köyünde yer aldığı için Dumanlı Harabeleri adıyla da anılmaktadır. Köyde yer alan ve 16 ile 19’uncu yüzyıllar arasında kullanılan tarihi evler oldukça ilgi çekicidir. Bölgede Rum taş işçiliğinin titiz örneklerinin görülebileceği sekiz tane kilise, çok sayıda okul ve pek çok tarihi yapı yer almaktadır. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmeyen bu eski yerleşim yeri, vadilerle birbirinden ayrılmış üç ayrı yamaçta yer alan antik bir ket özelliği taşımaktadır. Günümüzde halen 300 civarında taş evin varlığını sürdürdüğü bölgede, iki kattan oluşan bu evler oldukça ilgi çekicidir. Bir dönem demircilik, gümüşçülük, kiremitçilik, taşçılık ve terziliğin yaygın olduğu köyde, bu evlerin alt katları mağaza olarak kullanılmıştır. Yanbolu Vadisi’nin bin ile 2 bin 600 metre yüksekliğe sahip bölgesinde yer alan bu yerleşim biriminde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yedi ayrı mahallenin bulunduğu tespit edilmiştir. Söz konusu dönemde nüfusun 5 bine yakın olduğu bölgede, 1923 yılındaki mübadele ile Rum nüfus Yunanistan’a göçmüştür. Çevre köylerin sakinlerinin yerleştirildiği bölgede, günümüzde 300 civarında ev bulunmaktadır. Köyde yer alan 13 kiliseden ise sadece beş tanesi kısmen sağlam kalarak günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir. Kesme taşla yapılan okullar, kemer köprüler, kemerli çeşmeler, taş döşeli yollar ve değirmenler de büyük oranda yıkılmış, sadece çeşmeler günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

Yanbolu Turizm Merkezi

Arsin’in turizm bakımından hızla gelişen bölgelerinden olan Yanbolu Turizm Merkezi, ilçe sınırlarındaki Yanbolu deresinin denize karıştığı bölgede yer almaktadır. Çok sayıda turistik tesisin bulunduğu bölge, ilçenin en önemli turizm merkezi olma özelliğini taşımaktadır. Yanbolu’nun yanı sıra Arsin’de yer alan doğal özelliklerini yitirmemiş plajlar da ilçe turizminde önemli bir yer tutmaktadır. Kamp yapmaya uygun bölgelere sahip ilçede, doğayla iç içe keyifli vakit geçirilebilmektedir.

Doğal Köy Ürünleri Pazarı

Arsin Belediyesi’nin açtığı Doğal Köy Ürünleri Pazarı ilçenin en çok ilgi gören yerlerinden biridir. Her hafta pazar günü Elmaalan Mahallesi’nde kurulan köy pazarında ağırlıklı olarak kadınlar satış yapmaktadır. Köylerde yetiştirilen ve üretilen ürünlerin yer aldığı pazar, tamamen doğal ve organik ürünlere ev sahipliği yapmaktadır.

Arsin’de nerede ne yenir?

Trabzon mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Arsin’de; kuymak, hamsi, Akçaabat köftesi ve Trabzon pidesi ağırlıklı olarak tüketilen lezzetlerdir. Bölgede yaygın olarak tüketilen yemeklerin başında; mısır çorbası, lahana çorbası, etli lahana sarması, kara lahana yemeği, Trabzon döneri, hamsili pilav, hamsi kuşu, hamsili kaygana, hamsili bulgur pilavı, haluşka, trabzon hurmalı tart ve muhlama gibi lezzetler gelmektedir. Ayrıca pazılı hamsi tava, gongoş sarması, pazı tavası, balkabağı tavası, hamsi çitlemesi, fasülye pilaki, mamzana, ezme lahana ve sebzeli hamsi gibi lezzetlerin yer aldığı Arsin mutfağında; fasulye turşusu, Trabzon hurmalı kek, Trabzon peynirlisi, Trabzon burmalısı, Laz böreği, hodan böreği ve alabalık da yaygındır.
Arsin’de bulunan çok sayıda restoran ve lokantada bu yöresel lezzetlerin yanı sıra Türk mutfağının öne çıkan diğer lezzetlerini de tadabilirsiniz. İlçede öne çıkan restoranları; Deniz Yıldızı Köfte Balık Restorant, Gölcük Taş Fırını, Yeşilyalı Sürmene Pidecisi, Hasan Usta Et Mangal, Arsin Lezzet Pide ve Lahmacun Salonu, Pehlivan Et Balık Restaurant, Deniz Yıldızı Köfte Balık Restaurant, Eşkina Balık Restaurant, Saray Restaurant, Koç Kardeşler Izgara Köfte, Kervan Lokantası, Şirin Lokantası, Roma Restoran ve Ayris Balık Lokantası olarak sayabiliriz.
Arsin’de gece hayatı

Arsin’de gece hayatı


Arsin’de gece hayatı

Arsin ilçesi Trabzon’a 20 kilometre mesafede yer aldığı için gece hayatı daha çok il merkezinde şekillenmektedir. Buna karşın ilçede yer alan az sayıdaki mekanda gece hayatı söz konusudur. Yeşilyalı Mahallesi Vatan Koru Caddesi üzerinde yer alan Lost Night Club’un yanı sıra ilçede yer alan pastane ve kafeteryalarda da akşam saatlerinde keyifli vakit geçirilebilmektedir. Merkez Pastanesi, Seval Pastanesi, Akasya Cafe, Kafe Semiz, Aysima Kafe, Sazz Falkoz Bistro Lounge ve Başka Cafe gibi mekanlar ilçenin önde gelen işletmeleridir.
Ayrıca 20 kilometre uzaklıkta yer alan Trabzon il merkezinde daha hareketli bir gece hayatından söz edebiliriz. Renkli ve canlı bir gece hayatının yaşandığı Trabzon şehir merkezinde, özellikle gece kulüpleri hafta sonları büyük ilgi görmektedir. Yanı sıra barların da bulunduğu kentte, Retto, Mey Bar ve Cıngıl Bar gibi mekanlar en çok tercih edilen eğlence yerleridir.