TatilCity.NETTatilCity.NET

Assos Gezi Rehberi

Çanakkale Ayvacık Assos Gezi Rehberi

Çanakkale Ayvacık Assos Gezi Rehberi


Çanakkale’nin antik kentleri arasında yer alan Assos, Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 kilometre güneyinde yer alan Behramkale köyünde bulunmaktadır. Asoss Antik Kenti’nin yer aldığı bölge, antik dönemde Troas diye biliniyordu. Volkanik bir tepenin zirvesi ile yamaçlarında bulunan antik kent, Midilli Adası’nın tam karşısında yer almaktadır. Harika bir Ege Denizi manzarasına sahip olan Assos Antik Kenti, ünlü filozof Aristo’yu ve felsefe okulunu ağırlamıştır. İlk insan yerleşimi Milattan Önce 7’nci yüzyıla kadar uzanan Assos, Methymnalılar ve Aioller’ce kurulmuştur.
Antik çağlardan beri yerleşimin devam ettiği bölge, bir zamanlar zengin bir liman kentidir. Antik limanı, tapınakları, balıkçı köyleri ve mavi bayraklı koyları ile harika bir tatil beldesi olan Assos, liman ve surlarla çevrili kent olmak üzere iki bölümden meydana gelmektedir. Assos, 2 bin yıl önce felsefenin en derin sorunlarını tartışan insanların yaşadığı yerdir. Aristo’nun evlendiği yer olarak da bilinen bu eşsiz güzellikteki bölge, bir dönem de Platon’un öğrencisi olan Hermias tarafından yönetilmiştir. Aşkı uğruna felsefe okulu kurarak, burada yıllarca felsefe dersi veren Aristo’ya ev sahipliği yapan Assos, Türkiye’nin gezilmesi gereken en önemli antik kentlerinden biridir.

Çanakkale Ayvacık Assos Turistik Rehber - Çanakkale Ayvacık Assos Gezilecek Yerler - Çanakkale Ayvacık Assos Yapılacak Şeyler
Çanakkale Ayvacık Assos Gezilecek Yerler - Kültür Tarih Sanat Doğa Yemek

Çanakkale Ayvacık Assos Gezilecek Yerler - Kültür Tarih Sanat Doğa Yemek


Assos’ta gezilecek yerler...


Behramkale Köyü

Assos Antik Kenti’ne gelen turistlerin ilk uğradıkları yer Behramkale köyüdür. Tarihi dokusunu büyük oranda korumuş olan Behramkale, 5 bin yıllık geçmişi olan antik kentin en yakınındaki yerleşim birimidir. Dar ve kıvrımlı sokaklarındaki tarihi evlerle dikkat çeken köy, antik kentin yamacına kurulmuştur. Assos Antik Kenti’nin surları içerisinde bulunan köy, yıl boyunca yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Bölgeye özgü olan kızıl andezit taşıyla inşa edilmiş evlerin önemli bir kısmı ise zamanla otel, restoran veya pansiyon dönüştürülmüştür.

Athena Tapınağı

Antik kentteki en önemli kalıntı olan Athena Tapınağı, güneşin batışının muhteşem güzellikte bir manzara oluşturduğu noktada inşa edilmiştir. Athena, antik Yunan mitolojisine göre, üretici zeka ve adaletli savaşların tanrıçası olarak bilinmektedir. Milattan Önce 530 yılında Akropol’ün en yüksek noktasına kurulmuş olan Assos Athena Tapınağı, iki basamaklı podyumu bugüne kadar taşımıştır. Tapınağın etrafında yapılan arkeolojik kazılarda, Helenistik çağa ait çakıl mozaik döşemeler ile sunak gün ışığına çıkarılmış, ancak bunlar daha sonra kaybolmuştur. Athena Tapınağı’nın kabartmaları ise günümüzde Paris, Boston ve İstanbul arkeoloji müzelerinde sergilenmektedir. Tapınak etrafında bugün halen varlığını sürdüren kalıntılar ise dorik başlıklar ile sütun kaideleri ve bazı mimari kalıntılardır.

">Assos Agorası

Antik çağda şehir meydanı olan agoralar; kente dair politik, ticari, dini faaliyetlerin gerçekleştiği yerlerdir. Assos Agorası, Akropol’ün güney yamacında bulunmaktadır ve Milattan Önce 2’nci yüzyıla kadar uzanan kalıntıları halen varlığını sürdürmektedir. Kuruluşundan bir süre sonra kiliseye dönüştürülen Agora’nın ilk günkü yapısı ve planı hakkında bugüne ulaşan bir bilgi bulunmamaktadır. Günümüzde ise biri Agora’nın kuzey tarafında öteki ise güney bölgesinde olan iki farklı stoanın yer aldığı Agora’da, Milattan Sonra 3’üncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve sarnıç, hamam ve dükkan olarak kullanılan üç katlı stoalar mevcuttur.

Gymnasium ve Bouleuterion

Özellikle gençler için toplumsal ve bedensel eğitim verilen yer olan Gymnasium, Assos Antik Kenti’nde Milattan Sonra 2’nci yüzyılda yapılmıştır. Agora ile kentin batı kapısı arasında bulunan ve günümüzde büyük oranda yok olan Gymnasium’un kuzeydoğusunda Bizans zamanından bir kilise vardır ve güneybatısında ise sarnıçla çevrilidir. Kent hayatı hakkında önemli kararların alındığı ve şehir meclisinin toplandığı yapı olan Bouleuterion (Meclis binası) ise Assos’ta Agora’nın doğusunda bulunmaktadır. Heykeller, küçük anıtsal yapılar ve kürsüden meydana gelen bu binadan bugüne pek bir şey kalmamıştır.

Assos Tiyatrosu

Athena Tapınağı’nın güney yamacında Milattan Sonra 2’nci yüzyılda yapılan Assos Tiyatrosu, büyük oranda ayakta kalmayı başaran yapılardan biridir. En son Roma döneminde yenilenen tiyatro, Assos’ta yapılan festivallerin pek çoğuna ev sahipliği yapmıştır. Greek tiyatro planı doğrultusunda at nalı şeklinde inşa edilmiş olan Assos Tiyatrosu, antik kentin en önemli yapıları arasında bulunmaktadır.

Nekropol

Antik çağlarda mezarlıklar anlamında kullanılan nekropol, Assos’ta kentin hemen yanında inşa edilmiştir. Batı ile doğu kapılarını birbirine bağlayan yol üzerinde mezar ve anıtların yer aldığı Nekropol’ün batı kapısının kuzey kısmında ise Publius Varius’un mezarından kalıntılar bulunmaktadır.

Behramkale Köprüsü

Assos Antik Kenti’nin en ünlü yapılarından biri olan Behramkale Köprüsü, Tuzla Çayı üzerinde 14’üncü yüzyılda yapılmıştır. Yöreye özgü taşlarla inşa edilen köprü, yüzyıllar içinde çay yatağının dolmasından dolayı görkemini büyük oranda kaybetmiştir. Ancak tamamı görülemese de köprünün gerçek yüksekliği 15 metredir. Köprü bugün itibarıyla yalnızca yayalar tarafından kullanılabilmektedir.

Antik Liman

Şehrin antik limanı diye bilinen sahili, Assos’ta gezilmesi gereken harika atmosfere sahip bir yerdir. Assos Antik Kenti’nden aşağıya inen yol izlendiğinde Assos Limanı’na ulaşılabilmektedir. Sahilde bulunan balıkçı tekneleriyle güzel bir manzara sunan liman, daracık taş sokaklardan meydana gelmektedir. Burada yer alan iskele ise Assos’un tatil merkezi olarak kullanılmaktadır. Eski binaların restore edilmesi sonucu açılan otel, pansiyon ve restoranlar iskele çevresinde hizmet vermektedir. Günümüzde kullanılan limanın doğu tarafında antik liman kalıntıları mevcuttur.

Kadırga Koyu

Assos Antik Kenti’nin iki kilometre yakınında yer alan Kadırga Koyu, denize girmek için tercih edilen yerlerden biridir. Osmanlı döneminde kadırgaların buraya çekilerek tamir edilmesi nedeniyle Kadırga Koyu adını almıştır. Mavi bayraklı olan temiz koy, otel ve kamp alanlarına da sahiptir. Etrafında zeytinlikler bulunan koyun plajı taşlık olup sunu oldukça serindir.

Hüdavendigar Camii

Hüdavendigar Camii, Assos Antik Kenti’nde I. Murat döneminde 14’üncü yüzyılda yapılmıştır. Bugün halen ibadete açık olan caminin minaresi yoktur. Hüdavendigar Camii, Bizans ve Roma dönemine ait ibadethane kalıntılarının üzerinde bulunmaktadır.

Assos’ta nerede ne yenir?


Etem ile Aslı'nın Yeri

Etem ile Aslı’nın Yeri, Assos’un az sayıdaki restoranı arasında en öne çıkanıdır. Önceleri eski bir köy kahvesi olan mekan, yapılan dekorasyonla sevimli bir Ege meyhanesine dönüştürülmüştür. Mezeleri nefis olan mekanda; etli sarma, kuzu gerdan, barbun ızgara, kuru etli humus, ahtapot ızgara, levrek, zahter, sargoz gibi lezzetler sunulmaktadır. Sivrice Koyu’nda bulunan mekanda keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.

Assos Club Beyaz

Assos’da konaklama mekanları arasında yer alan Assos Club Beyaz, aynı zamanda restoran olarak hizmet vermektedir. Kadırga Koyu’nda bulunan mekanı akşam yemeği için tercih edebilirsiniz. Bahçeden toplanan zeytinlerden elde edilen zeytinyağı ile yemeklerin yapıldığı mekanda, ızgara çeşitleri ve salatalar da oldukça başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

Uzun Ev

Denize sıfır konumu ve harika manzarasıyla hizmet veren Uzun Ev’de, balığın yanında nefis mezeler sizleri bekliyor. Assos Limanı’nda bulunan restoranda; börülce, midye dolma, şakşuka, ızgara ahtapot, kalamar, haydari nefis seçenekler sunulmaktadır. Özellikle güneşin batışının izlendiği mekanda akşam saatlerinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Meşhur Yahya Usta Assos Dondurmacısı

Assos’un ünlü dondurmacısı Meşhur Yahya Usta, Kadırga Plajı’nda nefis dondurmalarıyla hizmet veriyor. Kadırga koyunda denize açılıp güneşlendikten sonra içinizi serinletmek istediğinizde Meşhur Yahya Usta’nın dondurmalarını tatmanızı öneririz. Limon, karadut, yabanmersini, vişne gibi meyvelerden yaptığı dondurmaların yanı sıra bal badem dondurması ayrı bir lezzete sahip.

Behramkale Köy Kahvesi

Assos’u keşfetmeye başlarken, Behramkale Köy Kahvesi’nde bir mola vermenizi öneririz. Damla sakızlı Türk kahvesinin nefis lezzeti eşliğinde burada dinlenirken, harika bir manzara da size eşlik eder. Karadut suyunun da meşhur olduğu bu kahvenin atmosferini mutlaka yaşamanızı öneririz.
Çanakkale Ayvacık Assos Gece Hayatı

Çanakkale Ayvacık Assos Gece Hayatı


Assos’ta gece hayatı...

Ağırlıklı olarak sakin ve huzurlu bir tatili tercih edenlerin mekanı olan Assos’da gece hayatı pek hareketli değildir. Bar ya da gece kulübü gibi mekanların az sayıda olduğu Assos’ta, geceyi meyhanelerde geçirmek isteyenler için ise alternatifler mevcuttur. Deniz kıyısında olan bu meyhanelerde, taze deniz ürünlerini zengin meze seçenekleriyle tadıp, rakı balık keyfi yapabilirsiniz. Assos’ta bulunan az sayıdaki bar ise ağırlıklı olarak Kadırga Koyu’ndaki otellerde bulunur. Buradaki mekanlardan olan Assos Dove Hotel Teras Bar’da deniz manzarasına karşı canlı müzik eşliğinde eğlenebilirsiniz. Assos’un restoranlarından olan Etem ile Aslı’nın Yeri’nde de keyifli bir gece geçirebilirsiniz. Ayrıca Midilli Adası’nın karşısında bulunan Dutburnu Bar ve Restaurant’ta da canlı müzik eşliğinde içkinizi yudumlayabilirsiniz.