TatilCity.NETTatilCity.NET

Atakum Gezi Rehberi

Atakum Gezi Rehberi

Atakum Gezi Rehberi


Atakum Gezi Rehberi

Samsun’un merkez ilçesi konumundaki Atakum, deniz turizmi bakımından ildeki en gelişmiş ilçeler arasındadır. Temiz kumu ve deniziyle 20 kilometrelik sahil şeridine sahip olan Atakum, İlkadım ve 19 Mayıs ilçeleri arasında olup, kuzeyde Karadeniz ile komşudur. Daha önceki yıllarda yazlık evlerin çoğunlukta olduğu ilçe, son zamanlarda turizmin gelişmesiyle birlikte otel, restoran ve turizme yönelik yatırımlara sahne olmuştur. Yat limanının da bulunduğu Atakum’da, yaz turizmi oldukça gelişmiştir. Atakum’un öne çıkan yerlerinden olan sahildeki Halk İskelesi’nde, her yıl Hıdrellez Şenlikleri yapılmaktadır. Öte yandan Türkiye’deki sayılı su basar ormanlarından olan Çakırlar Korusu, eşsiz güzelliğiyle ilçede görülmesi gereken yerler arasındadır. Ayrıca ilçeye bağlı Elmaçukuru köyünün  Gökçepınar Yaylası’nda her yıl düzenlenen geleneksel Kadırga Şenlikleri de ilçenin önemli kültürel etkinlikleri arasındadır. Horon, halk dansları ve konserlerin düzenlendiği şenlikler temmuzun ikinci haftasında organize edilmektedir. Atakum, bölgedeki en uzun plaja sahip ilçedir. Bu plajda gezi ve eğlence alanları ile restoran ve kafeteryalar da bulunmaktadır.
Atakum’daki en eski yerleşim, Atakum’a bağlı Çatmaoluk ile Kulacadağ mahalleleri arasındaki Akalan Kalesi çevresidir. Buraya, 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Danişmentliler egemen olmuştur. Samsun ve Atakum, Rüknettin Süleyman Şah zamanında Selçukluların kontrolüne girmiştir. Bölge, 1420’den sonra ise Osmanlı İmparatorluğunun kontrolüne geçmiştir. O dönem bölgenin ismi resmi kayıtlarda Canik şeklinde geçmektedir. Atakum’da, 1900’lerin başında ünlü tütün taciri ve üreticisi Matossian isimli Ermeni’nin etkisiyle bölge Matossian Bahçeleri olarak anılmaktaydı. Ardından Matosyon ismini alan ilçe, 1994’te Atakum adını almıştır. 2008 yılında ise Atakent, Kurupelit, Altınkum,  Çatalçam ve Taflan beldeleri birleştirilerek ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Atakum’a nasıl gidilir?

Samsun’un merkez ilçesi konumundaki Atakum’a hava, deniz, demir ve karayoluyla gidilebilmektedir. İlçe; İstanbul'a 737, İzmir'e 998, Ankara'ya 412 kilometre mesafede yer almaktadır. Özel araçla Atakum’a kolaylıkla ulaşılabileceği gibi Türkiye’nin birçok kentinden hareket eden otobüslerle de gidilebilmektedir. Havayolu ulaşım imkanlarına da sahip olan Atakum’a, Samsun Çarşamba Havalimanı inişli uçaklarla ulaşılabilmektedir. İlçeye uzaklığı yaklaşık 20 kilometre olan havalimanından kente yarım saatte gidilebilmektedir. Havalimanından taksi, servis araçları ya da kiralık araçlarla ilçe merkezine ulaşılabilir. Yaz aylarında deniz yoluyla da ulaşılabilen ilçeye feribot seferleri düzenlenmektedir. Demiryolunu tercih edenler ise Samsun Tren Garı’na giden trenler aracılığıyla Atakum’a ulaşabilirler.
Atakum’da doğa sporları

Atakum’da doğa sporları


Atakum’da doğa sporları

Samsun’un Atakum ilçesi her ne kadar merkez ilçe konumunda olsa da denizi ve doğasıyla çok sayıda aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. İlçede yer alan Çakırlar Korusu, pek çok sosyal ve sportif aktiviteye uygundur. Ayrıca ilçede bulunan macera sporları merkezleri ve atlı spor tesisleri de kent gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlerin seçenekleri arasındadır. Yüzmeye uygun pek çok yerin bulunduğu Atakum’da, kulaç atmak için en çok tercih edilen yerler Türk İş Sapağı, Almira ve Gökçe siteleri bölgesindeki Belediye İskelesi ve Mimarsinan bölgesi olarak dikkat çekmektedir. Atakum’da doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler ise ilçeye bağlı Çamlıyazı köyünde yer alan Kocadağ’ı tercih edebilirler. İlçede ATV safari yapılabilecek üç kilometrelik parkur ise Çobanözü Mahallesi Ömürevleri Kavşağı’nda başlamaktadır. Bisiklet ve koşu için de uygun parkurlara sahip olan Atakum’da, Çamlıyazı köyünde bulunan Kocadağ bu sporlara uygun bir ortam sunmaktadır.
Atakum’da gezilecek yerler

Atakum’da gezilecek yerler


Atakum’da gezilecek yerler


Amisos Tepesi

Atakum’un gezilmesi gereken yerleri arasında bulunan Amisos Tepesi, ilçe merkezinde bulunmaktadır. Burada yer alan Amisos Antik Kenti’nin Milattan Önce 6’ncı yüzyılda kurulduğuna dair kalıntılar mevcuttur. Antik kentte Roma döneminden kalma sarnıç, döşeme mozaiği ve sütun başlıkları günümüzde de görülebilmektedir. Ayrıca burada gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılan mozaik, fresko, heykel ve diğer kalıntılar Samsun Arkeoloji Müzesi’nde görülebilmektedir.

Atakum Sahili

Samsun’un deniz turizminde oldukça gelişmiş olan merkez ilçesi konumundaki Atakum’da denize girilecek pek çok plaj mevcuttur. İlçenin sahillerinde günün her saatinde kalabalık toplulukları görmek mümkündür. Uzun sahil şeridinde yer alan restoran ve kafeteryalar da gün boyunca doludur. Bu mekanlarda deniz manzarası eşliğinde yemek yiyebilir ya da içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. İlçenin sahil şeridi, ayrıca olta balıkçılığı konusunda da tercih edilen bir bölgedir.

Çakırlar Korusu

Atakum’da bulunan Çakırlar Korusu, Türkiye’deki sayılı su basar ormanlarından biri olup, mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Ağaçlar arasında sakin ve huzurlu vakit geçirmek isteyenler, bu koruyu ziyaret edebilirler. Koruyla ilgili hazırlanan proje kapsamında; tenis kortları, duşakabinler, mescitler, tuvaletler ve piknik alanları düzenlenmiştir. Bölgede çok sayıda sosyal ve sportif aktivite yapılabilmektedir.

Golf Sahası

Atakum’da bulunan Golf Sahası da ilgilisi için görülmesi gereken yerler arasındadır. Saha 300 dönümlük açık alanda olup, 18 çukura sahiptir. Burada Samsun Golf Kulübü’nün tesisleri bulunmaktadır. Bu tesiste fitness salonu ve restorant da mevcuttur. Deniz dolgusu ile yapılan golf sahası, aynı zamanda Karadeniz bölgesindeki tek golf sahası özelliğine sahiptir. Sadece kulüp üyelerine değil, aynı zamanda bölge sakinlerine de hizmet veren Golf Sahası’nda, eğitimler de verilmektedir.

Atakum’da nerede ne yenir?

Atakum ilçesinde yerel lezzetlerin başını pide çekmektedir. Bölgedeki her kentin kendine özgü pideleri mevcuttur. Samsun pidesi de kentte oldukça yaygın tüketilmektedir. Ayrıca Samsun simidi, Samsun döneri, çakallı menemen ve tirit de bölgenin yaygın lezzetleri arasındadır. İlçe yakınlarında; memecik, turşu kavurma gibi geleneksel Samsun lezzetlerini tatmak isteyenlerin en çok tercih ettiği mekanlar Zevahir Restoran ve Her Daim Müdavim isimli işletmelerdir. Tandır kebabı için İkizler Tandır, Samsun pidesi için ise Öz Terme Pide Salonu, Samsun Pidecisi Nuri Usta ve Turan Usta tercih edilmektedir. Katık böreği ve keşkek için önereceğimiz mekan Şişman Börekçi’dir. Atakum’da yer alan Körfez Restaurant da denizin kenarında, manzarayı izleyerek lezzetli pideler yiyebileceğiniz bir mekandır. Pide konusunda iddialı bir diğer mekan ise Gülhan Restaurant’dır. Mekanda özellikle pastırmalı pide tercih edilmektedir. Kebaplarıyla ünlü Et Atölyesi de Atakum’un en çok sevilen mekanlarından biridir.
Atakum’da gece hayatı

Atakum’da gece hayatı


Atakum’da gece hayatı

Samsun’da gece hayatının en çok geliştiği yer, merkez ilçe konumundaki Atakum’dur. Burada bulunan çok sayıda bar, gece kulübü, pub, meyhane ve disko gibi mekanlarda geç saatlere kadar keyifli zaman geçirebilirsiniz. Atakum’da bulunan Harlequin Night Club, bölgenin en güzel eğlence mekanları arasında olup, eğlenceye yüksek bütçe ayıranlara hitap etmektedir. Atakum’da yer alan karaoke kulübü konumundaki Venn Club ise bir otelin eğlence merkezidir, ancak geceleri kulüp olarak hizmet vermektedir. Yine otel barı olan Dino’s Bar da konserleriyle ünlüdür. Burada ünlü sanatçılar konserler vermektedir. Canlı performanslar eşliğinde geç saatlere kadar eğlenebileceğiniz Passha, özellikle pop müzik sevenlerin mekanı olan Garage Restaurant Bar, Türkçe müziklerle ilgi çeken Luca Exclusive, canlı müzikleriyle ünlü Cümlalem Pub Bar ve dost sohbetlerinin mekanı olan Gırgır North da bölgedeki diğer öne çıkan mekanlardır.