TatilCity.NETTatilCity.NET

Ayancık Gezi Rehberi

Sinop Ayancık Gezi Rehberi

Sinop Ayancık Gezi Rehberi


Sinop’un deniz kıyısındaki ilçelerinden olan Ayancık, il merkezine 55 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Turistik açıdan gelişmiş bir ilçe olan Ayancık, doğası ve tarihiyle sevimli bir tatil beldesidir. Doğa ve tarihi güzellikleri, düzenli yapısı, kafe ve çay bahçeleri, plajları, otelleri ve çarşısı ile Sinop’un gezilecek yerleri arasında yer alan Ayancık’ta güzel bir tatil geçirilebilir. İlin batı kısmında, Ayancık Çayı vadisinde dar bir alanda bulunan Ayancık, nüfus olarak Sinop il merkezi ve Boyabat ilçesinin ardından üçüncü büyük yerleşime sahiptir. Çoğunlukla dağlık ve sarp olan ilçe arazisi, sahil bandında ve vadi yataklarındaki ufak düzlükler haricinde engebeli bir görünüm oluşturur. İlçede çakılla kaplı ve pek uzun olmayan bir kıyı şeridi mevcuttur. Kentin batı kısmında bulunan Çamurca plajı ve koyu denize girmek için oldukça uygundur. Kamp yerine de sahip olan bu bölge ağırlıklı olarak aileler ve gençler tarafından tercih edilmektedir. Buranın iki kilometre batısında ise Kuğu Yalısı koyu vardır ve burası da deniz ve ormandan bakımından sakin bir ortamı tercih edenlere hitap etmektedir.
Tarihi üzerine yapılan araştırmalarda, bölgede yaşayan ilk kavimlerin Pafloganyalılar, Amazonlar, Akarlar ve Dorlar olduğu tespit edilmiştir. Yörede bilinen ilk yerli halk olan Paflagonyalılar, Milattan Önce 1200’lü yıllara kadar Etiler’in korumaları altında yaşamıştır. 11’inci yüzyılın sonlarında Danişmentoğulları’nın hakimiyetine giren Ayancık  ve çevresi, 1204 yılında Anadolu Selçukluları’nın, daha sonra sırasıyla 1259’da Pervaneoğulları’nın, 1292 yılında Candaroğulları’nın kontrolüne geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet, 1460’ta Trabzon seferi sırasında Sinop ve çevresini Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katmıştır.

Sinop Ayancık Gezilecek Yerler


Ayancık’ta gezilecek yerler…


Eski Ayancık Evleri

Ayancık’ın görülmesi gereken yerlerinden biri olan Eski Ayancık Evleri, mimarisi olarak I. Dünya Savaşı’ndan önce bölgede yaşayan Rumlar ve ardından bölgedeki kereste fabrikasını kuran Belçikalıların izlerini taşır. Tipik Rum mimarisi özellikleri gösteren taş evler, ağırlıklı olarak ilçenin iç kısmında ve yer yer sahil bölgesinde dikkat çeker. Çoğu günümüzde halen ayakta olan ve kullanılan iki katlı bu evlerin alınlarına süslemeler ve kemerler yapılmıştır. Belçikalıların mimari özelliklerini taşıyan ahşap evler ise daha çok sahilde yer almaktadır. Malzemesinin tamamı ahşap olan bu evler de ağırlıklı olarak iki katlı, içten merdivenli ve bahçelidir.

Ayancık Kilisesi (Eski Cezaevi)

Ayancık’ın Yalı Mahallesi sahilinde yer alan bu yapı, eski bir kilise olup, uzun yıllar boyunca cezaevi olarak kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun son zamanlarında 1885’te inşa edilen yapı, ilçede yaşayan Rumların ibadetlerini yerine getirmesi amacıyla yapılmıştır. Nüfus mübadelesinden sonra cemaati kalmayan kilise, atıl duruma düşmemesi için cezaevi olarak kullanılmaya başlamıştır. Daha sonra kapatılan cezaevi uzun yıllar atıl durumda kalmıştır. 2018 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan yapı, turizme kazandırılmak amacıyla çok amaçlı kültür sabonu olarak planlanmıştır.

İstifan Limanı ve Kaya Mezarları

Hakkında çok fazla araştırma yapılmayan İstifan Limanı’nda Pontus krallarına ait kaya mezarları bulunmaktadır. Ayancık’ın görülmesi gereken yapıları arasında yer alan liman, Çaylıoğlu (İstifan) köyünde yer almaktadır. Buradaki kaya mezarlarının paphlagonia tipinde olduğu dikkat çekmektedir. Mezar odaları anıtsal cephe mimarisi özelliklerini taşımaktadır.

İstifan Sulu Kilisesi

İstifan köyünde bulunan bu kilise toprak altında olup, içi toprak ve su ile dolmuştur. Toprak üzerinde bulunan bir galerisi vardır. İçi suyla dolduğu için bölge sakinleri tarafından Sulu Kilise adı verilmiştir. Henüz bir kazı çalışması yapılmayan kilise ne yazık ki define avcılarının mekanlarından biri olarak gündeme gelmektedir.

Akgöl Yaylası

Turizm merkezi olan Akgöl Yaylası, Ayancık Boyabat karayolunun 40’ıncı kilometresinden sonra, ana yoldan ayrılarak beş kilometre daha gidilmesiyle ulaşılan harika bir yayladır. Çam ormanları arasında bulunan yapay gölet ile turistlerin ilgisini çeken yaylada, günübirlik tatilciler için tesisler mevcuttur. Kamp da yapılabilen yayla, Ayancık’ın temiz havası ve doğasını yaşamak isteyenlere hitap etmektedir.

İnatlı Mağarası

Ayancık ilçe merkezine 35 kilometre mesafede yer alan İnatlı Mağarası, Akgöl Yaylası’na ise sadece altı kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Denizden bin 70 metre yükseklikte olan mağaraya merdivenler aracılığıyla çıkılabilmektedir. Ağzında geniş bir sahanlığın yer aldığı mağara, damlataşları ve doğal güzelliğiyle turistlerin ilgisini çekmektedir. Mağaranın uzunluğu yaklaşık 658 metre olup, 300 metrelik kısmı aydınlatılarak turizme kazandırılmıştır. Mağaranın giriş salonu 125 metre boyundadır. 15 metre tavan yüksekliğine sahip olan giriş kısmı, 10 ila 12 metre arasında değişen genişliğe sahiptir. Buradan geniş bir galeriye açılan mağara, daralarak devam eden bölümünde ise sarkıt, dikit, sütun, örtü damlataşları ile damlataş havuzlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Çangal

Ormanlık alan içerisinde kurulan bir yerleşim yeri konumundaki Çangal, küçük bir tatil köyü olarak turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır. Ayancık Kastamonu karayolunun 25’inci kilometresinden sonra üç kilometre içeriye girilmesiyle ulaşılan Çangal’da, Orman İşletmesi’nin idari binaları, misafirhane ve lojmanları mevcuttur. Tek katlı olan binalar arazi üzerinde dağınık bir şekilde yer almıştır. Burada yer alan binalar 1930’lu yıllarda kereste fabrikasını kuran Belçikalı ve Almanlarca inşa edilmiştir. Bölge aynı zamanda kış turizmi ile dağ turizmine de uygundur.

Ayancık’ta nerede ne yenir?

İlçenin yöresel mutfağında öne çıkan lezzet keşkektir. Etli ya da etsiz dövülmüş mısırın kuru fasulye ile pişirilmesiyle yapılan bu nefis çorba, özellikle Hıdrellez kutlamalarında yaygın olarak içilmektedir. Ayrıca bölgede mayalı bir çörek türü olan Nokul, bir tür mantı olan Kulak, Saç Böreği ve Katlama yaygındır. Bunların yanı sıra kabak böreği, pirinç böreği, kesme makarna, tirit, mısır ekmeği, cevizli köy baklavası, tarhana, Çerkez tavuğu, mantar kızartması, yoğurtlu mantı gibi meşhur yemekler yapılmaktadır.

Esmina Simit Center

Ayancık’ta kahvaltı yapmak için tercih edilen mekanlardan birisi Esmina Simit Center’dir. Lezzetli bir serpme kahvaltı isteyenlerin mekanı olan bu mekan, ilçe sakinlerinin ve turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır.

Hatiç Cafe Restaurant

Kuş cıvıltıları arasında, doğanın içinde kahvaltı yapmak isteyenlerin tercihi olan Hatiç Cafe Restaurant’ta güne sakin ve huzurlu başlayabilirsiniz. Yöresel ürünlerin ağılıkta olduğu serpme kahvaltının ardından keyifli vakit geçirebilecek bir mekan da olan Hatiç’e uğramanızı öneririz.
Sinop Ayancık Gece Hayatı

Sinop Ayancık Gece Hayatı


Ayancık’ta gece hayatı…

Zengin doğal yaşamı, muhteşem yeşillik ve mavi deniz manzarası ile Ayancık oldukça rahatlatıcı bir atmosfere sahiptir. Konaklama seçenekleri, piknik alanları, plajları, doğal alanda yürüyüş yolları, su altı sporları ve hareketli gece hayatı ile sevdiklerinizle Ayancık’ta eğlenceli aynı zamanda dinlendirici bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.
Öte yandan deniz kenarında şirin bir tatil beldesi olan Ayancık, her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır. Gece hayatının da oldukça hareketli ve eğlenceli olduğu Ayancık’ta, gece eğlenceleri ağırlıklı olarak sahildeki açık hava mekanlarında ve barlarda yaşanmaktadır. İlçede farklı zevklere ve tercihlere uygun değişik konseptlerde mekanlara rastlamak mümkündür. Ayancık gece hayatında öne çıkan mekanlar, sahilde ve Yalı Mahallesi’nde çevresinde yoğunlaşmaktadır. Yalı Mahallesi Dr. Azmi Hamzaoğlu Caddesi’nde yer alan Cafe Fruzee, Gazhane Caddesi’nde bulunan Sahil Restoran, ayrıca Yalı Cafe, Ayancık Meyhanesi ve Kiraz Cafe ilçenin önde gelen eğlence mekanları arasında yer almaktadır.