TatilCity.NETTatilCity.NET

Ayvacık Gezi Rehberi

Ayvacık Gezi Rehberi

Ayvacık Gezi Rehberi


Ayvacık Gezi Rehberi

Samsun’un doğal güzellikleri ve doğa sporlarına elverişli coğrafyasıyla dikkat çeken ilçesi Ayvacık, il merkezine 64 kilometre mesafede yer almaktadır. Ordu, Amasya ve Tokat illerinin yanı sıra Asarcık, Çarşamba ve Salıpazarı ilçelerine komşu olan Ayvacık, Canik dağlarının kuzey eteklerinde Suat Uğurlu Baraj Gölü’nün kıyısında bulunmaktadır. Eski dönemlerden beri bir gezi yeri olan Ayvacık, bölgenin saklı cennetlerinden biri olarak bilinmektedir. Baraj gölünün kıyısında bulunan ilçe merkezinin karşısında ise köyler mevcuttur ve iki yaka arasındaki ulaşım küçük bir feribotla sağlanmaktadır.
Güzel bir manzaraya sahip olan ilçe merkezinin çevresi büyük oranda ormanlıktır. Fındık ve ormancılık ilçenin ana gelir kaynağını oluştururken, Suat Uğurlu Baraj Gölü’nden çıkarılan yayın balığı, aynalı sazan, Japon levreği ve kefal ilçede balıkçılığın gelişmesini sağlamıştır. Ayvacık’ta yetiştirilen başlıca tarım ürünleri; mısır, buğday, arpa ve fındıktır. Daha çok Hasan Uğurlu Baraj Gölü etrafında yer alan çam ormanları, piknik yapmaya oldukça elverişlidir.
Ayvacık’ın ilk kuruluş tarihi kesin olarak tespit edilememiştir, ancak daha önce bağlı olduğu Çarşamba ilçesinden daha eski bir tarihe sahiptir. Çarşamba adının geçmediği eski tapularda, Ayvacık Geziyeri şeklinde ifadeler bulunmaktadır. Ayvacık, Osmanlı döneminde bir Rum köyüdür. Cumhuriyetin ardından Rumların terk ettiği Ayvacık, günümüzdeki sakinlerinin yerleşimine sahne olmuştur. 1954 yılında nahiye olan Ayvacık, 1960’tan sonra devlet teşkilatları kaldırılarak yeniden köy olmuştur. İlçe statüsü alması ise 1990 yılında Keskinoğlu köyü ile birleştirilmesi sonucu gerçekleşmiştir.

Ayvacık’a nasıl gidilir?

Bölgenin saklı cennetlerinden olan Ayvacık ilçesi, ilin güneydoğusunda, Canik dağlarının güney eteklerinde konumlanmıştır. Samsun’un Çarşamba ilçesine 28 kilometre mesafede yer alan Ayvacık, Samsun il merkezine ise 64 kilometre uzaklıktadır. Özel araçla oldukça kolay ulaşılabilen ilçeye, Karadeniz sahil yolundan devam edilip Çarşamba ilçesinden 28 kilometre güneye gidilerek ulaşılabilmektedir. Yeşilırmak ve Suat Uğurlu Baraj Gölü manzarasına sahip bu yolda bir saatten kısa sürede ilçeye gidilebilmektedir.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Ayvacık’a havayolu aracılığıyla ulaşmak isteyenler ise Samsun Çarşamba Havalimanı’na uçarak ilçeye gidebilirler. Havaalanına 40 kilometre uzaklıkta yer alan ilçeye havalimanı servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla ulaşım mümkündür.
 
Ayvacık’ta doğa sporları

Ayvacık’ta doğa sporları


Ayvacık’ta doğa sporları

Samsun’un doğa sporlarına en elverişli ilçelerinden olan Ayvacık, bir yandan baraj gölü, diğer yandan tepelik ve ormanlık bölgeleriyle pek çok doğa sporunun yapılabildiği bir yerdir. İlçede yamaç paraşütü başta olmak üzere trekking, kano, yüzme, bisiklet, off road, safari, olta balıkçılığı, su kayağı gibi çok sayıda aktivite yapılabilmektedir.

Yamaç Paraşütü

Bölgede yamaç paraşütü yapılabilen nadir yerlerden biri Ayvacık ilçesinde bulunmaktadır. İlçenin belirli yerlerinde, özellikle de Örencik Mahallesi’nde bulunan yüksek alanlarda yamaç paraşütü yapılabilmektedir. Örencik Mahallesi’nde paraşütle muhteşem bir manzara izlenebilmektedir.

Trekking

Doğal güzellikleriyle bölgenin saklı cenneti konumunda olan Ayvacık, trekking parkurları konusunda iddialı bir ilçedir. Doğaseverlerin yürüyüşler yapabileceği, bol oksijenli pek çok rota bulunmaktadır. Özellikle Ayvacık’a bağlı Yeşilpınar köyünde yer alan Yeşilpınar Şelalesi bölgesi geniş katılımlı doğa yürüyüşlerine ev sahipliği yapmaktadır. Buradaki dere yatağından başlayan 45 dakikalık parkur, orta zorluk derecesine sahiptir. Rotanın sonunda Yeşilpınar Şelalesi’nin muhteşem manzarasına ulaşılmaktadır. Parkur sonunda halatlara tutunarak merdivenlere tırmanmak oldukça eğlencelidir.

Kano

Baraj gölleriyle öne çıkan Ayvacık’ta, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu baraj gölleri başta kano olmak üzere birçok spora elverişlidir. Burada kanonun yanı sıra dragon bot, yelken, kürek, su kayağı ve regatte gibi su sporları da yapılabilmektedir. Türkiye Kano Federasyonu’nca Suat Uğurlu Baraj gölü üzerinde 2012 yılında kano yarışları organize edilmiştir.

Su Kayağı Merkezi

Ayvacık’ta belediye tarafından su sporlarının geliştirilmesi amacıyla Su Kayağı Merkezi projesi hayata geçirilmiştir. Ayvacık’ın Orhangazi Mahallesi’ndeki Su Sporları Merkezi’nin bulunduğu alana inşa edilen merkezde, su kayağı yapma imkanı bulunmaktadır.

Bisiklet

Ayvacık’ın muhteşem doğasıyla iç içe olan yolları, pedal çevirmek isteyenler için harika parkurlara sahiptir. Burada bisiklet turları düzenlenmekte ve her yıl etkinlikler organize edilmektedir. Eynel Mahallesi kıyı şeridinden Koçyurdu Mahallesi’ne kadar düzenlenen turizm sahil yolu, bisiklet sporu için en elverişli parkurdur. İlçede ayrıca off road ve ATV safari için de çok sayıda parkur bulunmaktadır.
Ayvacık’ta gezilecek yerler

Ayvacık’ta gezilecek yerler


Ayvacık’ta gezilecek yerler


Eynel Köprüsü

Baraj gölünün ayırdığı köyleri birbiriyle birleştiren Eynel Köprüsü, Ayvacık’ta görülmesi gereken yapıların başında gelmektedir. Güzel görünümü ile dikkat çeken köprü, 2010 yılında yapılmıştır. Çelik konstrüksiyon ile yapılan köprünün uzunluğu 350 metre, orta açıklığı ise 168 metre civarındadır. Kot farkı nedeniyle beş derece açıyla inşa edilen köprüde, araç yolunun genişliği ise sekiz metredir. Her iki tarafta da yaya yolu bulunan köprü, Türk Yapısal Çelik Derneği’nce 2009’da tasarım ödülü almıştır.

Ahşap Camiler

Ayvacık mimarisinde önemli bir yeri bulunan ve tescil edilen ahşap camiler, koruma altındadır. Bu camilerin öne çıkanları; Çamalan Mahallesi’ndeki Ulubelen Camii, Yeniköy Mahallesi Camii, Ardıç Camii, Ortaköy Camii, Kabaklık Camii ve Kabaklık Lazlar Mahallesi Camii’dir. Ayvacık’ta yer alan 13 ahşap caminin tamamı görülmeye değerdir. Ancak Çamalan Mahallesi’nde bulunan Ulubelen Camii, özellikle ilgi çekmektedir. Temeli bulunmayan cami, ahşaptan iki katlı olarak inşa edilmiştir. Caminin zemini taş ve ağaçlarla desteklenmiştir. İçindeki oyma motifler ve kök boyaları ilgi çeken camide, mihrapta ise süsleme olarak ay yıldız yer almaktadır.

Kirazlık (Zevgar) Adası

Ayvacık’ta gezilmesi gereken yerler arasında bulunan Kirazlık Adası, ilçe sakinleri tarafından Zevgar Adası olarak adlandırılmaktadır. Ada, Koçyurdu köyüne bağlı bir bölgeyken, Suat Uğurlu Baraj Gölü’nün sularının yükselmesi sonucu meydana gelmiştir. Gölün içindeki tek ada olan Kirazlık, muhteşem bir güzel manzaraya sahiptir. Kimsenin yaşamadığı adada, yabani hayvan çeşitliliği mevcuttur.

Kikinik ve Yeşilpınar Şelaleleri

Bölgedeki pek çok ilçesde olduğu gibi Ayvacık’ta da muhteşem şelaleler bulunmaktadır. İlçenin köylerinde bulunan bu şelaleler, doğayla iç içe huzurlu zaman geçirmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. İlçe merkezine beş kilometre mesafede yer alan ve 40 metre yüksekten dökülen Kikinik Şelalesi’nin yanı sıra ilçe merkezine 15 kilometre uzakta bulunan Yeşilpınar köyündeki Yeşilpınar Şelalesi ilçenin en çok gezilen şelaleleridir. Son bir buçuk kilometresi yürünerek gidilebilen Yeşilpınar Şelalesi, 50 metreden dökülmekte ve bozulmamış doğasıyla ilgi çekmektedir.

Kızlar Kalesi

Ayvacık’ın tarihi yapıları arasında bulunan Kızlar Kalesi, Çamlıkale Mahallesi’nde yer almaktadır. Yeşilırmak Nehri’ne hakim bir yerde konumlanan kale, kervan ve yayla yolları güzergahı üzerindedir. Gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar sonucunda ilçe tarihiyle ilgili önemli veriler sunan Kızlar Kalesi, Milattan Önce 1200’lü yıllara işaret etmektedir. Kalenin adı ise yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayanan bir efsaneye dayanmaktadır. Buna göre, Çamlıkale’de yaşayan iki kız bu kalede hayatını sürdürmüştür.

Tekne Turu

Ayvacık ilçe merkezindeki iskeleden yapılabilecek tekne turu ile baraj gölünden muhteşem manzaralar görmek mümkündür. Yaklaşık 45 dakikalık tekne turunda, Ayvacık ilçe merkezinin yanı sıra göl kenarındaki köyleri izleyebilirsiniz. Ayrıca Eynel Köprüsü ile Kirazlık Adası arasında tur düzenleyen Samsunum 2 Gemisi de turistler tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir. Gemi Orhangazi Mahallesi ve Kirazlık Adası’nda yer alan iskelelerde yolcu indirip bindirmektedir.

Kadın Kültür ve Doğal Yaşam Merkezi

Yöresel mimariye sahip bir ahşap evde hizmet veren Kadın Kültür ve Doğal Yaşam Merkezi, Ayvacık’ın görülmesi gereken önemli yapılarından bir diğeridir. Ayvacık girişinde, Suat Uğurlu Baraj Gölü’nün kenarında yer alan merkez, ilçenin el sanatlarının geliştirilmesi ve sergilenmesi amacıyla açılmıştır. Burada yörenin ünlü cecim kilimi tezgahları sergilenmekte ve hediyelik kilim satışı yapılmaktadır.

Ayvacık’ta nerede ne yenir?

Karadeniz ve Samsun mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Ayvacık ilçesinde, ilçeye özgü lezzetler de öne çıkmaktadır. İlçede geleneksel lezzetler olan keşkek ve haluç yaygın olarak tüketilmektedir. Yapılışı zahmetli olan keşkek, buğday özünün suda iyice pişirilmesiyle elde edilmektedir. Pişirme sırasında devamlı karıştırılan ve içine kemiksiz tavuk eti konulan buğday, krema kıvamına gelmesinin ardından tereyağı ilave edilerek lezzetine kavuşmaktadır.
Ayvacık’ta yer alan restoran ve lokantalarda ilçenin yöresel lezzetleri olan keşkek ve halucun yanı sıra Karadeniz mutfağının lezzetlerini ve ilçedeki baraj gölünden çıkarılan balıkları da tadabilirsiniz. Ayvacık’ta bulunan restoranların en çok tercih edilenlerini; Ayvacık Doğa Restaurant, Köşem Lokantası, Dereiçi Yayın ve Alabalık Tesisleri, Çapak Restoran, Ay Pide Salonu, Öz Çakır Unlu Mamülleri, Şahin Çakır Pide Salonu, Kalaycı Kardeşler Izgara, Neşem Lokantası, Yiğit Pide Salonu, Tahir Usta Izgara Salonu ve Ayvacık İskele Cafe Restoran olarak sıralayabiliriz.
Ayvacık’ta gece hayatı

Ayvacık’ta gece hayatı


Ayvacık’ta gece hayatı

Samsun’un saklı cenneti Ayvacık ilçesinde aktif bir gece hayatından söz edemeyiz. İlçenin doğal yapısı turizme elverişli olmasına rağmen turizmin pek gelişmemesi nedeniyle alkollü eğlence mekanı yok denecek kadar azdır. Ancak ilçede baraj gölü kenarında yer alan kafeteryalarda içeceklerinizi yudumlayarak keyifli zaman geçirebilirsiniz. Ayvacık’ta en çok tercih edilen mekanların başında, Azerbaycan Sokak üzerinde yer alan İskele Cafe Restaurant gelmektedir. Lezzetli yemeklerinin yanı sıra kafeterya hizmeti de veren mekanda, eşsiz manzaraya karşı güzel bir akşam geçirebilirsiniz.
Gece hayatını daha aktif yaşamak isteyenler ise 64 kilometre yolu kat etmeyi göze alarak Samsun il merkezini tercih edebilirler. İl merkezinde bulunan çok sayıdaki bar, pub, gece kulübü, diskotek ve meyhane gibi mekanlarda sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmek mümkündür. Samsun’un merkez ilçe konumundaki Atakum ilçesinde yoğunlaşan eğlence yerlerinde her zevke hitap eden mekan bulunabilmektedir.