TatilCity.NETTatilCity.NET

Bafra Gezi Rehberi

Samsun Bafra Gezi Rehberi

Samsun Bafra Gezi Rehberi


Karadeniz bölgesinde bulunan Samsun ilinin Bafra ilçesi, Karadeniz’in en büyük ilçesidir. Karadeniz’e sahili bulunan ilçenin, il merkezine uzaklığı 51 kilometredir. Türkiye'nin en büyük akarsuyu olan Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü deltada bulunur. Muhteşem doğası ve tarihi yapısı ile yerli yabancı birçok turistin ilgisini çeken ilçesinin denize uzaklığı 20 kilometredir. Kızılırmak’ın oluşturduğu birikinti ovasından meydana gelen Bafra ilçesi, tüm Karadeniz bölgesinde olduğu gibi sahip olduğu doğal güzellikleriyle de öne çıkıyor. Türkiye’nin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak, Sivas Kızıl Dağı’ndan doğar ve derin bir vadiyi aşarak Bafra Ovası’na ulaşır. Kızılırmak’ın uzunluğu ise bin 151 kilometredir.
İkiztepe de yapılan kazı çalışmasında Katalotik Çağa ait izlerin bulunduğu Bafra’nın çok eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anlıyoruz. Hititler ve Helenistik döneme ait elde edilen kalıntılar da yine bu bölgede sürekli yaşam alanı olduğunu gösteriyor. Uzunca bir süre Roma hakimiyetinde olan Bafra, daha sonra 13. Yüzyıl başlarında Anadolu Selçukluların egemenliği altına girmiştir. Moğol istilası sonucunda yıkılan Anadolu Selçuklu Devleti’nin ardından 1243 yılında Bafra Beyliği kurulmuştur. Tarihlerin 1460 yılını gösterdiğinde ise Bafra Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.

Samsun Bafra Turistik Rehber - Samsun Bafra Gezilecek Yerler - Samsun Bafra Yapılacak Şeyler
Samsun Bafra Gezilecek Yerler

Samsun Bafra Gezilecek Yerler


Bafra’da gezilecek yerler


Bafra Kuş Cenneti

Türkiye’nin en büyük kuş cennetlerden biri olan Bafra Kuş Cenneti, hali hazırda doğal güzelliğini korumayı başarmış nadide yerlerden biridir. 420 kuş türünün 316 çeşidine ev sahipliği yapan ve Kızılırmak deltası üzerinde bulunan Bafra Kuş Cenneti, her yıl binlerce kuş türünün üremesi, konaklaması ve barınması noktasında en verimli noktadır.

Bafra Kızılırmak Çetinkaya Köprüsü (Gelin Köprüsü)

Cumhuriyet dönemi eserlerinden olan çetinkaya köprüsü 1937 yılında kızılırmak deltasının üzerine kurulmuş olup, 250 metre ve 7 kemerden oluşan bir köprüdür. Bu köprüye gelin köprüsü de denilmektedir. Yeni Gelinleri bu köprüden geçirmek halk arasında adet haline gelmiştir.

Asarkale ve Kaya Mezarları (Kral Kaya Mezarlıkları)

Bafra ilçesinin yaklaşık 30 kilometre güneybatısında bulunan Asarkale ve Kaya Mezarlıkları, Kızılırmak deltasına ve Altınkaya Barajı’na son derece yakın konumda yer alır. Helenistik çağda yapılan Asarkale aslında savunma amacıyla yapılmıştır. Bafra’da mutlaka görülmesi gereken yerler içinde bulunan bölgede ayrıca üç adet kaya mezarlığı bulunmaktadır.

Balık Üretim Tesisleri 

Bafra’da yer alan Balık Üretim Tesisleri, Türkiye’nin en lezzetli sazan balıklarının olduğu yerdir. Kızılırmak deltası üzerinde 33 adet balıklı göl bulunur. Bu özelliği ile her yıl yerli ve yabancı birçok turistin uğrak noktası olan bölgede öne çıkan göllerden başlıcaları ise; Tatlı Göl, Uzun Göl, Limon Göl, Ulu Göl, Sülüklü Göl, Bataklı Göl’dür.

Büyük Cami (Cami-i Kebir)

İlçenin en eski yapılarından biri olan Büyük Camii, bölge tarihini de en iyi yansıtan tarihi yapılarındandır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yer alan iki cami olma özelliği taşıyan cami, her yıl birçok turisti ağırlamaya devam ediyor. Siz de Bafra geziniz sırasında bu tarihi yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

Alibey Çeşmesi

Bölgede yer alan en eski yapılardan biri de Alibey Çeşmesi’dir. 1751 yılında yapılan bu çeşmeyi, Cumhuriyet Meydanı’nda ziyaret edebilirsiniz.

Bafra Batık Minare

Yıllar önce Bafra ilçesinde bulunan Derbent Barajı’nın kurulması sonucunda oluşan Boğaz Kaya Mahallesi’nde yaklaşık 200 yapı su altında kalmıştır. Su üstünde kalan tek yapı ise Bafra Cami minaresi olmuştur. Bafra Batık Minare adı da yaşayan bu elim hadiseden gelmektedir.

Çetinkaya Köprüsü

Cumhuriyetimizin ilk ve büyük eserlerinden biri olan Çetinkaya Köprüsü, bölgenin nadide tarihi yapılarındandır. 1937 yılından önce Kızılırmak üzerinden karşıdan karşıya geçiş 650 metre uzunluğundaki ahşap bir köprü ile yapılıyordu. Oldukça tehlikeli olan bu yöntemin ortadan kaldırılması için 1937 yılı Kasım ayında Çetinkaya Köprüsü halkın hizmetine açıldı. Nafia (Ulaştırma) Bakanına izafeten adı Ali Çetinkaya köprüsü olarak da anılan köprü yedi kemerlidir ve 250 metre uzunluğundadır.

Şifa Hamamı ( Eski Hamam)

Üç yüzyıl kadar önce yapılan Şifa Hamamı, yine bölgenin en eski eserlerindendir. Kubbeli olan hamamın kendine has bir yapısı vardır. Yukarıdan bakıldığında, güneş ışığının girmesi için yapılan gözler, tıpkı ay yüzeyinde bulunan kraterlere benzer. Pek geniş olmamakla beraber zamanın en büyük hamamlarından biri olarak tanımlanır. İçinde ayrıca eski zamanlara ait bir de mezar bulunan hamam, Bafra gezinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken eserlerden biridir.

Deniz Feneri

Bafra’nın simge yapılarından biri olan Deniz Feneri’nin bugünkü yeri Fransız, Macar ve Alemdar Zadelerden Kancıoğlu Recep (Özkan)'dan oluşan heyet başkanlığında bir grup tarafından belirlemiştir. Çalışmalarına 1922 yılında başlanan Deniz Feneri, 1923 yılının Nisan ayı itibarıyla tamamlanan fener, halihazırda çalışmaktadır.

Bafra’da nerede ne yenir?

Samsun denildiğinde akla ilk gelen yiyecek; pidedir. Karadeniz bölgesinde Samsun pidesi veya Bafra pidesi gibi farklı isimler verilen pide çeşitleri, Bafra geziniz sırasında mutlaka deneyimlemeniz gereken lezzetlerden sadece biridir. Her ne kadar Samsun Pidesi olarak adlandırılsa da Bafra Pidesi, Bafra’dan doğarak Samsun’a mâl olmuş bir tatlardan biridir.  Bafra’ya ne amaçla giderseniz gidin ilk olarak Bafra pidesini mutlaka tatmanızı öneriyoruz.

Turan Usta Pide Salonu

İlçede Bafra pidesi denildiğinde ilk akla gelen yer, Turan Usta Pide Salonu’dur. 2007 yılından bu yana hizmet veren restoran, yerli turistlerin uğrak yeridir.

Aşina Kebap Salonu

Bölgenin nezih mekanlarından biri konumunda olan Aşina Kebap Salonu, Bafra’nın ovalarında doğal olarak yetişen ve organik olarak beslenen kuzu ve dana etlerinden elde edilerek hazırlanan acılı acısız kebapların tadını unutamayacaksınız. Sipariş ettiğiniz kebapları yöresel ayranla tüketirken etin tadını ve kokusunu alacaksınız. Ayrıca zengin salata ve yeşillikleriyle de gözünüzü doyuran bu menü Aşina Kebap Salonu’nda oldukça da uygun fiyattadır.

Niyazi Kesim Restoran

Bafra pidesi yemek için temiz, lezzetli ve en önemlisi uygun fiyatlı bir mekan önerisi isteyenler için ideal bir yer olarak Niyazi Kesim Restoran’ı öneriyoruz. Güler yüzlü hizmet anlayışı ve yöresel yemek çeşitleriyle menüsünü zenginleştiren Niyazi Kesim Restoran’ın başka bir özelliği ise, Türkiye’nin her yerine kargo ile pide gönderme hizmetinin olmasıdır.

Balkaymak Dondurma

Özellikle sıcak yaz günlerinde yolunuz Samsun Bafra’ya düşerse, balkaymak dondurma yemeden dönmeyin. Bölgenin yöresel tatlarında biri olarak öne çıkan balkaymak dondurma için size bir adres verebiliriz.  Yaka Mahallesi’nde bulunan ve aynı isim ile hizmet veren Balkaymak Dondurma, bu lezzetin en iyi bilinen adresidir. Bu dondurmanın lezzet sırrı ise, uzun süre kaynatılmış sütün kaymağından yapılıyor olmasıdır. Eğer dondurmanızı külahta isterseniz, gül şeklinde bir sunum ile dondurmanızı alabilirsiniz. Çünkü Balkaymak Dondurma mekanı, gül şeklindeki bu özel sunumu ile patentli bir işletmedir.

Bafra Lokumu

Bafra’da öne çıkan lezzetlerinden biri de Bafra Lokumu’dur. Tadıyla muhteşem, kokusuyla enfes bu lezzetin kaymaklı çeşidini de mutlaka deneyimlemenizi tavsiye ederiz. Kaymaklı lokum, yuvarlak lokumun içinde bir parmak kalınlığında taze kaymak konulmasıyla hazırlanıyor. Lokumun üzerinden ise lezzeti bir kat daha artıran pudra şekeri vardır. Bafra ziyaretiniz sonrasında sevdikleriniz için ideal bir hediye olabilecek Bafra lokumunun çabuk bozulduğunu da hatırlatmak da fayda var.
Samsun Bafra Gece Hayatı

Samsun Bafra Gece Hayatı


Bafra’da gece hayatı sizi bekliyor

Oldukça renkli bir gece hayatı olan Samsun’da Bafra’da ise yeni yeni gelişmeye başlamıştır.  Kentin oldukça kalabalık olması, yaz-kış turizmine açık olması, üniversite olması gece hayatını olumlu yönde etkileyen faktörlerdir. Burada herkese ve her bütçeye uygun gece mekanı vardır.  Gece hayatı yakın zamana kadar kent merkezinde yoğunlaşmıştı.
Ancak son zamanlarda büyük bir ilerleme kaydeden kentte, turistlerin de beklentileri ile paralel olarak gece hayatı başta Atakum olmak üzere diğer bölgelerde ve Bafra’da gelişim gösteriyor. Ünlü sanatçıların geldiği ve konserler verdiği yerler arasında bulunan ilçede, sahil kenarında muhteşem mekanlarda sevdiklerinizle güzel zaman geçirebilirsiniz. Harlequin Night Club sadece Samsun’da değil tüm Karadeniz Bölgesi’nde tanınan bir mekandır.