TatilCity.NETTatilCity.NET

Bahçesaray Gezi Rehberi

Van Bahçesaray Gezi Rehberi

Bahçesaray Gezi Rehberi Van


Bahçesaray Gezi Rehberi

Tarihi ve doğal güzellikleriyle saklı bir cennet gibi olan Bahçesaray, Van iline bağlı bir ilçedir. Van şehir merkezine 110 kilometre mesafede yer alan ilçe, dağların arasında geçit vermeyen dar yolları ve kış aylarında yağan karı ile ünlüdür. Ulaşım olanakları zorlu olan Bahçesaray’a gitmek için Van il merkezinden hareket eden Başkale arabalarını kullanmak gerekmektedir. Dağlar arasındaki uzun ve dar yollarda muhteşem bir manzara eşliğinde yapılan bu yolculuk sonunda; ceviz ağaçları, kara kovan balı, türbeleri ve ağaç işlemeciliğiyle ünlü Bahçesaray’a ulaşılmaktadır.
Bahçesaray halkının en önemli geçim kaynağını ceviz ve bal üretimi oluşturmaktadır. Tarım ve hayvancılığın da yaygın olduğu ilçede, Müküs balı ülke genelinde ünlüdür. İlçe halkı, ceviz ağaçlarının kütükleriyle de önemli bir gelir elde etmektedir. Ayrıca ceviz kerestesinden yapılan mobilya ve ağaç oymacılık işi de Bahçesaray’da gelişmektedir. Öte yandan Müküs Irmağı üzerine 2012’de kurulan su tesisi ile hazır su satışı da yapılmaktadır. Müküs Irmağı ilçe merkezinden geçmektedir ve bu ırmakta bolca alabalık bulunmaktadır. Rafting için de uygun olan Müküs Irmağı, son yıllarda önemli şampiyonalara da ev sahipliği yapmıştır. Doğa sporlarına uygun bir yapısı olan Bahçesaray'da, 3 bin metre yüksekliğe sahip Karabet Geçidi Yaylası’nda kayak yapma imkanı da bulunmaktadır. Öte yandan her yıl düzenlenen Feqiye Teyran Kültür ve Sanat Festivali için binlerce kişi ilçeye akın etmektedir.
Tarihi geçmişi 4’üncü yüzyıla dayanan Bahçesaray’ın eski adı, halk arasında halen kullanılan Müküs’tür. Arapça bir kelime olan Müküs; öşür, borç, vergi anlamına gelen meks kelimesinin çoğuludur. Van Gölü havzasının ortak tarihine sahip olmasının yanı sıra özel tarihi 4’üncü yüzyıla dayanan Bahçesaray’da, Dicle Nehri’nin bir kolu olan Müküs Çayı oldukça önemlidir. Bahçesaray’ın iki kilometre kuzeyinden çıkan Müküs Çayı’nın kaynağının 3 kilometre yakınında ise İskender Kalesi’nin kalıntıları bulunmaktadır. Bahçesaray, 1962 yılına kadar Siirt’in Pervari ilçesine bağlı bir bucakken, önce Van'ın Gevaş ilçesine bağlanmış, ardından 1987 yılında da ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçede nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan Ermeniler, 1915 yılından sonra bölgeyi terk etmişlerdir.

Bahçesaray’a nasıl gidilir?

Van’ın Bahçesaray ilçesine ulaşım dağlar arasındaki uzun ve dar yollardan güçlükle sağlanabilmektedir. Van il merkezine 110 kilometre uzaklıkta bulunan Bahçesaray’a il merkezinden ortalama 2 saatte ulaşılabilmektedir. Özel araçla gitmenin yanı sıra otobüs ve minibüslerle de ilçeye ulaşım imkanı bulunmaktadır. Ayrıca Bahçesaray’ın Ulubeyli köyü üzerinden Bitlis-Hizan bağlantılı stabilize yol da bulunmaktadır. Fakat bu yol oldukça uzun sürmektedir. Ağırlıklı olarak Van-Gevaş üzerinden, 3 bin metre yükseklikteki Karabet Geçidi'nden geçilerek gidilen ilçenin bu yolu asfaltla kaplıdır.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Bahçesaray’a havayolu ile ulaşmak isteyenler ise öncelikle Van Ferit Melen Havalimanı’na uçmalıdır. Bu üç büyük şehirden direkt uçak seferlerinin düzenlendiği Van Ferit Melen Havalimanı’ndan il merkezine havayolu servis araçlarıyla ulaştıktan sonra ise Bahçesaray’a gidilebilmektedir.
Bahçesaray doğa sporları

Bahçesaray doğa sporları


Bahçesaray’da doğa sporları

Coğrafyası doğa sporları için elverişli olan, ancak güvenlik sorunları nedeniyle bu potansiyelin değerlendirilemediği Bahçesaray’da, son yıllarda rafting alanında bir atılımdan söz edilebilir. İlçeye can veren Müküs Irmağı, rafting için de son derece uygudur. Türkiye Rafting Federasyonu tarafından da keşfedilen ırmakta rafting yarışları düzenlenmektedir. Türkiye'deki en iyi rafting parkurları arasında gösterilen Müküs Irmağı, yaz aylarında bu sporu yapanları ağırlamaktadır.
Ayrıca kış sporları için uygun bir doğaya sahip olan Bahçesaray, kayak için de elverişli bir bölgeye sahiptir. Bahçesaray’ın Karabet Geçidi Yaylası, kayak yapmaya oldukça uygundur. Öte yandan günübirlik piknik için ideal olan Müküs Irmağı, hafta sonları çok sayıda misafiri ağırlamaktadır. Bahçesaray’da doğa yürüyüşleri için de pek çok uygun alan bulunmaktadır.
Van Bahçesaray Gezilecek Yerler

Van Bahçesaray Gezilecek Yerler


Bahçesaray’da gezilecek yerler

Müküs Çayı

Bahçesaray’ın görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında yer alan Müküs Çayı, aynı zamanda ilçenin su ihtiyacını da karşılamaktadır. Bu ırmak, kayalar arasında coşku ile akarken görüntüsü ve sesi ile huzur vermektedir. Müküs Çayı’nda yaz aylarında rafting yapmak son yıllarda oldukça popülerleşmiştir. Ayrıca ırmakta yaşayan kırmızı benekli alabalık da ilçede balıkçılığın gelişmesinde önemli bir rola sahip olmuştur. Müküs Çayı üzerinde bulunan çay evlerinde dinlenmek ve lokantalarda alabalık yemek oldukça keyiflidir. Öte yandan Müküs Çayı’nın yanında yer alan mağaralar da muhteşem güzellikleriyle görülmeye değerdir.

Kırmızı Köprü

Bahçesaray, doğal güzelliklerinin yanı sıra çok sayıda tarihi yapısıyla da dikkat çeken bir ilçedir. Kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte Urartu döneminden kaldığı tahmin edilen ve bugün halen kullanılan Kırmızı Köprü, Müküs Çayı üzerinde görülmesi gereken önemli bir tarihi yapıdır. Kırmızı Köprü ve su kanallarının sağlam mimarisi ve muhteşem görüntüsü büyük ilgi çekmektedir. Tek gözlü, sivri kemerli ve tuğla malzeme ile inşa edilen köprünün iki yanında birer oda bulunmaktadır. Bu odaların duvarları kaba yontu taşlarla örülmüştür.

Saintes Femmes (Azize Kadınlar) Manastırı

Bahçesaray’da görülebilecek tarihi yapılardan biri de Delan Deresi’nin Müküs Çayı ile birleştiği noktaya bir kilometre uzaklıktaki küçük vadi üzerinde yer alan manastırdır. Bölge halkının Dira Meleşehi ismini verdikleri manastır, ayrıca Tzayativank ve Saint Dean Babtiste isimleriyle anılmaktadır. Ermeni yapısı olan Saintes Femmes’in (Azize Kadınlar Manastırı) 10’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Saint Sauver Manastırı

Bahçesaray’ın bir diğer manastırı olan Saint Sauver Manastırı, Arinç Deresi vadisinin ucunda Atitzans köyü yakınlarında bulunmaktadır. Müküs Çayı ve Arinç Deresi kavşağına iki kilometre mesafede inşa edilmiş olan manastır, Beyaz Kilise ya da Diraspi isimleriyle de bilinmektedir. Hz. Meryem’e atfedilen kilise, jamatun, Vaftizci Yahya için yapılan şapel ve keşiş hücrelerinden meydana gelen manastır görülmeye değerdir.

Sanit Georges Manastırı

Bahçesaray’da Ağirof Dağı’nın güney yamacında, Ağzı Gedik Geçidi ucunda yer alan manastır, Saint Georges ve Horoz Manastırı ismiyle de anılmaktadır. İngiltere Müzesi’nde yer alan 1317 tarihli el yazmasına göre, bu manastır 14’üncü yüzyılda Vastpurakan Krallığı’nın önemli bir kültür merkezi olmuştur. Bu manastırda ortaya çıkan ekol, 14’üncü yüzyılın sonuna kadar etkinliğini sürdürmüş, 15’inci yüzyılda okul kapanmış, ancak manastır faaliyetini sürdürmüştür. Bahçesaray’da ayrıca Andzghonts Manastır Kilisesi ve Saint Jaques Kilisesi de görülebilecek önemli tarihi yapılardır.

Kırmızı Camii

Bahçesaray’da görülmesi gereken tarihi yapılardan biri olan Kırmızı Camii, Kale Mahallesi’nde yer almaktadır. Ne zaman yapıldığı tam olarak tespit edilemeyen cami, farklı dönemlerde genişletilen üç aşamalı bir yapı evresinin özelliklerini taşımaktadır. Caminin kitabesi ve vakfiyesi yoktur. Tahminlere göre, 16’ncı yüzyılda Müküs beylerinden biri tarafından inşa ettirilmiştir.

Şeyh Şemsettin Camii

Kitabesine göre 1709 yılında inşa edilen Şeyh Şemsettin Camii, Bahçesaray’ın Güneyyamaç köyünde yer almaktadır. Eğimli bir zeminde iki katlı olarak yapılan cami, 1915 yılında isyan ve işgal sırasında yanmıştır. Ardından birinci katı yenilenen camide biri avlunun giriş kapısı üzerinde, diğeri ise güney cephesinde olmak üzere iki kitabe yer almaktadır.

Mir Hasan-ı Veli Zaviyesi

İlçenin Kale Mahallesi’nde yer alan Mir Hasan-ı Veli Zaviyesi, aslında bir külliye olarak inşa edilmiştir. Yapım tarihi bilinmeyen külliye, inanç turizmi açısından önemli bir yapıdır. Bahçesaray’da Osmanlı İslam mimarisinin özelliklerini taşıyan tek gösterişli örnek olarak görülmeye değerdir.

Bahçesaray’da nerede ne yenir?

Van mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Bahçesaray, çok sayıda yemek çeşidiyle öne çıkmaktadır. Meşhur Van kahvaltısında; bal, süt kaymağı, yayık tereyağı, otlu peynir, beyaz peynir, murtuğa ve kavut gibi lezzetler yer almaktadır. Yanında taş fırında pişen lavaş ekmeğiyle nefis bir kahvaltı yapılabilmektedir. Hayvancılığın yaygın olduğu bölgede, et ve süt ürünleri bolca tüketilmektedir. Müküs Çayı’nda yaşayan kırmızı benekli alabalık da Bahçesaray’ın önemli lezzetleri arasında bulunmaktadır.
Bölgede öne çıkan yöresel lezzetleri; virik çorbası, sengeser, kavurmalı uşgun, kurut köftesi, ciğer köftesi, murtuğa, kaşık tatlısı, gavut, helise, çılış pilavı, borani ve erik kızartması olarak sıralayabiliriz. Bahçesaray’da bulunan lokanta ve restoranlarda bu lezzetleri tadabilirsiniz. İlçede öne çıkan restoranlar; Mütiullah Caddesi’nde yer alan Tahtasaray, Destina, Dicle Lokantası, Sevinç Lokantası, Aydın Usta Pastanesi, Adıgüzel Döner Salonu, Muratoğlu Köfte, Mehmet ve Kardeşleri Pastanesi gibi mekanlardır.
Bozüyük’te gece hayatı

Bozüyük’te gece hayatı


Bahçesaray’da gece hayatı

Van’ın Bahçesaray ilçesinde gece hayatından pek söz edilemez. İlçenin muhafazakar yapısının yanı sıra turizmin yeterince gelişmemiş olması, gece hayatının oluşmasını olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca bölgede yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle de eğlence sektörü yok denecek kadar azdır. İlçede bulunan az sayıdaki kafeteryada ve çay bahçesinde akşam saatlerinde keyifli sohbetler yapılabilmektedir.
Gece hayatının nispeten daha gelişmiş olduğu Van il merkezi tercih edilebilir, ancak Bahçesaray’dan il merkezine ulaşım oldukça uzun zaman almaktadır. Van şehir merkezinde yer alan Niçe Bar, Urartu Disko, One Club, North Shieldsise, Club Arena, Janya Bar Şarap Evi, Arjantin Bar, Yeni ve Eski Cafe Bar, Leylek Bar ve Bir Bar gibi mekanlar öne çıkan eğlence yerleridir.